filetujemy i otrzymujemy 2 całkiem spore filety) 5-6 pomidorków koktajlowych 2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny ok. 2 x 2 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku kilka ziarenek czarnego pieprzu pół łyżeczki soli morskiej 2 suszone papryczki(...)pepperroni gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone w plastry pomidorki. Piec w piekarniku
kuchcikowniaoliwa z oliwek – 4 łyżki * cebula – 1 szt * papryczka chili – 1 szt * mieszanka przypraw cajun – 1 łyżeczka * sos chili – 1 łyżeczka * sos sojowy – 2 łyżki * świeża bazylia – 1 garstka * mleko kokosowe – ok. 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulkę drobno siekamy , z chili usuwamy ziarenka i cieniutko kroimy. Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy(...)paski / kawałki. W woku podgrzewamy oliwę , obsmażamy cebulę i dodajemy posiekaną chili. Dorzucamy mięso i posypujemy mieszanką przypraw cajun. Przesmażamy ok. 3-4 minuty. Wlewamy sos chili i sos sojowy , podgrzawamy ok. 1 minutę cały czas mieszając. Zalewamy mlekiem kokosowym , dodajemy posiekaną świeża bazylię i na małym ogniu podgrzewamy ( mięso musi być miękkie ). W rzie potrzeby doprawiamy szczyptą soli
Ostra na Słodkofiletujemy i otrzymujemy 2 całkiem spore filety) 5-6 pomidorków koktajlowych 2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny ok. 2 x 2 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku kilka ziarenek czarnego pieprzu pół łyżeczki soli morskiej 2 suszone papryczki(...)pepperroni gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone w plastry pomidorki. Piec w piekarniku
kuchcikowniaryżu). Obie wersje bardzo lubię i polecam :) Składniki (porcja dla jednej osoby): 125 g piersi z kurczaka 200 g mrożonych warzyw chińskich 50 g ryżu trzy kolorowego 3 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka oleju sól (ew. w międzyczasie można dodać szczyptę - mniej niż pół łyżeczki - cukru) Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego zamrożone warzywa, trzymamy na małym ogniu(...)przykryciem co jakiś czas mieszając aż warzywa będą rozmrożone i ciepłe. 2. Do warzyw dokładamy pokrojoną w drobną kosteczkę pierś z kurczaka, solimy. Dodajemy sos sojowy, trzymamy pod przykryciem aż pierś będzie dobra do jedzenia. 3. W międzyczasie przygotowujemy ryż, według przepisu na opakowaniu albo jak ja w parowarze (zalewając ciut ponad poziom ryżu gotującą wodą, gotując
Malowane smakiempuszka kukurydzy konserwowej 2 średniej wielkości ziemniaki 1 czerwona cebula 2-3 łyżki oleju 0,7 l bulionu warzywnego papryka chili mielona gałka muszkatołowa mielona pieprz do smaku sos sojowy do smaku ewentualnie kilka kropel czerwonego tabasco Cebulę obieram, siekam i szklę na oleju. Kukurydzę odcedzam, dodaję do cebuli. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w kostkę. Wrzucam do rondla(...)wlewam bulion i gotuję aż do miękkości warzyw. Kiedy te zmiękną, miksuję za pomocą blendera na krem. Doprawiam chili, gałką muszkatołową i pieprzem, ewentualnie dodaję sos sojowy, jeśli potrzeba. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiporcje 450g zielonego groszku 650 ml bulionu warzywnego około 1/2 szklanki liści mięty w całości 1 cebula 2 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały ewentualnie sól lub sos sojowy Cebulę obieram, kroję dość drobno i szklę na rozgrzanym oleju. Następnie wrzucam groszek, dodaję bulion i całość gotuję aż do miękkości groszku, dodając po 5 minutach gotowania liście mięsty (mogą(...)być w całości). Gdy groszek zmięknie, zdejmuję z palnika i za pomocą blendera miksuję na gładki krem. Doprawiam białym pieprzem i ewentualnie solą bądź sosem sojowym (pominęłam). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) Wszystkie składniki łączymy i podajemy z sosem miętowym. Szaszłyki z warzyw i boczku marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek Na marynatę cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1(...)owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól'; document.write(" "); Warzywa kroimy w plastry/kawałki, boczek kroimy w 1-2 cm kawałki
Kuchnia Bazyliimrożonkę) chili imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony) szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej szczypta suszonej mięty curry lub kurkuma sól, pieprz łyżeczka sosu sojowego Tao Tao Przygotowanie: Umyte udka solimy (delikatnie), pieprzymy i wedle uznania posypujemy z obu stron wymienionymi wyżej przyprawami. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin (ja przeważnie marynuję mieso całą(...)przygotowane mięso układam w rękawie do pieczenia, zawiązuję z jednej strony. Miskę w której leżało mięso popłukuję odrobiną wody - do tego dolewam małą łyżeczkę sosu sojowego i wlewam płyn do rękawa. Na udka układam solidną garść warzyw chińskich. Zamykam rękaw. Piekę w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50-60 min. w temperaturze 185-195 stopni. Następnie zawartość rękawa "wyrzucam"do naczynia
