ciasto na pizze - 9882 przepisów (strona:2/659)

Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 224

Pizza to jedna najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. I kto czyta nasz blog zdążył zauważyć, że pizza często gości na naszym stole. Pizza u mnie ma różną postać: pizza rolls, czy też ma formę małych owalnych krążków, czy też jest kwadratowa o powierzchni blachy do pieczenia. Nieraz moja pizza jest na wysokim cieście, niekiedy jest cienka, zrobiona na płaskim placku(...)ciasta drożdżowego. Forma pizzy zależy od zachcianek zamawiających;) Zaopatrzyłam się niedawno w kamień do pizzy, który jest bardzo zachwalany w Internecie. Przygotowałam dwie pyszne pizze w ciągu 20 minut. Pizza smakiem i wyglądem przypomina taką jak z pizzerii, okrągła na cienkim, niezbyt wypieczonym drożdżowym cieście. No i co? No i wyszła cudowna w smaku, lekka pizza, pizza na kamieniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza z leśnymi grzybami 39

pizza z leśnymi grzybami to czysta poezja! Oprócz pysznego sosu pomidorowego jest na niej szynka, czerwona cebula i mnóstwo sera mozzarella. Jeśli jesteście fanami pizzy, to nie muszę was przekonywać. A jeśli jeszcze nie próbowaliście upiec pizzę samemu to zachęcam! Pizza z leśnymi grzybami jak pieprznik trąbkowaty to smaczne danie na obiad lub kolację Ale czy ja w ogóle musze(...)kogoś zachęcać do pizzy? Chyba nie Na pewno nie moje dzieci, które zawsze namawiają mnie do pieczenia pizzy. Domowa pizza to wypaśna pizza w porównaniu do tej kupnej. Na ogół piekę 4 pizze. Co prawda pizza najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, ale nikt nie pogardzi pizzą na drugi dzień. Piekę pizzę przynajmniej 2 razy w miesiącu. Przygotowuję również coleslaw

codojedzenia
Pizza hawajska. Dlaczego wywołuje kontrowersje? 87

Pizza Hawajska to jedna z najpopularniejszych pizz na świecie, jednak jest też jedną z najbardziej kontrowersyjnych. Dla niektórych osób hawajska pizza jest obrazą dla ich kubków smakowych. Ale dla innych jest to pyszne połączenie wszystkiego, co najlepsze w pizzy i kuchni hawajskiej. Bez względu na to, po której stronie debaty się opowiadasz, jedno jest pewne – pizza hawajska ma długą, złożoną(...)gorących dyskusji w świecie kulinarnym. Dlaczego przy tak wielu przeciwnikach i zwolennikach tego ukochanego dania jest tyle sporów? W tym wpisie na blogu przyjrzymy się, w jaki sposób hawajska pizza stała się tak kontrowersyjna i dlaczego nadal powoduje podziały. Pizza hawajska Pizza hawajska , znana również jako pizza z ananasem, to klasyczne danie na bazie sosu pomidorowego z szynką lub bekonem

ProstePesto.pl
7 niecodziennych przepisów na Światowy Dzień Pizzy 136

Pizza dla leniwych, czyli bez zagniatania, pizza dna cieście z kalafiora, z komosy, z kurczaka, pizza na super cienkim cieście, pizza błyskawiczna do zrobienia w 10 minut i pizza w stylu zero waste – siedem oryginalnych przepisów na najpopularniejsze danie świata. Dzisiaj przypada doroczne święto wszystkich amatorów pizzy – Międzynarodowy Dzień Pizzy. ”Dwanaście pizz, nam i naszym następcom na każde Boże(...)Wielkanoc” – to fragment z dokumentu datowanego na 997 r. zawierającego spis dziesięciny należnej arcybiskupowi Gaety we Włoszech od dzierżawców jego młynów. To pierwszy w odnotowany przypadek użycia słowa „pizza” w historii. Dzisiaj jest to jedno z najczęściej używanych slow na świecie, a pizza należy do ulubionych dań niezależnie od szerokości geograficznej. 9 lutego pizza i pizzożercy mają swoje święto

Niedzielny kucharz
Domowa pizza jak z profesjonalnej pizzerii? Tak, to możliwe! 60

Domowa pizza o jakości jak z profesjonalnej pizzerii, czy to możliwe? Tak, jest to możliwe, nawet gdy w domu nie masz pieca opalanego drewnem. Wypieczesz pizzę o jakości porównywalnej do pizzy z najlepszej pizzerii, dzięki pieczeniu jej na kamieniu do pieczenia pizzy Pastone. Sprawdź, jego właściwości i zastosowanie! Źródło: Pixabay Ile razy rodzina prosiła o zrobienie pizzy, a z Twojej(...)strony była odmowa jej zrobienia? Znam to, również często do tej pory odmawiałam, gdyż mój piekarnik nie ma tak dużej mocy, aby pizza była dobrze wypieczona. Przy obecnych cenach pizzy częste wyjścia z rodziną do lokalu raczej odpadają, gdyż zbyt mocno obciążają domowy budżet. Dlatego pieczenie pizzy w domu bardziej się opłaca i może być świetnym sposobem do zaangażowania rodziny

