zadowolić męską część domowników tatar sporadycznie pojawia się na naszym stole. Składniki: 200 g świeżej polędwicy wołowej 1 łyżeczka oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego lub sosu worcestershire (opcjonalnie) dodatkowo: świeże żółtko jaja kurzego 1 mała cebula 2 ogórki kiszone Przygotowanie: Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić i drobno pokroić (posiekać). Dodać oliwę, sos i przyprawić
Kuchcik gotujeZanim się zagotuje płuczemy dobrze warzywa ze słoika i również dajemy na patelnię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i papryką. Na koniec możecie do sosu dodać startego żółtego sera lub doprawić sosem sojowym. Wlewamy sos do makaronu, dobrze mieszamy i podajemy na talerze. Na danie układamy po kilka oliwek dla smaku. Możecie je wcześniej wrzucić do sosu, aby się zagrzały, jednak
vegetaniecebuli 4 ząbki czosnku ¼ cytryny kilka gałązek tymianku Składniki na glazurę: 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki miodu 150ml wina Porto 2 łyżki octu balsamicznego chlust sosu sojowego i sosu Worcestershire Składniki na sos z wiśni i Porto: 2 łyżki oleju rzepakowego (olej Kujawski) 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 200 ml wina Porto 250 g świeżych lub mrożonych wiśni
karmelowyimbir który orzeźwi nasze kubki smakowe i pozwali rozkoszować się każdym kawałkiem sushi z osobna. - wasabi czyli popularny japoński, ostry chrzan - sos sojowy - inne sosy charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej np. sos chili słodki ( przepis ), ostrygowy, rybny Moje posty
Słodka StronaŁączymy obie kule tworząc główkę i tułów misia pandy. Przygotowane elementy nori "przyklejamy" w odpowiednie miejsca do figurki powstałej z ryżu i delikatnie je dociskamy. Podajemy z sosem sojowym, słodkim sosem chili itp. Moje posty
Słodka Stronaimbir który orzeźwi nasze kubki smakowe i pozwali rozkoszować się każdym kawałkiem sushi z osobna. - wasabi czyli popularny japoński, ostry chrzan - sos sojowy - inne sosy charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej np. sos chili słodki ( przepis ), ostrygowy, rybny Moje posty
Słodka Stronajakości i aromatu. Jeśli jada się dużo ryżu, warto zainwestować w specjalne naczynie do jego gotowania. S SOS OSTRYGOWY- To specjalność kantońska na bazie ekstraktu z ostryg, soli, karmelu i skrobi kukurydzianej. Jest to sos znacznie gęstszy od sosu rybnego czy sojowego ale za to jaśniejszy. Ma delikatny smak bez posmaku ryb czy owoców morza(...)Sos ostrygowy świetnie nadaje się do dań mięsnych, makaronów i dań wegetariańskich. Dostępna jest wersja sosu właśnie dla wegetarian, wytwarzana z grzybów zamiast ostryg. Sosu ostrygowego można tylko dodawać do potraw, nie nadaje się on jako dip, czy sos sam w sobie. Najlepiej jest kupować sosy lepszej jakości, gdyż te tańsze zazwyczaj mają w sobie dużą ilość chemicznych polepszaczy. SOS
ClauditteMissCookingpierś z kurczaka 1 pomidor 2 łyżki kiełków sojowych 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka otrębów S&P Marynata do kurczaka 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chili słodko - pikantnego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki S&P Dressing 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka golden syrup lub płynnego miodu(...)Pestki dyni prażymy na suchej teflonowej patelni około 1-2 minuty (uwaga żeby nie przypalić bo będą gorzkie) i również dodajemy do pozostałych składników w misce, na koniec kiełki sojowe. Całość posypujemy otrębami. Czas na dressing.Wszystkie składniki mieszamy w szklance lub kubku. Polewamy sałatkę 15 minut przed podaniem i całość mieszamy. Można podać z chrupiącym pieczywem czosnkowym. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/płat łososia bez skóry, 400 g płat dorsza bez skóry, 2 limonki, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki sezamu białego i/lub czarnego 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, pieprz, do podania plastry chili i świeże zioła (u mnie rzeżucha). Przygotowanie: Ryby pokroić w cienkie paski. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem arachidowym. Wyłożyć(...)ryby układając je ciasno obok siebie. Otrzeć skórkę z jednej sparzonej limonki, dodać wyciśnięty sok z limonek, sos rybny i sojowy, pozostały olej i pieprz. Marynatą skropić ryby i odstawić na 20 minut do zamarynowania. Posypać sezamem, wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 15 minut w 190 stopniach. Przed podaniem posypać plastrami chili i ziołami. Podawać z ulubionymi dodatkami
