wydrążamy środki warzyw łyżeczką i odkładamy. Soczewicę płuczemy na sitku, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15-20 minut (najlepiej do miękkości, czas gotowania zależy od świeżości suszonej soczewicy). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy ugotowaną i odlaną soczewicę oraz pomidory. Kmin i kolendrę rozgniatamy w moździerzu
Poezja smakuNależę do osób, które uważają, że dzień bez owsianki to stracony dzień. Płatki można urozmaicać orzechami, nasionami chia lub siemienia lnianego, suszonymi i świeżymi owocami. Dla odmiany owsiankę można też upiec. Obok płatów owsianych w rolach głównych występują agrest i białe porzeczki. Składniki 100 g płatków owsianych górskich 100 ml ciepłego mleka lub mleka roślinnego 1 szklanka białych porzeczek
My Chcemy JeśćSkładniki: 4 szt. kiełbasy parzonej, 200 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, 150 ml wody, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 płaska łyżka suszonego lubczyku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól, pieprz
Moniki Smakołykibulion warzywny - 2 szklanki - szczypiorek - gałka muszkatołowa, pieprz gruboziarnisty, szczypta soli Grzanki: - chleb pełnoziarnisty - 2 kromki - czosnek - 1 ząbek - oliwa - 2 łyżeczki - suszone zioła - 1/2 łyżeczki Sposób przygotowania: Cebulę siekamy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę oraz groszek, smażmy około 2 minuty, a następnie całość zalewamy bulionem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę
Fit-aminaprzepisu zachęciła mnie najpierw nazwa, ale zjadając pierwszego kotlecika, wiedziałam, ktoś strzelił w dziesiątkę z tą nazwą:) Wbrew pozorom, nie jest to trudny przepis. Jeśli przygotujecie sobie odpowiednio wcześniej suszone grzanki, to z resztą pójdzie wam naprawdę łatwo. U mnie kotleciki sprawdzają się znakomicie na imprezach, wychodzi ich sporo, a gwarantuję, że jako pierwsze będą znikać z Waszego stołu
na moim stole...opakowanie startego imbiru 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka białego pieprzu sól olej do polania mięsa pęczak: 1 szklanka pęczaku 1 duża marchewka kawałek selera garść suszonej żurawiny 80 g orzechów włoskich 50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz cytrynowy sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu olej do smażenia Sposób przygotowania: Szynkę myjemy. Wkładamy
na moim stole...mielonej łopatki, 1 cukinia starta na tarce (duże oczka), 1 duże jajko, sól i czarny pieprz do smaku, trochę majeranku, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, 2 łyżki bułki tartej do środka, albo 1 namoczona wcześniej w mleku i odciśnięta kajzerka Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy, dokładnie mieszamy, formujemy owalne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaku kolendrą, czarnuszką, pieprzem czy czosnkiem. Naan wspaniale komponuje się z curry, esencjonalnymi i gęstymi warzywnymi sosami oraz mięsnymi potrawkami. Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko, roztrzepane 1 łyżka oliwy 100 ml gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: Mąkę mieszamy w dużej misce
Smakowity Blog Kulinarnytuż po przygotowaniu. U mnie zagościły na obiad. Drobiowe cheeseburgery na sałacie SKŁADNIKI : 500 g filetu drobiowego (piersi z kurczaka) 1 jajko 2 szczypty suszonego tymianku sól, pieprz papryka ostra mielona do smaku 1 biała cebula oliwa z oliwek 1/2 główki sałaty masłowej 2 pomidory sertopiony fit w plastrach szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Filet
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajko Dodatkowo : olej do smażenia lukier (200 g cukru cytrynowego zmielonego + 70 ml mleka) Przygotowanie Yum Yums Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy drożdże suszone ( 2 paczuszki wsypałam) . Dodałam cukier i szczyptę soli . Dodałam pokrojoną margarynę i obsypałam mąką. Wlałam wodę i wbiłam jajo. Zamieszałam i połączyłam składniki ( nadal widać było margarynę ) . Zostawiłam
Różowa kuchniazrobieniu placuszków. Urozmaiciłam je w dodatek słodkiej żurawiny... były naprawdę pyszne. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: 250 g chudego sera białego (może być również półtłusty) 3/4 szklanki mąki 2 1/2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżeczki cukru 4 łyżki mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina oleju do smażenia do podania cukier puder i konfitura żurawinowo-jabłkowa Przygotowanie: Żurawinę umieszczam
Słodkie okruszkidzień drugi: 330 g mąki orkiszowej 250 ml przegotowanej, letniej wody 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki nasion słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki suszonej żurawiny + po łyżce czarnuszki i nasion słonecznika na wierzch Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie - jak zrobić? Zakwas na chleb , mąkę żytnią oraz wodę (etap I) umieść w szklanej misie
Moje QulinariaSKŁADNIKI 2 filety z kurczaka garść bazylii ( ja dałam kolorową) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka estragonu pieprz sól sezam kolorowy 1 jajko SOS: 150 g boczku wędzonego 1 łyżka masła chlust wina Filety posolić i obsypać przyprawami, ale tylko od wewnątrz, nałożyć kolorową bazylię i zwinąć. Roladki obtoczyć w jajku
harrisawiśni i dobrze wymieszać Po około minucie mieszania zdjąć z ognia Przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 15 minut Czekowiśnia pomarańczowa Składniki: 2,3 kg wydrylowanych wiśni 20 g suszonej skórki pomarańczowej 250 g miodu/syropu z agawy 8 łyżek kakao łyżeczka stewii 150 ml zimnej wody 3 łyżki skrobii ziemniaczanej Przygotowanie: Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, dodać skórkę pomarańczową, syrop
pyszne zdrowości