pekińską – składniki: 1 pierś z kurczaka 1 kapusta pekińska 150 g sera pleśniowego 1 czerwona papryka garść czarnych oliwek 200 g ananasa z puszki 50 g sezamu oliwa, sos sojowy, sól, pieprz Dressing: 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy sól 0.5 łyżeczki imbiru (opcjonalnie) 1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć
UgotujmyTo.plklarowane) 1 duża cebula sól pieprz Składniki na marynatę: 3 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka jasnego miodu 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki majeranku 1 płaska łyżeczka ostrej papryki Sos sojowy (do smaku) Nie wiem jak wam... ale mi, na same słowo polędwiczka cieknie ślinka :) Niepodważalnie jest to moje ulubione mięso wieprzowe. Kojarzy mi się z miękkim, aromatycznym, rozpływającym się
Świat Domowej Kuchnisię tym, co udało mi się wczoraj zrobić pierwszy raz :) Moje sushi przygotowałam ze świeżym ogórkiem, papryką konserwową, kawałkami sałaty lodowej, wędzonym łososiem i wasabi. Do tego podałam sos sojowy i marynowany różowy imbir. Lubicie sushi? Przygotowujecie je sami
Codzienna kuchnia niecodziennajuż nałożymy wszystkie składniki, przystępujemy do zwijania. Pomagamy sobie matą, która sprawi, ze rulonik będzie równiutki. Po zrolowaniu ostrym nożem kroimy kawałeczki 2-3 centymetrowe. Sushi podajemy z sosem sojowym . Nalewamy go do niewielkich miseczek i każdy sam zanurza kawałek sushi bezpośrednio przed jedzeniem. Jako dodatki podajemy również wasabi (bardzo ostry japoński chrzan) oraz marynowany imbir , który działa oczyszczająco
Codzienna kuchnia niecodziennadość szerokie określenie potraw, które swoje korzenie wywodzą z dalekiego wschodu. Nie ma chyba takiego, który nie próbowałby kurczaka czy wieprzowiny z ryżem przyprawionych orientalnymi przyprawami, a przede wszystkim sosem sojowym. Pewnie te potrawy mają niewiele wspólnego z ich oryginalnymi odpowiednikami, no ale .... ;) Dziś chcę Was zaprosić na taką polską chińszczyznę czyli wieprzowinę zamarynowaną w przyprawie Maggi. Przyznam
Codzienna kuchnia niecodziennaKto by pomyślał, że tradycyjne flaczki wołowe można zamienić na wersję roślinną? Przepis wykorzystałam z bloga Jadłonomia. Chciałam na własny sposób przygotować i spróbować bardzo wytrawnego
Truskawkowa Fiestaposiekane 1 cebula, posiekana 50 ml oliwy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki dobrej jakości ketchupu lub sosu BBQ 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne szczypta cynamonu 1 łyżka sosu sojowego 1 kg żeberek wieprzowych sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę- mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Żeberka nacinamy ukośnie, nacieramy solą i pieprzem, a następnie marynatą. Tak przygotowane żeberka wkładamy do lodówki
Smakowity Blog Kulinarnywówczas cały swój aromat. Zupę można także ugotować na wywrze z mięsa. Zupa powinna być lekko pikantna, więc nie należy żałować ilości pieprzu. Przyprawę do zup można zastąpić łyżeczką sosu sojowego. Kapustę zamiast szatkować można pokroić w kostkę
Gospodyni Miejskaklasycznej, 16 plastrów prosciutto, 2 długi ogórek, 150 g rukoli, 1/3 szkl. suszonych wakame, 1/4 szkl. świeżej żurawiny, gałązki koperku, listki młodych buraczków, łyżka oliwy. Dresing: 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżka oleju sezamowego, 2 łyżka prażonego sezamu, 2 łyżeczka brązowego cukru, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, posiekana chili (bez pestek), sok z cytryny do smaku
SzczyptaSmaQczarna (ma bardzo aromatyczny posmak ugotowanego jajka) można użyć w zamian morskiej - do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku gałka muszkatołowa 1 płaską łyżeczkę kardamon mielony pół łyżeczki sos sojowy ciemny 1 łyżkę majeranek 1 łyżkę ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła oliwa do smażenia wątróbki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : - kurczaka myję, dzielę
Basia w kuchniDYNI. /własny;/ na 4 porcje 600g obranej dyni 3 średnie ziemniaki ok. 1 l wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju sól (lub sos sojowy), pieprz suszone oregano, cząber, tymianek słodka i ostra mielona papryka Obieram ziemniaki i kroję je w kostkę. Dynię również. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju
W kuchni Karmel-itkibardzo lubiana część kurczaka przez moich domowników. Dlatego staram się urozmaicać ich smak, żeby się Nam nie nudziły Składniki: 9 pałeczek z kurczaka 1/2 szklanki keczupu 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju szklanka wyłuskanych pestek słonecznika sól, pieprz Kamis Wykonanie: Do talerzyka wsypujemy pestki słonecznika,panierujemy w nich pałki kurczaka, układamy na blasze. Pieczemy
Z Majeczką w kuchnikolację na ciepło w dwóch wersjach bezmięsnej lub mięsnej. Oto moja dzisiejsza propozycja. Składniki: spaghetti razowe mieszanka warzywna mrożona "chińska" olej sezamowy sól papryka słodka i ostra pieprz jasny sos sojowy Makaron łamiemy na pół i gotujemy według przepisu na opakowaniu.W międzyczasie na podgrzany olej wrzucamy zamrożone warzywa i smażymy ok. 8 minut. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku
chwile dla mnieząbki czosnku 1/2 papryczki pepperoni (lub chili) 1/2 kostki tofu 1 szklanka śmietanki 12% po 1/2 łyżeczki: kurkumy, cynamonu, imbiru, suszonej kolendry, suszonej pietruszki, słodkiej papryczki mielonej pieprz sos sojowy do smaku odrobina oleju do smażenia Siekam cebulę, czosnek i podsmażam na odrobinie oleju. Kiedy będzie szkliste, wrzucam porkojoną w kostkę paprykę, pepperoni, cukinię. Smażę, a gdy stanie się
W kuchni Karmel-itkiCo za dzień, co za dzień! Serce skacze do góry, wywija radosne koziołki, raduje się, aż bije w zawrotnym tempie. I choć za oknem deszcz, przygnębiająca
W kuchni Karmel-itki