Kuchcik gotuje
Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii 4984

Post Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kamień do pizzy: Co to jest i dlaczego jest potrzebny? 38

Jeśli jesteś miłośnikiem pizzy i chciałbyś ją przyrządzać w domu na najwyższym poziomie, z pewnością zainteresuje Cię, co to jest kamień do pizzy i jakie są jego zalety. Pizza to potrawa, która zdobyła popularność na całym świecie, a jej sekret tkwi w chrupiącym spodzie, dobrze upieczonej warstwie sera i aromatycznych dodatkach. Przyrządzenie idealnej pizzy w domowym zaciszu może być wyzwaniem(...)jednak dzięki kamieniowi do pizzy, możliwe jest uzyskanie efektów zbliżonych do tych z profesjonalnego pieca pizzarskiego. Czym jest kamień do pizzy? Kamień do pizzy, zwany także kamieniem do pieczenia, to specjalny typ kamienia, który służy do pieczenia pizzy w piekarniku domowym. Kamienie te są zwykle wykonane z materiałów odpornych na wysokie temperatury, takich jak granit, cordierite, lub szamot

ProstePesto.pl
Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 309

niedawna mam możliwość testowania kamienia do pizzy i pieczywa marki Bakero . Nie będę ukrywać, że propozycja bardzo mnie zainteresowała, gdyż kilka miesięcy wcześniej zastanawiałam się nad kupnem owego sprzętu. W moim domu pizza gości dość często ze względu na jej nieograniczoność smaków. Jedynie czego mi do tej pory brakowało w pieczeniu tradycyjnym na blaszce to efektu chrupiącego spodu prosto(...)pizzerii, więc byłam ciekawa jak w domowych warunkach będzie się sprawował granitowy kamień, o którym wiele wcześniej czytałam.  Na pierwszy ogień dokonałam porównania pizzy pieczonej w formie tradycyjnej, tj. na blaszce oraz pizzy z kamienia.  Stwierdziłam, że forma testu najdokładniej pokaże mi wszystkie zalety jak i niuanse produktu. Chciałam podczas próbowania dwóch wersji zobaczyć pewne cechy, które będę

Fabryka pomysłów
Biała pizza z cukinią 37

Biała pizza czy też pizza bianca , podobnie jak pizza z sosem pomidorowym cieszy się w moim domu sporym powodzeniem. Robię ją równie często jak tradycyjną pizzę z sosem z pomidorów . Ciasto na białą pizzę jest identyczne jak ciasto na pizzę z sosem , różnica pomiędzy tymi dwoma pizzami leży oczywiście w samym sosie. Sos pomidorowy w białej pizzy zastąpiony jest kwaśną(...)śmietaną, mascarpone, beszamelem, ricottą bądź serkiem kremowym. Ser mozzarella oraz wszystkie inne dodatki, którymi wyłożona jest pizza biała są identyczne jak w przypadku pizzy tradycyjnej. Przyznaję jednak, iż jest kilka kompozycji składników, które rewelacyjnie sprawdzają się na białej pizzy . Należą do nich takie połączenia jak pieczarki i szynka , ricotta i szpinak oraz szynka parmeńska i rukola. Przygotowanie pizzy bianca zaczynam

MeCooks
Pizza, najlepsze przepisy 366

Pizza, najlepsze przepisy. Pizza to potrawa kuchni włoskiej, którą je się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę(...)pomidory, oliwki, wędlinę i sery, formuję ją zaś różnie, moja pizza jest ma różną postać. Zgodnie z zasadami pizzę robi się z mąki pszennej z drożdżami, wody, soli, cukru oraz oliwy z oliwek, ale niekiedy odbiegam od tej zasady, kiedyś do ciasta na pizzę dodawałam jajko. Ciasto przeważnie wyrabiam za pomocą robota ze specjalnym hakiem, ale gdy ciasto wyrośnie, formuję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić pizzę (tutorial + film) 254

