sos sojowy - 2081 przepisów (strona:92/139)

Pulled pork 126

Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 3 cebule 6 ząbków czosnku łyżeczka mielonego kminku, rozmarynu, tymianku łyżeczka chilli, soli, pieprzu łyżka Ajvar ostry łyżka przyprawy do karczku kilka kropel ciemnego sosu sojowego (do smaku) łyżeczka brązowego cukru Solanka 2 litry wody 130 g soli 100 g brązowego cukru 3 listki laurowe  3 łyżki zrobionych przypraw Przygotowanie: Wszystkie składniki solanki podgrzać(...)łopatkę wyciągnąć i dać jej odpocząć ok 30 min. Brytfankę umieścić w zimnym miejscu (ja dałam na balkon - mamy zimę). Zastygnięty tłuszcz wyrzucić, a "wyczesane " mięso wymieszać z pozostałym sosem. Moje mięso zrobiłam z domową tortillą przepis TORTILLA , z sosem czosnkowym, sałatą w sosie vinegret, zawinęłam i gotowe.......... Smacznego

Gaździnka warzy
Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki 174

szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ok. 15 pieczarek olej 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, kurkuma 2-3 łyżki sosu sojowego 8-10 łyżek bułki tartej + do panierowania Ugotuj kaszę jaglaną i soczewicę (oddzielnie). Pieczarki drobno pokrój. Rozgrzej olej w szerokiej patelni, dodaj drobno pokrojone cebule i czosnek, chwilę podsmaż(...)wersja wegetariańska. Naprawdę na bogato i trochę można odgapić bo warto: w roli kotletów falafle, mnóstwo warzyw - papryka czerwona, rukola, szpinak, pomidor, ogórek kiszony (lub konserwowy?), czerwona cebula i sos (niestety nie potrafiłam rozgryźć jaki dokładnie, chyba trochę podobny do tatarskiego). Za jednego burgera zapłacimy 10 zł a porcja jest całkiem duża. A, i jeszcze bułka, bardzo smaczna, nie jakaś

Qlinarnie i Qlinarnie
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 355

aksamitnego sosu stanowi świetny uzupełniacz do kluseczek czy kaszy. Polecam :) Składniki - 1 kg. łopatki wieprzowej - 1 duża cebula Marynata - czosnek mielony, domowa wegeta, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, - 1/3 szklanki oleju Dodatkowo - 1/3 szklanki śmietany 18% - 2 łyżki mąki Wykonanie Łopatkę kroję w dość grube plastry, pokrojoną przekładam do miseczki obsypuje wszystkimi przyprawami składnikami marynaty, zalewam olejem(...)całkowitej miękkości mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn dolewając gorącej wody. Kiedy mięso jest już miękkie odkładam go na osobny talerzyk, a powstały sos zagęszczam rozrobioną śmietaną z mąką, kiedy się zagotuje wkładam z powrotem plastry mięsa. Całość gotuje jeszcze ok.1 minutę. Tak przygotowana łopatka najlepiej smakuje z kluskami śląskimi ( tzw. kluski z dziurką

Kuchnia z widokiem na ogród
Schab pieczony z warzywami 141

brokuła * 1 nieduża papryka czerwona * 1/2 papryczki pepperoni (niekoniecznie) * przyprawa do pieczeni wieprzowej * pieprz grubo mielony, mieszanka kolorowych, pieprzy, suszona natka pietruszki marynata * 4 łyżki oleju * 5 łyżki sosu sojowego * 3 łyżki miodu * 1,5 łyżki majeranku lub oregano * 1 łyżka octu winnego * 3 ząbki czosnku Sposób wykonania W miseczce wymieszać wszystkie składniki i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą(...)mniejsze kawałki. Po około 30 minutach pieczenia mięsa, warzywa ułożyć wokół mięsa i wlać ok. 1/2 szklanki gorącej wody. Wierzch mięsa od czasu do czasu można polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby uzupełnić ilość płynu. Po ok. 50 min. wierzch schabu można przykryć folią aluminiową, aby nie był zbyt spieczony. Po zakończeniu pieczenia, wyjąć brytfannę, wyjąć mięso, zawinąć dokładnie

Mix smaku
Krem z batatów i topinamburu w stylu tajskim 170

odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1-2 czerwonej pasty curry, 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie), pieprz,  sok z cytryny, sos rybny lub jasnego sosu sojowego, zielenina (koperek, kolendra, bazylia itp.), czarny sezam do posypania. 1 łyżka oleju arachidowego lub oliwy. Do podania cząstki cytryny. Przygotowanie: Bataty i topinambur obrać i pokroić w kostkę. Cebulę(...)trawy cytrynowej, dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu. Ponownie zagotować, dodać krewetki, gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z cytryny i pieprzem.  Na talerzach posypać sezamem i zieleniną. Podać z cząstkami cytryny

SzczyptaSmaQ
Pieczona pierś z kurczaka w panierce 219

pierś z kurczaka 1 szklanka jogurtu naturalnego pół szklanki bułki tartej 2 - 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka oliwy pieprz   Sos: 3 ząbki czosnku kawałek imbiru ¾ szklanki sosu sojowego ½ szklanki wody 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części.  Jeżeli pierś jest duża (moja była) przekroić(...)piekarnika nagrzanego do 220 stopni.  Piec przez 10 minut, a następnie odwrócić każdy kawałek na drugą stronę i piec znowu przez 10 minut.   W międzyczasie przygotować sos.  Czosnek rozgnieść, imbir zetrzeć na tarce.  Wymieszać dokładnie wszystkie składniki (można użyć blendera).  Upieczonego kurczaka maczać w sosie i wstawić znowu do piekarnika na około 5 - 10 minut

Sto kolorów kuchni
Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy 222

Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, pasuje idealnie Składniki (na 2 porcje): 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g) 2 łyżki sezamu Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili Sałatka: 2 pomarańcze duża garść rukoli 25 g kiełków brokuła 1 płaska łyżka ziaren sezamu Winegret: 3 łyżki oleju(...)Sałatka: Rukolę opłukać, osuszyć i przełożyć na półmisek. Pomarańcze obrać, wyciąć cząstki miąższu (bez błonek) i przełożyć do rukoli. Dodać kiełki brokuła i wszystko delikatnie wymieszać. Wszystkie składniki na sos winegret mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji i polewamy sałatkę. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu. Smacznego

Oryginalny smak
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 148

szklanki kaszy pęczak całej 4 ząbki czosnku 2 cebule 3/4 średniej główki kapusty włoskiej (może być też zwykła biała) 4-5 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz, sos sojowy 1 łyżka lubczyku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Zielenina: 2-3 pęczki, np. szczypiorku i natki pietruszki Ugotuj każdą z kasz oddzielnie(...)przecier pomidorowy, bułkę tartą i zieleninę. Gdy masa przestygnie, formuj wrzecionowate kotlety i smaż z obu stron (w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem. Przepis dodaję do akcji: Co roku EWG (Environmental Working Group) prezentuje listę brudnych i czystych warzyw i owoców. Lista najbardziej zanieczyszczonych przez pestycydy obejmuje: Jabłka Truskawki Winogrona Seler naciowy Brzoskwinie

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone nadziewane ziemniaki. #dobrejadło 127

Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości burak 8 pieczarek 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki żółty ser majeranek, pieprz, cayenne, sos sojowy, bazylia, oregano, czarnuszka Ziemniaki najpierw obgotowaliśmy w mundurkach, aby były prawie miękkie.  Farsz zrobiliśmy z pieczarek, które wcześniej pokroiliśmy w drobną kosteczkę i lekko przesmażyliśmy. Dodaliśmy do nich(...)żółtego sera, który posypujemy oregano i czarnuszką. Przekładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 15 min. Zapieczone ziemniaki podajemy gorące z kapustą kiszoną i sosem chili słodko-kwasnym. Ziemniaczki naprawdę super smaczne :) Zróbcie je w swoich domach. Pozdrawiamy

vegetanie
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 174

rękaw do pieczenia   3- łyżki oliwy z oliwek /lub oleju                       łyżka sosu sojowego                 150 ml wytrawnego  czerwonego wina               3-4  ziarenka kolendry/zgniecione(...)Piec ok.60 minut.                      - Rękaw rozciąć z góry, odchylić folię , mięso polać sosem i piec jeszcze ok.30 minut.                   - Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, przestudzić i pokroić plastry.                      -  Sos powstały

