sos sojowy - 2081 przepisów (strona:64/139)

O kurcze pieczone 2 ! "Rosół z pieczonej kury." Wywar. Bulion z pieczonego kurczaka. 169

kawałki suszonych grzybów 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 2 cebule łupina z 1 cebuli pół selera 2 listki laurowe około 6-10 ziarenek pieprzu około 3 łyżek sosu sojowego 1,5litra wody 1. Korpus z pieczonej kury/kurczaka wraz ze skórami,skrzydełkami i kośćmi umieść w dużym garnku. Resztki nie mogą być ubrudzone innymi składnikami obiadu(!) 2. Dodaj warzywa(...)wody. 4. Zagotuj. Zmniejsz ogień by wywar delikatnie się gotował. Zdejmij szumowiny 5. Opal cebulę palnikiem gazowym. Dodaj do garnka z rosołem. 6. Gotuj około godziny. 7. Dopraw sosem sojowym i w miarę potrzeby solą i pieprzem 8. Gotowy wywar przecedź przez sito lub gazę. Kości wyrzuć. Warzywa dodaj do talerzy, zrób sałatkę, pasztet. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami

Fiolka w kuchni
Proste i pyszne sajgonki z warzywami i mięsem 164

zmielonego lub posiekanego mięsa (u mnie łopatka wieprzowa) 1 mała cebula 1 marchewka 1 łyżeczka startego imbiru 1 jajko 2 ząbki czosnku 10 sztuk małego papieru ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka natki pietruszki 1/4 pora 200 g makaronu sojowego lub ryżowego 10 suszonych grzybów mun (gotowane około 6-7 min) Przygotowanie: Na patelni(...)około 2-3 minuty. Dodać mieśo i smażyć aż do całkowitego usmażenia. Wystudzić i przełożyć do dużej miski. Ugotować makaron, ostudzić, osuszyć oraz drobno pokroić. Do miski dodać natkę, sos sojowy, olej sezamowy, posiekne grzyby mun, makaron, jajko i wymieszać. Papier ryżowy wkładać na około 15 sekund do ciepłej wody, wykładać na deskę. Na naleśnik układać około 1-2 łyżek

cooklife
Kluski z płatków owsianych z warzywami 153

płatków owsianych 500 ml mleka 2 jajka 3-4 łyżki mąki 2 marchwie 3 łodygi selera naciowego 2 pory (białe części) 2 łyżki oleju 1 łyżka sezamu 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz, chili Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane i wymieszać. Odstawić by płatki spęczniały i ostygły. Dodać jajka, mąkę oraz szczyptę soli i wymieszać. Na wrzącą(...)kluski do wypłynięcia, odcedzić i przelać zimną wodą. Marchew obrać, wszystkie warzywa umyć i pokroić w cienkie paski. Podsmażyć je na mocno rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Przyprawić, wlać sos sojowy i wymieszać. Podawać na kluskach. Potrawę posypać sezamem. Smacznego

Złote przepisy
Skrzydełka kurczaka teriyaki. 160

apetycznej lśniącej glazury. Skrzydełka przygotowane w ten sposób nie mają sobie równych! Bardzo polecam!!! Składniki na skrzydełka kurczaka teriyaki: 1,5 kg skrzydełek SOS TERIYAKI: 1 szklanka 250 ml 1 szklanka wody 1 szklanka sosu sojowego (u mnie ciemny) 0,5 szklanki miodu (około 160 g) 0,5 szklanki brązowego cukru 0,25 szklanki octu jabłkowego 0,25 szklanki oleju(...)można odciąć).      Miód i wodę mieszamy w garnku i podgrzewamy, aż miód się rozpuści. Następnie wyłączamy grzanie, wsypujemy cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Teraz wlewamy sos sojowy, ocet, olej, czosnek, imbir i dokładnie mieszamy. Skrzydełka wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej 45 minut (najlepiej na 2 godziny, a nawet na całą

Rozpustne gotowanie
Moje żółte super food czyli... 378

porcję: 50g makaronu ryżowego 100g kurczaka 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry Odrobina soli Odrobina pieprzu czarnego 3 łyżki sosu sojowego Olej ryżowy/sezamowy (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy wodę w czajniku. Makaron ryżowy przekładamy do miseczki. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wrzucamy umytego i pokrojonego w paseczki kurczaka. Przyprawiamy curry, kurkumą, papryką(...)minut. Marchewkę obieramy, kroimy w paseczki tak jak i paprykę. Dorzucamy do kurczaka. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 minuty. Następnie wrzucamy go na patelnię i polewamy sosem sojowym. Chwile smażymy. Podajemy z olejem ryżowym lub sezamowym.  Zdjęcia: Wszystkie mojego są autorstwa, nie wyrażam zgody na korzystanie z nich Źródła z których korzystałam: "Przyprawy z całego świata

Czarnawisienka
Zupa grochowa z karmelizowaną cebulą. 146

też w szafce paczkę grochu, więc będzie delikatna grochówka. Czego użyłem? -bulion na kościach wędzonych ok 1,5l; jak go zrobić tutaj -350 gram grochu łuskanego żółtego -cebula -łyżeczka sosu sojowego -mała garść cukru -sól, pieprz, majeranek -ząbek czosnku -kawałek czerstwej bułki pszennej Groch bez soli gotujemy do miękkości, przecedzamy. Bulion z marchewką i pietruszką, które zostały po jego ugotowaniu(...)Miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy soli, pieprzu i majeranku oraz ząbek przeciśniętego czosnku. Raz jeszcze miksujemy. Cebulę kroimy w krążki, wrzucamy na olej rzepakowy z łyżeczką masła, pieprzymy. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i garść cukru. Podsmażamy kilka minut. Zupę wlewamy do miseczki, dodajemy pokrojoną bułkę, i na górze układamy krążki cebuli

BaRepas
Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym 354

żółta papryka pokrojona w paski 1 duża czerwona papryka pokrojona w paski 1 drobno pokrojona cebula 1 marchewka pokrojona w cienkie, krótkie paski 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego szczypta cynamonu 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1/3 szklanki bulionu 160 – 200 ml mleka kokosowego 3 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli   Sposób wykonania(...)wstawić na 1 godzinę do lodówki. Warzywa pokroić.   Mięso wyjąć z zalewy i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych piesi z kurczaka dodać sos sojowy, obie pasty curry, olej sezamowy, sól i cynamon. W oddzielnym garnku ugotować warzywa dodatkiem odrobiny oleju i 1/5 szklanki wody. Gdy warzywa będą już miękkie dodać 1/3 szklanki bulionu

Na słodko lub wytrawnie
Indyk z warzywami 175

Składniki: 0,5 kg piersi z indyka (lub kurczaka) pół pora kawałek czerwonej pap ryki kawałek zielonej papryki 5 dużych pieczarek sól, pieprz przyprawa do drobiu 1 łyż ka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego bazylia oregano Sposób przygotowania: 1. Umyte mięso kroimy w kostkę . Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem(...)dodajemy do mięsa i razem dusimy. 3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podlewamy połową szklanki wody. Dusimy pod przykryciem.  4. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy sos sojowy, koncentrat. Przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami i dusimy jeszcze 5 min. 5. G o towe mięso podajemy np. z makaronem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Domowa „chińszczyzna” 105

wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i szybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej 1 mały(...)łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka czyścimy i kroimy na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku mieszamy mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Marchewkę oraz paprykę kroimy w cienkie, podłużne paski. Por kroimy w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju

Bullio
Szybkie szpecle z warzywami. 171

warzywami posypane serem bałkańskim. Składniki: 1 opakowanie szpecli 1 koper włoski (fenkuł) 1 opakowanie kiełków stir fried 1 słoiczek serc karczochów 1/2 opakowania rukoli oliwa z oliwek pieprz, tymianek, sos sojowy Przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy opłukać koper włoski i pokroić go w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i na początek wrzucamy kiełki stir fried. Przesmażamy(...)kroimy w kawałki serca karczochów i przepłukujemy rukolę. Jeśli rukola jest dość duża to warto pozbyć się twardszych części łodyżek. Na koniec wrzucamy karczochy i rukolę. Doprawiamy przyprawami i sosem sojowym, i jeszcze chwilę dusimy. Następnie na drugiej patelni na rozgrzanej oliwie podgrzewamy szpecle i mieszamy z warzywami. Danie jest gotowe. Podajemy posypane serem bałkańskim. Pozdrawiamy

vegetanie
Polędwiczki pod panierką 149

potrawa na Świateczny czy okazjonalny obiad. Mięso nie jest wyschnięte, a połaczenie z delikatnym mascarpone smakuje rewelacyjnie, polecam. Składniki: 2  polędwiczki wieprzowe 700 g Marynata: 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3-4 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku sól(...)oliwy  50g startego parmezanu 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki suszonego tymianku Sposób przygotowania: P olędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć marynatą, tj. mieszanką miodu, musztardy, oleju, sosu sojowego, soli, pieprzu, czosnku i tymianku. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez

Gosia gotuje
RYŻ CZERWONY Z CUKINIĄ PO MEKSYKAŃSKU. 170

małej cukinii 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sos sojowy i pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju  Ryż gotuję w delikatnie osolonej wodzie do względnej miękkości (nie może być zbyt miękki, rozgotowany, ale też nie za twardy(...)pokrojoną w kostkę cukinię, a kiedy ta lekko się przesmaży, dodaję kukurydzę i fasolę. Chwilę mieszam, po czym wrzucam ryż, dodaję koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną, pieprz. Doprawiam sosem sojowym. Duszę na małym ogniu 3 minuty, po czym od razu podaję. SMACZNEGO!  Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Boczku 162

boczkiem Składniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe  sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy w plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część, po czym w plastry.  Na patelnię wrzucamy boczek, a następnie(...)osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu sojowego. Na koniec posypujemy sezamem.  Gotowe

Sajkofanka smaku
Smażony bakłażan z fasolką szparagową 133

bakłażana z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej, który będzie znakomitą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Składniki 1 bakłażan 1 cebula 100 g żółtek fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju kokosowego kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki(...)piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę, a po chwili dodajemy bakłażana. Smażymy aż z bakłażana odparuje cała woda. Mieszamy co kilka minut. Dodajemy fasolkę szparagową, sos sojowy i zioła prowansalskie. Jeszcze kilka minut smażymy i mieszamy. Podajemy jako ciepłą przekąskę lub dodatek do dania głównego.  Ciekawostki o bakłażanie oraz inne przepisy z tym warzywem

My Chcemy Jeść
Pikantny krem z dyni 148

angielskiego 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka białego pieprzu - płaska 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka soli – płaska 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego Dynię umyć, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić na nieduże kawałki. Następnie włożyć do dużego garnka, zalać wodą(...)ziele angielskie. Gotować ok.   30 min. po czym wyjąć listki i ziele, a wrzucić pokrojona w kostkę i podsmażoną na oliwie cebulę, słodką paprykę, pieprz, pieprz Cayenne i sos sojowy.   Zagotować.     Jeśli wody jest zbyt dużo, odcedzić trochę płynu do szklanki, aby w razie potrzeby dodać go później.   Całość zmiksować w garnku blenderem na jednolita

Grunt to przepis!