Domowa pizza może smakować jak z włoskiej restauracji – zrobienie idealnego ciasta na pizzę jest łatwiejsze niż się wydaje. Trzeba tylko poświęcić mu czas i uwagę. I znać kilka wskazówek, które znajdziesz w tym wpisie. Poznaj nasz patent na idealne ciasto na pizzę. 1. Zagnieć ciasto wcześniej Jeśli chcesz by Twoja pizza smakowała jak z włoskiej pizzerii, nie zagniataj ciasta(...)ostatniej chwili przed pieczeniem. Nie warto. Jest sporo receptur na błyskawiczną pizzę, ale ma się ona do klasycznej pizzy, jak błyskawiczna zupka, do tradycyjnej, długo gotowanej na wolnym ogniu. Zaplanuj pieczenie pizzy z wyprzedzeniem, zagnieć ciasto dzień wcześniej i odstaw na noc do lodówki. Możesz ciasto przygotować nawet dwa, trzy dni przed pieczeniem, bo spokojnie wytrzyma ono w lodówce

Niedzielny kucharz
Pizza z pieczarkami i salami 42

Najlepsza domowa pizza z pieczarkami i salami na cienkim spodzie. Pizza po upieczeniu jest lekko chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Umiarkowana ilość dodatków sprawia, że roztopiona mozzarella dobrze je trzyma, pizza tworzy całość i nic z niej nie spada podczas jedzenia. Przepis na ciasto do pizzy jest prosty, ale wymaga ciepła i nieco cierpliwości podczas wyrabiania i wyrastania(...)ciasta. Bardzo ważne są również dobrej jakości dodatki. Pizza z pieczarkami i salami , aby była smaczna, musi być przygotowana z dobrze wyrobionego ciasta i dobrej jakości produktów tworzących dodatki. Ciasto na pizzę wymaga dobrego wyrobienia, które może zająć nawet 30 minut. Czas zagniatania ciasta na pizzę zależy od tego, ile mamy siły w rękach i temperatury otoczenia. Pierwsze kilka minut

Kuchcik gotuje
Łatwa pizza neapolitańska – prosty przepis 174

Pizza neapolitańska uchodzi za najlepszą na świecie, choć nie każdy ją polubi – jest zupełnie inna od pizzy, jaką większość z nas zna. Dla mnie jednak to kwintesencja włoskiej pizzy. W środku jest cienka, natomiast jej brzegi są puchate, miękkie i wyrośnięte . Charakterystyczne ciemne plamki zdobią jej brzegi – to zasługa bardzo wysokiej temperatury – piecze się ją w niemal(...)stopniach Celsjusza! Obowiązkowo ma na sobie tylko kilka prostych składników – za to wysokiej jakości . Co ciekawe – na środku ma prawo być rozmoknięta – test sztywności pizzy Magdy Gessler nie ma tutaj racji bytu. Czy spróbujecie jej tylko w Neapolu? Na szczęście nie tylko. Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) to włoska federacja, która pilnuje receptur i certyfikuje pizzerie

Poezja smaku
Rolls pizza 148

będę się zbyt dużo rozpisywał na temat tej przekąski, ale rolls pizza świetnie nadaje się na każde przyjęcie. Przekąskę przygotujemy w maksimum 30 minut i z całą pewnością zachwyci wszystkich naszych gości. Rolls pizza – składniki: 1 ciasto na pizzę słoiczek koncentratu pomidorowego 16 plasterków salami 300g sera mozzarella w kostce oregano bazylia Rolls pizza – przepis: Aby było szybciej(...)używam gotowego ciasta na pizzę (oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest droższe niż takie przygotowane własnoręcznie, ale pozwala zaoszczędzić odrobinę czasu). Ciasto smaruję cienką warstwą koncentratu pomidorowego. Przyprawiam całość sporą ilością suszonej bazylii oraz oregano. Pizzę posypujemy startym serem mozzarella (pamiętajcie, aby kupić taką mozzarellę w kostce, a nie w kulce). Na wierzchu układam plasterki salami i całość zawijam

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM – przekąska z ciasta francuskiego 56

Pizza na cieście francuskim to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej włoskiej pizzy, którą wszyscy znamy. Ciasto francuskie ma doskonałą konsystencję do przygotowania pizzy. Można na nim ułożyć różnorodne składniki, a każda pizza z ciasta francuskiego będzie miała swój wyjątkowy smak i charakter. Jak zrobić pizzę z ciasta francuskiego? Przygotowanie pizzy z ciasta francuskiego jest łatwe i szybkie . Ciasto można kupić gotowe(...)sklepie lub zrobić samodzielnie. Wystarczy rozwinąć ciasto, ułożyć na nim ulubione składniki i wstawić do piekarnika na około 15-20 minut. Gotowa pizza z ciasta francuskiego będzie miała chrupiące i złociste brzegi oraz delikatne wnętrze. Pizza na cieście francuskim – z czym zrobić? Przy wyborze składników do pizzy z ciasta francuskiego warto pamiętać o kilku zasadach. Ciasto jest delikatne, dlatego

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania