sos sojowy - 2081 przepisów (strona:74/139)

Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym 220

Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym  Składniki: - 100g makaronu ryżowego                             - sos sojowy - 100g tofu naturalnego(...)podsmażyć posiekane chili, czosnek i imbir - Dodać pora i grzyby mung; dolać trochę wody - Po 2 minutach dodać marchewkę, seler naciowy, groszek, brokuła i paprykę - Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry i kurkumą - Warzywa dusić przez 4-5 minut - Dodać kostki tofu, makaron i masło orzechowe; dusić przez 2 minuty - Danie przełożyć na talerz, skropić

Wegańska kuchnia orientalna
Faszerowane bakłażany z komosą ryżową, tofu i warzywami 113

drobną kostkę 0,5 kg pieczarek, 1 czerwona papryka i 1 żółta papryka, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku, Odrobina oliwy lub bulionu Do smaku: sól, pieprz, sos sojowy, bazylia, oregano, tymianek lub inne dowolne zioła. ·     Komosę ryżową opłucz, przełóż do garnka, zalej ok. 2 szklankami wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez(...)tofu. Całość pogotować jeszcze kilka minut, odparować ewentualny nadmiar wody. ·     Na koniec przyprawiamy do smaku: dodajemy przeciśnięte ząbki czosku, w dłoniach przecieramy aromatyczne zioła, odrobinę soli , sosu sojowego, pieprzu bądź chili. Co kto lubi :) ·    Gotowy i ciepły farsz przekładamy do miski z komosą i całość delikatnie mieszamy. ·     Wszystkie wcześniej przygotowane połówki bakłażana wypełniamy

Roślinna - blog wegański
Wege bigos. 133

angielskiego kilka ziaren zielonego pieprzu 1 łyżeczka ziaren miażdżonej kolendry duża szczypta kozieradki kilka pokrojonych ząbków czosnku z zalewy chili 2 liście laurowe czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz, czarnuszka, lubczyk, sos sojowy Pracę zaczynamy od namoczenia grzybów leśnych. My moczymy je całą noc. Kapustę kiszoną przepłukujemy, jeśli jest mocno kwaśna i delikatnie siekamy. Możecie również użyć gotowej kapusty kiszonej na winie(...)Następnie 1 łyżeczka tandoori, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy i dodajemy po kolei przyprawy: liście laurowe, kolendrę, kozieradkę, majeranek, zielony pieprz, ziele angielskie, czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, odrobinę sosu sojowego i na koniec pokrojone ząbki czosnku. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy ok. 1 godziny. Pod koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i jeśli lubicie ostry bigos to jeszcze dodajcie

vegetanie
Rozgrzewający krem curry 178

liście kafiru 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 cebula 1 jabłko 1 papryczka chilli 700 ml wody 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) sok z 1/2 limonki 2 łyżki sosu sojowego sól dodatkowo: 250 g makaronu ryżowego 1 papryczka chilli pęczek kolendry Papryki ułożyć na blasze. Piec w 200 st. C. przez 30-40 minut, aż skórka zrobi się czarna(...)wodą, gotować 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć zupę z palnika, wyjąć listki kafiru. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki i sos sojowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu. Zupę przed podaniem podgrzać (ale nie gotować). Podawać z makaronem ryżowym, pokrojonym w plasterki chilli i kolendrą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 188

smażenia oraz przystosowane do używania w piekarniku można nabyć w internetowym sklepie www.sklep.dajar.pl Porcje: 7 Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka tłuszczu (smalec z gęsi, oliwa lub masło klarowane), oliwa do posmarowania patelni. Nadzienie: 1/2 szklanki drobno posiekanych śliwek, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 2 łyżki powideł śliwkowych(...)wzdłuż pozostawiając ok. 8 mm nieprzecięte. Mięso rozłożyć jak książkę, każdą połówkę ponownie przeciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć płasko, delikatnie rozbić dłonią tworząc płaski płat mięsa. Posmarować sosem sojowy. Orzechy uprażyć na suchej patelni, przestudzić i posiekać, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać, wyłożyć na mięso, zrolować w roladę, na końcach spiąć wykałaczkami. Roladę obsmażyć na patelni na rozgrzanym

