sos sojowy - 2081 przepisów (strona:58/139)

PIKANTNY KREM Z BATATÓW 182

spora papryczka chili 2 wielkie obrane bataty (ok. 450 g) 1,2 litra bulionu warzywnego 1 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pieprz, sos sojowy do smaku Bataty kroję w mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek obieram, siekam drobno wraz z papryczką chili (z pestkami) i szklę na odrobinie oleju roślinnego. Wrzucam słodkie ziemniaki, zalewam bulionem(...)gotuję do miękkości, dodając na końcu imbir. Miksuję wszystko blenderem na gładki krem i doprawiam kolendrą, gałką muszkatołową, sosem sojowym i sporą ilością pieprzu. Podaję z posiekaną natką pietruszki, kiełkami rzodkiewki i plastrami chili. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SEZAMOWE KIESZONKI DROBIOWE Z SEREM KORYCIŃSKIM 229

akurat mamy ochotę.   Zapraszam na stronę pani Czesławy SER KORYCIŃSKI.  A ja dziś zapraszam na sezamowe kieszonki drobiowe, pyszna propozycja dla drobiożerców. Składniki: 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki soku z cytryny sól 3 szklanki sezamu KRESTO 1 jajko 5 plastrów sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami olej RAPSO(...)smażenia  Wykonanie: Każdą pierś rozcinam na połowę wzdłuż. W każdej robię kieszonkę.Oprószam delikatnie solą. Bulion mieszam z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Wkładam mięso w marynatę, trzymam min dwie godziny. Po tym czasie wyjmuję, do każdej kieszonki wkładam po plastrze sera, spinam wykałaczkami. Każdy kotlet panieruję w rozkłóconym jajku a następnie w sezamie. Wkładam na mocno rozgrzany

Z Majeczką w kuchni
KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA TROCHĘ INACZEJ 901

taki czas, że odeszły w zapomnienie, aż do dziś. Są naprawdę smaczne polecam. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 jajka 8-10 pieczarek 1/2 cebuli 1/2 dużej czerwonej papryki sos sojowy sól, pieprz odrobina mąki lub bułki tartej do zagęszczenia oliwa do smażenia A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę razem z pieczarkami, cebulą(...)papryką. W misce roztrzepać całe jajka do uzyskania lekkiej piany. Dodać pokrojone w kostkę mięso i warzywa, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Zagęścić mąką lub bułka tartą. Ewentualnie można dodać odrobinę świeżej kolendry. Z tak przygotowanej masy na rozgrzanej oliwie smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Danie jest naprawdę szybkie w realizacji i stanowi doskonałą alternatywę

Kuchnia w opałach
Klops domowy z kawałkami kurczaka 186

SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego   05 kg mięsa  z udźca z indyk pół piersi z kurczaka 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka sosu sojowego pół łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem. Zmielić wszystko w maszynce do mielenia mięsa.  Dodać jajka, pokrojoną w kostkę i podduszona na oleju(...)cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i  dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku - nie przesolić.  Pierś z kurczaka podzielić na paski, polać sosem sojowym . Odstawić na  30 min. Do kesksówki, lekko posmarowanej tłuszczem włożyć połowę masy mięsnej.  Na wierzchu układać paski z piersi, lekko wcisnąć w masę. Przykryć resztą masy mięsnej  i dobrze ucisnąć. Piec w piekarniku

W kuchennym oknie Ewy
Pieczony filet z indyka. Domowa wędlina. 199

Składniki: 1,5 kg filetu z indyka, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu Wileńskich , 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżka słodkiej papryki, kilka plasterków suszonego czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie:   Dokładnie myjemy filet z indyka pod zimną wodą, Osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy wszystkie błonki. Oprószamy solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy marynatę: płynny miód +ocet winny(...)sos sojowy + tymianek + słodka papryka. Zalewamy mięsko marynatą, dokładnie nacieramy. Dodajemy plasterki suszonego czosnku. Odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 80 minut. Przez pierwsze 15 minut w 200 stopniach, a następnie 65 minut w 165 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy by mięsko odpoczęło na ok. godzinę

Aga w kuchni
Pieczona pierś z gęsi 174

Składniki: 1 podwójna pierś z gęsi  (u mnie 1kg mrożonej), 3 łyżki sosu sojowego, pieprz świeżo mielony, makaron świder Czaniecki, glazurowane marchewki- przepis tutaj .   Przygotowanie:    Pierś z gęsi rozmrażamy, najlepiej jak przez noc będzie w lodówce się rozmrażać. Następnie myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę ostrym nożem, tak by nie uszkodzić mięsa. Oprószamy(...)mięso świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na zimnej patelni grillowej podsmażamy pierś, na małym ogniu skórą do dołu w celu wytopienia trochę tłuszczu ze skóry (ja nie odkroiłam kości, więc podsmażamy tylko z jednej strony). Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z wytopionym tłuszczem i pieczemy ok. godziny w 170 stopniach. Podajemy

Aga w kuchni
Krem z jesiennych warzyw 209

zupę - krem z warzyw, które zimują w piwnicy. Będę potrzebowała  po 2 dwie sztuki:  Składniki: marchewka  pietruszka  ziemniak por  seler Poza tym:  łyżka sosu sojowego  łyżka gęstej śmietany  łyżeczka mielonego imbiru  pół szklanki soku pomarańczowego  sól, biały pieprz  duża łyżka masła  1,5 litra bulionu  Sposób przygotowania(...)Wszystkie warzywa oprócz pora obrać i ugotować w bulionie do momentu zmiękczenia, ok. 30 min. Pory pokroić w plasterki dusić na maśle. Dołożyć do gotujących warzyw. Sos sojowy, śmietanę i sok pomarańczowy dokładnie wymieszać. Dolać trochę gorącej zupy. Wymieszać, żeby śmietana się nie zważyła. Mieszankę wlać do gotujących się warzyw. Kiedy warzywa będą już miękkie, zmiksować blenderem. Doprawić do smaku

pieprzny smaczek
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce 593

piersi z kurczaka  1 jajko 1 łyżeczka sosu chilli  2 szklanki płatków kukurydzianych  tłuszcz do smażenia  papryka słodka  sól  pieprz kolorowy  sos sojowy ciemny (łyżka)  200 - 300 g mieszanki warzyw chińskich  200 g ryżu  1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelnie wrzucamy masło, roztapiamy i wsypujemy ryż, przesmażamy go do uzyskania(...)niebyły zbyt gruby,  następnie panierujemy w jajku oraz w płatkach   smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu  Warzywa wrzucamy do woka, podduszamy z odrobiną wody i sosu sojowego.  Na talerze nakładamy ryż, następnie porcję warzyw i upieczonego kurczaka. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wieprzowina z warzywami- pork with vegetables 170

tego - obiad jest  ekspresowy . Zapraszam Składniki: 4 kotlety wieprzowe ( schabowe ) 1 cebula czerwona 1 brokuł 2 czerwone papryki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyzki sosu sojowego 1 op małej kukurydzy - baby corn 2-3 łyżki oleju orzechowego lub roślinnego  Wykonanie: Rozgrzewamy na woku olej wrzucamy pokrojony w paseczki schab, cebule- w ćwierćtalarki I przeciśnięty(...)przez praskę czosnek. Smażymy na dużym ogniu 3-4 min. Kroimy paprykę w paski , szykujemy brokuły, kukurydzę. Wrzucamy na wok, dodajemy sos sojowy. Trzymamy na ogniu 3 min. Gotowe :)  Gotujemy noodle- chiński makaron jajeczny. I obiad gotowy. Życzę smacznego :) ps. Gorące podziękowanie za pomoc przy obiedzie - Ani I mojej córce Patrycji. Buziaki dziewczyny

Smaki Edyty
Krokiet z farszem grzybowym 185

obgotowanych w wodzie z solą ) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego na zimno boczk u 2-3 gałązki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu sojowego grzybowego 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej Grzyby siekamy jak najdrobniej się da . Cebulę także siekamy drobniutko . Na patelni(...)rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim najpierw cebulkę z wyciśniętym czosnkiem , jak zmięknie , dodajemy posiekany drobniutko boczek , grzyby , sól , cukier , gałkę , sos sojowy i smażymy jeszcze kilka minut , aż nabiorą przyrumienienia . Odstawiamy do wystygnięcia. Farsz warto zmielić maszynką o grubych oczkach . Do wystudzonego farszu dodajemy posiekany tymianek i doprawiamy pieprzem . Rozkładamy naleśnik i kładziemy łyżkę farszu , następnie zwijamy brzegi

Ogrodnik w podróży
Drobiowe wątróbki z warzywami...Fegato di volatili con verdure ... 162

400g kurzych wątróbek ,400g pieczarek ,cebula ,3 papryki ,4 łyżki oleju ,2 łyżki sosu sojowego, pieprz sól(...)dużej patelni rozgrzać olej, włożyć paprykę, pieczarki, cebulę i smażyć na ostrym ogniu. Po kilku minutach dodać wątróbkę i smażyć mieszając jeszcze 5 minut. Następnie przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i pierzem. Podawać z bagietką lub chlebem i zieloną sałatą.ogórkiem kiszonym... Fegato di volatili con verdure ...... Ingredienti: pollo 400g di funghi 400g fegatini , cipolle, peperoni 3 , 4 cucchiai

w mojej kuchni
Kanapkowa pasta z cieciorką i soczewicą 194

łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku  4 suszone pomidory w oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz  Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż staną(...)się miękkie. 1 minutę przed końcem smażenia dodaj paprykę i lubczyk. Warzywa przełóż do miski ze strączkami. Dodaj pomidory, koperek, sok z cytryny, sos sojowy i zmiksuj na gładką pastę. Na koniec spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do kilku

Roślinna - blog wegański
Chińska zupa ostro-kwaśna 253

litr bulionu drobiowego lub warzywnego pierś z kurczaka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka grzybów mun 50 g bambusa z zalewy jajko mała cebula 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego szczypta (lub więcej) chilli sól dodatkowo: makaron sojowy                     szczypior Cebulę posiekać, kurczaka i pędy bambusa(...)zeszklić na nim cebulę. Wlać bulion. Wrzucić kurczaka i grzyby mun i pędy bambusa. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, sosem sojowym i octem w małej miseczce. Wlać mieszankę do zupy i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić szczyptą chilli i ewentualnie solą. Jajko roztrzepać i wlać wolnym strumyczkiem

wyzwania kuchenne
Kaczka pieczona w mandarynkach 132

skojarzeń - tak mi się zrymowało). Składniki (2 porcje):  2 średnie piersi z kaczki 1 soczysta, najlepiej kwaskowata mandarynka sól, pieprz majeranek  1 - 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego (lub sojowo - grzybowego) Tao Tao       Przygotowanie: Umyte piersi z kaczki solimy i solidnie zsypujemy pieprzem, posypujemy majerankiem i obkładamy plasterkami czosnku. Przed przyprawianiem(...)należy pamiętać o nacięciu skóry. Mandarynkę obieramy i dzielimy na cząstki. Dwie z nich przydadzą nam się później. Pozostałe lekko zgniatamy i obkładami nimi kaczkę. Całość skrapiamy sosem sojowym. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godzinki. Gotowe do marynowania ;) Zamarynowane piersi obsmażamy z obu stron na patelni. Szczególnie ważne by skórę porządnie zrumienić - jest wtedy szansa, że będzie chrupiąca

Kuchnia po mojemu
Kurczak w curry z masłem orzechowym 128

language:EN-US;} Składniki: 400 ml mleczka kokosowego filet z kurczaka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki   imbiru ½ cytryny 1 łyżka cukru 3 łyżki curry 1 łyżka sosu sojowego 4 czubate łyżki masła orzechowego Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Następnie dodać imbir i curry, ciągle mieszając smażyć przez kilka minut. Filet pokroić w kostkę, posolić(...)dodać na patelnię. Gdy mięso nie będzie już surowe dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać.  Kolejno dodawać mleczko kokosowe (tylko śmietanka), sos sojowy, sok z cytryny, cukier. Całość dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Podawać z ryżem (u mnie ryż brązowy). SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
WIEPRZOWINA W LEŚNYCH GRZYBACH 101

przecież dopiero mamy Maj - zobaczycie oni się nie obejrzymy, a leśnych skarbów szukać będziemy. SKŁADNIKI: 70 dag łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 garści suszonych grzybów (podgrzybki, lub prawdziwki) sos sojowy 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól,pieprz mąka olej woda lub bulion A jak to zrobić: Na dość głębokiej patelni rozgrzać olej(...)Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące (nie będzie później konieczności zagęszczania sosu), przełożyć na patelnię i całość podsmażyć, mieszając. Gdy mięso będzie już lekko podsmażone, polać je sosem sojowym. Po około 15 minutach dodać liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby (bez uprzedniego ich namaczania - lepiej oddadzą swój aromat). Podlać wszystko wodą, lub bulionem. Gdy grzyby i mięso

Kuchnia w opałach
Sałatka z łososiem i mandarynkami 170

sałatki z truskawkami i fetą), które warto dla odmiany wypróbować.  Składniki na 2-3 porcje: sałata lodowa 100g łososia wędzonego 1 kula mozzarelli (100g) 2 mandarynki łyżka sezamu sos sojowy Kikkoman sok z cytyny Przygotowanie: Liście sałaty umyć i porwać na mniejsze części. Układać bezpośrednio na talerzach/w miseczkach. Mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie.  Łososia pokroić(...)paseczki i razem z kawałkami mandarynek dodać do sałatki. Sezam uprażyć przez chwilkę na patelni i posypać nim sałatkę. Następnie skropić ją sosem sojowym i sokiem z cytryny. Aby sałatka była bardziej kolorowa zamiast sałaty lodowej można użyć mieszanki sałat (lub dodać inne ulubione składniki). Smacznego

Ze smakiem i z pasją