łodygi selera naciowego - 1/2 malutkiej dyni - 2 ząbki czosnku - papryczka chili - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 szklanka białego , wytrawnego wina - 30 ml sosu rybnego ( dałam trochę jasnego sosu sojowego) - puszka pomidorów pelati ( dałam 2 puszki po 400g) Dodatkowo: sól , pieprz, sok z cytryny do smaku; natka pietruszki Posiekaną cebulę, seler naciowy, koper włoski, czosnek, chili ( bez pestek), podsmażyć(...)oliwie aż zmiękną. Dodać wino, kawałki dyni, pomidory. Doprowadzić do wrzenia, dodać sos rybny ( ja dałam bulion warzywny i troszkę jasnego sosu sojowego). Przykryć i gotować na małym ogniu ok.30 minut. W tym czasie przygotować sobie ryby, tzn.umyć je i pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 minutach wrzucić je do garnka, dodać także umyte, rozmrożone krewetki
Smaczne Zdrowecebule 1 jabłko kilka łyżek oleju 1 ziele angielskie 1 jałowiec 1 goździk 2 liście laurowe 1 puszka białej fasoli lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki lubczyku 1/4 szklanki zimnej wody sól i pieprz Drobno posiekaj cebule i obrane jabłko. Rozgrzej olej i dodaj cebule, jabłko, ziele angielskie, jałowiec, goździka(...)liście laurowe. Smaż kilka minut na małym ogniu. Zmiksuj/zblenduj przepłukaną fasolę razem z sosem sojowym, majerankiem, lubczykiem i wodą. Wyłów zioła i przyprawy z cebul i jabłka. Dodaj podsmażone jabłko i cebulę do fasoli i zblenduj na małych obrotach, ale nie na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Przepis bierze udział w akcji
Qlinarnie i Qlinarnieporcje) 1000 g kg chudej wołowiny na pieczeń ( u mnie antrykot) 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/4 szklanki oleju roślinnego 1/4 szklanki keczupu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 - 3 świeżego 1/2 łyżeczki czosnku w proszku - lub 2 - 3 zgniecione ząbki 1 łyżeczka musztardy kieliszek czerwonego wina przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją(...)Mięso umyć i osuszyć . Umieścić pieczeń w misie wolnowaru. Wymieszać ocet, olej, ketchup, sos sojowy, rozmaryn, czosnek w proszku i musztardę, dodać wino. Polać pieczeń. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 8 godzin aż wołowina będzie bardzo miękka. Podawać z tłuczonymi kartoflami i sałatą. Smacznego
Stare Garyostre! Przyrządzone na sposób tajski z dużą ilością chili i chrupiącym sezamem. Fajny pomysł zarówno na obiad, jak i imprezowe danie! Polecam! SKŁADNIKI: - skrzydełka z kurczaka – 6 szt - sos sojowy – 1 łyżka - olej dobrej jakości – 2 łyżki - sezam – 4 łyżki - imbir – 1 łyżeczka - papryka chili – 2 szt - miód – 1 łyżeczka - musztarda ostra(...)łyżka - mąka ziemniaczana – 1 łyżka - słodkie wino – 50 ml - sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Skrzydełka czyścimy, o dcinamy końce. Skrapiamy sosem sojowym, n acieramy imbirem. Odstawiamy na 15 minut. Zalewamy winem i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie odsączamy z zalewy ( nie wylewamy jej! ). Smarujemy miodem i musztardą. Obtaczamy w mące ziemniaczanej
Ostra na Słodkobyć. KREM Z BOBU /własny;/ 500g bobu (u mnie mrożony) 600ml bulionu warzywnego 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku olej roślinny do smażenia sos sojowy, pieprz biały Bób gotuję do miękkości. Następnie obieram go z łupiny, odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, siekam, szklę na odrobinie tłuszczu, dodaję bób, obrane i pokrojone drobno ziemniaki, zalewam całość bulionem i gotuję(...)całkowitej miękkości ziemniaków. Następnie miksuję za pomocą miksera, doprawiając sosem sojowym, pieprzem białym, ewentualnie granulowanym czosnkiem. Podaję. Do podania proponuję: kwaśną śmietanę, wiórki sera żółtego, tabasco, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, olej lniany, grzanki, groszek ptysiowy czy choćby posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimusztardą i miodem jest fantastyczne, polecam! Kurczak marynowany (2-3 porcje): 2 piersi z kurczaka 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego Puree (2-3 porcje): 0,5 kg dyni 1 duży ziemniak sól, pieprz świeża bazylia 1/ Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)każdą pierś przecinamy przez środek na dwa cienkie filety. W misce łączymy musztardy, miód, sos sojowy i olej. Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania puree. 2/ Dynię kroimy na pół księżyce, pestki wyrzucamy, przy pomocy obieraczki pozbywamy się skórki. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego
My Culinary Artkilka buraków – 1 biała rzodkiew – 500 gramów boczku surowego – 1 cytryna – łyżka kminu rzymskiego – łyżka ziaren kolendry – pół szklanki oliwy – łyżka soli morskiej – łyżka czarnego pieprzu – pół szklanki jasnego sosu sojowego Wykonanie: Warzywa umyjcie, jeśli mają w miarę ładną skórkę to nie musicie ich obierać. Pokrójcie wszystkie w kostkę lub w plastry w zależności od warzywa. Boczek pokrójcie w kostkę(...)Wszystko dodajcie do miski i wsypcie wszystkie przyprawy, które zostały uprzednio zmielone lub utłuczone w moździerzu. Wymieszajcie całość dodając oliwę i sos sojowy. Tak przygotowane składniki należy odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Przed grillowaniem nabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap
karmelowyuszkach, a równie szybko znikają ze stołu :) Gwiezdne pierożki SKŁADNIKI: 1-2 opakowania ciasta francuskiego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 150 g kapusty kiszonej liść laurowy ziele angielskie sos sojowy ciemny - 1 łyżka sól do smaku pieprz do smaku białko PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno i gotujemy do miękkości, grzyby moczymy a następnie gotujemy wraz z zielem oraz liściem(...)laurowym odrobiną soli. Po ugotowaniu mielimy kapustę z grzybami i doprawiamy farsz solą, pieprzem i sosem sojowym. Z ciasta francuskiego wycinamy gwiazdki. Na jednej gwiazdce układamy farsz, drugą gwiazdką przykrywamy, a boki sklejamy dociskając widelcem. Smarujemy całość roztrzepanym białkiem i pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiżeberka wiemy jak smkują. Polecam jednak prosty sposób na żeberka słodko- kwaśne. SKŁADNIKI: kilogram żeberek wieprzowych przyprawa do żeberek sól , pieprz łyżka musztardy 4-5 łyżek sosu sojowego olej WYKONANIE: Do żeberek przygotowujemy marynatę, łącząc przyprawę, sól i pieprz z olejem. W takiej przyprawie trzymamy żeberka nawet dobę. Po określonym czasie obsmażmy mięso na gorącym(...)oleju. Następnie nakrywamy i na bardzo niskim ogniu dusimy. Kiedy żeberka są już prawie miekkie zalewamy przygotowanym sosem ( musztardę łączymy z sosem sojowym -mieszamy). Całość trzymamy jeszcze na małym ogniu ok. 10 min. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyryżu - 500 gram piersi kurczaka - 500 gram przecieru pomidorowego - cebula - marchewka - papryka - 4 plastry ananasa - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - biała część pora - sól, pieprz - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego - łyżka soku z cytryny - łyżka cukru - curry, papryka słodka, imbir mielony, oregano, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek Ryż zagotować. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę(...)przesmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw (sól, pieprz, curry, imbir, papryka słodka). Zalać sosem sojowym. Usmażonego kurczaka odłożyć do oddzielnego naczynia zostawiając na patelni tłuszcz. Warzywa pokroić, cebulkę zeszklić z dodatkiem soli (na patelni po kurczaku), dodać por, następnie paprykę i marchew. Ananasa obrać, pokroić w kostkę i dodać do warzyw wraz z kukurydzą i fasolą. Na koniec
Zgrabne Gotowanienasze menu i wraca do nas bardzo często. Wieprzowina w chińskim smaku SKŁADNIKI: 200 g szynkówki 200 g mieszanki warzyw chińskiej 150 g makaronu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2-3 łyżki przyprawy do dań chińskich 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron, przykrywamy i trzymamy około 5 minut, odcedzamy. Mięso myjemy(...)kroimy w paseczki, wrzucamy do woka na rozgrzany olej i smażymy około 7 minut, następnie dodajemy sos sojowy i podsmażamy około 2 minutki. Dodajemy warzywa i przyprawę chińską, mieszamy i podduszamy pod przykryciem 7 minut. Na koniec dodajemy makaron ryżowy, dokładnie mieszamy i zostawiamy na kilka chwil na małym ogniu. Podajemy ciepło - smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiznajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj . Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami SKŁADNIKI (porcja dla jednej osoby) Rostbef – kawałek 250 gram 50 ml sosu sojowego 50 ml winiaku 50 ml soku z cytryny czubata łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba(...)zakwasie 1 średniej wielkości prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego. Dorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek i chilli. Dokładnie mieszamy z oliwą. Przygotowaną oliwą nacieramy stek
OstryKęsPolecam :) (hmm... poprawnie jest wiórek czy wiórków kokosowych? :) ) Składniki (1 porcja - zdjęcie): 250 g piersi z kurczaka 0,5 roztrzepanego jajka 1 łyżka (10 g) bułki tartej 3 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki (20 g) wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki cukru sól Przygotowanie: 1. Mielimy pierś z kurczaka. 2. Połowę wiórków kokosowych rozdrabniamy w blenderze (bez przesady, tylko żeby(...)były trochę drobniejsze) 3. Do zmielonego mięsa dodajemy połowę jajka, wiórki kokosowe (rozdrobnione i resztę), bułkę tartą, sos sojowy, odrobinę cukru i solimy według upodobań. Mieszamy. 4. Lepimy kulki i gotujemy 10 min w parowarze. Kaloryczność: Porcja ze zdjęcia - 470 kcal Smacznego
Malowane smakiemznajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj . Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami SKŁADNIKI (porcja dla jednej osoby) Rostbef – kawałek 250 gram 50 ml sosu sojowego 50 ml winiaku 50 ml soku z cytryny czubata łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba(...)zakwasie 1 średniej wielkości prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego. Dorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek i chilli. Dokładnie mieszamy z oliwą. Przygotowaną oliwą nacieramy stek
OstryKęs