sos sojowy - 2081 przepisów (strona:91/139)

Kurczak z brokułami po chińsku 542

wykonania i trochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu   Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić chili, kolendrą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzać(...)dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać.  Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku
Kurczak słodko - kwaśny 103

czerwona cebula 2 czerwone papryki 300g kiełków fasoli (dodałam puszkę kiełków fasoli Mung) 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" 150g pokrojonego w plastry kasztana wodnego (pominęłam) Sos: 2 łyżki dżemu morelowego 2 łyżki sosu sojowego 250 ml soku ananasowego 3 łyżki ketchupu 2 -3 łyżeczki octu ryżowego sól pieprz W dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy(...)kurczaka kości, ja tego nie zrobiłam i też było ok) i dodajemy kawałki do cebuli i papryki razem z przyprawą "5 smaków". Smażymy około 10 min. często mieszając. Sos. Mieszamy wszystkie podane składniki. Musimy koniecznie go popróbować, aby smak był na pewno słodko kwaśny, wlewamy do kurczaka, przykrywamy i czekamy aż się zagotuje. Dusimy około 15min. aż mięso

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sos słodko - kwaśny bez warzyw 223

kilka minut przygotować własny, do tego z produktów, które większość z nas zawsze ma w domu ;) Przygotowując nasz sos zmodyfikowałam nieco tę propozycję. Składniki: - 3 łyżki ketchupu - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki cukru - 3 łyżki octu - 3 łyżeczki mielonego imbiru - 2 małe ząbki czosnku - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka oleju Jak już wspominałam, wykonanie jest bardzo szybkie(...)mąki ziemniaczanej, mieszamy, czekamy, aż wszystko ładnie się połączy, następnie dodajemy mąkę, która fajnie nam nasz sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować

Kulinarne zapędy Kokosa
Wieprzowina z warzywami 164

marchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora umyć i pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem(...)oprószyć w mące (inaczej przy jedzeniu będziemy mięć wrażenie, że mięso jest "glutowate"). Na tej samej patelni je podsmażyć (w razie potrzeby dolać łyżkę - dwie oleju).  Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do mięsa. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec

Gaździnka warzy
Duńskie bułki z parówką 165

pszennej 165 ml mleka 80 g masła 16 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1 łyżeczka soli sos: 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżki ostrej musztardy 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki kolendry(...)miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Wlać mleko z masłem i drożdżami, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. W tym czasie przygotować sos: dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie składniki. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na długość 2 parówek i szerokość 15-20 cm. Podzielić na 6 części po lekkim skosie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron z piersią kurczaka w sosie pieczarkowo-paprykowym. Szybkie danie. 195

Składniki ( dla 4 osób ) - pierś z kurczaka - 20 dkg pieczarek - duża czerwona papryka ( może być inna zielona,lub żółta ) - duża cebula - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki - czosnek mielony, sól, sos sojowy, domowa wegeta - makaron ok. 35-40 dkg ( u mnie świderki ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam(...)Kiedy zawartość patelni jest już miękka ( trwa to ok. 10 minut ) dolewam do niej śmietanę wymieszana z mąką. Całość gotuję, mieszając na wolnym ogniu, jeszcze ok. 3 minuty. Jeśli sos jest za gęsty można uzupełnić gorąca wodą. Makaron odcedzam rozkładam na talerze i polewam smacznym mięsno-pieczarkowo-paprykowym sosem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kurczak w sosie BBQ – „Wspomnienie lata” 332

smakuje niebiańsko. Można teraz poćwiczyć i przygotować go z piekarnika a jak przyjdzie lato przepis będzie jak znalazł. Kurczak w sosie bbq – składniki na marynatę : 8 łyżek ciemnego sosu sojowego 8 łyżek płynnego miodu 8 łyżek ketchupu 2 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki wędzonej papryki ziarenka suszonego chili (opcjonalnie) oraz: ok. 750g – 1 kg pałek z kurczaka(...)robiłam tego kurczaka w naczyniu żaroodpornym i ciężko tego żałowałam przy jego długim szorowaniu. Kurczaka kilkakrotnie odwracać i za każdym razem smarować pozostałą marynatą. Smacznego   Post Kurczak w sosie BBQ – „Wspomnienie lata” pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Kurczak Gong Bao (po syczuansku) 162

połowy cytryny - opcjonalnie, jeśli smak nie jest wyrazisty (my daliśmy sok z kwaśnej pomarańczy, ze względu na wino w sosie) orzeszki ziemne niesolone - opcjonalnie do posypania MARYNATA: SOS:  1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej  1 łyżka ciemnego sosu sojowego  1 jajko  1 łyżeczka jasnego octu ryżowego  5 łyżek wody  1 łyżka wina ryżowego (u nas było to domowe wino(...)lodówki na min. 30 min. W czasie kiedy mięso się marynuje przygotowujemy kroimy warzywa. Paprykę w półksiężyce, resztę - patrz w składnikach. Wstawiamy też ryż. Mieszamy też składniki sosu. Będzie on bardzo intensywny w smaku i dość cierpki, ale po wlaniu do woka stanie się bardziej delikatny. Ryż opłukujemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy szklanką zimnej

Kuchnia od dwojga
Sałatka z paluszków krabowych 222

ciasta francuskiego (275 g) sałatka: 100 g paluszków krabowych 100 g wędzonego łososia 80 g -1 mały zielony ogórek łyżka koperku łyżka majonezu 1-2 łyżki wasabi 1 łyżeczka sosu sojowego - opcjonalnie  do przybrania: szczypior płatki papryki przygotowanie Przygotować miseczki z ciasta francuskiego . Ciasto pokroić na 12 kwadratów. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką zimnej wody. W połowie kwadratów wycinamy(...)ostudzić. Jeżeli środek ciastek zbyt wyrośnie, możemy go lekko wgnieść do środka palcem. Paluszki krabowe i łososia pokroić w drobne kawałki. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać składniki sosu, dodać do paluszków, łososia i ogórków, wymieszać, doprawić do smaku. Tak przygotowaną sałatką napełnić przygotowane miseczki z ciasta francuskiego, posypać szczypiorem i płatkami papryki, podawać.  Smacznego

Stare Gary
Łopatka pieczona w czerwonym winie 101

Dziś do mojej potrawy użyłam wina półwytrawnego, włoskiego Celebro Składniki  na marynatę : około 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki przeciśniętego czosnku 6 łyżek sosu sojowego cebula łyżeczka mielonej gorczycy pół szklanki czerwonego wina wytrawnego Celebro łyżka oleju sezamowego 6 łyżek octu jabłkowego te składniki starczają na zamarynowanie około 1 kg mięsa wieprzowego - u mnie łopatki  Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)naczynia żaroodpornego ( u mnie garnka rzymskiego), polać jeszcze olejem, posypać pieprzem, ułożyć na wierzchu pokrojoną cebulę. Piekłam w temp. 200 stopni C przez 95 min.  Dodatkiem był sos jabłkowy. Po ostudzeniu mięso było kruche i apetyczne :) Podane do obiadu smakowało wyśmienicie z winem Celebro   www.facebook.com/KlubCelebro

Proste Potrawy
Jeszcze raz SER Z ZIEMNIAKA, sprawdzona prosta BAZA z 3 składników 145

już blogu Matka Weganka i coś, co sprawiło, że jednak zrezygnowałam z próby zrobienia go był taki składnik jak kefir sojowy na grzybku tybetańskim, z dopiskiem, że "koniecznie, nie da się niczym innym zastąpić". Cóż, pomyślałam sobie, kefiru sojowego nie mam, bo grzybka tybetańskiego też nie mam i jakoś nie czułam pociągu do zdobycia i hodowania go, a skoro(...)zrobić ser ziołowy, dodając ziół prowansalskich. Można zrobić ser paprykowy, dodając sproszkowanej słodkiej papryki, przy okazji zyskując fajny kolor. Kolor można też podkręcić dodając odrobinę kurkumy. Można dodać curry. Sosu sojowego, pieprzu, papryki ostrej. Można dodać co się chce i co kto lubi, do tego służy dobra baza, żeby można było ją na wiele różnych sposobów bez szwanku modyfikować

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańskie burgery z pieczarkami i fasolą 178

sezonowe infekcje grypy i przeziębienia ale i również przed przewlekłymi chorobami krążenia i nowotworami.  Do burgerów dokładamy jeszcze cebulę o działaniu silnie przeciwdrobnoustrojowym, możecie również wyczarować sos na bazie czosnku, żeby wzmocnić działanie antybiotyczne cebuli, do tego awokado i bogactwo wzmacniających odporność kwasów omega 9, nie wiem czy słowo niezdrowy fast food pasuje do tego burgera :):)  Składniki(...)awokado, cebula, pomidor, rukola na burgery :  400g pieczarek 2 puszki fasoli ( może być również ugotowana) 1 cebula 1-2 duże ząbki czosnku 3-4 łyżki otrębów bułka tarta sos sojowy pieprz, sól przyprawy do wyboru (u mnie papryka wędzona, czerwona czubryca, oregano i czosnek w proszku) Przygotowanie :   Siekamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż cebula się zeszkli, następnie

zdrowa vege kuchnia
Paprykarz wegetariański w naleśniku 118

papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 8 średnich pieczarek 1/2 opakowania kiełków stir fry 1 duża cebula 250 ml passaty oliwa z oliwek słodka papryka, ostra papryka, estragon, bazylia, sos sojowy, pieprz 10 naleśników doprawionych ziołami i pieprzem Paprykę, pieczarki, cebulę kroimy w dość grubą kostkę. Następnie rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na dużej patelni i wrzucamy warzywa, kiełki(...)wystarczająco ciepłe możemy przygotowane danie włożyć na chwilę do piekarnika i dogrzać do odpowiedniej temperatury, ale nie jest to konieczne, ponieważ paprykarz nakładamy gorący. Jako dodatek my podajemy sos czosnkowo-miętowy. Życzymy smacznego

vegetanie
Sałatka z kurczakiem w śliwkowo-miodowej glazurze. 214

tego przepisu ) z lodami. Sałatka z kurczakiem w śliwkowo - miodowej glazurze. Kurczak (na 4 porcje): 1/2 kg filetu z kurczaka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego Składniki marynaty mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy i studzimy. Oczyszczone filety przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przestudzoną marynatą. Odstawiamy(...)papryki pokrojonej w paseczki 1/4 małej czerwonej cebulki pokrojonej w piórka 4 pomidorki koktajlowe przekrojonej na pół Umytą rukolę i roszponkę układamy na talerzu, dodajemy pozostałe warzywa i kurczaka. Sos do sałatki: 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego sól 1/4 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki miodu zioła prowansalskie Mieszamy wszystkie składniki. Sałatę polewamy sosem tuż

Miksturownik
Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru 136

parę godzin zapominam o gotowaniu. Co wszystkim bardzo polecam!  Oryginalny przepis  tutaj składniki ok 1 kg   polędwiczek wieprzowych (użyłam trzech małych polędwiczek) marynata: ¼ szklanki sosu sojowego 1 i 1/2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki syropu klonowego 1 szalotka posiekana 1 łyżka prażonej cebuli  -lekko rozgniecionej 4 ząbki  czosnku(...)czasu aż mięso będzie miękkie. Po 2 i po 4 godzinach można polędwiczki odwrócić ale nie jest to konieczne. Po wyjęciu pokroić ostrym nożem w grube plastry. Polać sosem i podawać z ulubioną kaszą lub ziemniakami. Smacznego

Stare Gary