SzczyptaSmaQolej – 4 łyżki * imbir – 0,5 łyżeczki * świeże papryki chilli – 2 szt * czosnek – 3 ząbki * bulion – 100 ml * sos hoisin – 2 łyżki * sos sojowy – 1 łyżka * skórka z limonki – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – ok. 180 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żeberka oczyszczamy , kroimy w kawałki. W gęsiarce rozgrzewamy olej i obsmażamy(...)każdej strony. Dodajemy posiekany czosnek oraz papryczki chilli i 0,5 łyżeczki imbiru. Zalewamy bulionem i na wolnym ogniu redukujemy. Dodajemy sos hoisin oraz sojowy i skórkę z limonki. Zalewamy szklanką wrzątku i na wolnym ogniu dusimy ok. 40 – 45 minut , obracając co jakiś czas. Po ok. 35 min. wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy
Ostra na Słodkofasolką szparagową. Świetnie smakuje z ryżem basmati. Składniki: 300 g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/3 łyżeczki suszonego imbiru, 1/2 łyżeczka sosu rybnego, 1/2 łyżeczka sosu sojowego, 1 jajko rozm. M 100 g groszku cukrowego, 200 g fasolki szparagowej, 3 małe okrągłe bakłażany - u mnie jeden fioletowy i dwa jasne tajskie, 1/2 cebuli(...)kolendry, 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 500 ml bulionu warzywnego, 1/2 puszki mleczka kokosowego - 200 ml, olej rzepakowy Mięso mielone wykładamy do miseczki, przyprawiamy sosem rybnym i sojowym oraz płatkami chilli i imbirem. Następnie dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Nabieramy niewielkie porcje mięsa, najlepiej łyżeczką i tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane pulpeciki układamy
Plate of Joysprawdziłam w internecie i jedyne co znalazłam :): http://kuchniawietnamska.blogspot.com/2008/09/ryowe-krakersy-sezamowe-banh-trang-me.html Danie skończyłam na papierze standardowym SKŁADNIKI: 250g krewetek w czosnku mrożone warzywa chińskie 8 listków papieru ryżowego pomidory krojone sos sojowy sól, pieprz, papryka chilli, kolendra, kurkuma, suszona pietruszka, olej Najpierw należy przygotować farsz. Na oleju podsmażyć warzywa chińskie, dodajemy rozmrożone krewetki i smażymy ok 1minuty, dodajemy przypraw według(...)Papier ryżowy namaczamy kilka sekund w gorącej wodzie. Na miękki placek nakładamy farsz i dokładnie zwijamy (jak krokiety). Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru. Podajemy z sosem pomidorowo-sojowym. Smacznego
MarciochaKucharzydymka, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych 4 jajka sok z 1 limonki łyżka otartego imbiru 4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pasty tamaryndowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego garść kolendry, posiekanej (można użyć również zielonej pietruszki) pęczek drobnego szczypiorku Przygotowanie: Makaron chow mein przygotować według(...)smażyć go przez 5 minut, a następnie dodać groszek i kiełki fasoli mung. Wszystko dokładnie wymieszać. W osobnej miseczce przyrządzić sos z soku z limonki, pasty tamaryndowej, imbiru, sosu rybnego oraz sojowego i cukru. Wlać go do woka i wszystko wymieszać. Następnie makaron odgarnąć na bok, a na środek wbić jajka. Pozwolić im się nieco ściąć, a po chwili dokładnie
Food Squarekorzenia imbiru 1 duża cebula 1 czerwone chili 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 6 szkl. poszatkowanje kapusty pekińskiej 4 łyżki soku z limonki (ew.cytryny) 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Na początek przygotujmy sobie wszystkie składniki, to będzie trwało najdłużej. Samo smażenie zajmie może 10 min. Cebula w kostkę, czosnek, imbir i chili w drobną kostkę. Kurczak(...)będzie złoty (przy okazji nastawiamy wodę w czajniku aby się zagotowała). Czas na seler, marchewkę i czekamy 2 min. aż zmiękną. Pora na kapustę, sok z limonki, sos rybny i sojowy - mieszamy. Makaron zalewamy wrzątkiem, zgodnie z instrukcją i pewnie musimy poczekać 3 min. więc to idealny czas aby kurczak jeszcze doszedł na patelni. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/mała marchew 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 100 g grzybów shiitake 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty imbirowej (opcjonalnie 1 cm świeżego imbiru) 1 jajko natka pietruszki szczypiorek Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchenruszcie "pod chmurką". Składniki: 1,2 kg żeberek ekstra mięsnych Marynata: 1/2 szklanki łagodnego keczupu 3-4 sosu balsamicznego (ew. octu balsamicznego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ostrej musztardy 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcester 2 rozgniecione ząbki czosnku słodka papryka w proszku pół łyżeczki ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki szczypta ziaren
Czerwień i błękitkurczaka po garści suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyża sosu ostrygowego 3 ogórki kiszone 1 łyżeczka curry szczypta papryki słodkiej wędzonej sól. pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy przyprawiamy, następnie odstawiamy na 1 godzinę
kgwjanczewoPoniższe przepisy pokazują jak można wykorzystać czekoladę aby wzbogacić sosy do mięs z grilla. Czekolada wykorzystywana w sosach do mięs nadaje odrobinę goryczy takim sosom. Do przygotowania takich sosów nie potrzebujemy dużej ilości czekolady. Wystarczy wykorzystać ją aby lekko zagęścić sos. Gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao sprawia, że sos na niej przygotowywany jest bardzo bogaty w smaku(...)chili (około 2 minuty na małym ogniu). Dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać. Całość gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Steki grillować do pożądanego stopnia wysmażenia. Podawać gorący sos na stekach. Marynowany stek w Whiskey z sosem czekoladowym Składniki: do marynaty: ¼ szklanki Whiskey ¼ szklanki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki cebuli
naRuszcieprzepisach od Kwestii smaku i Simply lifetimie . Składniki na bulion tajski 2 litry wody 2 marchewki 1 por 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki startego imbiru 1/2 papryczki chilli zupa tajska z ryżowym makaronem i krewetkami 2 litry bulionu tajskiego 200g
pink envelopedrobiowe Mini szaszłyczki z karczku Składniki na 6 porcji: 600 g łopatki wieprzowej 150 g peklowanej słoniny 2 duże cebule 2 czerwone papryki Składniki na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startego imbiru 2 pokrojone gałązki zielonego czosnku Sposób przygotowania: Mięso umyć
Gosia gotujecebula 1 mały koncentrat pomidorowy (mała puszka) 2 ząbki czosnku 1 garść prażonych pestek dyni oliwa z oliwek 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy, kozieradka, majeranek, sos chili, sambal oelek Brokuła i kalafiora dzielimy na małe części. Marchewkę kroimy w kostkę, jeśli użyjecie mrożonej mieszanki to ten etap pomijacie. Cebulę kroimy w grubą
vegetanieSkładniki: 10 ziemniaków żółta i czerwona cebula jajko łyżka mąki pszennej sól, pieprz szczypta lubczyku, tymianku, cząbru, rozmarynu i mielonego kminku kilka kropel sosu sojowego lub maggi Sos: kilka łyżek śmietany 12% - 18% z Bażanowic cukier wedle uznania Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, przyprawy (do smaku) i jajko. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanym
Gaździnka warzykuchniapepin.blogspot.com/2014/04/mieso-w-piernikowym-sosie-z-saatka-z.html Składniki, • 500 g mięsa np. szynki cielęcej, udźca cielęcego • 2 łyżki oliwy • około 500 ml bulionu lub wody wymieszanej z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką sosu worcester i 1/2 łyżki oliwy extra • 1-2 cebule cukrowe • 1-2 łyżka masła lub oliwy •3-4 ząbki czosneku • 3 łyżki śmietany 30% • 2 łyżki mąki •zioła świeże,sól
w mojej kuchnisałaty lodowej pokrojonej w paski Garść suszonych krewetek (opcjonalnie) 150g krewetek (świeżych lub mrożonych) Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie) 2 jajka-roztrzepane Garść posiekanej świeżej kolendry Na sos: 3 łyżki sosu sojowego 1.5 łyżki sosu rybnego Sok z jednej limonki 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka masła orzechowego Do rozgrzanego woka wlewamy olej I po chwili gdy olej prawie dymi wrzucamy
Kulinarna rozmowawięcej imbiru, gdyż dla mnie wywar był zbyt łagodny. Po dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam. składniki bulion 1 litr wody mineralnej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka brązowego cukru 4 plasterki chili 4 plasterki imbiru 1 trawa cytrynowa (świeża
Stare Garyprzygotowany jest mieciutki i bardzo aromatyczny.Ma rewelacyjny smak.Co tu duzo mowic,Azjaci sa naprawde mistrzami w przygotowywaniu drobiu. Skladniki na 4 porcje: 4 uda z kurczaka 3 lyzki sosu sojowego 3 lyzki sosu rybnego 3-4 zabki czosnku 2 lyzki miodu 5 cm-kawalek imbiru 2-4 lyzki sezamu 3 lyzki oleju sezamowego lub rzepakowego kolendra lub natka zielonej pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!