filet z piersi kurczaka marynata Mięso pokroić w kostkę, zalać marynatą. Odstawić do lodówki na min. 40 minut. MARYNATA: 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki sosu sojowego łyżka musztardy łyżeczka miodu łyżeczka estragonu Dokładnie wymieszać. Zamarynowane mięso nabijać ciasno na patyczki. Smażyć na patelni z każdej strony na rumiano. Można usmażyć na grillu. PUREE Z ZIELONEGO
kolorowotorcikowobabeczki serwować, np paluszki z kurczaka. Paluszki z kurczaka: 1 filet z kurczaka Mięso kroimy w grubsze paski. Zalewamy 3 łyżkami oleju rzepakowego, 1 łyżką octu jabłkowego, 1 łyżką sosu sojowego. Odstawiamy na 15 minut. Płatki kukurydziane mielimy, dodajemy do smaku przyprawę do kurczaka. Mięso maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w płatkach. Na posmarowaną tłuszczem blachę układamy panierowane
kolorowotorcikowoprzed pieczeniem, wykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab dojrzewający (1 łyżkę oregano, po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu młotkowanego z kolendrą, oraz po łyżce sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego i oleju). Przygotowanie : Umyte i osuszone mięso łopatki trochę obrobiłam nożem wyrównują boki, łopatka ma to do siebie, że nie ma zwartej formy jak schab
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy, sól ziołowa - łyżka sosu sojowego Pierś myjemy, oczyszczamy, po czym kroimy na pół. Każdą połówkę obtaczamy w marynacie i chowamy najlepiej na noc do lodówki (minimalnie na 3 godziny). Po wyjęciu z lodówki piersi
Sajkofanka smakugarść suszonych śliwek - garść listków świeżej mięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka oleju - łyżeczka musztardy - łyżeczka miodu - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz, tymianek - ząbek czosnku Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym marynujemy przez noc we wcześniej przygotowanej marynacie. Następnego dnia wyjmujemy najpierw kurczaka
Sajkofanka smakumarynowałam przez całą noc w marynacie. Podałam z ziemniakami zapiekanymi klik oraz fasolką szparagową z ogórkami. Było smacznie. Składniki: 3 piersi z kurczaka Marynata: 5 łyżek oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis 0,5 łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis
Ala piecze i gotujeminimum 2h. Gotowe galaretki układamy na paterze z przystrojenie wedle uznania - na sałacie lub z ogórkiem, ... Niektórzy do galaretki używają do skropienia octu, niektórzy co mi również zasmakowało sosu sojowego jeśli podajecie ocet to nie zapomnijcie o kawałku listka pietruszki który trzeba do wrzucić do octu. Smacznego
Mechanik w kuchnibedzie mialo ciekawy smak. skladniki: 4 piersi z kurczaka male cebulki (okolo 32 sztuki lub kilka wiekszych) 1 lyzka kurkumy skladniki na marynate: 2 lyzki plynnego miodu 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki soku z pomaranczy miazsz z 1 pomaranczy 2 lyzki oleju odrobina curry wykonanie: Cebule obrac i podgotowac w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy przez okolo 10 minut
Przysmaki Karolkiśniadanie, ale ja mogę ją jeść także na kolacje. Kanapki z fetą i truskawkami składniki chleb - najlepiej swój ulubiony truskawki ser typu feta bazylia dresing 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sol, pieprz do smaku Wszystkie składniki dresingu mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku. Kanapkę możemy posmarować masłem, a następnie okładamy
Przysmaki Karolkiakurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego, chińskiego obiadu. Sam tez smakuje wybornie. Możecie także dodać do niego pokrojone kawałki piersi kurczaka zamarynowane w sosie sojowym i oleju sezamowym i dzięki temu uzyskacie całkiem nowy wymiar tego szybkiego dania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknaprawdę uznawałam tylko jedną kaszę gryczaną, a tu zonk, niespodzianka... pęczak może być pyszny. Dlatego w domu przygotowałam swoją wersje takiej kaszy z dodatkiem cydru, kurczaka i oczywiście sosu sojowego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzestając rolować naszego sushi. Drugie sushi wykładamy łososiem wędzonym, ogórkiem I szczypiorem. Po zrobieniu rolek, wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Kroimy na małe rolki. Do sushi dodajemy sos sojowy , imbir I wasabi. Polecam I życzę smacznego
Smaki EdytyJuż Marco Polo łączył kuchnię włoską z chińską .A co by było gdyby suszone pomidory skusiły sos sojowy ? Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniJakoś tak się przyzwyczailiśmy że rzodkiewka to do białego sera lub na kanapki. Ja już parę razy ,, odczarowywałam ją " wyprawiając w świat. Robiłam pikle z marynowanych rzodkiewek, smażyłam w sosie sojowym. Robię jarzynkę i chłodnik z liści rzodkiewki. Teraz przyszła pora na rzodkieweczkę w tajskim stylu. Czas: 10 minut Składniki: 1 pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól
Buniabaje w kuchniteż trochę przypraw - no ale o to już maniacy gotowania dbają. Czas: 45 minut Składniki: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka białe części od pęczka szczypioru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego) 1 pełna łyżka brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki
Buniabaje w kuchni