sos sojowy - 2081 przepisów (strona:106/139)

Udka kurczaka w marynacie z miodem 353

nich później i szerzej :) Składniki : 7 udek 5 łyżek miodu świeży imbir około 4 cm- zetrzeć płaska łyżeczka cynamonu 1 gwiazdka anyżu - zmieliłam w młynku 2 łyżki sosu sojowego płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego mielonego 2 łyżki musztardy Dijon 4 ząbki czosnku płaska łyżka soli i tyle samo słodkiej papryki olej, woda Przygotowanie: W około 3/4 szklance letniej wody rozpuścić miód

Proste Potrawy
Żeberka wieprzowe w miodzie 172

żeberek około 5 łyżek miodu 1 łyżka cynamonu, 2 gwiazdki potłuczonego anyżu, imbir mielony około płaskiej łyżki i świeży starty 1-2 cm sól, pieprz prawdziwy mielony sos sojowy 1 główka czosnku - obrać i zmiażdżyć Przygotowanie : Umyte żeberka osuszamy i przekładamy do miski Przyprawy oprócz soli mieszamy z miodem i czosnkiem, trzeba uzyskać tyle marynaty, by polać nią obficie mięso

Proste Potrawy
Świątynie Świata- Orientalne Centrum Zdrowego Ciała SPA Lublin 165

piękne zapachy sprawiają, że nie można się jej oprzeć  Kuchnia indyjska, tajska, marokańska, japońska, chińska, wietnamska chyba nikogo nie trzeba do niej przekonywać... Curry, trawa cytrynowa, mleko kokosowe, sos sojowy; rybny,  wasabi  to tylko nieliczne, ale najbardziej charakterystyczne składniki tworzące kuchnie orientalne. Z myślą o tych wszystkich z Was, którzy zakochali się w oriencie lub marzą poznać

NaKońcuJęzyka
BURGERY BURACZANE. 184

szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 100g sezamu 1 posiekana czerwona cebula 1/2 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki oleju 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej posiekany pęczek koperku 2 ząbki czosnku pieprz sos sojowy Sezam prażę na suchej patelni, aż się zarumieni. Wszystkie składniki mieszam ze sobą tak, aby masa miała klejącą konsystencję i po ulepieniu kotlecików, by się nie rozpadały. Jeśli trzeba

W kuchni Karmel-itki
Pulpeciki z piersi kurczaka (na parze) 133

której już miałam powoli dość - urozmaicony smak. Składniki (1 porcja - zdjęcie): 250 g piersi z kurczaka 25 g (2,5 łyżki) bułki tartej pół roztrzepanego jajka 2-3 łyżeczki sosu sojowego (dałam dwie, ale myślę, że następnym razem dam więcej) 0,5 łyżeczki mielonego imbiru posiekana natka pietruszki (sporo - jak widać na zdjęciu) sól (według uznania) Przygotowanie: 1. Mielimy pierś

Malowane smakiem
Łosoś z warzywami 223

Składniki: ok 1 kg łososia 200 gr pieczarek 1 czerwona papryka wiązka szparagów szczypior 2 łyżki oliwy z oliwek glazura: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 1 łyżka pasty curry 1 łyżka pasty imbirowej- lub startego imbiru 1 łyżka suszonego czosnku- lub świeżego Wykonanie: Składniki na glazurę mieszamy- i smarujemy poporcjowanego łososia. Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika

Smaki Edyty
WEGAŃSKIE BURGERY MARCHEWKOWE 211

szklanki startej marchwi 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 100g pestek dyni ok. 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 3 łyżki mąki posiekana natka pietruszki 3 łyżki sosu sojowego płatki chili, imbir mielony Wszystkie składniki mieszam ze sobą tak, aby masa była odpowiednio klejąca i dało się z niej uformować burgery. Jeśli trzeba, dodaję oleju lub mąki. Doprawiam

W kuchni Karmel-itki
Wakacyjne Spring Rolls 238

moczymy przez kilka sekund papier ryżowy. Nakładamy: umyty i osuszony szpinak, paski piersi z kurczaka, 2 kawałeczki cukinii i pokrojony pomidor. Papier zwijamy (wpierw boki, potem dół). Podajemy z sosem sojowym lub ketchupem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Faszerowane piersi kurczaka 5333

podać faszerowane serem kozim i wrzucić na grill. Faszerowane piersi kurczaka z grilla były pyszne, soczyste, idealne w smaku. Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, odrobiny sosu sojowego, odrobiny soku z cytryny i siekanego świeżego tymianku. W 2 piersiach kurczaka robimy kieszonkę, doprawiamy kurczaka solą i pieprzem, smarujemy marynatą, również w środku kieszonki. Do środka wkładamy trochę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony filet z indyka 128

kuchnię. Składniki - 70 dag filetów z indyka - 2 łyżki soli Marynata -1 łyżka bulionu drobiowego - ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1 łyżka musztardy -  3 rozgniecione ząbki czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki oliwy Wykonanie Filet nakłuć widelcem. Sól rozpuścić w 1 l wody i zalać mięso. Odstawić na 2 godziny. Wyjąć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso

Świat Smaku
Tagin Śródziemnomorski 161

pół opakowania sera feta - 1 łyżka kaparów - 8 listków świeżej bazylii - sól, pieprz oraz zioła prowansalskie  SKŁADNIKI DO MARYNATY: (będziemy marynować w tym piersi z kurczaka) - pół szklanki sosu sojowego ciemnego - 1 łyżeczka pieprzu cayenne - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego - 1 łyżeczka pieprzu białego - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka curry - 1.5 łyżeczki ziół prowansalskich PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotujemy marynatę, należy

Zainspiruj się kuchnią
Serowe placuszki z cukinii 152

Składniki na 6 placuszków: 300g cukinii 5 łyżek sera żółtego startego 2 łyżki otrąb mielonych pszennych 1 łyżka błonnika owsianego 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka sosu sojowego Odrobina czerwonej ostrej papryki, ziół prowansalskich i sól Dip: 1 ogórek gruntowy 150g jogurtu greckiego Sól, pieprz Przepis: Cukinię obieramy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Posypujemy lekko solą

Emcia Pichci
Schabowy nudny? No way! Pyszny obiadek ;) 231

plastry schabu 1 op. suszonych ziemniaków Panierka: 1 jajko ok. 50g płatków kukurydzianych Sól, pieprz Do puree: 1 łyżka masła Surówka: 1/4 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz Przepis: Suszone ziemniaki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 25minut. W międzyczasie rozbijamy kotlety, przyprawiamy je i maczamy w jajku

Emcia Pichci
Makaronowe muszle z mięsem mielonym 330

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś proponuję wspaniałe muszle Conchiglioni, które można faszerować na różne sposoby. U mnie z mięsem mielonym z dodatkiem

Marta Gotuje
Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych 174

panierce z płatków owsianych Składniki 2 grube plastry schabu 1 jajko ¼ szklanki mąki pszennej ½ szklanki płatków owsianych ¼ szklanki bułki tartej sól, pieprz mielona ostra papryka czosnek granulowany łyżka sosu sojowego łyżka masła olej Zawijamy mięso w folię, lub woreczek jednorazowy. Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Przygotowujemy panierkę. Mieszamy płatki owsiane z bułką tartą. Do miski wbijamy jajo, roztrzepujemy widelcem. Przesypujemy mąkę

Mania Gotowania