składniki: ok. kabanosów 1 ciasto francuskie ok. 50 g sera żółtego suszone oregano 1 jajko dodatkowo: ketchup wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy lekko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 1 – 1 i 1/2 cm. Każdego kabanosa owijamy paskiem ciasta. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy rozbełtanym jajkiem, oprószamy oregano i startym serem. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniawybrukowane mozaiką chodniki i place, śliskie jak diabli :) Tuk tuki na ulicach Lizbony Pomarańcze i papryka, których nie zjemy w Polce, ponieważ Portugalia ma limity UE na eksport :( "Bacalhau"- suszony i solony dorsz, wynalazek Portugalczyków. Przerwa na kawę. Grillowane sardynki, PRZEpyszne! Uliczki Alfamy.. urocze, klimatyczne, tętniące życiem (zwłaszcza w nocy). Tablice licznych knajpek, barów i pubów. Widok
bistro mamamogą być w innym kolorze) 2 puszki pomidorów 1 duża, kwaśna śmietana 18% 3 ząbki czosnku kilka liści świeżej bazylii i oregano (jeżeli nie macie, to może być suszone) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody 400 g makaronu wstążki WYKONANIE Cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę
Passions hobbies lifeprzygotowana wątróbka wcale nie jest taka straszna, jak się co niektórym wydaje :))) * wątróbka drobiowa- 1 kg * cebula- 3 bardzo duże szt. * cydr- 1,5 szklanki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej- do smażenia Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju, a następnie zalać cydrem i dusić pod przykryciem około 10 minut, po czym odkryć
Kraina Miodem Płynącarazu, kiedy są jeszcze ciepłe, posmarować wegańską margaryną i konfiturą, bo tak smakują najlepiej. Składniki: 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej (typ 700) lub zwykłej pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży ¼ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta soli ½ łyżeczki nasion wanilii/wanilii w proszku/pasty waniliowej 1 łyżka (30g) wegańskiej margaryny ALSAN-bio ¼ szklanki mleka sojowego do posmarowania bułeczek 2 łyżki cukru pudru
Roślinna - blog wegańskioliwy 1 duży pęczek botwinki + 2-3 buraki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 3 kulki ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe posiekane świeże zioła (ewentualnie częściowo suszone): natka pietruszki, lubczyk, bazylia, oregano, mięta, koperek, szczypiorek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kostka wędzonego tofu (+ olej do smażenia) przyprawy: sok z cytryny lub ocet winny, sól
Qlinarnie i Qlinarnieuwagi, że fasola ma właściwości odchudzające które stymulują proces spalania tkanki tłuszczowej, zatem dłużej zachęcać już chyba nie trzeba, przepis poniżej składniki: szklanka fasoli adzuki 8 pomidorów suszonych z zalewy 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny cebula 1 ząbek czosnku 1/3 papryczki chili zioła prowansalskie 1 łyżka musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku
Apetyt na Zielonekoktajl dziennie, a cera, włosy, paznokcie będą odżywione i nie będą potrzebne suplementy diety. porcja : 2 osoby Składniki: 3 garści szpinaku świeżego 2 garści truskawek 2 banany 4 suszone daktyle bez pestek 1.5 łyżki miodu garść migdałów szklanka wody 4 łyżki nasion chia Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz wody i nasion chia miksujemy na gładka masę. Dodajemy wodę
Apetyt na Zielonewszystko co tam dali) - 3 ziemniaki - 1 cebula - 10 ogórków kiszonych - Maggi, sól, pieprz (ja pominęłam, gdyż dla mnie w smaku była idealna i bez tego) - koperek świeży lub suszony (można pominąć) - do zabielenia: jogurt naturalny Pierś z kurczaka umyć, usunąć "brzydkie kawałki" i tłuszcz. Umyć i obrać wszystkie warzywa, pokroić na małe kawałeczki prócz cebuli (wrzucamy całą). Gotować
Be Fit Be Strongżółtka - sól, pieprz Sposób przygotowania: Bakłażany i ziemniaki myjemy i kroimy w plastry. Bakłażany rozkładamy na talerzu, solimy i odstawiamy na 20 minut. Następnie opłukujemy wodą i suszymy na ręczniku papierowym. W ten sposób pozbywamy się goryczy. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy z obu stron ponownie posolone i popieprzone plastry bakłażana i ziemniaków. Usmażone kawałki wyjmujemy
Pan i Pani Smith w kuchniminut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 20 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące wewnątrz. Jeżeli chcemy aby były całkowicie suche trzeba je suszyć jeszcze przez około 40 minut w 110 stopniach. Czekoladę i orzechy zetrzeć na tarce. Kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i wsypać startą czekoladę z orzechami. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać masło
Moja Galeria Smakuminut. Ważne : podczas pieczenia bezy drzwiczki piekarnika muszą być cały czas lekko uchylone, dlatego ja blokuję je drewnianą łyżką. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. i suszymy bezę przez 1,5 godziny. Gotową studzimy i delikatnie przekładamy na paterę. Krówki kruszymy do rondla, dodajemy masło i mleko, po czym podgrzewamy mieszając. Gdy składniki się połączą i masa
W poszukiwaniu inspiracjiZawsze się udaje, przepysznie smakuje i robi się praktycznie samo :) cały kurczak pieprz ulubione przyprawy np. czerwona papryka, rozmaryn czosnek 1 kg soli, najlepiej kamiennej Kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy czosnkiem i przyprawami. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na brytfankę wysypujemy sól i kładziemy kurczaka piersiami do dołu. Nie przesuwamy aby nie oblepił się solą
Atlas Smakówbarwnik spożyczy i delikatnie mieszamy. Do szprycy wkładamy na przemian ubite białe i czerwone białko i szprycą nanosimy je na owoce. Wkładamy tartę z powrotem do piekarnika i suszymy bezę 15 - 20 min. SMACZNEGO
Lili w kuchnizmieniając końcówkę tylki zrobiłam do okoła wzorek . Tak przygotowane blaty piekłyśmy z mamą 15 min w tem. 150 stopni, po czym mama zmniejszyłą tem do 80 stopni i suszyła blaty 1,5 godz. Gotowy wystudzony blat dolny posmarowałam 1/2 rozpuszczonej czekolady i odłożyłyśmy go do zastygnięcia czekolady. Serek mascarpone utarłyśmy z cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubiłyśmy
Lili w kuchni