obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie, smażenie, grillowanie). Jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do sosów, zup, gulaszu, tortilli, wrapów, kebabu, sałatek, kanapek oraz pieczonego lub szarpanego mięsa. Kiszone, zmiksowane owoce i warzywa to dodatek do koktajli. Ciekawostki historyczne. Od 500 roku p.n.e. spleśniały twaróg sojowy był używany przez Chińczyków jako antybiotyk na czyraki. To pierwsze udokumentowane zastosowanie fermentowanej żywności jako
ProstePesto.plzawsze znika, niezależnie od apetytu i kulinarnych zachcianek moich dzieci. Zazwyczaj robiłam z granulatem sojowym, jednak tym razem moje starsze dziecko orzekło, że musi być takie "prawidziwe" z pulpetami.No i masz babo placek:) Jest bolognese z pulpecikami z białego sera i kaszy jaglanej. Pycha!!! SKŁADNIKI sos 3 łyżki oliwy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki
Magiczna kuchnia Dariikilka ziaren jałowiec kilka ziaren (właściwie szyszkojagód ;) gałka muszkatołowa, kolendra pół łyżeczki Do zrobienia sosu możemy użyć różnych składników - w zależności od tego na co pozwala nam dieta: wersja bezglutenowa: jogurt grecki 400 ml majonez bezglutenowy 200 ml wersja bezjajeczna: jogurt grecki 400 ml majonez sojowy (niekoniecznie) 200 ml wersja bezmleczna: majonez (sojowy lub zwykły) 200 ml śmietanka sojowa
głodny alergikRYŻOWA Powyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków(...)kaszy jaglanej. Świetny zastępnik mleka. Naturalnie bezglutenowy, bez dodatku substancji słodzących. W składzie znajdują się: woda, proso włoskiego pochodzenia, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, sól morska. NAPÓJ SOJOWY Napój sojowy jest kolejnym świetnym zastępnikiem mleka krowiego. Naturalnie bezglutenowy, bez cholesterolu, laktozy, substancji słodzących. Składniki to jedynie: woda, soja i sól morska. NAPÓJ RYŻOWO-KOKOSOWY Napój z pełnoziarnistego
Zdrowie na języku :Pmieszając do rozpuszczenia sera, można przelać sos przez sitko i włożyć pałki do sosu do smaku dodać maggi, pieprz gotowy makaron jest smaczny, wyśmienita egzotyka na talerzu podana......POLECAM......SMACZNEGO!!! makaron po seczuańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli, produkt naturalny - skład: makaron sojowy, makaron jajeczny, suszone boczniaki, suszone grzyby mum, czosnek, por, papryczka chili - opakowanie: 250 gram
W Mojej Kuchni LubięKurczaka smazymy na patelni grillowej lub w "grillownicy" ok 2-4 min Sos W garnku roztapiamy 2 lyzki masla I dodajemy 2 sprasowane zabki czosnku. Smazymy ok 3 min . Dodajemy 500 ml koncentratu pomidorowego lub pomidorow w puszce, 1 lyzke cukru, 1 lyzke oleju sojowego, pieprz I sol do smaku oraz przyprawy 2 lyzeczki garam masala, 1 lyzeczka papryki
Smaki EdytyAromatyczny sos inspirowany przepisem z książki Laxmi Khurana. Połączenie ananasa z dynią, kokosem i migdałami wszystkim bardzo smakowało, zwłaszcza dzieciom :) Składniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 500 g dynia (użyłam mrożonej kostki) 450 g ananas (świeży lub z puszki) 1 szt woda 1 szklanka olej do smażenia kilka łyżek mleko kokosowe (lub sojowe, ryżowe) 1 szklanka płatki(...)płatki migdałowe, podsmażyć. Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mleko i wodę, gotować kilka minut. Łyżkę mąki rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung albo tapioki
