sos sojowy - 2081 przepisów (strona:68/139)

Gulasz z żołądków drobiowych 201

żołądków ( u nas z kurczaka ) -2 marchewki -3 ząbki czosnku -3 łyżki mąki kukurydzianej -2,5 l bulionu warzywnego -2-3 łyżki masła -olej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -ciemny sos sojowy W dwóch litrach bulionu z dodatkiem ząbka czosnku i marchewki  gotujemy do miękkości umyte żołądki. Marchewkę odławiamy wcześniej ( po ok. 15 minutach gotowania). Odławiamy i studzimy żołądki. Kroimy(...)minut. W trakcie smażenia dodajemy pkorojony czosnek. Posypujemy mąką kukurydzianą, mieszamy i smażymy ok. 5 minut. Dolewamy pozostały bulion do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego, czosnek niedźwiedzi, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną marchew i mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i gotujemy ok. 15 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Chińska zupa domowa 174

kawałek selera cebula, chili- wystarczy nie więcej jak płaska łyżeczka, zawsze można dodać :) garść drobnego makaronu 20 dag pieczarek lub innych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska  lub kostka rosołowa, a jeszcze lepszy rosół domowy Przygotowanie: Mięso pokroić w paski, posypać obficie chili(...)makaronu, pokrojone pieczarki  Warzywa pokroić w słupki , obsmażyć stopniowo, krótko na oleju , dołożyć do rosołu gdy mięso będzie prawie miękkie Pod końcem gotowania doprawić zupę- solą, pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie przyprawą chińską czy kostką rosołową. Ja swojej nie doprawiałam, bo była wystarczająco ostra... Takie danie można zaserwować na imprezę towarzyską, koszt dość skromny, a zupka naprawdę smaczna

Proste Potrawy
Suszki, suszki po raz enty! 140

przesłanej od Kuchnie Świata (o paczuszce pisałam tutaj ). Wyszło cudowne, przepyszne i na pewno do powtórzenia. :) Składniki: 2 torebki ryżu łosoś paluszki krabowe awokado ogórek serek philadelphia glony wasabi sos sojowy marynowany imbir różowy zaprawa do ryżu cukier Wysypujemy ryż z torebek i płuczemy go aż woda będzie przejrzysta. Ryż gotujemy (nad powierzchnią ryżu musi być(...)glonów z jednej strony. Następnie układamy składniki (u mnie połączenie łosoś lub paluszki krabowe + awokado + ogórek + serek). I rolujemy. Kroimy na mniejsze kawałki (grubość ok 5 cm). Podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem mrynowanym. Pyszniutkie! Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Dorsz na parze z imbirem 194

książek o kuchni chińskiej.  Składniki: duży filet z dorsza 2 łyżki pokrojonego w drobne paski świeżego imbiru 2 łyżki pokrojonej na cienkie paski dymki 1 łyżka ciemnego sosu sojowego papryczka chilli sól, pieprz sok z cytryny  Wykonanie: 1. Filet przekroić na 2 lub 3 części w zależności od wielkości.  2. Rybę opłukać i polać sokiem z cytryny(...)aluminiowej i zagiąć jego rogi tak, by powstała miseczka. Ułożyć w niej rybę. 4. Na filetach położyć paski imbiru i dymki oraz pokrojoną na cienkie plasterki papryczkę chilli. Polać sosem sojowym. 5. Gotować na parze ok. 10-15 minut. Ryba powinna być miękka i dzielić się na płatki.  Rada: podawać z ryżem; dla lubiących ostrzejsze smaki można zwiększyć ilość

Pasja Smaku
DORSZ PO AZJATYCKU. 210

cały por 3 średnie marchewki olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki wody Filety z dorsza dzielę na połówki lub mniejsze części (w zależności od upodobania), wkładam do garnka i wlewam tyle wody, aby przykryła rybę. Dodaję 1/2 łyżeczki(...)Chili pozbawiam pestek, kroję w możliwie najdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie  półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem  przez jakieś 15-10 minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej marynaty wkładam kawałki ryby i gotuję ok. 5-8 minut

W kuchni Karmel-itki
Wątróbka indycza smażona z cebulką 159

minut. Smakuje zarówno jako danie obiadowe np.z ziemniakami i surówką, lub jako kolacja podana z pajdą świeżego chleba. Składniki - wątróbka z indyka 60 dkg. - duża cebula - olej - domowa wegeta - sos sojowy Wykonanie  Wątróbkę dokładnie obieram z żyłek i innych niedoskonałości, płukam w zimnej wodzie, osuszam.Kroję na mniejsze podłużne kawałki.Cebulę kroję w półplasterki.Na patelni rozgrzewam niewielka ilość(...)minut, mieszając. Aż wątróbka straci różowy kolor a tłuszcz na którym się smaży będzie przejrzysty. Patelnie ściągam z ognia i dopiero wtedy danie doprawiam wegetą i kropię sosem sojowym. Mieszam i wykładam na talerze. Podaje oczywiście na ciepło :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczeń z selera 198

Składniki : 1 duży seler i połowa też dużego selera- wagowo około 50 dag 3 jajka około 3/4 szklanki bułki tartej, łyżka kaszy manny 25 dag pieczarek sól, pieprz, łyżka sosu sojowego płaska łyżeczka majeranku i gałki muszkatołowej olej do smażenia 4 ząbki czosnku 1 duża cebula masło Przygotowanie : Cebulę i selera ścieramy na drobnej tarce, ja wrzuciłam do miksera(...)przykrycia do miękkości ( często mieszałam ) Pieczarki i pokrojony drobno czosnek przesmażyłam na maśle, do odparowania soku Do selera dodałam pieczarki, doprawiłam solą, majerankiem, pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym, dosypałam bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszałam. Konsystencja masy powinna być raczej ścisła. Całość wystudziłam Po wystudzeniu dodałam jajka i ponownie dokładnie wymieszałam, jeśli masa byłaby zbyt rzadka dodać kaszy manny Całość

Proste Potrawy
KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 176

świeżej marchewki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 litr wody 2 kostki bulionu warzywnego Winiary 1 dojrzała pomarańcza 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (lub mniej, zależy od upodobania) sos sojowy do smaku pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku do podania: kilka kropel oleju lnianego kolorowy pieprz natka pietruszki Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym w rondelku oleju. Marchewki(...)bulionowe,  po czym gotuję aż do miękkości marchewki. Następnie ciepłą zawartość garnka miksuję przy pomocy blendera,  dodając sok wyciśnięty z całej pomarańczy. Na sam koniec doprawiam  sosem sojowym, gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem.  Podaję na gorąco, skropione olejem lnianym,  ozdobioną pietruszką i kolorowym, zmielonym pieprzem.   SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kuskus z gulaszem z warzyw :) 128

fasola Black Eyed) 1 papryczka chili 1 duża łyżka jogurtu naturalnego 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania mrożonej zielonej fasolki pieprz, cząber, czosnek niedźwiedzi, sambal oelek, sos sojowy oliwa z oliwek Cebulę kroimy w grubą kostkę, papryczkę chili w drobną kosteczkę i smażymy na szklisto na oliwie. Dodajemy zieloną fasolkę i podlewamy lekko wodą. Doprowadzamy do wrzenia(...)sporą ilością cząbru, pieprzu oraz 1/2 łyżeczki sambal oelek. Wszystko razem dusimy kilka minut i na koniec dodajemy puszkę fasoli razem z sosem oraz posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i odrobiną sosu sojowego. Mieszamy i dusimy dosłownie minutę. Gotowe :) Surówka: 2/3 opakowania rukoli 2-3 łyżki kukurydzy 1/2 rzodkwi lodowej (średniej wielkości) 1/2 czerwonej słodkiej papryki 1/2 limonki 5-6 pomidorów koktajlowych

vegetanie
Czerwony ryż zasmażany z warzywami i indykiem 158

wielkości cukinia 1 dymka ze szczypiorem 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku olej (użyłem tego z pestek winogron) sos rybny lub sól mielona ostra papryka 2 łyżki jasnego sosu sojowego łyżka brązowego cukru Sposób przygotowania: Ryż gotujemy z dwiema szklankami wody według opisu powyżej. Pierś indyka kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy posiekaną cebulę(...)przykryciem dusimy ok. 5 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i białą część dymki, dolewamy kolejne pół szklanki wody i doprawiamy do smaku sosem rybnym, mieloną papryką, sosem sojowym i cukrem. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej czerwony ryż, mieszamy i chwilę razem gotujemy. Danie podajemy z posiekanym szczypiorem dymki

W SMAK
Smażony ryż z warzywami 2304

sól i pieprz. Po tym czasie mięso przekładamy na talerz. Do woka dodajemy pokrojoną w paski marchewkę i brokuły- smażymy 2-3 min. Dodajemy ryż i olej sezamowy oraz sos sojowy. Smażymy 1 min i dodajemy kurczaka. Trzymamy na gazie jeszcze dwie minuty i obiad nasz jest gotowy.:) Bylo prosto i bedzie pysznieSmacznego

Smaki Edyty
Zupa jarzynowa z soczewicą 157

nowy składnik :) Składniki : 2 marchewki 1 pietruszka , cebulka 1/3 szklanki zielonej soczewicy kawałek selera i pora, 2 ziemniaki olej do smażenia sól, pieprz, majeranek, kolendra i koperek kilka kropel sosu sojowego, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu Przygotowanie;       1. Do garnka wlać około 1,5 l wody i wrzucić do niej listek laurowy, kilka ziaren pieprzu- zagotować(...)Pora i selera dodać dopiero, gdy wcześniej włożone warzywa będą prawie miękkie, gotować do miękkości wszystkich składników       5. Doprawić mielonym pieprzem, szczyptą suszonego majeranku, świeżą kolendrą, sosem sojowym i chwilę pogotować      6. Już na talerzu posypać koperkiem i świeżym majerankiem. Na opakowaniu mojej soczewicy napisano, że powinna gotować się

Proste Potrawy
RAMEN – ZUPA MIŁOŚĆI 177

bonito – 1 łyżeczka * glony kombu – 10 cm * świeży imbir – 2 cm * cebula – 1 szt * świeża chili – 1 szt * czarny, ziarnisty pieprz – 1 szczyta * sos sojowy – 2 lyżk * mirin – 1 łyżka * woda – 2,5 l DODATKOWO: * grzyby shimeji – 1 garstka * jajko -3 szt * cebula dymka, szczypiorek * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku(...)wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 4 godziny. Po ugotowaniu wyciągamy mięso, przecedzamy całość, wlewamy do garnka i gotujemy , żeby było bardzo gorące. Doprawiamy mirinem i sosem sojowym. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, gotujemy makaron, przesmażamy grzybki shimeji i siekamy zieleninę. Mięso z bulionu „szarpiemy” Wlewamy bulion do miseczek i układamy dodatki. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Warzywna dietetyczna zupa krem 321

łyżki chudego jogurtu naturalnego garść natki pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych) 1 łyżeczka przyprawy curry szczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania) lekki sos sojowy - do smaku sól i pieprz Dymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę(...)Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się nie zważył), sosem sojowym i ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki. Pysznie smakuje z razowym chlebem z pestkami dyni (i z masłem, ale to już mniej dietetycznie ;-)) Smacznego

Kulinarna rozmowa
WEGETARIAŃSKI PAPRYKARZ. 217

szklanki suchej kaszy jaglanej 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3-4 łyżki sosu sojowego chili w płatkach Marchewki obieram, ścieram na grubych oczkach. Przesmażam na odrobinie oleju z posiekaną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim oraz koncentratem, a gdy cebula się zeszkli(...)minut od zagotowania wody. Musi wchłonąć cały płyn. Studzę. Kaszę łączę z marchewkową masą, mieszam i delikatnie mielę blenderem, ale tak, by czuć strukturę kaszy i warzyw. Doprawiam sosem sojowym, papryką słodką i wędzoną, dodaję też chili i nieco pieprzu. Wstawiam na godzinę do lodówki, by masa stężała, a aromaty się "przegryzły". Przechowuję w lodówce maksymalnie 4-5 dni. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
KROKIETY Z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM 102

SKŁADNIKI:      ciasto 1 1/2 szklanki mleka  1 szklanka wody  mąka   2 żółtka szczypta soli farsz 800 g. pieczarek 2 cebule sól pieprz sos sojowy 1 łyżka oleju ser żółty (ostry - starty) mleko bułka tarta olej do smażenia A jak to zrobić: Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą, dosypując taką ilość mąki, aby ciasto(...)pokrojone grubiej, ale można też je zetrzeć na tarce). Pieczarki dołożyć do zeszklonej cebulki i podsmażać aż odparuje woda. Podczas smażenia doprawić solą, pieprzem i podlać odrobiną sosu sojowego. Na środek każdego naleśnika nakładać łyżkę farszu i posypać startym żółtym serem i zawinąć. Krokiety obtaczać w mleku i bułce tartej. Smażyć z dwóch stron

Kuchnia w opałach
Burgery z buraka 191

cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę(...)patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.  Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy nieco mąki lub bułki tartej. Z powstałej masy formujemy duże kotlety (my korzystałyśmy z obręczy do burgerów). Gotowe placki umieszczamy na papierze

Kolizje Smaków
Warzywny pasztet z selera, pietruszki i marchewki 178

woreczek) - 100g kaszy bulgur (1 woreczek, a jeśli nie mamy używamy 2 woreczków jaglanej) - 100g orzechów włoskich - 50ml+1 łyżka oleju (rzepakowego) - 3-4 ząbki czosnku - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka koperku - 0,5 łyżeczki lubczyku - 0,5 łyżeczki kolendry - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Selery, marchwie, pietruszki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)olej i dusimy ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy obie kasze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misie blendera umieszczamy duszone warzywa, ugotowane kasze, orzechy (możemy użyć mielonych), sos sojowy, zioła i przyprawy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy masę do keksówki - u mnie 21 x 11 x 7cm (wyłożonej papierem lub nie, to zależy od Waszej wygody

Be Fit Be Strong
Klasyczna zupa jarzynowa z czerwoną fasolą 137

fasoli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 bulwy selera 1/2 opakowania makaronu speztle 1 kostka warzywnego bulionu (dobrego ! bez utwardzonych tłuszczy) oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, liść laurowy Wszystkie warzywa musimy pokroić i tak ziemniaki w kostkę, kalafior i brokuł w różyczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki, seler w zapałkę. W sumie(...)część pora i liść laurowy. Jeden w zupełności wystarczy. Kiedy zacznie się gotować woda z ziemniakami wrzucamy resztę warzyw. Dodajemy dużo majeranku, pierz, ostrą paprykę, kostkę warzywną oraz odrobinę sosu sojowego. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania wrzucamy makaron. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i zaprawiamy zupę jogurtem lekko zmieszanym z łyżką mąki i gorącym wywarem. Wlewamy do zupy, mieszamy

vegetanie
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 333

porcje. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób (2 duże rolady): 2 piersi z kurczaka 20 g żółtego sera, startego na tarce 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego  2 naleśniki, np. z TEGO przepisu pieprz do smaku Składniki na nadzienie: 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 100 g pieczarek, drobno posiekanych 1 mała cebula, drobno posiekana 100 g mięsa(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piersi z kurczaka nacinamy po grubości, ale tak, żeby ich nie rozciąć. Rozkładamy jak książkę i delikatnie rozbijamy. Posypujemy pieprzem, nacieramy olejem i sosem sojowym, odkładamy na bok. 2. Przygotowujemy nadzienie. Na suchą patelnię wrzucamy posiekane pieczarki. Smażymy, aż ich objętość zmniejszy się o połowę. Dodajemy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Wlewamy

My Culinary Art
Domowy paprykarz szczeciński 165

makrele wędzoną  1 woreczek ugotowanego ryżu  1 dużą cebulę  1 średnią marchew 2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę papryki ostrej 1 łyżeczkę papryki słodkiej 1 łyżeczkę sosu sojowego (użyłam ciemnego) sól, pieprz, cukier do smaku  3 liście laurowe  1 puszkę pomidorów bez skórki  3 łyżeczki koncentratu oliwa do smażenia 5 łyżek  odrobina wody(...)trę ją na tarce o grubych oczkach, dorzucam do patelni, mieszam i pilnuję, aby się nic nie przypaliło - dorzucam pomidory z puszki i 3 łyżki koncentratu plus łyżeczkę sosu sojowego - podlewam odrobiną wody doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru  i duszę ok 15 minut  - w tym czasie dokładnie obieram makrele z ości - wsypuję na patelnie torebkę ugotowanego ryżu oraz

Basia w kuchni