sos sojowy - 2081 przepisów (strona:95/139)

Ogórki faszerowane na ostro 161

Składniki: (na 2-4 porcje) 2 duże ogórki długie-szklarniowe, o gładkiej skórce Farsz: miąższ z 2 ogórków szczypta suszonej papryczki chilli 4 cienkie plasterki jalapeno- opcjonalnie łyżeczka sosu sojowego kilka kropli oleju sezamowego 1/4 łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki wódki, bądź innego mocnego alkoholu łyżeczka ziaren sezamu szczypta soli szczypta czosnku szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta tandoori szczypta

KreatywnePiny
Egzotyczne curry z kurczakiem 117

weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma orzechy nerkowca lub ziemne cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej arachidowy lub ryżowy Miksujemy całość .Przed podaniem podsmażyć na oleju arachidowym lub ryżowym (nie spalić!). Można zamrozić lub trzymać w lodówce. Przesmażamy i dolewamy  mleczko kokosowe 1/4 szklanki

Wielki apetyt
Miodowe skrzydełka 120

suche. Takie właśnie skrzydełka przygotowałam dla mojej rodziny i przyjaciół podczas weekendowego grillowania. Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 7 łyżeczek miodu 10 łyżeczek oleju rzepakowego 10 łyżeczek sosu sojowego sok z połowy cytryny 2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Składniki na marynatę mieszamy dokładnie w dużym naczyniu za pomocą trzepaczki lub dużej łyżki. Gdy się połączą wrzucamy do niej umyte

Wielki apetyt
Curry z kurczakiem i nutką zielonej herbaty 156

papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek Nestea green tea Citrus (ok. 0,5 szklanki) mleko kokosowe (ok. 1 szklanki) kurkuma cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej kokosowy kurczak: pierś z kurczaka orzechy laskowe sezam jajko olej kokosowy sól pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na pastę zmiksuj na gładką masę (poza Nestea, mlekiem kokosowym i olejem

Wielki apetyt
Kluski śląskie z wieprzowym gulaszem 217

Składniki: 1 kg karczku 2 cebule  3-4 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka kilka kropek sosu sojowego gałązka koperku 2 marchewki fasolka szparagowa pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Na 2-3 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju podsmażyć go (nie mieszać za często) na mocny brązowy kolor

Gaździnka warzy
Klasyczny barszcz ukraiński :) 204

zielona część) 2 ząbki czosnku 1 mały seler (bulwa) 1 kostka dobrego bulionu warzywnego, bez tłuszczy utwardzonych ! oliwa z oliwek cytryna jogurt naturalny majeranek, pieprz, słodka papryka, sos sojowy W garnku wielkości ok. 3 litrów nastawiamy wodę do zagotowania. W tym czasie obieramy ziemniaki, marchewkę, seler. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Obieramy czosnek i  cebulę, kroimy

vegetanie
Pyszne hamburgery 180

marchewki, - 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, - 1/2 szklanki słonecznika, - 1/2 szklanki siemienia lnianego, - 1 cebula, - 1/2 szklanki bułki tartej, - 1/4 szklanki oleju, - 3 łyżki mąki pszennej, - 2 łyżki sosu sojowego, - łyżeczka suszonego imbiru, - 1/2 łyżeczki ostrej papryki, - sól, pieprz do smaku. Oprócz tego: - bułki do hamburgerów (pyszne są z TEGO przepisu), - sałata lub szpinak, rukola, - pomidory, - ogórki, - cebula, - musztarda

Co na wege obiad?
WEGEBURGERY 194

tłuszczem:) Z pełnoziarnistą bułką, warzywami i jogurtowym sosem smakują wybornie:) Przepis zaczerpnęłam i - lekko zmodyfikowałam - z Jadłonomii .  SKŁADNIKI: 2 szklanki kaszy jaglanej 3,5 szklanki wody 1 cebula 2 szklanki startej marchwi 0,5 szklanki prażonego słonecznika 0,5 szklanki maki ziemniaczanej lub bułki tartej 1/4 oleju rzepakowego 4 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki chili 2 łyżki siekanej

