sos sojowy - 2081 przepisów (strona:113/139)

Makaron ryżowy z kurczakiem i pieczarkami 280

jest gotowy w kilka minut i jeszcze kilka minut smażenia. składniki: 200 g makaronu ryżowego z tapioką 500 g piersi z kurczaka 250 g pieczarek olej do smażenia sos grzybowo-sojowy Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, pieczarki pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pieczarki. Wszystko razem smażyć aż pieczarki

Monia miesza i gotuje
Udka pieczone w piwie i miodzie 292

skórkę z kurczaka i delikatne mięsko - ten przepis jest dla Ciebie ! Składniki: * 4 całe udka * 700 ml jasnego piwa * 3 łyżki miodu * 1 łyżka cukru trzcinowego * 2 łyżki sosu teriyaki lub sojowego * 1,5 łyżeczki soli *zioła prowansalskie Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć. Udka porozcinać na podudzia i pałki. Poporcjowane mięso natrzeć solą i przyprawami - odstawić na 2 godziny(...)mięso przełożyć na blachę do pieczenia. Blachę z udkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec wstępnie 30 minut. W tym czasie w rondelku wymieszać piwo, miód, sos teriyaki/sojowy i cukier trzcinowy. Całość gotować, aż część płynu odparuje. Kiedy płyn nabierze karmelowego koloru i zacznie lekko gęstnieć - zdjąć z ognia. Po 30 minutach pieczenia wyjąć blachę z udkami

kolorowotorcikowo
Papryki faszerowane chili con carne 177

ząbki czosnku 300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów) 200 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Papryki przekroić na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne 10-20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty

Food Square
Pikantne krewetki z makaronem tagliatelle 113

miejscu czarny makaron, świeże krewetki, delikatny i aromatyczny sos sprawiły, że był to jeden z lepszych makaronów jakie miałem okazję jeść. Jestem ogromnym fanem pikantnych potraw dlatego od tamtego czasu chodziły za mną krewetki w trochę pikantniejszej wersji. Zebrałem się w końcu i przygotowałem pikantne krewetki z makaronem tagliatelle w aromatycznym sosie z dodatkiem białego wina i świeżego szczypiorku. Całość(...)makaronem: Składniki Ilość porcji: 2 Makaron tagliatelle – 150 g Krewetki – 250 g Masło – 50 g Świeży szczypiorek 1 cebula szalotka 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Pół kieliszka białego wina Oliwa z oliwek Sól, pieprz, imbir, kolendra Przygotowanie Gotujemy makaron według przepisu

ale Pysznie
Pasztet drobiowy z żurawiną, czyli co zrobić z warzywami i ćwiartką kurczaka z zupy 390

jest jednak suchy, czego trochę się obawiałam. Może następnym razem dodam trochę boczku. Na pewno wypróbuję wersję z grzybami. Chodzi mi też po głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu: worcestershire, BBQ, sojowego? Co jakiś czas fiksuję się na testowaniu różnych wersji jednego rodzaju dania. Coś czuję, że nadszedł czas na pasztety :) Składniki: 2 ugotowane ćwiartki kurczaka (0,5kg) 1/2 dużej ugotowanej

W kuchni wieczorem
Won-ton-ki z grzy-ba-mi w so-sie ze szpi-na-ku i czo-snku 269

grzyby Portabella (pokrojone w plastry; możecie użyć pieczarki lub jakiekolwiek grzyby, które są dostępne) 1 mała cebula (drobno poszatkowana) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos 1/3 szklanki mleka sojowego lub migdałowego 1 szklanka szpinaku (świeżego lub mrożonego) 4 duże ząbki czosnku Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju, dodać cebulę i podsmażać przez ok. 5 minut (do czasu(...)się złocić i lekko przypalać) . Dodać szpinak i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż zwiotczeje. Dodać mleko sojowe, sól i pieprz do smaku (wedle uznania) . Gotować przez ok. 1 minutę, a następnie zmiksować w blenderze na jednolitą półpłynną masę. Jeśli sos jest za rzadki, zredukować na niewielkim ogniu do konsystencji sosu (sos powienien mieć półpłynną konsystencję) . Podać wontonki

Jem więc Jestem
Moussaka bez mięsa 212

bardzo lubiane wśród domowych pożeraczy to pojawiają się na stole często. Zatem dziś zapraszam na fantastyczną bezmięsną moussakę w wersji z granulatem sojowym i cukinią. SKŁADNIKI 1 duży bakłażan 2 małe cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek sos pomidorowy 2 łyżki oleju 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka granulatu sojowego(...)czosnek i smażę do zeszklenia - około 6 minut. Do zeszklonej cebuli dodaje pomidory wraz ze wszystkimi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Na końcu dodaję granulat sojowy i całość duszę pod przykryciem około 25 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję odrobinę wody.  Sos beszamelowy W garnku roztapiam masło do którego dodaję mąkę i ciągle mieszając smażę około 1 minuty. Następnie

