sos sojowy - 2081 przepisów (strona:55/139)

#32. Jesienny kurczak 112

nowy wystrój kuchni wpadnie? ;) Składniki: 3 średnie filety z kurczaka 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 6 małych lub 3 duże papryki - po 2 zielone, czerwone i białe lub żółte 1 średnia cukinia 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie(...)Filety kroję w cienkie, długie paski i marynuję w oleju wymieszanym z sosem sojowym i czosnkiem oraz imbirem. W tym czasie obieram papryki i cukinię. Papryki kroję w cienkie paski, cukinię w kosteczkę. Kurczaka przekładam na patelnię, krótko obsmażam na dużym ogniu. Zmniejszam ogień, dodaję cukinię i duszę razem pod przykryciem ok. 5 minut, dodaję przecier i cukier, duszę razem

Kuchnia w szuwarach
Krem z buraków 152

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 kg buraków 4 marchewki 5 ziemniaków ½ selera 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe 1 łyżka sosu sojowego olej sól, pieprz jogurt grecki natka pietruszki (do dekoracji) Warzywa obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać(...)cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć. Następnie dorzucić pozostałe warzywa, kostki rosołowe oraz sos sojowy. Całość zalać gorącą wodą, w ilości do zakrycia warzyw i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, odstawić do przestudzenia. W blenderze etapami, gdyż zupy wyjdzie sporo, miksować na puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy na gorąco, ozdobioną kleksami z jogurtu greckiego

kulinarnyswiatdomi
Warzywa pieczone w słodko-kwaśnej marynacie 132

proste, ale zdrowe, pełne witamin danie. Składniki: 1 marchewka 1/2 młodej cukinii po pół czerwonej i zielonej papryki 1 pietruszka 3 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego pieprz do smaku 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki i ziarenka sezamu do posypania Warzywa umyć, marchew i selera obrać ze skóry. Warzywa pokroić(...)słupki, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, keczupem, octem balsamicznym i sosem sojowym, doprawić pieprzem i w razie potrzeby posolić. ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30 minut w 200 o C. Podawać z ugotowanym ryżem i posypane natką pietruszki oraz sezamem

Czerwień i błękit
Szpinak z zielonym groszkiem i sezamem 127

porcje: szpinak po 250-300g na osobe 2 garstki zielonego groszku-mrozonego lub swiezego 1 lyzka sezamu 1 zabek czosnku 1 lyzka masla ghee 1 lyzka sosu sojowego 1 lyzeczka oleju sezamowego Wykonanie: W szerokim,plaskim rondlu lub duzej patelni na rozgrzanym masle podsmazyc czosnek Wrzucic wyplukany szpinak ,przykryc rondel pokrywka i krotko go poddusic 2-3 minuty(...)zmieknie.Jesli uzywamy groszku mrozonego,musimy go krociutko obgotowac. Doprawic szpinak sosem sojowym i olejem sezamowym,dodac zielony groszek.Posypac sezamem i natychmiast podawac Podalam z mlodym ziemniaczkami ugotowanymi na parze i kotletem mielonym.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chińska surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 6110

kapusty pekińskiej i marchewki - prawie jak z chińskiej restauracji. Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki: 1 mała kapusta pekińska 4 średnie marchewki pieprz, sól do smaku sos sojowy do smaku odrobina cukru do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską poszatkować.  Marchewki zetrzeć na tarce (najlepiej takiej z ostrzami do warzyw chińskich - by powstały długie paseczki(...)Całość wrzucić do miski, skropić oliwą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem, solą i sosem sojowym

Facet i noże
Grillowany kurczak po tajsku 209

Wspaniale komponuje się ze świeżym ogórkiem i natką pietruszki. Składniki: 700 g filetu z piersi kurczaka,  2 ząbki czosnku,  2 łyżki obsypki kaukaskiej Skworcu ,  2 łyżki sosu sojowego,  2 łyżki soku z limonki,  łyżeczka brązowego cukru,  2 łyżki oliwy z oliwek,  1/2 łyżeczki pieprzu,  ogórek,  natka pietruszki. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć(...)pokroić jak na kotlety. Rozbić na dość grube plastry. Ułożyć w pojemniku. Sok z limonki wymieszać z sosem sojowym, oliwą z oliwek, obsypką, pieprzem i cukrem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać. Zamknąć (najlepiej w pojemniku próżniowym) i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie mięso wyjąć z marynaty, opiekać na grillu przez około