Zakamarki mojej kuchni
Kurczak gotowany na parze z groszkiem cukrowym 217

papryczkami chilli :) Składniki (dla 2 osób): 1 pierś z kurczaka 200g groszku cukrowego 2 papryczki chilli + marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanego imbiru (świeżego lub marynowanego(...)chilli. Jeśli macie parownik kilkupoziomowy,  groszek z papryczką robimy na osobnym poziomie parownika. Gotujemy na parze przez kolejne 10 minut. 4. Podajemy z makaronem ryżowym i (opcjonalnie) słodkim sosem chilli. Smacznego :) Potrawa inspirowana przepisem ze strony  KUCHENNY BLAT

Tajskie smaki
Szybki obiad 303

się sam". Szybki i pyszny . Składniki:  4-6 udka/podudzia z kurczaka  cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję(...)przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę).  P odawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką . Pozostał ą marynat ę mo żna wykorzystać do baz y sosu , dodać pół opakowania śmietany lub p ół litra wo dy zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżka mi mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie. Świetnie smakują też

NA MOIM TALERZU
Bazyliowy ketchup z papryki 144

pomidorowego   1 szkl. cukru 1/3 szkl.  octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce 3 liście laurowe   1/4 szkl. zalewy olejowej od pomidorów suszonych   1 łyżka sosu sojowego    2 łyżki soli   1 łyżeczka chili   1/2 łyżeczki curry   1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego    2 łyżeczki suszonej bazylii 3 garście świeżej bazylii - same(...)zalewę olejową z suszonych pomidorów, liście laurowe, przyprawy suszone oraz świeżą bazylię. Dokładnie wymieszać. Gotować kolejne 20 minut, co pewien czas mieszając drewnianą łyżką, aby nie doprowadzić do przypalenia - sos ma być ostatecznie gęsty . Na końcu wyjąć liście laurowe i zmiksować resztę blenderem na gładką masę. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Chwilę jeszcze podgotować. W międzyczasie przygotować słoiki

Grunt to przepis!
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 154

tylko to, aby sprzedać i zarobić. Niestety nie zastanawiają się, że nas trują. Swoją kaczkę na dzień przed pieczeniem zamarynowałam, żeby dobrze wchłonęła przyprawy.  Składniki marynaty: 6 łyżek sosu sojowego ,  kieliszek wódki , łyżka octu winnego , 3 łyżeczki płynnego miodu , ok. 2 łyżeczki soli ,  ok. 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu , 2 duże ząbki czosnku , średnia cebula . Cebulę(...)Początkowo wstawiamy ją odkrytą do piecyka nagrzanego do temperatury około 200 stopni. Po około pół godzinie temperaturę zmniejszamy do około 160-170 stopni. Kaczkę często obracamy i polewamy sosem powstałym przy pieczeniu, żeby nie była sucha. Na około 15 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Przypiecze ona skórkę :) Cały czas pieczenia średniej kaczki to około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tymbaliki rybne z warzywami 177

Część rybna: 350 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone) lub innej ryby o białym mięsie Marynata: 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka curry w proszku 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki tartego imbiru 6 łyżki oliwy extra vergine sól i świeżo zmielony czarny pieprz Część warzywa: 2 łyżki masła lub masła klarowanego 2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine(...)dania tradycyjne - mam ciekawą, innowacyjną propozycję - tymbaliki rybne z warzywami. Są to filety pieczone w piekarniku, w doskonałej marynacie z dodatkiem imbiru i curry, przykryte duszonymi warzywami w sosie pomidorowym. Zaczynamy od przygotowania wartstwy rybnej. Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Sprawdzić czy filety nie mają ości. Składniki marynaty wymieszać w głębokim talerzu, włożyć filety i wysmarować

Świat Domowej Kuchni