SzczyptaSmaQ
Jajka w herbacie - chińska przekąska uliczna 289

efektowne, bo pokryte pięknym rysunkiem brązowej siatki. Znakomita przekąska i trochę nietypowe jajka świąteczne - polecam! Przepis znalazłam na  tej  stronie. składniki 6 jajek 3 do 4 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka (lub1 torebka) liści czarnej herbaty 3 do 4 sztuk anyżu gwiazdkowego 1 mała laska cynamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 - 3 paski skórki(...)całości. Jaja ponownie włożyć do garnka i napełnić garnek wodą . Dodać tylko tyle wody, aby ledwo pokrywa jajka  powinno być około  2 szklanek. Dodać resztę składników - sos sojowy, sól, herbatę, anyż, cynamon, skórkę pomarańczową, pieprz i cukier - jeśli używamy - i dobrze przemieszać. Doprowadzić mieszaninę  do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez

Stare Gary
JAK ZROBIĆ SUSHI? 216

octu ryżowego 1 łyżka ksylitolu (lub 1,5-2 zwykłego cukru)   4 płaty sprasowanych nori 1/2 awokado 100g wędzonego łososia 8 paluszków surimi wasabi do podania: sos sojowy marynowany imbir marynowane pędy bambusa  Ryż płuczę, wsypuję do garnka i zalewam wodą tak, aby zakrywała go na około 3 cm wzwyż. Zagotowuję, zmniejszam ogień i 10 minut gotuję(...)czym odwijam z maty.    Kroję za pomocą bardzo ostrego noża, starając się, aby nie ściskać całości, by nadzienia i ryżu nie wydusić ze środka. Podaję z sosem sojowym, który służy do moczenia kawałków sushi (jest ono samodzielnie dość jałowe) oraz z marynowanymi pędami bambusa i imbirem, do przygryzania. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Zupa z pieczonej ciecierzycy 86

kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej) - kawałek imbiru - sok z 1 pomarańczy - 1-2 cebule - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki prażonej cebulki - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 1/2 łyżeczki cynamonu - tymianek - sól i pieprz do smaku Ciecierzycę należy namoczyć na noc w dużej ilości wody z łyżeczką sody oczyszczonej. Następnie należy ją odcedzić, wrzucić do wrzącej(...)cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa z pieczonej ciecierzycy zaskakuje swoim smakiem. Jeżeli spodziewacie się podobieństwa do grochówki będziecie jednak zawiedzeni. To zupełnie inne

mojewypiekiinietylko
Newellowe sushi bez glutenu i laktozy! 164

laktozy! 0% glutenu! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie Newella wędzona - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu do sushi - awokado - kiełki cebuli - 1 łyżka pesto - ocet ryżowy - sól, cukier - olej sezamowy - imbir marynowany - sos sojowy - czarnuszka - nori - wasabi (chrzan japoński) Ryż: ugotowany ryż dopraw octem ryżowym, solą i cukrem do smaku SUSHI MAKI NEWELLA WĘDZONA Z CZARNUSZKĄ: - na arkuszu nori ułóż ryż i delikatnie(...)cieniutkie plasterki z awokado - rolkę przykryj folią spozywczą i szybkim ruchem dociśnij awokado do ryżu aby utworzyło całość (tak jak na zdjęciu powyżej) Sushi podawaj z marynowanym imbirem i sosem sojowym! Smacznego! Buziaki

