sos sojowy - 2081 przepisów (strona:74/139)

Naleśniki po tajsku z sosem słodko-kwaśnym. 208

pół czerwonej cebuli 4 łyżki kukurydzy z puszki pieprz ziołowy sól   Sos słodko-kwaśny: 1/3 szklanki octu białego lub ryżowego 1/3 szklanki wody 4 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie: Farsz: Tuńczyka odsączamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na mniejsze części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę(...)zdjęciach jest dokładnie pokazane jak zawijać naleśniki :) Następnie wszystkie ruloniki panierujemy. Najpierw w jajku z przyprawami, a potem w sezamie. Smażymy na złoty kolor.  Sos: Wodę, cukier, sos sojowy, ketchup, ocet wlewamy do garnka i zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w 4 łyżkach wody i dodajemy do pozostałych składników. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pulpeciki z pędami bambusa 188

pędów bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie(...)chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez chwilkę i zalewamy ½ szklanki wody. W między czasie kroimy paprykę w kostkę, ananasa oraz pędy bambusa. Dorzucamy na patelnie. Następnie dodajemy sos sojowy, sok z ananasa, cukier, ocet oraz ketchup. Całość intensywnie mieszamy. W ½ szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną oraz dolewamy do patelni. Smażymy około 5 minut. Delikatnie przekładamy ugotowane pulpety. Całość

Kolizje Smaków
Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą. 162

fasoli 1 puszka soczewicy 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka, majeranek, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Pomysł jest taki po to, żeby szybciej przygotować danie. Kiedy ziemniaki gotują się, my kroimy paprykę i cebulę w grubą kostkę. Wrzucamy(...)jeszcze chwilę dusimy. Ostatni składnik to ziemniaki. Powinny być nieco twarde. Obieramy je ze skórek, kroimy w grube plastry i od razu dodajemy do warzyw na patelnię. Mieszamy, skrapiamy sosem sojowym i dusimy chwilę pod przykryciem, aby ziemniaki doszły z warzywami. To potrwa raptem 5 min. i danie jest gotowe :) Możemy oczywiście to danie przygotować z surowych składników, jednak wtedy

vegetanie
Mitarashi-dango 230

składniki   kuleczki dango * 200 g mąki ryżowej z ryżu kleistego (mochiko) * 1 łyżeczka cukru * 100-150 ml dobrze ciepłej wody  sos mitarashi * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżki sosu sojowego * 2/3 szklanki wody * 1 i 1/2 - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej  Sposób wykonania Do miski wsypać mąkę , dodać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml dobrze ciepłej wody(...)można pominąć wstawić dango do nagrzanego piekarnika z włączonym grilem, temp. 180 °C, aż się zrumienią, lub opiec na patelni grilowej) Przygotować sos mitarashi Do garnka wlać wodę, sos sojowy, wsypać cukier, zagotować mieszając aby się cukier rozpuścił. Skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą rozrobić w 3 łyżkach zimnej wody, dodać stopniowo po łyżce kilka łyżek gorącego syropu i wymieszać, następnie wlać

Mix smaku
Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym 315

filet z kurczaka 1,5 puszki mleka kokosowego kilka pieczarek (ok 6 - 8 sztuk) 4 papryczki chilli łyżka cukru trzcinowego sos rybny sok i skórka otarta z dwóch limonek sos sojowy makaron soba Wykonanie: Mięso na wywar gotujemy w 1,5 litra wody przez 20 minut, zbieramy szumowiny, jakie pojawią się na powierzchni wody. Po tym czasie wyjmujemy mięso, zmniejszamy(...)Podajemy z wcześniej przygotowanym według instrukcji zawartej na opakowaniu makaronem soba, przyozdobioną liśćmi kolendry oraz papryczką chilli. Każdy może dodatkowo doprawić zupę, na swoim talerzu, sokiem z limonki oraz sosem sojowym, jeśli uzna że jest zbyt mało intensywna. Smacznego

Taste Of My Day
Bigos orientalny 175

ziarenka ziela angielskiego  3 ziarenka jałowca (pominąłem, bo nie mam)  duża szczypta gałki muszkatołowej  sól i mielony pieprz do smaku (zamiast soli użyłem sosu sojowego) Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć(...)kapusty. Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą z nich dodać do kapusty. Dodać pozostałe przyprawy - wędzoną paprykę, kardamon, miód, gałkę muszkatołową oraz sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 232

pójdzie Wam dużo szybciej i sprawniej – zmrożone mięso będzie twarde. Łatwiej je pokroić niż świeże, które jest miękkie i ucieka spod noża.   Pastę miso rozcieramy z cukrem, wlewamy sos sojowy, olej, wsypujemy mielony imbir. Do marynaty wkładamy cienko pokrojone w poprzek włókien mięso i dłonią rozdzielamy je w marynacie na plastry, tak by zalewa dotarła wszędzie. Odstawiamy wołowinę(...)łyżka podprażonego sezamu 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 porcje makaronu do woka lub ryżu MARYNATA DO MIĘSA 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 czubata łyżeczka dowolnej pasty miso 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Karo in the Kitchen
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 130

łyżki gęsiego tłuszczu (zebrany z rosołu) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry olej do smażenia sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku Składniki na rosół: 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (niedużego) kawałek pora 1 cebula 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych kilka gałązek świeżego tymianku woda(...)maszynce do mięsa: podsmażone cebule, ugotowane mięso, marchewki i pietruszkę. Do zmielonych składników dodać jajko, bułkę tartę, rosół, gęsi tłuszcz. Przyprawić farsz majerankiem, tymiankiem, kolendrą, solą, pieprzem i sosem sojowym. Wstawić farsz do lodówki, na pół godziny, aby trochę stężał. Przygotowanie ciasta i lepienie pierogów: Mąkę i sól przesiać do miski. Następnie dodać gorącą wodę i wymieszać

Codziennik Kuchenny
Dietetyczny łosoś na sposób azjatycki 174

papryka 1 czerwona cebula 200g ananasa świeżego lub z puszki 1 mała puszka zielonego groszku 2 łyżki sezamu 2 łyżki słonecznika 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka oleju Sos sojowy Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, tzn. około 10-12 minut od zawrzenia, ale najlepiej go pilnować i co pewien czas przemieszać. Po ugotowaniu przepłukujemy ryż zimną wodą. Słonecznik(...)wyciągnięciu z wodzaka :) Na talerz dajemy w pierwszej kolejności ryż, a następnie paprykę, cebulę, ananasa, kawałki wędzonego łososia. Całość prószymy groszkiem, sezamem i słonecznikiem. Po czym delikatnie oblewamy sosem sojowym. Łososia na sposób azjatycki można również zrobić w misce i podać jako sałatkę

Smakowy Raj
Roladka ze śledziem - oszukane sushi po polsku 149

warsztatów w jednej z warszawskich suszarni. Składniki: pół szklanki ryżu do sushi 2 płaty śledziowe awokado imbir marynowany 3 płatki nori kiełki gorczycy  ewentualnie przyprawy do doprawienia ryżu sos sojowy  Sposobów na gotowanie ryżu jest kilka. Ja najpierw kilka razy ryż płuczę. Zalewam wodą w proporcji 1 porcja ryżu : 2 porcje wody. Odstawiam na ok. pół godziny(...)zwijamy roladkę. Po sklejeniu formujemy matą wybrany kształt roladki (np. okrągły lub kwadratowy w przekroju). Roladki kroimy ostrym nożem na kawałki ok. 1,5 cm wysokości. Podajemy np. z sosem sojowym do maczania. Dla wprawionych możemy dodać wasabi

Weekendy w domu i ogrodzie
Sushi maki z łososiem i awokado 134

Składniki: 1 szklanka ryżu do sushi 1 szklanka wody ocet ryżowy sól cukier opakowanie wędzonego łososia 2 szt. awokado 5-6 płatów nori  wasabi Dodatki: imbir marynowany sos sojowy Wykonanie: Ryż należy dobrze umyć w wodzie, zmieniając ją do czasu, aż stanie się przejrzysta. Następnie zalać ryż szklanką wody i odstawić na 25 minut. Garnek przykryty pokrywką postawić(...)dołu) ułożyć paski awokado i łososia.  Zwijanie: należy podnieść dolną część maty i ostrożnie zwijać maki w rulon za pomocą maty.  Podawać z marynowanym imbirem i sosem sojowym oraz wasabi.  Początkowo nie jest łatwo, ale szybko zorientujecie się o co chodzi

Pasja Smaku
Maki sushi w dwóch smakach i nigiri sushi - najprostsze 289

razie używam tylko ryb wędzonych. Ale Ci odważniejsi mogą zastąpić wędzoną rybę surową :) Składniki: ugotowany i doprawiony ryż do sushi nori łosoś wędzony awokado szparagi marchewka sól pieprz sos sojowy jasny pasta wasabi imbir marynowany Nigiri sushi przygotowujemy lepiąc z ryżu niewielkie "jajeczka" :) Kładziemy je na talerzu, możemy posmarować delikatnie pastą wasabi i przykrywamy kawałkami wędzonego łososia. Maki sushi(...)wodzie, przelewamy zimną wodą, doprawiamy pieprzem i grillujemy krótko na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Postępujemy tak samo jak w przypadku maki sushi z łososiem i awokado. Podajemy z sosem sojowym, który doprawiamy wasabi i imbirem marynowanym. Smacznego

chwile dla mnie
Ryż smażony z grzybami shiitake 167

posiekany  pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki drobno posiekanej 2-3 łyżki masła 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego 1 łyżka sherry lub półsłodkiego białego wina 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1-2 łyżki świeżo posikanej kolendry Wszystkie składniki do potraw orientalnych znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl   1.Jajka ubij jak na omlet, dodaj szczyptę soli. Na patelni rozgrzej olej(...)wszystko, często mieszając, żeby ryż nie kleił się do patelni. Gdyby ryż wydawał się bardzo suchy, wlej trochę oleju. Wsyp usmażoną przedtem dymkę i czosnek oraz paski omletu. Wlej sos sojowy, wsyp kolendrę. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, żeby potrawa była gorąca

Apetyczna babeczka
Sushi z surimi, ogórkiem i awokado 190

łyżki cukru i szczypta soli 6 płatów nori ( zazwyczaj tyle jest w opakowaniu) 6 paluszków surimi 1 awokado ½ dużego ogórka zielonego Serek śmietankowy Garść sezamu Mata bambusowa Dodatki: sos sojowy ciemny, wasabi Najtrudniejsza rzecz w przygotowywaniu sushi to przygotowanie ryżu. Najpierw trzeba go dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Płuczemy aż wodą będzie przejrzysta. Następnie ryż przekładamy do garnka i zalewamy(...)awokado. Przy pomocy maty zwijamy w rulonik mocno dociskając. Zwinięty rulonik mocno ściskamy. Następnie kładziemy na desce i ostrym nożem (najlepiej nieco wilgotnym) kroimy w paski. Podajemy z dodatkiem sosu sojowego i wasabi. Smacznego

Kolizje Smaków
Domowa kostka rosołowa 315

otrzymać bulionowe kostki mięsne. Domowa kostka rosołowa: 1 pęczek lubczyku (liście i łodygi z jednej doniczki) 1 mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 duże marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 mała pietruszka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 białych części pora 4 ziela angielskie 6 ziaren pieprzu 1 suszony liść laurowy(...)kaczego smalcu). Dodajemy warzywa, wyciskamy dwa ząbki czosnku i podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy całość dwoma szklankami wody i dodajemy sos sojowy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień, dodajemy natkę i lubczyk, a następnie blendujemy całość. Próbujemy czy nie trzeba dosolić masy (powinna być dość słona

Poezja smaku