godzinę bez przykrycia. Składniki dodatkowe (na 4 porcje): 4 łyżki pasty miso makaron pszenny mie 2 jajka na twardo blanszowane liście sałaty rzymskiej 1 arkusz glonów nori szczypiorek sos sojowy 1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj gotujemy go 2-3 minuty i przelewamy zimną wodą). 2. Do 4 misek dodajemy po 1 łyżce pasty miso. Zalewamy(...)wywarem, dajemy połówkę jajka na twardo, porwanego kurczaka, posiekany szczypiorek, nori pocięte w paski i liść lub dwa sałaty rzymskiej. Jeżeli zupa jest mało słona, każdy może sobie doprawić sosem sojowym wedle uznania. Smacznego
Tajskie smakimój syn zjadł dwa kawałki :) Składniki na 8 takich kawałków: 100 g fileta z łososia lub gotowy tatar Suempol (ja użyłam gotowego, jest to posiekane mięso łososia) 25 ml sosu sojowego 0,5 łyżeczki wasabi 0,5 czerwonej cebuli kiełki rzodkiewki do przybrania 2 świeże ogórki długie i niezbyt cienkie Wykonanie: Ogórki obrałam ze skórki, pokroiłam w poprzek(...)Filet z łososia drobno siekamy. Jeśli używamy gotowego tatara, czyli posiekane mięso odpuszczamy sobie siekanie w takim wypadku. Cebulę posiekałam i wymieszałam z mięsem. W osobnej miseczce zmieszałam sos sojowy z wasabi i wlałam część zawartości do mięsa, dobrze wymieszałam. Na koniec zostało mi włożyć tatar do wydrążonych ogórków, przybrałam kiełkami rzodkiewki. Efekt widzicie na zdjęciach. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujefasoli jaś 2/3 szklanki fasoli 2 cebule 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 ziarna jałowca pół łyżeczki ziaren kminku (jak ktoś lubi można mniej lub więcej) sos sojowy sól, pieprz majeranek 1/3 szklanki zimnej wody olej Fasolę moczymy w zimnej wodzie aby zmiękła - odstawiamy na noc po czym gotujemy do miękkości. Studzimy. Cebulę kroimy w kostkę(...)jałowca. Fasolę miksujemy blenderem dodając po troszeczku zimnej wody aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy cebulkę (przyprawy wyjmujemy) i chwilę razem miksujemy. Dodajemy kminek, majeranek - mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Przekładamy do słoika i zajadamy się z dobrym chlebem Smacznego!!! Artykuł Pasta kanapkowa z fasoli jaś pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchnimrożonki brokułowej 1/2 cukinii 1/2 żółtej papryki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu sojowego ciemnego garść nasion (słonecznik + dynia) sól, pieprz, curry, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy(...)oraz mrożonkę (*można ją wcześniej ugotować). Zalewamy wodą. Gdy warzywa będą miękkie, a woda odparuje, dodajemy odsączoną fasolkę. Przyprawiamy: szczypta soli i pieprzu, łyżka papryki i curry, łyżeczka curry, sos sojowy. Wszystko mieszamy i ściągamy z ognia, gdy wszystkie warzywa będą miękkie. I wiecie co? W zasadzie punkt 4-5-6 można zrobić za jednym razem ;) Minimum wkładu
Kitchens AlphabetSkładniki: - 1 opakowanie tofu naturalnego (180 g), - 20 dużych liści szpinaku, - 6 zielonych szparagów, - 2 łyżki oleju kokosowego, - kilka gałązek pokrojonego szczypiorku, - kurkuma, - sól "czarna" kala namak, ew. trochę sosu sojowego, - pieprz. Wykonanie: Tofu rozdrobnić widelcem, dodać do niego trochę kurkumy i sól do smaku. Szparagom odłamać twarde końcówki i odkroić główki, pozostałe część szparagów pokroić(...)główek) i szpinak, chwilę razem podsmażać, dodać tofu , wymieszać i podsmażać aż szparagi będą miękkie. Pod koniec dodać główki szparagów i szczypiorek. Przyprawić do smaku pieprzem i ew. sosem sojowym. Smacznego
Co na wege obiad?świeżego tuńczyka, 1/2 dużego, winnego jabłka, 2 szalotki, 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman, skórka otarta z 1 limonki, sok z limonki, 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 250 g truskawek, kilka listków melisy, pieprz świeżo zmielony, sól Tuńczyka pokroić w cienkie plastry a następnie paseczki. Szalotki drobno posiekać. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Truskawki pokroić w plasterki a następnie(...)paski. Odłożyć 2 truskawki do przybrania. Większe liście melisy pokroić w paski, małe zostawić w całości. Na talerzu ułożyć truskawki. Do miski wlać sos sojowy, sok z 1/2 limonki, olej i dokładnie wymieszać. Dodać jabłko, szalotkę, skórkę z limonki oraz tuńczyka, delikatnie wymieszać. Spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze soku z limonki. Na truskawkach ułożyć tuńczyka, oprószyć pieprzem, solą, posypać
królestwo garówchińskiego makaronu błyskawicznego lub ryżowego mała cebula 3 - 4 jajka kilka suszonych chińskich grzybów mun pół młodej cukinii ze skórką 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz natka pietruszki, szczypiorek lub kolendra odrobina sezamu do ozdoby (u mnie czarny) Suszone grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Następnie przez(...)pokrojoną w paseczki cukinię podsmażamy na oleju sezamowym. Następnie wrzucamy ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i makaron. Mieszamy i chwilę smażymy. Wbijamy jaja i energicznie wszystko mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami. Smażony makaron z jajkami i grzybami
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki papryki 2 czerwone cebule 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki płatków chilli szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia 1. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem, szczyptą gałki, papryką i zielem angielskim. Przykryć(...)złoty kolor z dwóch stron. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. Przełożyć mięso i cebulę do rondelka i podlać 400 ml zimnej wody. Dodać płatki chilii, miód, śliwki, sos sojowy i zioła prowansalskie. Przykryć i dusić na małym ogniu około 1,5 – 2 godzin aż mięso będzie miękkie. Smacznego Post Karkówka ze śliwkami i cynamonem pojawił się poraz
UgotujmyTo.plprzygotowanego wywaru 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru 1 łyżka pasty curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu 1,5 limonki lub cytryny makaron sojowy lub chiński chow mein opcjonalnie tofu naturalne 150 g Przygotowanie (15 minut z kostką rosołowa(...)minuty na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy kurkumę i kmin i podsmażamy kolejną minutę. - Wrzucamy podsmażone składniki do wywaru - Dodajemy do wywaru mleko kokosowe i mieszamy - Dodajemy sos sojowy, pastę curry, cukier, sok z połowy limonki - Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, jeśli mamy ochotę na tofu to dodajemy je w tym momencie - Gotujemy wybrany makaron i dodajemy
Pora na pora i pomidorapoduszeczki: 1 kg ziemniaków 2 jajka mąka pszenna 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 opakowanie serka twarogowego 1 por 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek bułka tarta otręby żytnie pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa, ostra papryka, tymianek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez praskę. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie zrobimy farsz do poduszeczek. A więc szpinak przesmażamy(...)oliwie, aż się zeszkli. Teraz w misce rozdrabniamy ser twarogowy, dodajemy szpinak, por, przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, ostrą papryką oraz tymiankiem. Na koniec skrapiamy farsz sosem sojowym i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli farsz będzie zbyt wilgotny możecie dodać otręby żytnie, które wchłoną wilgoć, a przy okazji dodadzą smaku. Farsz jest gotowy. Wracamy
vegetanieśrednie ziemniaki 1 duża pietruszka 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1 por (liście) 2 ząbki czosnku 1/2 średniego selera 1 i 1/2 bulionu warzywnego w kostce majeranek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Nastawiamy garnek ok. 3 litrowy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, niech się gotuje. W tym czasie obieramy selera, pietruszkę, marchewkę, cebulę, czosnek. Selera kroimy na większe(...)zagotuje dodajemy marchewkę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Teraz dosypujemy sporo majeranku, pieprzu i ostrej papryki. W garze również ląduje półtorej kostki bulionu warzywnego i odrobina sosu sojowego. Gotujemy do czasu kiedy ziemniaki i marchewka będą miękkie. Jeśli już są to czas na ogórki kiszone, które ścieramy na grubych oczkach tarki i dolewamy 1/4 szklanki soku
vegetaniefasoli w pomidorach) 1 czerwona słodka papryka 1 puszka pomidorów w soku 1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej (mrożona) 1 duża cebula oliwa z oliwek pieprz, majeranek, bazylia, pieprz cayenne, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia cebuli, papryki i boczniaków w grubą kostkę. Następnie rozgrzewamy na dużej patelni 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy fasolkę szparagową jako pierwszą. Chwilę(...)dodajemy cieciorkę. Przyprawiamy ziołami, pieprzem, cayenne. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze chwilę i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Gulasz jest gotowy. Podajemy go z chlebem, z kaszą, ryżem lub innymi dodatkami. My podajemy jeszcze do tego czosnek w zalewie chili. Smacznego i pozdrawiamy
vegetanieSKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * ryż naturalny / brązowy – 200 g * marchew – 2 szt * kapusta włoska – ok. 50 g * mały por – 1 szt * cebula dymka – 2 szt * sos sojowy – 4 łyżki * jajko – 2 szt * olej – ok. 50 ml * sezam – 3 łyżki * sól – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryż gotujemy na sypko. Marchew obieramy , kroimy(...)chwili dodajemy resztę warzyw. Cały czas mieszając przesmażamy kilka minut , a następnie wsypujemy ugotowany ryż. Na wolnym ogniu smażymy ok. 3-5 minut , a następnie zalewamy jajkami roztrzepanymi z sosem sojowym. Energicznie mieszając doprowadzamy do ścięcia. Doprawiamy do smaku solą i posypujemy sezamem. Zajadamy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkopolecam te dwie :) SAŁATKA Z KURCZAKIEM NERKOWCEM I ZIELENINĄ Z OGRODU 1 podwójna pierś kurczaka ulubiony chutney (u nas z mango) duża garść orzechów nerkowca mała garść sezamu sos sojowy (kilka kropli) ćwiartka sałaty lodowej mały pęczek listków botwiny mały pęczek listków rukoli Mięso myjemy i okrawamy. Nacieramy obficie chutneyem i wstawiamy do piekarnika w 200*C na około godzinę(...)mięso, żeby równomiernie się podpiekło. Kiedy mięso jest prawie gotowe, na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie prażymy sezam. Pod koniec prażenia dodajemy kilka kropli sosu sojowego- nie za dużo, żeby nie zrobił się za słony. Liście myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki. W misce mieszamy sałatę, buraki i rukolę z sezamem. Kurczaka kroimy
les mirabellescałym świecie ze swoich smaków, oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki: - 2 filety drobiowe (ok.600g) Marynata: - olej sezamowy - sos sojowy - sok z cytryny - sól, pieprz, czosnek, chilli Warzywa: - 1 marchew - 2 cebule (biała i różowa) - 1 główka czosnku - papryka czerwona i zielona (po połowie) - białe części pora (2-3) - kawałek świeżego(...)kokosowym: 375g ryżu 400 ml mleka kokosowego (puszka) 350 ml zimnej wody płaska łyżeczka soli olej kokosowy Umyte i osuszone filety drobiowe kroimy na cienkie paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, czosnkiem. Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule
mojewypiekiinietylko