sos sojowy - 2081 przepisów (strona:71/139)

Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 167

drobnej) 500 ml wrzątku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki garam masala sól ziołowa Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, przykrywamy i ostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki(...)smak, a potrawy na nim smażone zachowują swój naturalny smak. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dorzucamy bakłażana i cukinię. Dodajemy sos sojowy i przyprawę garam masala. Dusimy kilka minut do miękkości warzyw. Dodajemy napęczniałą kaszę bulgur i jeszcze kilka minut dusimy.  Na koniec posypujemy serem żółtym i mieszamy. Podajemy

My Chcemy Jeść
Botwinka z mlekiem kokosowym 160

ząbki czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200  ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta ziaren kolendry sól pieprz sos sojowy olej Do podania: makaron ryżowy szczypiorek limonka Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone marchewki, pietruszkę(...)przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Liście i łodygi botwinki myjemy i drobno kroimy, dodajemy do zupy. Po około 5 minutach dodajemy koncentrat barszczu i mleko kokosowe. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym i szczypiorkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Marynowana wolowina z warzywami-marinated beef with veg 183

Marynata: 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka cukru 4 sprasowana zabki czosnku 2 lyzki oleju sezamowego.  Wolowine (500 g ) kroimy na paseczki I mieszamy w marynacie. Odstawiamy pod przekryciem na 30 min do lodowki Rozgrzewamy na woku 1 lyzke oleju sezamowego. Smazymy na wysokim ogniu wolowine ok 2-3 min lub gdy bedzie srednio(...)brokuly I fasolke- 2 min. Dodajemy 150 ml rosolu wolowego - gotujemy 1 min. Wrzucamy wolowine, szpinak 200 gr, I miksture z 1 lyzki maki ziemniaczanej z 1-2 lyzkami sosu sojowego. Gotujemy do zagotowania. Podajemy z ryzem lub noodlami. Smacznego

Smaki Edyty
Zupka chińska z kurczakiem 357

porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę(...)słupki. Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać marchew i grzyby mun. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać podsmażone mięso, pędy bambusa, pokrojony w paski por i makaron ryżowy. Doprawić sosem sojowym, imbirem i pieprzem cytrynowym. Doprowadzić do wrzenia (gdy zupka będzie „bulbonić” to ją wyłączyć) i rozlać do talerzy. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zupa cytrynowa z kurczakiem i estragonem 378

masła 1 cebula 1 średniej wielkości pierś z kurczaka 2 łyżeczki suszonego estragonu 25 g mąki pszennej (lub ziemniaczanej w wersji bezglutenowej) 1 cytryna 2 łyżeczki sosu sojowego 150 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Włoszczyznę myjemy, obieramy warzywa, przekładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela(...)kurczaka. Smażymy do czasu, aż cebula i kurczak lekko się zarumienią. 4. Dodajemy estragon i mąkę - dokładnie mieszamy. 5. Odcedzamy wywar z jarzyn. Do wywaru przekładamy zawartość patelni, dodajemy sos sojowy, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. 6. Zestawiamy zupę z ognia, po czym zabielamy śmietanką. Smacznego

W kuchni Katie
Azjatycka sałatka z grillowaną wołowiną 133

pęczek kolendry papryka żółta i czerwona 1 łyżka sezamu prażonego na suchej patelni Sos: saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem sok z 2 limonek 3 łyżeczki cukru brązowego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tartego imbiru listki posiekanej kolendry 1 papryczka chilli pokrojona w plasterki Przygotowanie: Polędwicę posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej 2 minuty(...)cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy w paski i układamy na sałatce. Całość posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni. Sos: Wyciskamy sok z 2 limonek, dodajemy cukier brązowy, sos sojowy, starty korzeń imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i listki kolendry. Wszystko razem mieszamy z saszetką oleju Kujawskiego z czosnkiem.Sos podajemy obok sałatki lub polewamy nim warzywa i mięso.  Przepis bierze udział

Smakowity Blog Kulinarny
Perfekcyjne wegetariańskie klopsy mielone 195

Składniki *:    1/2 szklanki kaszy pęczak 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki bułki tartej czerwona cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki ok. 4 plastrów sera łyżka sosu sojowego jajko olej do smażenia (u mnie rzepakowy) przyprawy wg własnego uznania: pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, majeranek * składniki pochodzenia zwierzęcego z powodzeniem można zamienić na odpowiedniki roślinne. W bliskiej przyszłości(...)miski. Natkę szatkujemy a ser kroimy w kostkę. Dodajemy do miski z cebulą. Ugotowaną kaszę i soczewicę przesypujemy do warzyw w misce. Przyprawiamy wszystko według własnego uznania i dolewamy sos sojowy. Wbijamy do miski jajko i wsypujemy bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie formujemy klopsy dowolnej wielkości. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem aż do zarumienienia. Smacznego

VegUlka
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą 141

puszka pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego pieprz czarny w ziarnkach liść laurowy 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, ostra przyprawa z papryczek chili olej do smażenia Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i zrumieniamy(...)ziarenka pieprzu. Gotujemy po przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, tak by zupa trochę zgęstniała. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucamy podsmażoną szynkę, doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i posypujemy pietruszką. Ostrą przyprawą chili doprawiamy zupę tylko w przypadku gdy podajemy ją dla dorosłych. Podajemy na stół gorącą

Z notatnika
Zupa szparagowo-kalafiorowa 115

znacznie taniej niż kupienie gotowych mrożonek. Składniki: 250 g zielonych szparagów 1/2 średniego kalafiora 1 cebula 1 marchewka  10 cm białego pora 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 korpus z kurczaka sok z jednej cytryny 100 g słodkiej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka ugotowane na twardo kilka gałązek koperku Sposób przygotowania: Korpus kurczaka(...)różyczki kalafiora, pokrojone na 2-3 części  obrane szparagi za wyjątkiem główek ( te wrzucić na 5 minut przed końcem gotowania zupy), imbir i gotować kolejne 10 minut. Wlać sos sojowy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z palnika i wlać śmietanę. Zupę nalać do miseczek i ozdobić plasterkami jajka oraz koperkiem. Smacznego

Gosia gotuje
Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i fasolką 123

makaronu ryżowego pół fileta z piersi kurczaka szczypior garść fasolki szparagowej  kilka pomidorków suszonych 3 plasterki sera Brie sól, pieprz, papryka słodka, imbir do smaku kilka kropel sosu sojowego ząbek czosnku kilka kropel cytryny Przygotowanie: Pierś kurczaka umyć i pokroić w paseczki. Do osolonego wrzątku dodać fasolkę i gotować z 3 - 4 min ( tak aby nie rozgotować - musi być(...)zrobić według przepisu na opakowaniu ( ja użyłam ryżowego bez gotowania, więc zalałam go osolonym wrzątkiem i po 3 min jest gotowy ). Na makaron położyć mięso z warzywami i skropić sosem sojowym, posypać szczypiorkiem i....................................... Smacznego   E ksplozja smaków

Gaździnka warzy
Sushi maki i nigiri 125

powinien być ocet ryżowy, ale z winnym wyszło ok.) - płat łososia wędzonego - opakowanie paluszków krabowych surimi - długi zielony ogórek - 2 większe marchewki - awokado - cukier - sól Dodatkowo do podania sushi: - sos sojowy - pasta wasabi - marynowany imbir Dzień wcześniej przygotowujemy marynowaną marchewkę. Obraną marchew kroimy w słupki i ułożyć w dopasowanym naczyniu. W garnku podgrzać szklankę octu z 4 łyżkami cukru(...)połówkę na trzy). Przygotowujemy sushi nigiri. Z pozostałego ryżu formułujemy ręką lub łyżką lekko podłużne kulki. Każdą smarujemy z wierzchu lekko majonezem i przykrywamy plasterkiem łososia. Sushi podajemy z sosem sojowym, pastą wasali i marynowanym imbirem

Na słodko lub wytrawnie
Penne z czerwonym pesto 222

makaronu pene (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 1 pierś z kurczaka 2 garści rukoli 50 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka sosu sojowego ½ łyżeczki papryki ostrej pieprz Pesto : 12 suszonych pomidorów w oleju 2 ząbki czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 35 g świeżo startego parmezanu 100 ml oliwy(...)malaksera. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania. M iksujemy na gładką pastę.   Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy ziołami, papryką, czosnkiem, pieprzem i sosem sojowym. Smażymy. Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukole, kurczaka, parmezan i pesto. Mieszamy wszystko dokładnie. Podajemy na ciepło lub zimno

Mania Gotowania
Chrupiące warzywa w papierze ryżowym 230

olej arachidowy lub inny do smażenia 5 krążków papieru ryżowego SOS: 1 łyżka czubata mleka kokosowego ( tylko biała część, bez wodnistego płynu ) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Wykonanie: Warzywa umyć i osuszyć. Marchew obrać ze skóry. Warzywa pokroić w cienkie paski długości około 5 cm. Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju arachidowego. Na rozgrzany(...)porcję warzyw, składać zawijając jak krokiety. Do ruloników z warzywami można podać sos. Mleko kokosowe lekko podgrzać, żeby ułatwić połączenie składników. Do mleka kokosowego dodać sok z cytryny i sos sojowy - dokładnie wymieszać. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kurczak z warzywami + kuskus po marokańsku ;) 362

selera naciowego 4 pomidory bez skórki 5 sztuk pieczarek 10 sztuk oliwek 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka pieprz ziołowy papryka słodka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego   Wykonanie: Kuskus: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidory a następnie kuskus. Mieszamy. Wyłączamy ogień i odstawiamy garnek(...)dusimy na małym ogniu. Seler, pieczarki i oliwki kroimy w plasterki i dorzucamy do pomidorów.  Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koncentrat oraz wino. Dusimy przez pół godziny na małym ogniu. Na koniec doprawiamy słodką papryką i pieprzem. Smacznego!:) Zainspirowały mnie:  Kuskus po marokańsku--> KliK! Pierś z kurczaka

Czerwona Porzeczka
Bigos bezmięsny 203

łyżka kminku całego, 1 duża marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka miodu, sól do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Jeśli  Wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać w zimnej wodzie i delikatnie odcisnąć. Wody nie   wylewajcie(...)godziny, na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając i w miarę potrzeby dolewam troszkę wody, gdy odparuje za bardzo. Pod koniec gotowania do kapusty dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bigos gotujemy (bez pokrywy) tak długo, aż soki nam odparują. Pamiętać należy o częstym mieszaniu. Na sam koniec dodajemy miód, bigos nabierze delikatniejszego

Moniki Smakołyki