sos sojowy - 2081 przepisów (strona:85/139)

Wegańskie Chili con carne 157

oddychać przez nos, bo po tak piekielnej dawce czosnku i szczypiorku w sosie mogłabym zabijać oddechem, ale właśnie ten sos zrobił całe danie. Składniki na 4 porcje: duża czerwona papryka kilka ostrych papryczek chili dwie cebule kilka ząbków czosnku 4 pomidory lub puszka puszka czerwonej fasoli granulat sojowy- to z niego zrobi się mięso przyprawy: kminek, oregano, kosmiczne ilości papryki(...)cierpię odcedzać), dodałam mix suszonych warzyw, które „robią” smak bulionu. Po około 3 minutach, gdy granulat jest już miękki dodajemy około 2 dużych łyżek ciemnego sosu sojowego i konkretną łyżkę papryki oraz trochę oliwy, Podsmażamy kilka minut i mamy mięso :-). Na gorącą oliwę wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, po czym cebulę pokrojoną w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę

greenscarf
"Lazurem" obsypana... 143

prażone ziarna słonecznika - ser lazur  winegret: -  1 łyżka oliwy z oliwek -  1 łyżka octu winnego -  1 łyżka wody - pół cytryny - łyżeczka musztardy francuskiej - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz - łyżeczka miodu Kolejność ułożenia na talerzu dowolna. Moja wersja na zdjęciach. Do tego pyszny sos i smacznego

Sajkofanka smaku
Kaczka teriyaki 87

białego półwytrawnego wina, 100 ml soku z granatów, 200 g pestek granatu, sos teriyaki: 500 ml soku z granatów, 300 ml wina białego półwytrawnego, 30 ml soku z limonki, 100 ml cukru muscovado, 100 ml cukru trzcinowego, 50 ml grenadyny, 100 ml sosu sojowego Kikkoman, 160 g pestek granatu 200 ml wody, 1 łyżka skrobi kukurydzianej 4 łyżki sezamu Wszystkie

królestwo garów
Wegańske burgery z buraków 169

Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis pochodzący z książki autorki bloga jadłonomia.com . Receptury praktycznie nie zmieniałam, pominęłam jedynie sos sojowy. Kotlety można jeść w ciemnej bułce, z dodatkiem np. świeżej sałaty, pomidora, ogórka i cebuli. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu (dla wersji nievege) lub ketchup. Same burgery, jak i książka autorki są świetne - polecam :) Składniki (ok.10 burgerów

Powiedz dietom nie
Kuchnia gruzińska 293

kebab Popularny kurczak przyrządzany jest na wiele sposobów. Tradycyjnym daniem jest kurczak marynowany i pieczony w mleku z bardzo dużą ilością czosnku. Kurczak w wersji fusion (nie tradycyjny) - w sosie sojowym z sokiem granatu   Tradycyjny kurczak czosnkowy - marynowany i pieczony w mleku Cielęcina – na jednym zdjęciu w śmietanowym sosie z pieczarkami, posypana papryką, na drugim pieczona w folii

Poezja smaku
BIGOS 30 MINUTOWY 102

szkl.sosu sojowego(mozna pominąć) olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w cienkie paseczki.Przyprawiamy solą i pieprzem. Zanurzamy mięsko w sosie sojowym.Podsmażamy je a gdy sie zarumieni dolewamy sos sojowy. Kapustę szatkujemy,marchewki tarkujemy na tarce o duzych oczkach,pora kroimy w cienkie półplasterki,a nózkę brokuła w cienkie paseczki.Dorzucamy do mięsa.Podlewamy szklanką wody.Duzimy ok.20 minut pod przykryciem. Podajemy

Z Majeczką w kuchni
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 292

kluski, ponieważ ziemniaki będą już gotowe. Kiedy sos będzie gotowy, Wy będziecie już na finiszu w produkcji klusek. Pod koniec sprawdzamy smak i w razie potrzeby dodajemy soli (lub sosu sojowego) i pieprzu. Jeśli macie świeżą natkę pietruszki, posiekajcie ją i dorzućcie do całości, a ciekawie odświeży smak sosu. 5. KLUSKI ŚLĄSKIE: UWAGA! W naszym przepisie nie ma jajek, ponieważ

Nerds Kitchen
Paprykowy kurczak 346

duża papryka cebula przecier pomidorowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów papryka słodka, papryka ostra płaska łyżeczka kminku sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa do marynaty     Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze części i marynujemy w sosie i przyprawach przez godzinę. Po tym czasie, cebulę kroimy

Czerwona Porzeczka
Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem 251

niebawem. Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem     Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa około ½ szklanki suszonej żurawiny 2 oscypki olej do smażenia Marynata: pieprz 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka miodu Sos miodowo-musztardowy: 1 mała cebula skórka

Mania Gotowania
Kurczak z noodlami w sosie slodko - kwasnym 237

zaprosic na kurczaka z noodlami w sosie slodko - kwasnym Sos: ok 200 ml wody, zagotowac dodac 6 lyzek ryzowego ocyu, 4-5 lyzek brazowego cukru, 3 lyzki ciemnego sojowego sosu, 4 lyzki koncentratu pomidorowego, 3 sprasowane zabki czosnku, 1 lyzeczka startego swiezego imbiru, sol do smaku. Zagotowac. Do pol szkl wody dodac 2-lyzki maki ziemniaczanej. Dodac do sosu zagotowac

Smaki Edyty
Zielone curry z kurczakiem 163

papryki 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne(...)cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Smacznego

Tajskie smaki
Zielone curry z kurczakiem 213

chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone(...)cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego

Tajskie smaki
Dressing egzotyczny. 87

mandarynki 1 łyżka oleju sezamowego  1 ząbek czosnku obrany i wyciśnięty  1 cm obranego i startego świeżego imbiru  1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie sosu sojowego) Przygotowanie tego dressingu jest banalnie proste, na samym początku starannie wymieszaj sok z owoców, następnie dodaj czosnek, imbir, oraz sos.  Wymieszaj wszystko razem a następnie cały czas mieszając powoli dodawaj olej

Wspólne smaki
Makaron soba z kurczakiem w sosie pomarańczowym 214

tempo przygotowania. Kiedy mamy już posiekane składniki, a i tych nie ma wiele, pozostałe smażenie zajmuje jakieś 10 minut. Chciałabym mieć takie wyczucie dalekowschodnich smaków, żebym sama potrafiła żonglować sosem sojowym, ostrygowym, winem ryżowym i odrobiną miodu dla uzyskania nieziemskich smaków, ale chwilowo zdaję się jeszcze na cudze sprawdzone receptury. Sos z postu o perliczce to pomysł Jamiego Olivera

W kuchni wieczorem
Zielone curry z kurczakiem 192

chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek(...)cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Sok z limonki dodajemy dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie zmieni smak

My Culinary Art