SMYKWKUCHNI
Naleśniki po tajsku z sosem słodko-kwaśnym. 194

pół czerwonej cebuli 4 łyżki kukurydzy z puszki pieprz ziołowy sól   Sos słodko-kwaśny: 1/3 szklanki octu białego lub ryżowego 1/3 szklanki wody 4 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie: Farsz: Tuńczyka odsączamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na mniejsze części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę(...)zdjęciach jest dokładnie pokazane jak zawijać naleśniki :) Następnie wszystkie ruloniki panierujemy. Najpierw w jajku z przyprawami, a potem w sezamie. Smażymy na złoty kolor.  Sos: Wodę, cukier, sos sojowy, ketchup, ocet wlewamy do garnka i zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w 4 łyżkach wody i dodajemy do pozostałych składników. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pulpeciki z pędami bambusa 173

pędów bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie(...)chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez chwilkę i zalewamy ½ szklanki wody. W między czasie kroimy paprykę w kostkę, ananasa oraz pędy bambusa. Dorzucamy na patelnie. Następnie dodajemy sos sojowy, sok z ananasa, cukier, ocet oraz ketchup. Całość intensywnie mieszamy. W ½ szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną oraz dolewamy do patelni. Smażymy około 5 minut. Delikatnie przekładamy ugotowane pulpety. Całość

Kolizje Smaków
Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą. 150

fasoli 1 puszka soczewicy 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka, majeranek, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Pomysł jest taki po to, żeby szybciej przygotować danie. Kiedy ziemniaki gotują się, my kroimy paprykę i cebulę w grubą kostkę. Wrzucamy(...)jeszcze chwilę dusimy. Ostatni składnik to ziemniaki. Powinny być nieco twarde. Obieramy je ze skórek, kroimy w grube plastry i od razu dodajemy do warzyw na patelnię. Mieszamy, skrapiamy sosem sojowym i dusimy chwilę pod przykryciem, aby ziemniaki doszły z warzywami. To potrwa raptem 5 min. i danie jest gotowe :) Możemy oczywiście to danie przygotować z surowych składników, jednak wtedy

vegetanie
Mitarashi-dango 219

składniki   kuleczki dango * 200 g mąki ryżowej z ryżu kleistego (mochiko) * 1 łyżeczka cukru * 100-150 ml dobrze ciepłej wody  sos mitarashi * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżki sosu sojowego * 2/3 szklanki wody * 1 i 1/2 - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej  Sposób wykonania Do miski wsypać mąkę , dodać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml dobrze ciepłej wody(...)można pominąć wstawić dango do nagrzanego piekarnika z włączonym grilem, temp. 180 °C, aż się zrumienią, lub opiec na patelni grilowej) Przygotować sos mitarashi Do garnka wlać wodę, sos sojowy, wsypać cukier, zagotować mieszając aby się cukier rozpuścił. Skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą rozrobić w 3 łyżkach zimnej wody, dodać stopniowo po łyżce kilka łyżek gorącego syropu i wymieszać, następnie wlać

Mix smaku
Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym 302

filet z kurczaka 1,5 puszki mleka kokosowego kilka pieczarek (ok 6 - 8 sztuk) 4 papryczki chilli łyżka cukru trzcinowego sos rybny sok i skórka otarta z dwóch limonek sos sojowy makaron soba Wykonanie: Mięso na wywar gotujemy w 1,5 litra wody przez 20 minut, zbieramy szumowiny, jakie pojawią się na powierzchni wody. Po tym czasie wyjmujemy mięso, zmniejszamy(...)Podajemy z wcześniej przygotowanym według instrukcji zawartej na opakowaniu makaronem soba, przyozdobioną liśćmi kolendry oraz papryczką chilli. Każdy może dodatkowo doprawić zupę, na swoim talerzu, sokiem z limonki oraz sosem sojowym, jeśli uzna że jest zbyt mało intensywna. Smacznego

Taste Of My Day
Bigos orientalny 162

ziarenka ziela angielskiego  3 ziarenka jałowca (pominąłem, bo nie mam)  duża szczypta gałki muszkatołowej  sól i mielony pieprz do smaku (zamiast soli użyłem sosu sojowego) Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć(...)kapusty. Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą z nich dodać do kapusty. Dodać pozostałe przyprawy - wędzoną paprykę, kardamon, miód, gałkę muszkatołową oraz sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania