szybki obiad lub kolację na gorąco. Wystarczy wstawić wodę na makaron i w międzyczasie przygotować smaczny sos na bazie surowej białej kiełbasy, kilku pomidorów i odrobiny śmietany. SKŁADNIKI 200 g surowej białej kiełbasy 200 g śmietany ( najlepiej sojowej ) pół szklanki białego wina ( lub odrobinę wody od gotowania makaronu ) kilka pomidorów koktajlowych 400 g makaronu typu cienkie wstążki papryczka(...)Dodać pół szklanki białego wytrawnego wina ( ewentualnie podlać odrobiną wody od gotowania makaronu ) i dusić kiełbasę przez około 10 minut. Dodać śmietanę, energicznie wymieszać i zakończyć gotowanie sosu. Śmietana nie ma być gotowana a tylko przeparzona. Dodać sól do smaku i makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu. Podawać na gorąco. SMACZNEGO
zielonacukinkamleko kokosowe i gotujemy całość na wolnym ogniu. W kolejnym kroku dodajemy bulion i obficie doprawiamy zupę pieprzem cytrynowym, pikantnym sosem imbirowym z soją i solą, dodajemy kiełki fasoli mung oraz część szczypioru. Podajemy z makaronem ryżowym lub sojowym i szczypiorem. Smacznego
Taste Of My Daygdyż staram się jeść zdrowo. Będzie jajo, ale nie smażone, udusimy je! Skladniki -salsa pomidorowa ze świeżych pomidorów -jajo -parówki sojowe Polsoja -pomidor -szczypior -liść salaty -prażone ziarna Słoneczne Pola od Ziarenkowo -sól,bazylia -chleb domowy- TUTAJ Podgrzej sos pomidorowy na patelni wbij jajo i poczekaj aż się zetnie.Międzyczasie podgrzej na wodzię parówki 100% roślinne Polsoja – o Polsoja
Z Kuchni Do Kuchniteż na kanapach. Ja bardzo lubię podawać go do tradycyjnego zestawu obiadowego, który umieszczam poniżej. Można pokusić się o zrobienie sosu jako dodatku do pasztetu, np. chrzanowego (w tym celu w rondelku wystarczy podgrzać odrobinę roślinnej śmietanki lub mleka sojowego, dodać chrzan i przyprawy), jednak moim zdaniem nie jest to konieczne. Pasztet ma delikatną, wilgotną konsystencję, a łódeczki ziemniaczane
Roślinna - blog wegańskiZdrowo, kolorowo i całkiem szybko. Na zdjęciu: kasza jaglana, surówka z czerwonej kapusty, marchewka curry , kotlety sojowe kebab-gyros i ogórki kiszone. Jak zrobić surówkę? Składniki: 1/2 małej czerwonej kapusty 1-2 jabłka 1 cebula sos: olej z pestek winogron lub oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz Zblenduj warzywa (lub drobno pokrój). Zmieszaj składniki sosu i polej nim surówkę
Qlinarnie i Qlinarniemałego banana * 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego * 1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych Sobota i niedziela 8.00 - miksujemy : * 250 ml mleka sojowego (czystego, bez dodatków) * 200 g truskawek lub wiśni, malin, jagód * 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego * 1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych 11.30 - miksujemy(...)miksujemy: * 300 ml soku pomidorowego * 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub tofu lub fety 40 g * 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego * rozgnieciony mały ząbek czosnku - niekoniecznie * 1/2 łyżeczki morszczynu - uważać przy problemach z tarczycą! 18.30 - miksujemy: * 250 ml mleka sojowego * 6 szt. moreli suszonych** * 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego
Zdrowa Kuchnia SowyOliwki zielone (10 szt.): 31 kcal, czarne: 40 kcal Kolety sojowe a la schabowy (5 sztuk): 93 kcal Gotowana pierś z kurczaka: 151 kcal/100 g Filet z piersi z kurczaka w panierce: 268 kcal/100g Grillowany filet z piersi z kurczaka: 123 kcal/100 g A co z sosem? Najlepiej zrobić na bazie jogurtu naturalnego i np. musztardy. Majonez jest
Czarnawisienkadrożdżowych. Był już podstawowy przepis na RACUCHY Z JABŁKAMI , były RACUCHY Z OWOCAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM i ostatnio RACUCHY KUKURYDZIANE . Dziś do ciasta dodałam 2 duże kopiaste łyżki płatków z nasion amarantusa i odrobinę więcej mleka (sojowego, bo akurat takie miałam otwarte) - tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Część racuchów smażyłam na patelni
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEreal only as long as they last. Couldn't you say the same thing about life? Waking Life Składniki: 1 kalafior 1-2 ząbki czosnku 1.5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Makaron tagliatelle (u mnie pełnoziarnisty) Oliwa z oliwek lub olej do smażenia przyprawy: pietruszka czosnek pieprz sól opcjonalnie: pieczarki lub inne warzywa Przygotowanie: Główki(...)czosnek, dopóki nie zmięknie. Do blendera wrzucamy kalafior, wlewamy mleko, wsypujemy przyprawy: czosnek, pieprz i sól oraz dodajemy mniej więcej połowę podsmażonego czosnku. Całość miksujemy, aż uzyskamy gęsty, płynny sos. Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do garnka wlewamy pożądaną przez nas ilość przyrządzonego sosu, delikatnie go podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, wrzucamy do niego odcedzony makaron oraz
Weganizm infantylnyKawałki tuńczyka, soczysty melon i ananas, do tego kapusta pekińska i ryż. Polane sosem majonezowym z dodatkiem kurkumy i grubo mielonego pieprzu. W prawdzie t uńczyk z puszki nie jest najzdrowszy, ale czasami można się skusić ;) Za to kurkuma ma wspaniałe właściwości prozdrowotne - wspomaga pracę wątroby, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także zapobiega nowotworom. Ale przede wszystkim uwielbiam(...)ananas 1/2 świeżego lub z puszki melon (np. galia) 1/2 majonez (użyłam sojowy) 4 łyżki kurkuma sproszkowana 1/4 łyżeczki pieprz, sól do smaku Przygotowanie: Kapustę pokroić na drobne kawałki, dosypać ugotowany ryż. Ananasa i melona obrać ze skórki, pokroić. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Polać sosem z majonezu z dodatkiem kurkumy (ewentualnie dosolić), posypać świeżo zmielonym pieprzem
głodny alergikpieczarki brunatnej lub grzybów azjatyckich · 1 łyżka masła / oliwy · 1 łyżeczka sosu rybnego · pieprz do smaku · 100 g pędów bambusa(...)kurczaka · 2 szczypty chili Przygotuj: spory garnek Podaj z: · makaronem ryżowym lub sojowym Marchewkę kroimy w drobne paseczki (julienne) i odstawiamy na bok. Odcedzony rosół wstawiamy na gaz i dodajemy 3 listki kafiru . Pozostałe trzy rozcieramy w moździerzu i uzyskany proszek też dorzucamy
Bazując na smakuProsty i szybki sposób na smaczne kotlety i surówkę w nieco innym wydaniu. Seler panierujemy w orzeszkach, a surówka to zwykłe kapusta, marchewka i cebula ale w nowym sosie. Do tego kasza lub ziemniaki i obiad gotowy. P.S. Coleslaw to nie słowo (ani tym bardziej surówka) pochodzenia polskiego, choć zapis słowny może to sugerować. Wymawia się(...)łyżki majonezu roślinnego (lub tradycyjnego) 4 łyżki ulubionego mleka lub jogurtu naturalnego (sojowego lub zwykłego) 1 łyżeczka chrzanu (ze słoika) 2-3 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego sól, pieprz Drobno pokrój kapustę, marchewkę i cebulę (np. za pomocą blendera). Wymieszaj dokładnie składniki sosu. Następnie wymieszaj go z warzywami. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Konkurs
Qlinarnie i Qlinarniewrzenia. Resztę oliwy rozgrzewamy rozgrzewamy na patelni , obsmażamy mięso na rumiano z dwóch stron. Zalewamy przygotowanym sosem i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut. Gotowe! UWAGA! Jeśli chcemy by danie było łagodniejsze możemy śmiało dodać na koniec ok. 150 ml śmietany ( np. sojowej ). Smacznego
Ostra na Słodkojogurt naturalny lub śmietana oraz zamrożony bulion (lub bulionetka). Na ich bazie można szybko i łatwo stworzyć dowolny sos doprawiony tak jak lubisz. Kochasz makaron? Zawsze miej pod ręką passatę pomidorową, pomidory w puszce i cebulę - tyle wystarczy, by stworzyć podstawowy sos pomidorowy. :) 3. Czy trzymasz linię? Jeśli jesteś na diecie, to Twoje posiłki powinny być bogate w białko(...)zdrowa duszona ryba gotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady, ciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto mieć je pod ręką :) mleko Do sosów, do beszamelu, do płatek, do deserów, do picia przed snem.... i mogłabym tak wymieniać bez końca. Jeśli nie możecie pić krowiego, to zaopatrzcie się w roślinne np. sojowe lub migdałowe ryż Najlepiej basmati - szybko się
Cooking Monsterświęta to święta! Mam nadzieję, że i Wy macie takie podejście! Przyznam się bez bicia, że za śledzikami nie przepadam i nie wiem czy kiedykolwiek się przełamię. Mimo wszystko, sos tatarski, w których najczęściej są one zanurzone, jest rewelacyjny. Jakiś czas temu, moja koleżanka, która jest weganką, podrzuciła mi wspaniały przepis. Stwierdziłam, że będę musiała wykorzystać go na święta. Zrealizowałam(...)dużej rodziny! :) Składniki: - 625ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) - 250g boczniaków - 150g płatków ryżowych - 4 kiszone ogórki - pół pora - pęczek natki pietruszki - pęczek koperku - sok z całej cytryny - 1,5 łyżki octu jabłkowego - 1 łyżka musztardy - sól, pieprz opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu (ja pominęłam, gdyż użyłam słodzonego mleka) Sos: W garnuszku umieszczamy płatki ryżowe, dodajemy mleko i gotujemy
Be Fit Be Strong