Kuchnia po mojemuliście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 owoc jałowca 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 100 ml oleju 4 - 5 łyżek sosu sojowego 3/4 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki cząbru 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i czarny pieprz 10 suszonych śliwek Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż ją na oleju (aż się(...)zeszkli) razem z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Po kilku minutach wyjmij zioła i przyprawy. Następnie dodaj do dużej miski: podsmażoną cebulę, ugotowaną soczewicą, kaszę jaglaną, olej, sos sojowy, majeranek, cząber, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie zblenduj lub zmiksuj. Jeśli trzeba, dopraw do smaku. Włącz piekarnik – 180 °C. Formę wysmaruj olejem i przelej do niej 2/3 masy
Qlinarnie i Qlinarniemąki pszennej. Składniki (2 porcje): 2 łyżki mąki arachidowej 2 łyżki masła 50 g orzechów arachidowych 150 ml bulionu warzywnego łyżeczka soku z cytryny papryka ostra, czosnek granulowany łyżeczka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz pół paczki makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy wkładamy do woreczka i uderzamy tłuczkiem do mięsa, aby rozdrobniły się(...)suchej patelni. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy przez chwilę. Zasmażkę dodajemy do orzechów. Zalewamy je bulionem i mieszamy. Do sosu dodajemy przyprawy, sok z cytryny i sos sojowy. Gotujemy aż zgęstnieje. Mieszamy z makaronem
e-PrzepisyKulinarneząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku Fasolę zalewam wodą i moczę min. 12 godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz z czosnkiem na oleju z pestek winogron. Następnie wrzucam namoczoną(...)odcedzoną fasolę. Dodaję przecier pomidorowy, pomidory z Pudliszek. Duszę do miękkości (ok. 1 - 2 h), uzupełniając wchłaniany płyn bulionem warzywnym i czasami mieszając. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy, sos sojowy, duszę jeszcze jakiś czas. Podaję. SMACZNEGO! * 2 puszki pomidorów bez skórki, potraktowane widelcem na papkę ** takie to czary znalazłam w osiedlowym sklepie, można zastąpić 3-4 łyżkami przecieru pomidorowego Wpis
W kuchni Karmel-itkibardzo dobrze nadaje się do marynowania. TOFU MARYNOWANE NA OSTRO-KWAŚNO /własny;/ 1 kostka sera tofu 3 papryczki chili 2 ząbki czosnku sok z 2 limonek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka białego świeżo mielonego pieprzu oliwa z oliwek Papryczki chili myję, osuszam, kroję w plasterki. Limonki wymasowuję, przekrawam na pół i wyciskam sok, usuwając przy tym pestki(...)Czosnek obieram, przeciskam przez praskę. Ser kroję w plastry, umieszczam w słoiku, układając na przemian z chili i czosnkiem. Oliwę z oliwek łączę z sokiem z limonek, pieprzem i sosem sojowym, zalewam zawartość słoika do momentu, aż ser zostanie całkowicie przykryty. Zakręcam czystym wieczkiem (aby nie zainfekować niczym zawartości słoika) i zostawiam w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w lodówce
W kuchni Karmel-itki300g makaronu soba 3 ząbki czosnku pęczek dymki 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 duża marchew puszka pędów bambusa (225g) 4-5 łyżek oleju sezamowego 5 łyżek sosu sojowego pieprz łyżeczka cukru 4 łyżki białego sezamu PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy posiekaną dymkę i czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty(...)Dodajemy mięso. Gdy się usmaży dodajemy pokrojoną w słupki paprykę, marchewkę pociętą w paseczki obieraczką do warzyw i odsączone z zalewy pędy bambusa. Doprawiamy pieprzem, dodajemy cukier i sos sojowy. Smażymy razem na małym ogniu przez około 7 minut, aż warzywa zmiękną. W tym czasie na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Gotowego kurczaka podajemy na makaronie - całość posypujemy
Moje Kuchenne Rewelacjeryby (u mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól 2 łyżki sosu sojowego oliwa Wykonanie: Polędwiczki rozmrażamy, a następnie wyciskamy nadmiar wody i posypujemy przyprawą do ryb. Cukinie kroimy w słupki(ok 3cm długości), marchewki w półplasterki, pora w plasterki. Podsmażamy(...)patelni z niewielką ilością oliwy. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy na ósemki, następnie dodajemy do pozostałych warzyw i dusimy do miękkości. Odparowujemy wodę i przyprawiamy sosem sojowym, oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem i solą. Na kawałek folii aluminiowej kładziemy 1/4 warzyw, filet z ryby i podlewamy winem. Robimy 4 takie zawiniątka i pieczemy przez 45 minut
Czerwona PorzeczkaSchab faszerowany suszonymi morelami z puree z buraka - 1kg schabu wieprzowego - garść suszonych moreli - zioła (tymianek, oregano, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory) - świeżo mielony pieprz, sól - łyżka sosu sojowego - łyżka sosu worcester - łyżka oleju - łyżka masła Na puree: - 5 buraków - 1 mandarynka dodatkowo: chrzan biały tarty + czarnuszka Schab przecinamy na środku i wydrążamy w nim otwór
Sajkofanka smaku