Z miłości do słodkości
KREM Z SELERA. 182

łasny;/ na 1l kremu 3 bulwy selera 0,6- 0,7 l bulionu warzywnego 1/2 pora (cała biała część) 2-3 łyżki oleju ryżowego biały pieprz gałka muszkatołowa ew. sos sojowy do doprawienia Pora kroję w talarki i szklę na oleju ryżowym. Zalewam bulionem. Selera obieram, kroję w kostkę i wrzucam do bulionu. Zagotowuję i trzymam na gazie do miękkości(...)Następnie miksuję za pomocą blendera, doprawiam pieprzem i gałką muszkatołową. Ewentualnie dodaję sosu sojowego. Skrapiam olejem lnianym. Podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i ananasem 1322

kukurydzy. Smaczna i pożywna:) składniki: 100 g makaronu ryżowego nitki 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 400 g piersi z kurczaka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 5-6 łyżek majonezu sos sojowy 1-2 łyżki olej do smażenia Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Przed zalaniem wodą makaron pokruszyć na mniejsze kawałki dzięki temu łatwiej będzie go wymieszać z pozostałymi(...)składnikami. Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, doprawić do smaku sosem sojowym i wystudzić. Ananasa osączyć i pokroić na kawałki. Pokrojonego ananasa, osączoną kukurydzę, usmażonego kurczaka i szczypiorek wymieszać. Dodać osączony makaron i wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec dokładnie wymieszać z majonezem

Monia miesza i gotuje
Pomarańczowy kurczak stir fry 340

smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut. Składniki na sos: 2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm starty kawałek imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć) Stir fry: 1 podwójna pierś(...)brokuł 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki skórka otarta ze sparzonej pomarańczy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm starty kawałek imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć) 1 podwójna pierś z kurczaka

Poezja smaku
Lunchbox - dietetyczna sałatka z kurczakiem i orzechami 432

swobodnie zrobicie dwie porcje, ale pamiętajcie przy tym, że proporcje innych składników i sosu przeznaczone są dla jednej osoby. Składniki: - gotowana pierś z kurczaka - dwie garście sałaty roszponki - ok. 8-10 pomidorków koktajlowych - garść orzechów włoskich Sos musztardowo - koperkowy: - 1 łyżeczka ostrej musztardy - pół łyżeczki sosu sojowego - 1 gałązka świeżego koperku - 1 łyżeczka oliwy z oliwek / oleju tłoczonego na zimno(...)mięsa, warto dodać do niego sól, pieprz, szczyptę ostrej i sporo słodkiej czerwonej papryki w proszku, co zdecydowanie poprawi smak naszego kurczaka. W międzyczasie przygotowujemy dressing - oliwę łączymy z sosem sojowym i musztardą, dodajemy drobno posiekany koperek, jeśli całość jest zbyt gęsta lekko rozcienczamy wodą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość chowamy do lodówki i niech tam sobie

Kulinarne zapędy Kokosa
Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem 155

marchewki -45 dkg mrożonego zielonego groszku -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -12 dkg mąki oraz 2 łyżki do sosu -3 jajka -275 ml mleka -150 ml oleju -sos sojowy -sól. pieprz    Wołowinę gotujemy z dodatkiem warzyw, jak na rosół.    Po 10 minutach wyjmujemy z rosołu marchewki. Pół jednej z nich kroimy w plastry a resztę(...)plasterki.    Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy połowę czosnku i plastry wołowiny.    Chwilę smażymy i posypujemy mąką ( 2 łyżki ). Podlewamy rosołem ( ok. 1 szklanka ). Dodajemy sos sojowy ( ok. 2 łyżki ) i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.    Zawartość patelni przekładamy do rondelka, dodajemy plasterki marchewki i dusimy na maleńkim ogniu przez ok.20 minut

