nadaje temu kurczakowi z rożna autentyczny hawajski smak. Możemy go podawać z grillowanymi warzywami lub szaszłykami warzywnymi z grilla. Składniki: 1 cały kurczaka (około 1 ½ kg) 1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego ¼ szklanki soku z limonki ¼ szklanki miodu 3 łyżki brązowego cukru 3 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki ketchupu ½ łyżeczki Tabasco sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie(...)użyciem tacki ociekowej. Co 20 minut nacierać kurczaka pozostałą mieszaniną. Kurczak z rożna z sosem z melasy i cherry Składniki: 1 cały kurczak sól i pieprz ¼ szklanki melasy ½ szklanki sosu sojowego ½ szklanki ketchupu ¼ szklanki sherry 1 łyżeczka czosnku w proszku szczypta imbiru Przygotowanie: Kurczaka posypać solą i pieprzem. Kurczaka piec w średniej temperaturze na rożnie używając tacki ociekowej. W międzyczasie
naRuszcieinna 1/2 kłącza świeżego imbiru 1/4 szklanki pestek z dyni garść rodzynek płatki owsiane jogurt naturalny garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, curry, kolendra, tymianek, zielona pasta curry, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia w kostkę bakłażana i posypania go solą, aby wydobyć niepotrzebną goryczkę. Odstawiamy i kroimy w tym czasie paprykę, cebulę, seler naciowy w grubą kostkę. Jeśli macie ananasa(...)nada nam to dodatkowy fajny smak. Wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu, aż bakłażan zmięknie. Na koniec dodajemy garść płatków owsianych i 1 dużą łyżkę jogurtu. Jeszcze tylko skrapiamy sosem sojowym do smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką. Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza, szczypiorek, pieprz
vegetaniekurczaka w sezamowej panierce. Danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Piersi kurczaka podałam z młodymi ziemniakami i mini marchewkami. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka sosu sojowego jasnego sól, pieprz 1 jajko sezam olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (tzw. polędwiczki). Przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko wbić do głębokiego talerza(...)dolać sos sojowy i za pomocą widelca składniki połączyć ze sobą. Przyprawione piersi z kurczaka obtoczyć w roztrzepanym jajku, a na sam koniec w sezamie. Przygotowanie piersi kurczaka przesmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju (najlepiej na średnim ogniu). Mięso musi wyraźnie się zarumienić
Ugotowaćselera 1 cebula 1/2 kostki masła 1/2 szklanki wywaru grzybowego - może być z kostki 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz 3 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki chrzanu gałka muszkatałowa Seler zetrzeć na tarce, cebulę poszatkować - wszystko to ugotować do miękkości w wywarze grzybowym razem z sosem sojowym, solą i pieprzem. Następnie dodać 3 roztrzepane jajka, roztopione masło
Jadło i czytadłobędziemy i ze smakiem go zjemy. Składniki: 200 g makaronu chińskiego instant, 30 g chipsów z salami, 4 łyżki soczewicy konserwowej, 8 ugotowanych brukselek, ¼ ugotowanego brokułu, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 1 łyżkę oleju rzepakowego, pieprz do smaku. Przygotowanie: Makaron zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy kilka min. żeby spęczniał i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podgrzewamy na nim salami(...)Dolewamy sos sojowy, dodajemy przekrojone na połowę brukselki, różyczki brokułu, soczewicę i całość podgrzewamy. Pod koniec dodajemy makaron, mieszamy i gotowe. Doprawiamy pieprzem i ozdabiamy listkami świeżej bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykiporcje ) * duży filet z kurczaka – 1 szt * miąższ z dyni – ok. 300 g *czerwona papryka – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * oliwa – ok. 100 ml * sos sojowy – 3 łyżki * zioła prowansalskie – do smaku * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy(...)ukosem na kilka kawałków. Smarujemy sosem sojowym , pieprzem , papryką i rozgniecionym ząbkiem czosnku – odstawiamy do zamarynowania. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone wcześniej w zapałki dynię oraz paprykę. Przesmażamy ok. 5 minut, a następnie dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce ( np. do nagrzanego piekarnika). Na tej samej patelni
Ostra na Słodkosmaku wyraźnie czuć posmak oleju sezamowego. składniki: 500-600 g filetu z pstrąga łososiowego 2 łyżki musztardy Kieleckiej grillowej 4 łyżki oleju sezamowego + do skropienia warzyw 1 łyżka sosu sojowego 200 g pomidorków koktajlowych 2-3 garście rukoli Z filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać z olejem sezamowym(...)sosem sojowym. Powstałą marynatą nasmarować kawałki ryby i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie rybę przełożyć do rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem
Monia miesza i gotujesmak, głównie za sprawą świetnej zalewy. Polecam :-) Składniki: pół kg niedużych, dokładnie umytych buraków (ze skórką) garść uprażonych orzechów ziemnych garść uprażonych ziaren słonecznika duża garść rukoli 6 łyżek sosu sojowego pół szklanki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1 cytryny sól pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy na cienkie plasterki, odcinając końcówki. Przygotowujemy zalewę: mieszamy czosnek(...)sos sojowy, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Do połowy dressingu wrzucamy plasterki buraków i na godzinę wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, a buraki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 40 minut (uważając, żeby się nie przypaliły). Po upieczeniu buraki studzimy, wrzucamy na chwilę do reszty zalewy i wyjmujemy odsączając
