sos sojowy - 2081 przepisów (strona:48/139)

Polędwiczki z suszonymi pomidorami w kremowym sosie 147

dodatkiem pysznego kremowego sosu to bardzo fajna (i prosta w przygotowaniu) propozycja obiadowa. Nada się zarówno na wtorkowy szybki obiad, jak i świąteczne ucztowanie z całą rodziną. Serdecznie polecamy. Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Polędwica wieprzowa ok: 500g ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania mascarpone (o wielkości 250g) ¼ szklanki białego wina 2 łyżki sosu sojowego ½ pęczka natka pietruszki(...)układamy mięso i smażymy po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Po obsmażeniu mięsa na złoty kolor podlewamy gorącą wodą (około szklanki) z dodatkiem sosu sojowego. Przykrywamy patelnię i dusimy około 20 minut co jakiś czas przewracając mięso. W czasie kiedy mięso się dusi kroimy suszone pomidory na kawałki i zalewamy je winem. Całość podgrzewamy

Kolizje Smaków
Graham z salami i gruyerem 171

szklanka mąki pszennej szklanka mąki graham 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru 20 g drożdży kilka pieczarek  cebula salami z pieprzem starty gruyere sos sojowy, sól, pieprz 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Dwa rodzaje mąki zmieszać z solą. Mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć do szklanki wsypać cukier, kiedy zaczną się rozpuszczać wlać ciepłe mleko i wymieszać(...)rąk). Ciasto włożyć do miski, położyć na garnek z ciepłą wodą - przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Pieczarki z cebulą podsmażyć. Na końcu dodać czosnek, sól, pieprz i kilka kropel sosu sojowego.  Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować na cienkie koła. Położyć na każdym farsz i zawinąć w kwadraty (salami pokroić w paski).... Można smażyć je na patelni, po kilka minut

Gaździnka warzy
Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna, kurczak Huli Huli oraz kurczak z sosem z melasy i cherry 208

nadaje temu kurczakowi z rożna autentyczny hawajski smak. Możemy go podawać z grillowanymi warzywami lub szaszłykami warzywnymi z grilla. Składniki: 1 cały kurczaka (około 1 ½ kg) 1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego ¼ szklanki soku z limonki ¼ szklanki miodu 3 łyżki brązowego cukru 3 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki ketchupu ½ łyżeczki Tabasco sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie(...)użyciem tacki ociekowej. Co 20 minut nacierać kurczaka pozostałą mieszaniną. Kurczak z rożna z sosem z melasy i cherry Składniki: 1 cały kurczak sól i pieprz ¼ szklanki melasy ½ szklanki sosu sojowego ½ szklanki ketchupu ¼ szklanki sherry 1 łyżeczka czosnku w proszku szczypta imbiru Przygotowanie: Kurczaka posypać solą i pieprzem. Kurczaka piec w średniej temperaturze na rożnie używając tacki ociekowej. W międzyczasie

naRuszcie
Wegetariańskie curry a'la Sri Lanka z ananasem i warzywami. 112

inna 1/2 kłącza świeżego imbiru 1/4 szklanki pestek z dyni garść rodzynek płatki owsiane jogurt naturalny garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, curry, kolendra, tymianek, zielona pasta curry, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia w kostkę bakłażana i posypania go solą, aby wydobyć niepotrzebną goryczkę. Odstawiamy i kroimy w tym czasie paprykę, cebulę, seler naciowy w grubą kostkę. Jeśli macie ananasa(...)nada nam to dodatkowy fajny smak. Wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu, aż bakłażan zmięknie. Na koniec dodajemy garść płatków owsianych i 1 dużą łyżkę jogurtu. Jeszcze tylko skrapiamy sosem sojowym do smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką. Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza, szczypiorek, pieprz

vegetanie
Piersi kurczaka w sezamowej panierce 160

kurczaka w sezamowej panierce. Danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Piersi kurczaka podałam z młodymi ziemniakami i mini marchewkami.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka sosu sojowego jasnego sól, pieprz 1 jajko sezam olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (tzw. polędwiczki). Przyprawić solą oraz pieprzem.   Jajko wbić do głębokiego talerza(...)dolać sos sojowy i za pomocą widelca składniki połączyć ze sobą. Przyprawione piersi z kurczaka obtoczyć w roztrzepanym jajku, a na sam koniec w sezamie. Przygotowanie piersi kurczaka przesmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju (najlepiej na średnim ogniu). Mięso musi wyraźnie się zarumienić