Maminek kulinarny
Tata, tata jest frittata!!! 100

mundurkach ziemniaków - 1 średnia cebula - 0,5 kg mielonego mięsa - kawałek cukinii - 0,5 czerwonej papryki - 0,5 żółtej papryki - 5 dużych jajek - trochę oliwy z oliwek - 2 łyżki sosu sojowego - sól, pieprz - tymianek - zielona pietruszka Ugotowanie ziemniaków w przygotowaniu tej frittaty jest najbardziej czasochłonne, dlatego można je ugotować nawet kilka godzin wcześniej. Następnie obieram je ze skórki, kroję(...)kostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu i pilnujemy. Po ok. 8, 10 minutach mięso jest gotowe, dodaję paprykę

I tu będę miała takie te
Pyszna rolada drobiowa z żurawiną 148

Nici oczywiście znikną, ale jeszcze wszystko jest zbyt świeże. SKŁADNIKI 1,5 kg. kurczaka garść żurawiny suszonej natka pietruszki, pęczek jabłka suszone- garść przyprawa do kurczaka  3 łyżki sosu sojowego WYKONANIE Kurczaka musimy pozbawić kości, trochę to potrwa, ale nie jest takie trudne, należy przeciąć  wzdłuż piersi i następnie powoli oddzielać mięso od kości(...)suszone jabłka.  Płat rolujemy i bardzo dokładnie owijamy bawełnianą nicią. Musi być dobrze zaciśnięte.  Wkładamy do żaroodpornego półmiska, jeszcze raz posypujemy przyprawą i sosem sojowym. Półmisek wysmarowany oczywiście tłuszczem.  Pieczemy  1,5 godziny, od czasu do czasu polewając płynem, który wytworzy się podczas pieczenia. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne

W kuchennym oknie Ewy
Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) 176

łopatki wieprzowej lub kurczaka ( ja użyłam wieprzowiny) - 4-5 szklanek wody - 1 gwiazdka anyżu  - 5 cm korzenia imbiru - 5 cm korzenia galngalu - 4 kapusty bok choy - 60 ml sosu sojowego - 4 małe suszone papryczki "whole chillies" - 1 łyżeczka pieprzu syczuńskiego "szechhan pepper" - 2 cebulki dymki + szczypiorek - makaron ryżowy - sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka. Po zagotowaniu dodajemy mięso(...)gwiazdkę anyżu, obrany galangal, imbir opalony nad ogniem, papryczki chilli, pieprz syczuański i sos sojowy i dodatkowo solimy i trochę pieprzymy. Gdy nam mięso ugotuje się do miękkości, wyjmujemy go na talerzyk i kroimy w cienkie plastry. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę bok choy, cebulkę dymkę i szczypiorek. Teraz makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i moczymy pod przykryciem 3 minuty. Gdy mamy

Zainspiruj się kuchnią
Domowe sushi. 148

mnie parboild (2 torebki) paluszki krabowe łosoś wędzony awokado ogórek zielony majonez ocet winny (w oryginale powinien być ryżowy, jednak nie miałam takiego pod ręką) cukier sól wasabi sos sojowy Zaczynamy od ryżu. Wysypujemy ryż z torebek i płuczemy parę razy, aż woda będzie przezroczysta. Następnie na wsadzamy do garnuszka (na 1 porcję ryżu, 1,5 porcji wody). Gotujemy(...)awokado pokrojone w słupki. Całość smarujemy majonezem i zwijamy. Ja nie używam do tego maty ale jeżeli ktoś ma podobni jest łatwiej. Kroimy na porcje ok 2cm, podajemy z sosem sojowym i wasabi. Niestety cały czas króluje okres bez światła więc w miarę znośne zdjęcia udało się zrobić dopiero rano, gdy sushi straciło już trochę uroku. Tak czy siak było

Brzuszki Łakomczuszki