głodny alergikmięso, cukier i dusimy ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 3. Wlewamy sos rybny, sok z cytryny i dodajemy marynowany czosnek. Gotujemy jeszcze 3 minuty i rozlewamy do miseczek. Gotowe :) Rada: Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też podać z makaronem ryżowym lub sojowym. Całość możemy ozdobić skórką cytryny lub limonki. Inspirowane przepisem ze strony Kuchnia
Tajskie smakibyć potraktowany nie tylko jako bożonarodzeniowy drink, ale i deser. Jest idealnym sosem do owoców. Koniecznie spożywać dobrze zmrożony. Za-eggnog-ujcie, zaflaszkujcie i dajcie komuś w prezencie! Kogel Mogel dla dorosłych Składniki (na 8-10 osób): 2 szklanki mleka (można zastąpić „mlekiem” roślinnym, np. sojowym) 2 szklanki słodkiej śmietany 6 żółtek starta skórka 1 cytryny 1/2 szklanki
Jem więc Jestemodpowiada Wam nieco "papierowy" smak gotowych, kupnych kotletów sojowych proponuję poznać ten prawdziwy. Zrobienie kotlecików jest dość czasochłonne (soję trzeba namoczyć dzień wcześniej, potem gotować 1,5 h) ale efekt wynagradza włożony trud. Przygotowane danie jest nie tylko bardzo zdrowe ale i smaczne. Obowiązkowo z ulubionym sosem, który nada daniu bardziej wyrazisty smak. Mój faworyt - sos z suszonych
Milion Smakówkostkę 1 słoiczek tuńczyka w sosie własnym, odsączonego 1 jajko ugotowane na twardo drobno posiekane 1 cebula dymka, bardzo drobno pokrojona 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej 2 łyżki opłukanych kaparów 1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki sól, pieprz czarny do smaku majonez glassa sojowa do dekoracji Wykonanie: Makaron duże muszle ugotować według
Malinowe Pocałunkipowalający! Składniki: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki sojowej 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki maślanki 1 łyżka wiórek kokosowych 2 czubate łyżeczki błonnika kakaowego 4 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Nadzienie: ok. 9 łyżek dżemu truskawkowego Do dekoracji: Bita śmietana Sos czekoladowy Kolorowa posypka Przepis: Składniki suche mieszamy ze sobą, następnie
Emcia Pichcipaski właśnie. Po drugie - wiele osób uważa, że kotletów sojowych nie da się zrobić tak, żeby wyglądały i smakowały prawie jak mięso. Otóż da się :) Pokazywałam w tym przepisie , jak zrobić sojowe "tekturki", żeby imitowały mięso, miękkie i soczyste, no i ciemne. W podobny sposób robię każdy gulasz sojowy, przy czym jak napisałam wyżej, najpierw podgotowuję tekturki, żeby zmiękły(...)zmniejszyły za bardzo swojej objętości. No i jeszcze papryka i ogórki. Właściwie ile kuchni, tyle wersji Strogonowa, z papryką albo bez, z ogórkami kiszonymi albo konserwowymi, z sosem śmietanowym albo pomidorowym... Ja robię z ogórkami konserwowymi , pokrojonymi, jak wszystko, w paseczki oraz z papryką czerwoną również pokrojoną w paski ale uwaga! na razie tylko kroję wszystko i zostawiam na desce
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKlopsiki z sosem kurkowym. Składniki na 4 porcje : 1porcja = 730 kcal 1 czerstwa bułka 1 cebula(...)mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć,przekroić wzdłuż na połowę,a następnie pokroić na kawałki ( nie obieramy
Przepisy i porady kulinarnenajtańsze, ale można ich użyć jeszcze do zagęszczenia sosów lub innych past do kanapek. Kupowałam w sklepie ze zdrową żywnością. Twarożek można przygotować na wieczór, wówczas trzeba zacząć rano :) Albo przygotować na śniadanie, ale wtedy zacząć wieczorem :) Nagmatwałam? :) No to czytajcie :) Składniki: 1/2 szklanki orzechów nerkowca 4 łyżki mleka sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka płatków drożdżowych sól himalajska
Szczęśliwa kuchnia