Ugotować
120. Pasztet selerowy Ewy Wachowicz 76

selera 1 cebula  1/2 kostki masła 1/2 szklanki wywaru grzybowego - może być z kostki 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz 3 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki chrzanu gałka muszkatałowa Seler zetrzeć na tarce, cebulę poszatkować - wszystko to ugotować do miękkości w wywarze grzybowym razem z sosem sojowym, solą i pieprzem. Następnie dodać 3 roztrzepane jajka, roztopione masło

Jadło i czytadło
Makaron chiński z warzywami i chipsami z salami 206

będziemy i ze smakiem go zjemy. Składniki: 200 g makaronu chińskiego instant, 30 g chipsów z salami, 4 łyżki soczewicy konserwowej, 8 ugotowanych brukselek, ¼ ugotowanego brokułu, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 1 łyżkę oleju rzepakowego, pieprz do smaku. Przygotowanie: Makaron zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy kilka min. żeby spęczniał i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy  olej i podgrzewamy na nim salami(...)Dolewamy sos sojowy, dodajemy przekrojone na połowę brukselki, różyczki brokułu,  soczewicę i całość podgrzewamy. Pod koniec dodajemy makaron, mieszamy i gotowe. Doprawiamy pieprzem i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.   Smacznego

Moniki Smakołyki
PAPRYKOWY KURCZAK Z WARZYWAMI 290

porcje ) * duży filet z kurczaka – 1 szt * miąższ z dyni – ok. 300 g *czerwona papryka – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * oliwa – ok. 100 ml * sos sojowy – 3 łyżki * zioła prowansalskie – do smaku * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy(...)ukosem na kilka kawałków. Smarujemy sosem sojowym , pieprzem , papryką i rozgniecionym ząbkiem czosnku – odstawiamy do zamarynowania. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone wcześniej w zapałki dynię oraz paprykę. Przesmażamy ok. 5 minut, a następnie dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce ( np. do nagrzanego piekarnika). Na tej samej patelni

Ostra na Słodko
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej 147

smaku wyraźnie czuć posmak oleju sezamowego. składniki: 500-600 g filetu z pstrąga łososiowego 2 łyżki musztardy Kieleckiej grillowej  4 łyżki oleju sezamowego + do skropienia warzyw 1 łyżka sosu sojowego 200 g pomidorków koktajlowych 2-3 garście rukoli Z filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać z olejem sezamowym(...)sosem sojowym. Powstałą marynatą nasmarować kawałki ryby i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie rybę przełożyć do rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem

Monia miesza i gotuje
Buraczane carpaccio 93

smak, głównie za sprawą świetnej zalewy. Polecam :-) Składniki: pół kg niedużych, dokładnie umytych buraków (ze skórką) garść uprażonych orzechów ziemnych garść uprażonych ziaren słonecznika duża garść rukoli 6 łyżek sosu sojowego pół szklanki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1 cytryny sól pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy na cienkie plasterki, odcinając końcówki. Przygotowujemy zalewę: mieszamy czosnek(...)sos sojowy, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Do połowy dressingu wrzucamy plasterki buraków i na godzinę wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, a buraki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 40 minut (uważając, żeby się nie przypaliły). Po upieczeniu buraki studzimy, wrzucamy na chwilę do reszty zalewy i wyjmujemy odsączając