Kulinarny Pamiętnikzrobić farsz. Składniki farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku 300 g twarogu 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, tymianek, sos sojowy Seler naciowy kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie oliwy. Kiedy seler zeszkli się dodajemy do niego szpinak, który wcześniej obraliśmy z twardszych łodyżek. Chwilę razem przesmażamy(...)szpinak zmięknie. Przekładamy do miski i dodajemy rozdrobniony twaróg. Dodajemy przyprawy i skrapiamy sosem sojowym. Farsz powinien być dość ostry. Na koniec przeciskamy czosnek i dodajemy żółtko. Wszystko jeszcze raz dobrze mieszamy. Białka nie wyrzucamy, bo będzie potrzebne do posmarowania bułeczek. Wracamy do ciasta ! Na pewno już dobrze wyrosło, więc przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na niezbyt cienkie. Tniemy
vegetanieSkładniki (na dwie porcje): dwie nóżki kacze łyżka musztardy łyżka miodu łyżka sosu sojowego łyżka posiekanych orzechów włoskich do marynaty + 2/3 łyżki posiekanych orzechów do surówki jedna, duża pigwa dwie łyżki octu jabłkowego cynamon łyżka syropu klonowego 2 duże ziemniaki pół kalafiora łyżka mleka 0,5% 1/4 sałaty lodowej łyżka nasion słonecznika łyżka jogurtu naturalnego 1/4 pęczka(...)natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczone nóżki kaczki Z musztardy, miodu, sosu sojowego oraz łyżki posiekanych orzechów włoskich robimy marynatę. Nóżki kaczki doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, następnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Nóżki kaczki wraz z całą marynatą pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez
Mango Papajaduży pomidor 3 duże ugotowane ziemniaki 1 duża szalotka 1 duży ząbek czosnku papryczka jalapeno (konserwowa) 10 dkg twarogu sok z 1/2 limonki oliwa z oliwek tymianek, pieprz, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków, mogą być w mundurkach. Przeciskamy je przez praskę, dodajemy do wcześniej rozgniecionej widelcem fasoli. Ważne, aby była rozgnieciona, a nie blendowana, bo nie ma to być(...)uwielbiamy jej smak. Jeśli nie chcecie zbyt ostrego farszu to dodajcie 4-5 krążków papryczki. Farsz mieszamy, dodajemy przyprawy i całość skrapiamy sokiem z połowy limonki, i odrobiną sosu sojowego. Mieszamy i farsz jest gotowy. Teraz nakładamy farsz na każdy krążek i sklejamy pierożki. Reszta jak przy zwykłych pierogach czyli nastawiamy osoloną wodę i po zagotowaniu wrzucamy pierogi. Po wypłynięciu
vegetaniejeść trzeba. Smaczne, sycące i aromatyczne. Nic dodać... nic ująć ;) Makaron ryżowy z mieszanką chińską Składniki: 100 g makaronu ryżowego, podwójna pierś z kurczaka, mieszanka chińska warzyw, łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, przyprawa gyros, olej. Wykonanie: Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowego ręczniczka. Filet kroimy w kosteczkę, dodajemy łyżkę(...)sosu sojowego, solimy i smażymy. Kiedy kurczak jest już miękki doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą gyros. Mieszankę warzywną smażymy na niewielkiej ilości oliwy a kiedy warzywa są już miękkie dodajemy kawałki kurczaka. Na talerz nakładamy makaron ryżowy a na niego mieszankę warzyw z kurczakiem. Smacznego
paapilotkaaryż i gotowe. Obiad idealny dla zabieganych:-) 450 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 500 g mieszanki chińskiej Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 1 łyżka sosu sojowego 100 ml wody 250 g ryżu Kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy mieszankę warzywną chińską, dolewamy(...)wody, sos sojowy, przyprawiamy przyprawami i dusimy do miękkości kurczaka. Podajemy z ugotowanym ryżem
VioletoweKucharzenieformie sałatki ziemniaczanej podaję też ziemniaki ze świeżymy ziołami z tego przepisu. Składniki: ziemniaki ugotowane imbir świeży starty na tartce sok z połowy cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku świeże zioła u mnie nać pietruszki, bazylia, kolendra i szpinak sól, pieprz, domowa vegeta Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy(...)sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodajemy posiekaną zieleninę. Do marynaty wrzucamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Ziemniaki najlepiej wstawić do lodówki by przeszły smakiem marynaty. Mmm pycha
NA MOIM TALERZUbłędu mówiąc o szynce drobiowej, tym bardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce. Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg) - olej sezamowy - sos sojowy light - ocet ryżowy - papryka wędzona - czosnek suszony - pieprz czarny i biały mielony - kawałek siatki wedliniarskiej Umyte piersi osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozłożonej folii spożywczej nacieramy mięso olejem, pieprzem(...)czosnkiem, papryką, sosem sojowym, octem ryżowym. Staramy się dotrzeć we wszystkie „zakamarki”. Piersi składamy nadając kształt owalny i zawijamy w folię, na której przyprawialiśmy mięso. Aby podczas dalszej obróbki zachować ładny kształt, dodatkowo - użyłam siatki wędliniarskiej, którą dostałam od zaprzyjaźnionego rzeźnika. Tak przygotowaną szynkę wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy ją do woreczka do pieczenia, usuwamy
mojewypiekiinietylko