Słodko-Słony Świat Ilony
Wieprzowina z natką i czosniem 149

Składniki: 1 kg łopatki 4-6 ząbków czosnku natka pietruszki pieprz, słodka i ostra papryka szczypta rozmarynu, tymianku, lubczyku i imbiru kilka kropel sosu sojowego Solanka: 80 g soli 2 litry wody 50 g brązowego cukru 2-3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Solankę podgrzać do rozpuszczenia cukru, wystudzić i włożyć do niej mięso na kilka godzin. Następnie

Gaździnka warzy
Drobiowe szaszłyki 157

Szaszłyki są świetnym daniem kiedy na kolacje przychodzą znajomi. Smaczne, kolorowe i świetnie się prezentują. Pasują do nich różne surówki i sałatki, można do nich podać sosy lub chutney. Kiedy chcemy zrobić coś innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania(...)szaszłyków Potrzebujemy: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka ( można wykorzystać 2 w różnych kolorach) 250g pieczarek Można wzbogacić szaszłyki o: cukinie, cebule, bakłażana, pomidorki koktajlowe Marynata: olej ryżowy sos sojowy ciemny wędzona papryka chili 1/2 łyżeczki miodu ( jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy smak) zmiażdżony ząbek czosnku S&P Surówka: Rzodkiew biała Ogórek świeży 1 łyżka kwaśnej śmietany

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Jak to jest z tym glutaminianem? 156

znajdziemy w wielu produktach takich jak Vegeta, Maggi, kostki rosołowe, zupy instant, ketchup, gotowe dania, mieszanki przyprawowe (np. przyprawa do mięsa), konserwy mięsne, chipsy, słone przekąski, sosy instant, sosy sojowe, tzw. gorące kubki, gotowe panierki do mięs. Słowem - prawie we wszystkim, co przetworzone i słone. 4. Jest solą kwasu glutaminowego, który naturalnie występuje w wielu produktach. Im dojrzalszy produkt (dotyczy

Powiedz dietom nie
Żeberka z miodem 147

selera naciowego .  Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowego 1 łyżka ostrego ketchupu 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 2 - 3 łyżeczki soli dodatkowo

Kuchcik gotuje
Udka z grilla. 231

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 5 udek z kurczaka, 1/3 szklanki oliwy, 3 ząbki czosnku, majeranek, tymianek, sos sojowy ostra papryka zmielona, przyprawa do grilla WYKONANIE: udka dzielimy na udziec i pałki, ze wszystkich składników przygotowujemy marynatę, mięso dokładnie mieszamy z marynatą, przykrywamy folią i odkładamy do lodówki

Kuchnia Beaty
Sushi Futomaki 203

ryż do miski. Mnie sprawdziła się miska plastikowa. Przygotowujemy zaprawę do ryżu.  W małym rondelku mieszamy ocet, cukier i sól. Podgrzewamy wszystkie składniki na małym ogniu, pilnując aby sos się nie zagotował.  Dodajemy zaprawę do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany ryż zostawiamy do ostygnięcia. Zabieramy się za rolowanie naszego sushi. Będzie nam do tego potrzebna bambusowa(...)się na następujące połączenia: *** wasabi - ogórek - łosoś *** *** serek Philadelphia - łosoś - awokado *** *** wasabi- paluszki surimi - ogórek *** *** wasabi - paluszki surimi - papryka - ogórek *** No i oczywiście efekt końcowy :) Do Sushi obowiązkowo podajemy sos sojowy, wasabi, oraz marynowany imbir

Taste Therapy
Kluseczki z kaszy jaglanej i buraczków 160

szklanki suchej kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości buraczki  - 7 łyżek mąki żytniej razowej ( lub innej pełnoziarnistej) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  - przyprawy ( czosnek, pieprz inne ulubione) - sos sojowy lub sól do smaku  Przygotowanie: Ugotować buraczki , zmielić blenderem lub maszynką do mięsa, połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną i przyprawami, zagotować wodę w garnku, wrzucać uformowane kluseczki na kilka

zdrowa vege kuchnia