Kulinarny Pamiętnik
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem. 104

zrobić farsz. Składniki farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku 300 g twarogu 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, tymianek, sos sojowy Seler naciowy kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie oliwy. Kiedy seler zeszkli się dodajemy do niego szpinak, który wcześniej obraliśmy z twardszych łodyżek. Chwilę razem przesmażamy(...)szpinak zmięknie. Przekładamy do miski i dodajemy rozdrobniony twaróg. Dodajemy przyprawy i skrapiamy sosem sojowym. Farsz powinien być dość ostry. Na koniec przeciskamy czosnek i dodajemy żółtko. Wszystko jeszcze raz dobrze mieszamy. Białka nie wyrzucamy, bo będzie potrzebne do posmarowania bułeczek. Wracamy do ciasta ! Na pewno już dobrze wyrosło, więc przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy  na niezbyt cienkie. Tniemy

vegetanie
Pieczone nóżki kaczki z karmelizowaną pigwą, puree kalafiorowo-ziemniaczanym oraz prostą surówką 162

Składniki (na dwie porcje): dwie nóżki kacze łyżka musztardy łyżka miodu łyżka sosu sojowego łyżka posiekanych orzechów włoskich do marynaty + 2/3 łyżki posiekanych orzechów do surówki jedna, duża pigwa dwie łyżki octu jabłkowego cynamon łyżka syropu klonowego 2 duże ziemniaki pół kalafiora łyżka mleka 0,5%  1/4 sałaty lodowej łyżka nasion słonecznika łyżka jogurtu naturalnego 1/4 pęczka(...)natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczone nóżki kaczki Z musztardy, miodu, sosu sojowego oraz łyżki posiekanych orzechów włoskich robimy marynatę. Nóżki kaczki doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, następnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Nóżki kaczki wraz z całą marynatą pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez

Mango Papaja
Pierożki w meksykańskim stylu :) 111

duży pomidor 3 duże ugotowane ziemniaki 1 duża szalotka 1 duży ząbek czosnku papryczka jalapeno (konserwowa) 10 dkg twarogu sok z 1/2 limonki oliwa z oliwek tymianek, pieprz, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków, mogą być w mundurkach. Przeciskamy je przez praskę, dodajemy do wcześniej rozgniecionej widelcem fasoli. Ważne, aby była rozgnieciona, a nie blendowana, bo nie ma to być(...)uwielbiamy jej smak. Jeśli nie chcecie zbyt ostrego farszu to dodajcie 4-5 krążków papryczki. Farsz mieszamy, dodajemy przyprawy i całość skrapiamy sokiem z połowy limonki, i odrobiną sosu sojowego. Mieszamy i farsz jest gotowy. Teraz nakładamy farsz na każdy krążek i sklejamy pierożki. Reszta jak przy zwykłych pierogach czyli nastawiamy osoloną wodę i po zagotowaniu wrzucamy pierogi. Po wypłynięciu

vegetanie
Makaron ryżowy z mieszanką chińską 309

jeść trzeba. Smaczne, sycące i aromatyczne. Nic dodać... nic ująć ;) Makaron ryżowy z mieszanką chińską Składniki: 100 g makaronu ryżowego, podwójna pierś z kurczaka, mieszanka chińska warzyw, łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, przyprawa gyros, olej. Wykonanie: Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowego ręczniczka. Filet kroimy w kosteczkę, dodajemy łyżkę(...)sosu sojowego, solimy i smażymy. Kiedy kurczak jest już miękki doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą gyros. Mieszankę warzywną smażymy na niewielkiej ilości oliwy a kiedy warzywa są już miękkie dodajemy kawałki kurczaka. Na talerz nakładamy makaron ryżowy a na niego mieszankę warzyw z kurczakiem. Smacznego

paapilotkaa
Chińczyk 337

ryż i gotowe. Obiad idealny dla zabieganych:-) 450 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 500 g mieszanki chińskiej Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 1 łyżka sosu sojowego 100 ml wody 250 g ryżu Kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy mieszankę warzywną chińską, dolewamy(...)wody, sos sojowy, przyprawiamy przyprawami i dusimy do miękkości kurczaka. Podajemy z ugotowanym ryżem

VioletoweKucharzenie