ciasto na pizze - 8268 przepisów (strona:8/552)

Pizza z pieczarkami 3

Czas czytania: 3 min Pizza kiedyś funkcjonowała jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Pierwsze formy pizzy różniły się odrobinę od dzisiejszej wersji. Była to pizza bianca, czyli biała, a umieszczano na niej smalec, czosnek, sól i anchois. Pizza zmieniła swoje oblicze, kiedy z Ameryki Południowej do Włoch dotarły pomidory, od tamtej chwili pizza stała się odrębnym daniem. Prawdziwa włoska pizza(...)naprawdę cienki i chrupiący spód i aromatyczne dodatki, dziś możecie przygotować taką pizzę we własnej kuchni. Pieczarki do pizzy przed położeniem ich na jej wierzch parzę przez 2 minutki, a następnie hartuję w zimnej wodzie. Tak przygotowane pieczarki po upieczeniu na pizzy są wilgotne i bardzo smaczne. Moja pizza z reguły dekorowana jest rukolą, którą uwielbiam, ale oczywiście można

SprawdzonaKuchnia.pl
Ulubiony przepis na ciasto do pizzy 72

Ulubiony przepis na ciasto do pizzy Pizza co prawda pochodzi z Włoch i z tym krajem jest najbardziej kojarzona, natomiast w Polsce ta potrawa jest na tyle popularna, że de facto wkrada się już w specjał regionalny. Niejednokrotnie można spotkać tablice na zakopiańskich Krupówkach z reklamą tradycyjnej karczmy góralskiej, w której menu, obok oscypka z żurawiną, znajduje się pizza(...)góralsku”. Zresztą pewnie na Kaszubach znajdzie się pizza „po kaszubsku”, a nad morzem „morska”. Pizza to jeden z najczęściej wybieranych przez Polaków fast foodów. Często jednak dobra pizza to dobry przepis na ciasto do pizzy . Ja osobiście lubię każdą wersję pizzy. Od cienkiej, tradycyjnie włoskiej po bułkowatą. Byle była smaczna i okraszona pysznym sosem

Blendman
Pizza familijna 142

nasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2 razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy sos czosnkowy :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii Sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka(...)keczupu 1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich Na wierzch: 1 pomidor 1 czerwona cebulka 1/2 zielonej papryki kilka plasterków salami 1 ogórek kiszony czarne oliwki przyprawa do pizzy ser żółty Sposób przygotowania: 1. Składniki na sos dokładnie mieszamy. 2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej

Kuchnia domowa Ani
Domowa Pizza Kebab 2856

Klasyczne ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie szynka. Dzisiaj natomiast "pizza Kebab" (dobra pizza kebab!) jest jedną z moich ulubionych.  Mimo, że przygotowanie jej w domu jest dość czasochłonne - naprawdę warto. Pizza Kebab - Składniki: (ok. 3 pizze) ciasto(...)czerwona ogórki konserwowe/kiszone 2-3 pomidory połowa kapusty pekińskiej papryka konserwowa sos pomidorowy (passata)  przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz ok. 150 g żółtego sera olej do smażenia Pizza Kebab - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze zagniatamy ciasto (powinno

Słodka Strona
Pizza z serem pleśniowym i cebulą 49

Niewiele osób nie lubi pizzy, ale chyba większość woli ją zamówić z dostawą do domu. Ja nie przepadam za kupioną pizzą, a już w ogóle nie lubię tych mrożonych, kupowanych w sklepach. Od wielu lat sama przygotowuję ją w domu z najróżniejszymi dodatkami. Czasem jest to pizza na grubym, puszystym  spodzie ze sporą ilością dodatków, a czasem pizza cieniutka(...)krucha z dwoma, trzema dodatkami. Dzisiaj zapraszam na prostą lecz smaczną pizzę z serem pleśniowym i cebulą.  Składniki ciasta: 2 szklanki mąki  + mąka do podsypywania, pół szklanki ciepłego mleka , 3 dkg drożdży , pół łyżeczki soli , płaska łyżka cukru , 3-4 łyżki oliwy , 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich , 1 łyżka suszonego tymianku , 1 duży ząbek czosnku . Drożdże włożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza serowa zawijana 54

Bardzo lubię ser na pizzy. Nigdy nie jest go dla mnie za dużo ;) Czasem robię pizzę z kilkoma rodzajami sera, na bardzo kruchym i cienkim spodzie. Dzisiaj przygotowałam ją nieco grubszą i z serowym kołnierzykiem. Przy każdym ugryzieniu brzegu pizzy ser rozciągał się niebiańsko :) Na środku była za to porcja przyrumienionego sera, lekko chrupiącego. To jest coś, co wielbiciele sera(...)pizzy pokochają na pewno :) Pizzę testowałam na dwojgu moich bardzo dobrych znajomych - Marku i Emilii, których pozdrawiam serdecznie :) Jeśli wierzyć ich słowom, to pizza wyszła pyszna :) Ciasto na pizzę przygotowałam z tego przepisu >KLIK< Nadzienie serowe: żółty ser, serek topiony. Żółty ser zetrzeć na tarce i wymieszać z serkiem topionym. Serów powinno być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza bianca z mascarpone, szparagami i prosciutto 68

Minimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest to klasyczna rzymska pizza bianca, jednak jest równie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej(...)szukać sosu pomidorowego, wystarczy tylko odrobina oliwy z oliwek lub tak jak u mnie, sos z serka mascarpone. Składniki na ciasto (6-8 placków pizzy o   ⌀ 24  cm ) : 500 g dobrej mąki pszennej 7 g drożdży instant (1 saszetka) 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 250-300 ml wody Wszystkie składniki

Food Square
Domowa pełnoziarnista pizza wiejska, pyszna! 216

pizza zostanie moim faworytem! Rzadko decyduję się na przygotowanie pizzy innej niż ser, szynka, pieczarki,bo boję się, że nie przypadnie mi do gustu. Ostatnio kupiłam trochę chudej kiełbasy i postanowiłam zaryzykować i pierwszy raz przygotować pizzę z innymi dodatkami niż zawsze. Teraz już wiem, że to nie był ostatni raz, kiedy taką pizzę zrobiłam! Jest naprawdę pyszna, jest(...)również zasługa znakomitego ciasta. Przepis na ciasto znalazłam na stronie abcdieta i lekko go zmodyfikowałam. Z podanych składników wyszły mi dwie pizzę, a każda pizza starczy dla dwóch-trzech osób . Pizzę gorąco polecam, jest na pewno lepszym rozwiązaniem niż kupna, dodam, że jej przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. :) Wartość kaloryczna wszystkich składników: 2412kcal Białko: 125g Tłuszcze: 67,6g Węglowodany

Feel Eat
PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane) 70

chyba nie potrafimy obejść się bez dobrej domowej pizzy. Kombinujemy, szukamy smaków i podbijamy podniebienia kulinarnymi czarami. Kochamy odkrywać nowe połączenia i zestawiać ze sobą to, co na pierwszą myśl nie pasuje. Teraz kolejny raz się zakochałyśmy. To będzie długie zauroczenie, a temu przepisowi będziemy wierne (no... od czasu do czasu przewidujemy "skok w bok" w poszukiwaniu nowym miłości ukrytych(...)domowej pizzy).  Ta pizza to zupełnie niekonwencjonalny strzał w 10-tkę. Kusi niespotykanym smakiem i boskim zapachem. Ma w sobie wszystko to, co w kuchni kochamy. Udało nam się na chrupiącym cieście połączyć takie pyszności jak: szpinak, dip czosnkowy, oliwki, sery, cebula ... i " piekło - niebo " - bezglutenową mieszankę , bez której już nie wyobrażamy sobie gotowania. SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE

Wypisz Wymaluj
Pizza z Sardynkami i Tuńczykiem 80

Sardynki i tuńczyk na pizzy? A dlaczego nie! Miałam ochotę, dodałam i smak zaskoczył nas bardzo pozytywnie. Sardynki w sosie paprykowym dały fajny posmak papryki. Dziecko stwierdziło, że to pizza na bogato. To taki przykład jak zrobić pizzę i nie biegać po sklepie za dodatkami do niej. Puszki rybne mogą zawsze leżakować w naszej szafce i czekać na odpowiednią chwilę(...)Moje puszki doczekały się takiej właśnie chwili. Teraz jak to piszę, to mam ochotę..... na tą pizzę ponownie. Spróbujcie, bo warto!   Składniki na 2 pizze o średnicy 31 cm: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 4 niepełne szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju z awokado Greencado 3/4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1 garść ziarenek

Blondynka Gotuje
Pizza " z kamienia" 55

Pizza pieczona jakiś czas temu na kamieniu  ..była pyszna...tylko ciut za mocno się przypiekła...po prostu zagapiłam się .. Przepis na tą pyszną pizzę..a dokładniej na ciasto dostałam od Iwony [ dziękuję].. i polecam..Ciasto jest mięciutkie, puszyste...Taki kamień do pieczenia pizzy   też polecam, bo na prawdę warto go mieć ..i nie tylko do pieczenia pizzy(...)mąki 1 szkl.wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 2 łyżki oleju przyprawa do pizzy dowolne dodatki sos curry salami ser żółty Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie uformować pizzę i nałożyć dodatki, posypać serem .Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni

Moje domowe kucharzenie
Najlepsza pizza w Rzeszowie - moje rekomendacje 8

Zdecydowanie mogę nazwać się pizzowym ekspertem, albo przynajmniej osobą mającą zadatki na niego. Tyle ile ja pizzy zjadłam w życiu, w ilu miejscach, miastach i państwach ją jadłam... To naprawdę dobry wynik. I wiecie co? Najlepszą pizzę, jedną z moich ulubionych jadłam właśnie w Rzeszowie. Poznajcie 5 moich pizzowych rekomendacji w Rzeszowie. 3 rzeczy, którymi się kierowałam: 1. Pyszne, elastyczne(...)odpowiednio grube (a raczej odpowiednio cienkie) ciasto 2. Najwyższa jakość składników, zero półśrodków, dobre włoskie produkty 3. Miła obsługa, ładny lokal, krótki czas oczekiwania Dla mnie najważniejsze jest aby pizza była typowo włoska (nie przepadam za tymi z grubym spodem, ważne są dla mnie jakościowe składniki). Miejsca te znajdują się w różnych lokalizacjach, zarówno na rynku jak i poza

Czarnawisienka
Domowa pizza jak z najlepszej włoskiej pizzerii 40

Domowa pizza jak z najlepszej włoskiej pizzerii     Pizza z szynką dojrzewającą i rukolą   Składniki na 2 pizze:   600 g mąki pszennej, najlepiej typ 00 + trochę do posypania blatu 365 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)wyrabiaj ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.   Kamień do pizzy włóż do zimnego piekarnika i rozgrzej go 230°C z funkcją termoobiegu. Kamień nagrzewa się około 30 minut.   Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz, podziel

kuron.com.pl
Pizza która zaskakuje – Pizza Contenta 38

Pizza… Stali czytelnicy mojego bloga wiedzą, jak bardzo lubimy pizze (ja z mężem). Idealna na spotkania z przyjaciółmi, idealna na weekend, wspaniały pomysł na coś pysznego i sycącego na wycieczce. Po długiej trasie nie ma jak wejść do pizzerii i zjeść pizze wypełnioną po brzegi ulubionymi dodatkami. Do tej pory próbowaliśmy już chyba wszystkich możliwych rodzajów pizzy. Od prawdziwej(...)włoskiej… dawno dawno temu, aż po nietypowe polskie kombinacje smaków. Byłam przekonana, że już nic nas nie może zaskoczyć w temacie pizzy. Aż do pewnego dnia w Warszawie. Czy próbowaliście kiedyś pizzy w… rożku? Tak, tak dobrze czytacie. Pizza Contenta , to wspaniały innowacyjny pomysł na pizze. To połączenie tradycyjnego smaku, w nietradycyjnej formie. Wspaniały pomysł w szczególności

Słodkie okruszki
Spotkanie w warszawskiej Cafe d'Arte z Mistrzem Włoch w robieniu pizzy 60

spokojną i zaciszną uliczkę na warszawskiej Ochocie. Pani Joanna, współwłaścicielka Cafe d'Arte prezentuje nam mistrzowskie calzone Spotkanie w warszawskiej Cafe d'Arte z Mistrzem Włoch w robieniu pizzy W ubiegłą sobotę, 25 października, wraz z innymi blogerami kulinarnymi, miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z tegorocznym Mistrzem Włoch w robieniu pizzy, Marco. Spotkanie zorganizowali dla nas właściciele(...)włoskich win Cafe d'Arte, przesympatyczne polsko-włoskie małżeństwo. W Cafe d'Arte znajdziecie prawdziwie włoski klimat.W kuchni rządzi właściciel Luciano wraz z Marco, mistrzem pizzaiolo. Pizza, którą przygotowuje Mistrz Marco zasługuje na największe komplementy, tym bardziej, że jest wypiekana w specjalnym  opalanym drewnem  kamiennym piecu, który przebył daleką drogę ze słonecznej Italii

Kulinarne przygody Gatity
Pizza farmerska 43

Pizza to popularna,tradycyjna włoska potrawa, nad którą przez lata „znęcały się” koncerny spożywcze „udoskonalając ją” coraz dziwniejszymi dodatkami. Chociaż proste, klasyczne pizze są uznawane za najlepsze,eksperymentowanie z dodatkami daje wiele radości i nie należy się tego bać! No to zrobimy wobec tego farmerską pizzę.. Dlaczego farmerska ta pizza? Bo składniki typowo farmerskie są. -ogórek kiszony -pierś(...)miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie.Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni, uformuj rekami pizzę, lub zrób ją w formie do tarty po prostu. Uprzednio wyłoż formę papierem do pieczenia. Podziub ciasto widelcem, posmaruj oliwą z oliwek, i połłóż na wierzch pokrojone w plastry pomidory

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania