sosie teriyaki. SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki) podwójna pierś z kurczaka 1 papryczka chilli z pestkami 200 ml sosu teriyaki (gotowy lub przygotowany ze składników – 100 ml ciemnego sosu sojowego, 100 ml japońskiego wina mirin, 4 łyżeczki cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli
OstryKęsrabarbaru 1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego 50g rodzynek 2 łyżki miodu 200ml wina białego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kolendry 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Cebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę ,rabarbar w 0,5 cm kawałki. Rodzynki sparzyć i osączyć. Wszystkie składniki wsypać do rondla i dusić , aż sos zgęstnieje. Ostrość
Kulinarny karnet Christopherabyła tylko sarepska i delikatesowa nie ziarnista, więc połączyłam 50g takiej i 50g takiej) 1 łyżka oliwy czosnkowej (i ponowna modyfikacja - 1 łyżka oliwy i ząbek czosnku) 1 łyżka sosu sojowego (użyłam jasnego, aczkolwiek dzisiaj dowiedziałam się, że jasny bardziej pasuje do jedzenia świeżego np. sałat, a ciemny do smażonych, pieczonych) Wkładamy do miski wszystkie składniki sosy i rozprowadzamy
Brzuszki Łakomczuszkisosie teriyaki. SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki) podwójna pierś z kurczaka 1 papryczka chilli z pestkami 200 ml sosu teriyaki (gotowy lub przygotowany ze składników – 100 ml ciemnego sosu sojowego, 100 ml japońskiego wina mirin, 4 łyżeczki cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli
OstryKęssmażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe Typ C - mączysty Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata(...)małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 100 g pistacji, po łyżeczce miodu, sosu sojowego, musztardy, curry, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Niezłe cięcie w kuchni zapewnią noże Victorinox
SzczyptaSmaQmakarony i sałatki ;) Ostatnimi mój wymysł, bo awokado trzeba zużyć, bo obiad.. zaskoczył mnie tym jak smaczny wyszedł spaghetti w "sosie" z awokado, ze szpinakiem i pomidorkami, pieczony kurczak Makaron noodle w miodzie i sosie sojowym, z pieczarkami i marchewką kasza kuskus, z pieczoną marchewką (z ziołami i oliwą) oraz fetą podana na liściach szpinaku
More food, love and dreamspreferencji smakowych. Składniki: 1 szklanka dobrej jakości ketchupu ½ szklanki grubo posiekanej cebuli 1 duży ząbek czosnku ¼ szklanki wody ¼ szklanki sosu Worcestershire ¼ szklanki soku z cytryny ¼ szklanki octu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć w rondelku i gotować pod przykryciem przez 30 minut lub do momentu uzyskania dobrej konsystencji sosu (mieszając
naRuszcieSKŁADNIKI : powidła śliwkowe ok 3 łyżki kora cynamonu 1 szt anyż 1 szt wino czerwone 50ml baza sosu pieczeniowego 200 ml (jeżeli nie mamy możemy dodać wody oraz sosu sojowego) SPOSÓB WYKONANIA : - na patelnie teflonową rozgrzaną dodajemy powidła i krótko podsmażamy - wlewamy wino i pozwalamy jemu odparować - po odparowaniu dodajemy korę cynamonu oraz anyż podlewamy bazą sosu pieczeniowego
Basia w kuchniłyżeczki przypraw: soli, mielonego imbiru, cukru pudru odrobina chilli odrobina białego pieprzu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Sos: 3 łyżki keczupu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru pudru 2 liście laurowe pół szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Kotlety lekko rozbić. Przyprawy wymieszać i natrzeć mini mięso. 2. Składniki sosu wymieszać
Kuchnia domowa Animarynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu 1 łyżka pietruszki suszonej (albo świeżej) 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki
Kitchens Alphabetmarchewki starte na tarce - papryka żółta - papryka czerwona - mała cukinia pokrojona w słupki - kawałek pora - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 2 łyżki octu winnego lub ryżowego - łyżka miodu - 2 łyżki sosu sojowego - 2 ząbki czosnku przeciśniętego - zielone chili - sok z 1/4 limonki - 2 łyżeczki mąki kukurydzanej do zagęszczenia Warzywa pokroić na kawałki tej samej wielkości i długości. W misce zmieszać
SMYKWKUCHNIuwielbiamy grillować, każdy pretekst jest dobry, żeby zsiąść z rodziną i przyjaciółmi i cieszyć się towarzystwem i dobrym jedzeniem, a grill jak doskonale wiecie wcale nie musi być nudny. Sos BBQ ma specyficzny smak, albo się go kocha albo nienawidzi, ale nie przekonacie się o tym póki sami go nie zrobicie, bo musicie wiedzieć, że ten domowy jest wyśmienity!. Składniki(...)laurowe - 3 ziela angielskie - 3 goździki - 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej - 5 cm świeżego imbiru - 1 łyżka octu spirytusowego - 1 łyżka musztardy - 1 łyżeczka sosu sojowego - 6 łyżek cukru - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki keczupu - 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej świeżo wyciskan ego - olej - sól - pieprz Dodatkowo ale nie obowiązkowo 1 łyżeczka skrobi Kuzu
Apetyczna babeczkamąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju roślinnego na sos: sok z ananasa z puszki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przecieru lub passaty pomidorowej 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki wody łyżeczka oleju sezamowego Kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Papryki, ananasa i cebulę pokroić w kostkę, a imbir drobno posiekać
wyzwania kuchenneprzyprawy kebeb-gyros (lub mniej, jeśli wolisz delikatniejsze smaki) do smażenia: olej Kostkę sojową/granulat/kotlety dokładnie wymieszaj z olejem i przyprawą. Przykryj i odstaw najlepiej na noc (wtedy kotlety są najsmaczniejsze). Następnego dnia podsmaż (przez kilka minut). Zajadaliśmy z puree ziemniaczanym i mizerią z czosnkowym sosem. Pycha! Kyoto Sushi to najbardziej egzotyczna restauracja, w której do tej pory byłam. Inne(...)płatki lub kostkę z dodatkiem przypraw shiitake gatunek grzybów japońskich tempura warzywa, owoce morza lub owoce smażone w specjalnym cieście teriyaki rodzaj japońskiego sosu, którego główne składniki to sos sojowy, miód lub cukier i sake - mirin tobiko kawior ryby latającej tofu twarożek sojowy wasabi japoński chrzan, koloru zielonego Żródło informacji: strona restauracji i Wikipedia. Soy kebab-gyros Taste effect
Qlinarnie i Qlinarnieładnego surowego boczku 4 cebule główkę czosnku jedno jabłko nieobrane jedną papryczkę chilli 2 łyżeczki kminku całego 2 łyżki musztardy (sarepska, dijon, jaką lubicie) łyżeczkę miodu łyżkę sosu sojowego łyżeczkę octu balsamicznego sól, pieprz naczynie do zapiekania Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury. Dno naczynia smarujemy lekko olejem, układamy obrane: cebulę, jabłko, papryczkę i poprzecinane, nieobrane ząbki czosnku. Z musztardy, miodu
ladykitchensmak potrawy. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub wołowiny) 40 g boczku wędzonego (pominąć przy wołowinie) 3 średnie korniszony 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki sosu sojowego 2 żółtka 20 cm kawałek selera naciowego łącznie z częścią ulistnioną pieprz, sproszkowana czerwona słodka papryka olej słonecznikowy i masło klarowane do smażenia Kroimy drobniutko seler, korniszony, boczek, łączymy
I tu będę miała takie tesuszonych śliwek Składniki: 10 suszonych śliwek 1,5 filiżanki wody 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę kilka kropel octu balsamicznego lub soku z cytryny kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz, ostra papryka koperek Namocz śliwki na noc w wodzie. Ugotuj owoce w tej samej wodzie (około 10 minut). Dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu kilka kolejnych minut
Qlinarnie i QlinarnieTeriyaki znają wszyscy, jeśli nie z własnych, kuchennych doświadczeń, to zapewne kosztowaliście go w ulubionej knajpce z azjatyckim jedzeniem. Jest intensywny i niepowtarzalny. W jego skład wchodzi sos sojowy, cukier (lub miód), czosnek, imbir i sake,a sekretem są oczywiście proporcje. Dlatego możecie wykonać go samodzielnie, lub pójść "na łatwiznę" i sięgnąć po gotowy, dostępny w każdym supermarkecie
Taste Of My Daybądź macie akurat w lodówce. sałata pomidorki koktajlowe zielony ogórek ser żółty dymka koperek oliwa z oliwek sos: 2 łyżki ostrej musztardy 1-1,5 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1-2 łyżki oliwy z oliwek Bułkę kroimy na pół i wrzucamy do piekarnika aby stała się chrupiąca. Po chwili na połówki dodajemy ser, czekamy aż się rozpuści
Brzuszki Łakomczuszki