Przepis na : śniadanie
Polubiłam się już dość dawno z powidłami i czekoladą . Wiśnie i kakao? Czemu nie? Znowu zostałam przez Monę, hojnie obdarowana w owoce. Pierwszym pomysłem była oczywiście wiśniówka, postanowiłam jednak, że owoce wylądują w słoikach. I wylądowały. Nie powiem, żeby ilość dżemu mnie powaliła, ale przecież nie chodzi nam o ilość, a o jakość. Z 2 kg wiśni, wyszły 4 niewielkie słoiki. Cóż… Składniki: 2 kg wiśni 500 g cukru (lub więcej) 5 płaskich łyżek kakao naturalnego Wiśnie myjemy i drylujemy. Wrzucamy do gar... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...