makaronu chow mein 3 cebulki dymki czerwona papryka 50g groszku 2 ząbki czosnku kawałek pora sok z pół pomarańczy chili w proszku olej sezamowy Sos : 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki soku z limonk 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka wrzątku 1 łyżeczka miodu 2-3 cm tartego imbiru 1/3 łyżeczki chili w proszku (lub więcej - w zależności(...)smak dość łagodny) Mięso kroimy w paseczki. Zalewamy sokiem z pomarańczy, posypujemy chili i zostawiamy. Kroimy: paprykę, pora, dymkę w paseczki, obieramy czosnek. Wrzucamy do jednej miseczki wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy woka i wlewamy olej sezamowy, czekamy aż ten się również zagrzeje i wrzucamy mięcho. Nie ruszamy mięsa niech się
Brzuszki Łakomczuszkiproszku ½ łyżeczki kminku w proszku 1 łyżka kurkumy w proszku ½ łyżeczki soli 2 łyżki wody 2 łyżki oleju słonecznikowego liście bananowca do owijania ryby do sosu: 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki posiekanej czerwonej papryczki chili 2-3 łyżki soku z limonki Przygotowanie: Ryby opłukać i wysuszyć na ręczniku papierowym. Zmieszać imbir, kolendrę, chili, kurkumę i sól z dwoma(...)dokładnie zawinąć liśćmi bananowca i zabezpieczyć wykałaczką przed rozpadaniem. Grillować na średnio rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut. W trakcie grillowania raz obrócić. W międzyczasie przygotować sos mieszając wszystkie składniki. Sos podawać z grillowaną rybą. Zobacz więcej ciekawych pomysłów i porad dotyczących grillowania klikając w stronę porady . Grillowana ryba w liściach – starożytny sekret na idealną rybę
naRuszcieminut Porcje: 1 Składniki: 1 cukinia, 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego, 100 g orzeszków Felix (ziemnych, nerkowców lub wyłuskanych pistacji), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji, kilka listków rukoli lub nasturcji, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku(...)orzechów grubo posiekać, Pozostałe składniki zmiksować w blenderze, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Cukinię posypać posiekanymi orzechami i czerwonym pieprzem. Spaghetti zalać sosem przed zapakowaniem do pracy lub min. 15 minut przed jedzeniem
SzczyptaSmaQmarchewka 1 pęczek naci z selera ( to zielone) pęczek natki pietruszki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki śmietany łyżka sosu sojowego 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka Wbić jajka do kaszy. Dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Nać z pietruszki i selera posiekać(...)usmażyć kotlety. Na koniec dorzucić zieleninę przyprawić przyprawami. . Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony aż się zarumienią.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kotlety można jeść z sosem jogurtowym, grzybowym natomiast ja poszłam na łatwiznę i zaszalałam z łosiem i serkiem białym. Wyborne
pieprzny smaczekPolecam! składniki (8 dużych lub 16 małych kotlecików) 500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie szynka) 1 łyżka startego imbiru 4 starte ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej mięty 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka sambal oelek garść posiekanej kolendry + parę gałązek do podania sól, pieprz do smaku 8 normalnych lub 16 małych bułek hamburgerowych(...)Mokrymi rękami formować kotleciki ( lekko spłaszczone). Smażyć na patelni po 4 - 5 minut z każdej strony. Podawać na bułce, lekko podgrzanej , z plasterkiem pomidora i ulubionym ostrym sosem. Smacznego
Stare GarySkładniki: 500-600 g szynki B/K 1/5 cebuli 3 średnie marchewki 4 ząbki czosnku 2 średnie pietruszki słodka i ostra papryka, sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel sosu sojowego korzeń imbiru ok 0,5-1 cm Przygotowanie: Z mięsa usunąć nadmiar przerostów (tłuszcz). Pokroić na kawałki i podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Marchewkę, pietruszkę i cebulę, obrać(...)imbir zetrzeć na tarce), trzymać na ogniu z 5-7 min. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa, wymieszać. Ziemniaki ugotować z odrobiną soli
Gaździnka warzyoliwek 0,5 szt. sok z limonki 0,25 łyżeczki kolendra 3 ząbki czosnek 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki trawa cytrynowa 0,25 łyżeczki starty imbir 1 łyżeczka sos sojowy 0,5 szt. sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki miód 0,25 łyżeczki mąka ziemniaczana Wykonanie Wszystkie składniki marynaty, oprócz mąki ziemniaczanej, wymieszać i włożyć do niej(...)usmażyć na patelni. Papaję pokroić w pół księżyce i grillować na lekko przesmarowanej oliwą patelni. Pozostałą marynatę wlać na patelnię, zredukować. Zaciągnąć mąką ziemniaczaną, wymieszaną z odrobiną wody. Sos przecedzić przez sito i podać osobno. Pestki papai są jadalne
Kulinarny karnet ChristopheraKrokiety w meksykańskim stylu z guacamole. Składniki farsz: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 4 gotowane jajka 1/3 puszki kukurydzy 1/4 opakowania kiełków lucerny. tymianek, ostra papryka, pieprz, sos sojowy Zaczynamy od przepłukania czerwonej fasoli. W miseczce rozgniatamy ją widelcem, aby powstała masa. Nie rozgniatajcie jej zbyt mocno, bo ważne jest, aby pozostały kawałki fasoli. Farsz będzie lepszy teksturowo(...)Wszystko mieszamy razem i doprawiamy przyprawami. Farsz mamy gotowy. Nadziewamy wcześniej przygotowane naleśniki. Obtaczamy w bułce i w jajku. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy z guacamole lub innym sosem, jeśli będziecie mieli na to ochotę. Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki
vegetaniebyło, że kradnę ;) A dla tych, którym szkoda 4 minut na obejrzenie filmiku, zrobiłam notatkę: Składniki: - 150 g ketchupu - 2 łyżki miodu - 1,5 łyżeczki musztardy - 2 łyżki sosu sojowego - 1 ostra papryczka (ja użyłam pasty) - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 50 ml wody - łyżka czosnku granulowanego Przygotowanie tego cudeńka jest nad wyraz proste - bierzemy rondelek i dodajemy do niego wszystkie(...)ostrych papryk. Po wlaniu wody włączamy gaz i mieszamy wszystkie składniki. Kiedy się połączą, wsypujemy czosnek, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając gotujemy tak ze dwie minuty. Gotowy sos wystarczy już tylko ostudzić :) Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs, zwłaszcza grillowanych i z rożna, ale nie tylko. W sumie to użyłam go raz nawet do kanapki z serem
Kulinarne zapędy Kokosafiletu łososia norweskiego ze skórą Marynata do ryby: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/3 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki cynamonu sól i pieprz czarny młotkowany do smaku Przygotowanie: Łososia przekroić na 4 porcje. Składniki marynaty połaczyć(...)blaszce do grilowania, polać pozostałą marynatą. Piec w piekarniku z opcją grill nastawionym na 170 C prze około 20 minut. Łososia podałam z gotowabtm ryzem ze szczypoirkiem i sosem , który powstał w trakcie pieczenia z marynaty. Życzę smacznego
Gosia gotujesuszonych pomidorów w oliwie z pestkami dyni 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów jeden mały por 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano, bazylia, pieprz, ostra papryka, sos sojowy Zaczynamy oczywiście od nastawienia wody na makaron i gotujemy go al dente. Odcedzamy i przelewamy oliwą extra vigrin. W trakcie, gdy gotuje się makaron, kroimy w kostkę seler(...)Dodajemy puszkę pomidorów z sokiem pomidorowym i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Jeszcze chwilę razem dusimy i wrzucamy do garnka z makaronem dokładnie mieszając, aby sos dobrze okleił nitki makaronu. Gotowe :) Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. To kolejna propozycja na obiad w 30 min., na pewno będzie Wam smakował. Pozdrawiamy
vegetaniewykonania i trochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić chili, kolendrą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzać(...)dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać. Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja Smakuczerwona cebula 2 czerwone papryki 300g kiełków fasoli (dodałam puszkę kiełków fasoli Mung) 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" 150g pokrojonego w plastry kasztana wodnego (pominęłam) Sos: 2 łyżki dżemu morelowego 2 łyżki sosu sojowego 250 ml soku ananasowego 3 łyżki ketchupu 2 -3 łyżeczki octu ryżowego sól pieprz W dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy(...)kurczaka kości, ja tego nie zrobiłam i też było ok) i dodajemy kawałki do cebuli i papryki razem z przyprawą "5 smaków". Smażymy około 10 min. często mieszając. Sos. Mieszamy wszystkie podane składniki. Musimy koniecznie go popróbować, aby smak był na pewno słodko kwaśny, wlewamy do kurczaka, przykrywamy i czekamy aż się zagotuje. Dusimy około 15min. aż mięso
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/kilka minut przygotować własny, do tego z produktów, które większość z nas zawsze ma w domu ;) Przygotowując nasz sos zmodyfikowałam nieco tę propozycję. Składniki: - 3 łyżki ketchupu - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki cukru - 3 łyżki octu - 3 łyżeczki mielonego imbiru - 2 małe ząbki czosnku - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka oleju Jak już wspominałam, wykonanie jest bardzo szybkie(...)mąki ziemniaczanej, mieszamy, czekamy, aż wszystko ładnie się połączy, następnie dodajemy mąkę, która fajnie nam nasz sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować
Kulinarne zapędy Kokosa