Magiczna kuchnia Darii
Sałatka z czerwonych owoców 259

truskawek 1 szkl. czereśni 2-3 łyżki suszonej żurawiny, np KRESTO Arbuza pokroić w kostkę, truskawki w ćwiartki, czereśnie wypestkować. Owoce połączyć. Polać miodem lub... sosem. SOS 1/2 szkl. napoju sojowego ALPRO , ja użyłam naturalny - ale z pewnością waniliowy też był by super  1 żółtko 2 łyżki cukru 30 ml wina typu wermut 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Mleko wymieszać

kolorowotorcikowo
Deser z sojowym kremem waniliowym 192

Deser w wykonaniu jest banalnie prosty. Postanowiłam wykorzystać w nim - sojowy krem waniliowy . Truskawki miksujemy blenderem z cukrem pudrem. Do przezroczystych szklanek wkładamy na zmianę trochę sojowego kremu waniliowego i przygotowanego sosu z truskawek. Na sam koniec deser posypujemy płatkami kokosa. Proporcje składników są podane do przygotowania jednego deseru.   Sojowy krem waniliowy nie zawiera laktozy. Obfituje w cenne składniki

Aga w kuchni
Co by tu na grilla? Przed północą 176

size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Pogoda piękna, w sam raz na zamknięcie sezonu grillowego, więc wrzucam kilka pomysłów: szaszłyki, kotlety sojowe kebab-gyros , sos czosnkowy, sałatka i (przepyszne) banany z gorzką czekoladą. Przepis na egipskie szaszłyki z książki Angeliki Ilies . Składniki szaszłyków: 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 1 bakłażan 1 czerwona

Qlinarnie i Qlinarnie
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 194

KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie   tego  przepisu) - "grzybki-rybki" czyli pieczarki w zalewie a'la ryba w occie - boskie! właściwie jeszcze lepsze, niż kotlety sojowe zrobione w ten sam sposób (przepis   tutaj ), - oczywiście papryka, ogórki zielone(...)serkami i suszonymi kiełbaskami. GORĄCA KOLACJA 1: - niewegański gyros dla większości, - wegański "gyros", który przynieśliśmy my ale ze smakiem jedli też inni :) - majonezowy sos do niewegańskiego gyrosa, - wegański sos czosnkowy ze słonecznika do "gyrosa sojowego" (przepis   tutaj ), - frytki i ziemniaczki z piekarnika. GORĄCA KOLACJA 2 -  PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i  krokiety z pieczarkami

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Trafiło i na mnie- chińszczyzna w Trójmieście? 137

ociekają toną tłuszczu a w środku poza nim nie ma już nic ( zdarza się makaron, ale warzyw, które tak kocham, jak na lekarstwo). W końcu mojego ukochanego kurczaka w sosie słodko- kwaśnym (ale nie takim z butli, tylko robionym przez osobę, która ma o nim pojęcie). Jeśli masz ochotę na kawałek chińskiego świata w środku Gdańska koniecznie zawitaj do Chińska(...)zamówione jedzonko, możesz podejrzeć Pana kucharza w akcji. A teraz do rzeczy. Moja miłość sajgonki (wybrałam wersję vege, bo to właśnie je lubię najbardziej). Podane z sosem słodko- kwaśnym, chilli i sojowym. Chrupiące, gorące i pełne warzyw. Mniam! Pierożki Won Ton. Występują w dwóch wersjach tym razem skusiłam się na wersję gotowaną. Won Ton'y gorące ze sporą ilością aromatycznego

Wielki apetyt
Pomarańcze i marchewka to para doskonała, z której możesz zrobić sos 156

zupę, po prostu dodajcie proporcjonalnie większą porcję wody oraz pozostałych składników. Przepis można modyfikować przez dodanie większej ilości mleka migdałowego. Jeśli nie macie mleka migdałowego lub sojowego, zawsze można użyć trochę słodkiej śmietany. Sos marchwiowo-pomarańczowy Składniki (na ok. 4 osoby): 1/2 kg marchwi (najlepiej młodej i organicznej) 2 małe pomarańcze 1/2 szklanki mleka migdałowego (lub sojowego) sól i pieprz(...)półpłynną masę. Wrzucić do garnka skóry pomarańczy pozostałe po wyciśnięciu soku i gotować przez kolejne 30 minut. Ponownie zmiksować wszystkie składniki jeśli potrzeba (po uprzednim usunięciu skór pomarańczy) . Przyprawić sos do porządanego smaku solą i pieprzem. Podawać z kolendrą lub estragonem, które świetnie komponują się z cytrusami. Smacznego. Kliknij

Jem więc Jestem
Rodzaje mąk bezglutenowych 153

sojowa służy do wyrobu m.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek. Mąka sojowa posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym zagęszcza się nią zupy i sosy. Używana jest także do wyrobu mleka i past sojowych.  3. Mąka Ziemniaczana Mąkę ziemniaczaną wytwarza się z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Charakteryzuje się białym kolorem, zwięzłą strukturą i bezwonnym zapachem. Nie jest

NaKońcuJęzyka
Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo 234

użyciem właśnie takiej kaszy. Dzisiaj kotleciki orkiszowe z jajkami na twardo.  Świetnie smakują z ogórkiem kiszonym, można je też podawać z sałatką lub surówką.  Z sosem pieczarkowym na bazie mleka sojowego lub migdałowego - bomba na talerzu! ;) Składniki na 8 kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika(...)cytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor Można podawać z sosem mięsnym lub gulaszem Smacznego i na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com