sos sojowy - 2081 przepisów (strona:67/139)

Udka na żółtym ryżu z warzywami 270

Udka bez skóry w słodkawej marynacie z dodatkiem sosu sojowego upieczone na żółtym ryżu. Smaczny, syty obiad z mięsem i dużą ilością warzyw. Ryż swój kolor zawdzięcza kurkumie. Niedoceniana, a ma wiele właściwości prozdrowotnych, więc warto po nią sięgać. Szczególnie, że jest to naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego długoziarnistego(...)łyżeczka kurkumy pieprz czarny 2 cebule 2 marchewki 1 brokuł sól MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sól Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą

https:KKuchniaMniam
Pikantne skrzydełka z kurczaka 485

szybciej, niż się spodziewałam, a moja rodzina okrzyknęła je mianem najlepszych skrzydełek, jakie kiedykolwiek jedli :) Świetnie pasować będzie do nich sos BBQ . Składniki: - 6 skrzydełek z kurczaka - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka słodkiej papryki - 1 łyżka czosnku granulowanego - 1/3 łyżeczki chilli / pieprzu cayenne - ok. 3 łyżek oleju - 1 łyżeczka cukru - sól, pieprz Na początku musimy podzielić nasze, umyte oczywiście(...)miejscu, gdzie jest zgięcie, o tak: Gdy skrzydełka będą już pocięte, dodajemy do nich wszystkie składniki - oleju używamy według uznania, z solą i pieprzem postępujemy raczej ostrożnie - sos sojowy jest dość słony, a ostra papryka robi swoje. Co do ilości chilli - podana przeze mnie powyżej jest taka, by skrzydełka były lekko pikantne, idealne do piwa - aby zrobić je na ostro

Kulinarne zapędy Kokosa
Rozgrzewający makaron vermicelli z chilli, imbirem i trawą cytrynową 194

kminku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego 150ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam natkę pietruszki)   Przygotowanie: Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać trochę oliwy. Smażyć cebulę przez(...)zmiękczenia czosnku. Dodaj liść kafiru oraz trawę cytrynową. Wrzuć kminek, kolendrę i kurkumę. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Natychmiast dodaj bulion i śmietanę kokosową. Przypraw solą, pieprzem i sosem rybnym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku. Jeśli potrzeba dopraw jeszcze sosem rybnym. Ugotuj

Moja Delicja
Zupa Miso z tofu i makaronem mie 189

Składniki (2-3 porcje): 750 ml wody 1/2 kostki tofu 1 saszetka bulionu dashi (1 łyżka) 2-3 łyżki pasty miso dymka (zielona część) 1 płatek glonów nori sos sojowy do smaku makaron mie wedle uznania 1. Do małego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy bulion dashi i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron mie, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż makaron(...)odrobiną bulionu i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę bulionu, tak aby w miarę po równo rozdzielić makaron. Wrzucamy pocięte glony nori, poszatkowaną dymkę i tofu pokrojone w kostkę. Dodajemy odrobinę sosu sojowego, jeśli istnieje taka potrzeba. Gotowe

Tajskie smaki
C - Tajska zupa 137

Zupa faktycznie przepyszna! Tajska zupa Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka) 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kolendry gałązki świeżej kolendry szczypior sos sojowy curry mielony imbir pieprz sól 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g brązowego makaronu Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry bądź jeżeli są mniejsze, przekroić na pół. Mięso pokroić(...)poddusić pieczarki wraz z przeciśniętym (bądź drobno pokrojonym) czosnkiem, dodać do mięsa. Całość zalać 1,5 l gorącej wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Przed końcem doprawić sosem sojowym (ilość wg uznania - ok. 2-3 łyżek), solą i ewentualnie pozostałymi przyprawami do smaku. Dodać posiekany szczypior i listki świeżej kolendry oraz ugotowany al dente, brązowy makaron

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wołowina z Sezamem 131

jest bardzo dobre.  Prażony sezam dopełnia smak tego dania. Składniki: 2 łyżki ziaren sezamu 450 g. polędwicy wołowej 1 zielona papryka 4 ząbki czosnku 4  łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki brandy Przygotowanie: Czosnek miażdżymy, paprykę oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki, wołowinę kroimy w cienkie paski. Rozgrzać patelnię z grubym dnem bez dodatku tłuszczu(...)zapach. Uprażony sezam odstawić. Rozgrzać oliwę w woku lub na patelni z grubym dnem, dodać mięso i smażyć ok. 2-3 minuty aż mięso zmieni kolor. Dodać paprykę, czosnek, sos sojowy, brandy, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Przyrządzone danie posypać uprażonym sezamem.       Danie to można podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego

Mama Gotuje
"Odchudzona" golonka w piwie i miodzie 148

jako bazę na zupę.  Składniki (na 2 porcje): 4 małe golonki bez skóry i kości włoszczyzna 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l piwa 1,5 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu rozmaryn majeranek 3 ziela angielskie listek laurowy sól pieprz Przygotowanie: Golonkę myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, a także obsypujemy rozmarynem. Zostawiamy na pół godziny. Włoszczyznę myjemy(...)cebulę i golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dorzucamy ziela angielskie i listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu ok.1 godzinę. W misce przygotowujemy zalewę piwną. Łączymy piwo, sos sojowy i miód, a także wsypujemy trochę pieprzu. Odcedzoną golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. To samo robimy z selerem i marchewkami. Zalewamy mieszanką piwną i posypujemy rozmarynem oraz majerankiem. Wstawiamy

Zakręcony Widelec
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 324

drogowej)!!! Od tamtej pory Coleslawa robię własnoręcznie- Wam też radzę :) Kurczak: * udka kurczaka- 10 szt. * cebula- 1 szt. duża * imbir- 1 łyżka * papryczka chili- 1 łyżka * czosnek- 2 ząbki * sos sojowy ciemny- 5 łyżek * woda- 5 łyżek * miód- 2 łyżki z górką Coleslaw: * kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała) * marchew- 1 mała * szczypior- mały pęczek * mleko- 3 łyżki * majonez(...)Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać. Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę. Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz. Nastawić

Kraina Miodem Płynąca
Chińska zupa cytrynowa z kurczakiem i krewetkami 127

krewetek koktajlowych 4 plastry ananasa z puszki papryka czerwona 3 cm imbiru dwie trawy cytrynowe papryczka chili litr bulionu  marchewka ząbek czosnku szczypiorek  sól pieprz dwie łyżki sosu sojowego łyżka soku z limonki Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy do niego pokrojone w drobną kostkę imbir, czosnek i papryczkę chili oraz trawę cytrynową w całości. Gotujemy wywar przez(...)zupy. Gotujemy wszystko przez około 10-15 minut aż warzywa zmiękną a kurczak nabierze orientalnego aromatu. Teraz czas na dodanie ananasa, pokrojonego w ćwiartki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym oraz sokiem z limonki. Na końcu dodajemy krewetki, po to aby nie rozpadły się nam podczas zbyt długiego gotowania. Chwilę jeszcze trzymamy naszą zupę na ogniu i... gotowe! Teraz

Mango Papaja
Zapiekanka ziemniaczana na porowej pierzynce 111

wielkości ziemniaków - 1 spory por - 1 średnia cukinia - ok. 120 g kiełbasy typu śląska/grillowa/tradycyjna - 2 garści  tartej mozzarelli - 4 jajka - 250 ml mleka 3,2% - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy na kawałki ok. pół centymetrowe, kiełbasę w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażymy na niej lekko kiełbasę i dorzucamy pora(...)jego ścianki masłem. Teraz na pierzynce z pora układamy dachówkowo cieniutko pokrojone plasterki obranych SUROWYCH ziemniaków oraz cukinię. Tak przygotowane warzywa zalewamy mlekiem, w którym należy "rozkłócić" jajka i sos sojowy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i umieszczamy w nim odkrytą zapiekankę na 35-40 min. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startą mozzarellą i 5 minut zapiekamy najlepiej z nawiewem

I tu będę miała takie te
Pierożki na parze z kurczakiem i warzywami chińskimi (porcja - ok. 395 kcal) 197

rzeczy pierogopodobne) ale bardzo smaczne :) Składniki (1 porcja 6-7 pierożków - zdjęcie): 75 g (pół szklanki) mąki pszennej woda (ok 1/4 szklanki ale o tym później) 3 łyżeczki sosu sojowego 50 g piersi z kurczaka 100 g mrożonej mieszanki chińskiej (tu: Biedronka, Mroźna Kraina) 1 łyżeczka oleju (tyle co natłuszczona patelnia) Przygotowanie:  1. Na patelnię (na łyżeczkę rozgrzanego oleju(...)Pierś z kurczaka kroimy na drobe kawałeczki (kostki maks 1x1 cm). Dorzucamy na patelnie i trzymamy pod przykryciem, aż będą gotowe (co jakiś czas przemieszać). W między czasie dodajemy sos sojowy. 3. Przygotowujemy ciasto: do mąki dodajemy po trochu wody, aż uda nam się zebrać całą mąkę w jedną masę (ok. 1/4 szklanki wody, może ciut więcej), wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy

Malowane smakiem
Kaczka duszona z imbirem 113

kaczka 1 trawa cytrynowa, 1 łyżka startego świeżego imbiru, skórka z 1 pomarańczy, 2 ząbki czosnku, 1 chili, 1-2 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 200 ml białego półwytrawnego wina, 400 ml bulionu (najlepiej z kaczki)*, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4 części, wyciąć kości. Oprószyć solą i odstawić, najlepiej na 12 godzin. Do garnka(...)się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjąć kaczkę, zlać tłuszcz zostawiając dwie łyżki w garnku. Wrzucić trawę cytrynową, chili, czosnek, skórkę z pomarańczy, podsmażyć. Wlać wino, zagotować. Wlać bulion, sos sojowy, włożyć kaczkę i dusić do miękkości. W ten sposób można przygotować nogi z kaczki. Podałam z kluskami z jabłkami. * z wyciętych kości, skrzydełek i szyi z dodatkiem marchewki, pietruszki

królestwo garów
SCHABOWY Z SOSEM KURKOWYM 103

Całość wyszła całkiem smaczna, polecam. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1 jajko sól pieprz bułka tarta sezam olej 250 g kurek 1/2 cebuli 150 ml słodkiej śmietanki 1 łyżeczka sosu sojowego sól pieprz 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki A jak to zrobić: Kotlety lekko roztłuc i posolić. Jajko skłócić doprawiając solą i pieprzem. Bułkę tartą połączyć z sezamem(...)umyć i pokroić. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć, mieszając. Dodać kurki i dusić na średnim ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Podlać je sosem sojowym. Gdy kurki się delikatnie podsmażą, dodać śmietankę rozmieszaną z mąką i gotować jeszcze ok 5 minut. (Można dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny i czosnku

Kuchnia w opałach
Kluski jaglane 302

szczerze po raz pierwszy w życiu wykonałam jakiekolwiek kluski. :D Składniki: 5 łyżek kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka dowolnej mąki 1 łyżeczka sosu sojowego do polania sól Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli. Gotujemy, aż całość wchłonie płyn. Ciepłą kaszę miksujemy na gęstą masę(...)cienki wałek. Następnie nożem dzielimy na kawałki.Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię. Po odcedzeniu polewamy sosem sojowym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Schab z papryką w curry sosie. 204

pół białej) 3 ząbki czosnku 2 papryki ok 170 gr pieczarek- pokrojone w ćwiartki 2 łyżki czerwonej pasty curry puszka mleka kokosowego 100 ml bulionu kurczakowego 2 łyżki sosu sojowego puszka pomidorów pietruszka lub kolendra ryż lub makaron No I przechodzimy do pracy- I sam zrobienie obiadu to tylko ok 10 min. Jeżeli chcemy zrobić wrażenie- to - to jest(...)smazymy 2 min- nie dłużej. Nie martwmy się jeżeli gdzie niegdzie mięso jest różowe. Obiecuję- będzie pyszne.:) Dodajemy paprykę, pieczarki I curry paste. Mieszamy. Dodajemy mleko kokosowe, bullion I sos sojowy. Smażymy ok 4 min. I już prawie koniec :)  Dodajemy pomidory- od zagotowania trzymamy ok 2 min. Zciągamy z gazu I dodajemy natkę pietruszki. I obiad gotowy, prawda

Smaki Edyty
Brokułowe risotto natchnione winem i kurczak w sezamie 150

mnie Arborio) oliwa do smażenia olej do smażenia 200 białego wina wytrawnego sól, pieprz sezam (biały i trochę czarnego) 1 mały brokuł sok z cytryny  4 łyżki sosu sojowego Brokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru (by nie stracił kolor). Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wsypać na patelnię ryż i mieszać aby każde ziarenko było otoczone oliwą. Dodać(...)osobnej misce rozgniatamy brokuły widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.  Filet z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie kurczaka obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Kurczaka podajemy z risotto

Bon Appetit Małgorzaty
Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem 185

Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak, 2 małe cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, 3 łyżki kukurydzy, 3 szklanki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka sosu sojowego, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanej naci pietruszki, 1 pierś z kurczaka. Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić. Kaszę namoczyć ok. 1 godz. i ugotować z 3 szklankami wody przez ok. 20 min. Cebulę(...)następnie garnek zwinąć w ręcznik i utrzymać w cieple ok. 1 godz. Kurczaka pokroić, podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Kaszę wymieszać z sosem sojowym, natką pietruszki i podawać z kurczakiem. Może i długo trwa przygotowanie kaszy, ale warto bo danie bardzo zdrowe

Moniki Smakołyki
Krem pomidorowo-brokułowo-cukiniowy 183

pikantny i słony. Uwierzcie - nawet mojej mamie smakowało! Składniki: bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 1/2 średniego brokuła 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor 1 mała cebula  1 łyżka sosu sojowego  1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy Sposób przygotowania: Do garnka z wodą(...)kroimy na mniejsze części. Po upływie 15 minut wrzucamy brokuła, pomidora (można ze skórką), cukinię, cebulę. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy, sos sojowy, masło, ostrą paprykę i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec miksujemy blenderem na gęsty krem i podajemy z jogurtem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
MAKARON MIE Z GZRYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. 144

groszku 1/2 małego brokuła 1 opakowanie grzybów Mun krojonych 2 łyżki młodych pędów bambusa w paseczkach 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1/2 szklanki śmietanki 12 % 3 łyżki oleju sezamowego sos sojowy do smaku świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron przyrządzam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Brokuła dzielę na małe różyczki, blanszuję(...)patelni rozgrzewam olej sezamowy, wrzucam odcedzone grzyby. Następnie dorzucam zielony groszek. Smażę wszystko razem, wrzucam blanszowane brokuły i pędy bambusa. Przesmażam. Następnie dodaję śmietankę, pastę curry, dokładnie mieszam. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem. Podduszam razem około 2-3 minuty. Podaję z makaronem Mie. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania