Posyp ziarenkami Chia- dzienna dawka to łyżka! Dodaj pozostałe składniki z listy. Posól do smaku, dosmacz oliwą. Zrób wzorki z glassy sojowej- to nie tylko wzór, ale wspaniały smak sosu sojowego i octu balsamicznego z Modeny. Możesz dodać majonez dekoracyjny jeśli chcesz. Dodaj natki pietruszki oraz nasion dyni. Posyp Piekłem-Niebem- kompozycją prażonych ziaren Ziarenkowa. Suszone pomidory i oliwki dodadzą
Z Kuchni Do Kuchnimożna użyć dowlonego rodzaju ketchupu: łagodnego lub ostrego. Cukier trzcinowy można zastąpić 2 łyżkami płynnego miodu czy melasy, a w ostateczności 2 łyżkami białego cukru. Sos worcestershire można zastąpić sosem sojowym czy maggi, ale wpłynie to na smak sosu. Suszoną cebulę można zastąpić świeżą, bardzo drobno poszatkowaną czy prażoną. Szklanka = 250 ml. Sos idealnie nadaje się jako marynata do mięs
Gospodyni MiejskaRoladki z kurczaka z serem kozim w sosie musztardowym Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 4 plastry sera koziego 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej zioła prowansalskie łyżka sosu sojowego jasnego papryka czerwona pieprz olej do smażenia Sos musztardowy: 2 łyżki musztardy dijon ¼ szklanki białego wina lub bulionu warzywnego tymianek, sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki
Mania Gotowaniapapryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot
Martyna Cookspieprzu 1 łyżka sosu tabasco 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka mielonego cynamonu 330 ml piwa Guinness Stout 110 ml oleju z orzeszków arachidowych 3 łyżeczki soli 30 ml sosu sojowego Przygotowanie: W rondelku należy wymieszać: whiskey, piwo Guinness, sos Worcestershire i tabasco. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie należy dodać biały pieprz, czosnek, sól i miód. Całość dobrze wymieszać, zredukować
naRuszciełyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki sosu Sambal Oelek (lub inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku) 1 łyżka keczupu 2 łyżeczki cukru szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków ok. 200 ml wody 2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej Podstawą dobrego dania chińskiego jest niewątpliwie sos, który doskonale łączy wszystkie składniki i dodaje
Świat Domowej KuchniKiedy ciasteczka pieką się robimy surówkę. My zrobiliśmy z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, pomidorów, kukurydzy i papryczki chili. Wymieszaliśmy warzywa z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym. Kiedy ciasteczka są gotowe podajemy na gorąco z ostrym sosem chili. Bardzo polecamy to danie, bo wyszło PRZEPYSZNIE, tak właśnie, pisane dużymi literami, bo na to zasługuje. Zróbcie je w swoich domach
vegetanieświeżej kolendry lub mięty, 1 limonka (tylko skóra, sok zostawić na koniec gotowania), 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego. Do podania (opcjonalnie): 4 łyżki gęstego, zimnego jogurtu, tajski sos chili . Przygotowanie: Limonkę wyszorować i sparzyć. Otartą skórkę zmiksować z pozostałymi składnikami pasty. Na rozgrzanym oleju zrumienić kawałki
SzczyptaSmaQwody mineralnej gazowanej 1 łyżka oleju + do smażenia (opcjonalnie skórka ze słoninki ) Farsz: 1 szklanka soczewicy zielonej 1 cebula jajko sól, pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżka sosu sojowego 3 ząbki czosnku 30 dag mięsa mielonego z indyka sos: 150 g jogurtu naturalnego 1 pęczek posiekanej bardzo drobno natki pietruszki sól, pieprz Wszystkie
pieprzny smaczeksmażenia 1/2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ryż 1 jajko 1 zielona cebula ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chili 1 cm świeżego imbiru Marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę Sos: ½ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 100 ml wody 1 łyżka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie) 2 łyżeczki
Mania Gotowaniakażdy z gości miał szansę odnaleźć swoje smaki do mięsa przygotowałam dwa różne sosy, a trzeci powstał bez mojej pomocy podczas pieczenia. Oto przepis na sos borowikowo - ziołowy, który doskonale nadaje się do różnego rodzaju mięs pieczonych. Składniki (na ok 0,7 litra sosu): 10-15 dag suszonego borowika 1/2 kostki rosołowej drobiowej 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 pęczka kopru(...)przy pomocy Męża ;) ...podobnie postępuję z zieleniną Następnie wszelkie uzyskane półprodukty lądują z powrotem w bulionie powstałym na bazie przecedzonej wody z moczenia grzybów. Teraz pozostaje tylko doprawić: odrobiną sosu sojowego, pieprzem oraz podsmażonym na maśle czosnkiem posiekanym wraz z cebulą. Sos zagęściłam odrobinę mąką i zabieliłam osoloną śmietaną. Na koniec wcisnęłam odrobinę cytryny by ożywić lekko smak. Dodanie zieleniny
Kuchnia po mojemunowej, ciekawej odsłonie kulinarnej. 2 duże marchewki sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropli sosu sojowego Marchewkę zetrzeć na obieraku na wstążki, z podanych składników przygotować sos i polać nim marchewkę, delikatnie mieszając
Jadło i czytadłochyba jednak zostanę fanka tradycyjnego schabowego. Ale zachęcam do wypróbowania, wszak dobrze jest poznawać nowe smaki. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu sól pieprz 2 ząbki czosnku ocet balsamiczny sos sojowy 12 plasterków sera camembert A jak to zrobić: Kotlety zamarynować w sosie, occie i przeciśniętym przez praskę czosnku. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Kotlety wyciągnąć z marynaty i oprószyć
Kuchnia w opałachJest druga połowa maja, a jest tak zimno, że włącza mi się w domu ogrzewanie… Z tęsknotą patrzę na prognozy pogody i zazdroszczę wszystkim szczęśliwcom
UgotujmyTo.pldodatkami, sashimi z polędwicy wołowej i deser dla dwojga . W skład zestawu wchodzą: sashimi (świeże warzywa marynowane w kremie wasabi, zawinięte w plastry polędwicy wołowej, podane z imbirem i sosem sojowym); Picanha, brazylijski udziec wołowy w plastrach podany z jednym z wybranych sosów (powidła śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe
Kulinarne przygody Gatitydanie awaryjne - i smacznie oczywiście :) SKŁADNIKI (na 4 burgery) 4 duże bułki do burgerów z sezamem Mięso: 400-500g dobrej jakości mięsa mielonego 1 mała cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego żółtko 1 ząbek czosnku - drobno posiekany sól, pieprz Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka keczupu
Moje Kuchenne Rewelacjekulki. Na rozgrzanym oleju na małym ogniu smażymy pulpety. Składniki na sos słodko-kwaśny : 8 łyżek octu ryżowego lub winnego 8 łyżek cukru brązowego 8 łyżek ketchup 4 łyżki sosu sojowego jasnego Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy I zagotowujemy w garnku- około 3 min. Sos gotowy. Można doprawić do smaku czosnkiem. Ryż zasmażany: Gotujemy szklankę ryżu. Składniki: 3 pieczarki - pokrojone
Smaki Edyty