wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam przeróżne sosy i dipy! Od podstawowych, przez słodko-kwaśne, aż po czasem bardzo dziwaczne. Z dobrym sosem każdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle(...)wiadomo czego jeszcze, a produkty i posiłki, które mogę przygotować sama, robię własnoręcznie w domu. Korzystając z darów natury, dbam o siebie i swoje ciało. Większość ludzi sosy przygotowuje na bazie majonezu lub śmietany. Ok...majonez to jajka i olej, więc teraz pewnie zadajecie sobie pytanie, co w tym złego. Przecież jajka są zdrowe, a olej czy oliwa powinna znajdować
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńsosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju produktów mlecznych - w tym mleka sojowego
w mojej kuchniwyciągasz z lodówki pastę z suszonych pomidorów), a kiedy jesteście już po kawce, wpadasz na chwilę do kuchni, nagrzewasz piekarnik, myk myk wałek, kółka, nadzienie, jedna blacha, potem kółka, sos i blacha "pizzerenek" dla dzieci, na koniec rolujesz PALUCHY dla małych i dużych, i wszyscy zadowoleni - bez ślęczenia pół dnia w kuchni, bez dzwonienia do pizzerii, tyle że fotek(...)zrobić ale grunt, że ludziom smakowało ;) Na koniec dodam jeszcze, że dokładnie ten sam przepis możecie wykorzystać do produkcji na słodko; wystarczy drożdże zamiast w wodzie wymieszać w mleku sojowym a zamiast ziół prowansalskich do ciasta dodać cukru waniliowego i już możecie piec bułki "mleczne" albo roladę z nadzieniem makowym albo cokolwiek, co tylko podsunie Wam wyobraźnia. Podsumowując, od dziś
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpokroić w kostkę i na gorącym oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, pieprz, kucharka, wlać wodę i dusić do miękkości mięsa mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie wody i wlać do sosu mieszając - do smaku doprawić przyprawą w płynie z mieszanki makaronu po seczuańsku odłożyłam duże muszle i resztę wykorzystałam do obiadu - muszle też wykorzystam jako nadziewane.... makaron ugotować w osolonej wodzie(...)minut i wylać na sito podać gulasz z makaronem na syty, smaczny obiad...........SMACZNEGO!!! makaron po seczuańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli, produkt naturalny - skład: makaron sojowy, makaron jajeczny, suszone boczniaki, suszone grzyby mum, czosnek, por, papryczka chili - opakowanie: 250 gram / starczy dla 3 osób do najedzenia się
W Mojej Kuchni Lubięroku korzystam z jej dobrodziejstw. Nie wyobrażam sobie lata bez racuszków! SKŁADNIKI: * cukinia – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * jajko L – 1 szt * mleko ( u mnie sojowe ) – 2 łyżki * sól – do smaku * pieprz – do smaku * oliwa / olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię trzemy na grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do niej mąkę, jajko(...)rozgrzanej oliwie formując racuszki , przez ok. 4-5 min. z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu. * Możemy zjadać solo lub z ulubionym sosem np. jogurtowo – czosnkowym
Ostra na Słodkodrożdży instant 0.5 szklanki i 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 3 plastry ananasa (może być z puszki, chociaż polecam świeżego) 3 plastry wędliny sojowej 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól oregano czosnek chilli (opcjonalnie) Przygotowanie: Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dolewamy 0.5 szklanki wody, 2 łyżki oleju i wyrabiamy(...)minut. Po tym czasie wykładamy je do nieprzywierającej (posmarowanej niewielką ilością oleju) tortownicy/brytfanny. Koncentrat pomidorowy mieszamy w garnuszku z 3 łyżkami wody i wszystkimi przyprawami poza solą. Smarujemy sosem spód pizzy, na który następnie wrzucamy pokrojoną szynkę oraz ananasa. Pizzę pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 20-30 minut. Smacznego
Weganizm infantylnycukinii * 1/4 czerwonej papryki * 1/2 papryczki chili * 1 pęczek grubego szczypioru * 1 pęczek natki pietruszki * 1 ząbek czosnku * 1 cebula * 2 jajka * 3 łyżki mąki pszennej (najlepsza mąka sojowa) * 1 łyżeczka soli * pieprz Sposób wykonania Warzywa umyć, osuszyć, obrać. Cukinię zetrzeć na najgrubszej tarce do jarzyn, ziemniaki zetrzeć na średniej tarce, a cebulę i czosnek na najdrobniejszej. Z papryczki chili(...)natkę pietruszki drobno pokroić. Wszystkie warzywa razem wymieszać, dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem pieprzowym lub innym ulubionym sosem. Sos pieprzowy przepis tutaj
Mix smakuNie kotlety, a kotleciki. Nie przepadamy za zdrobnieniami, ale są tak małe, że kotletami jakoś niezręcznie je nazywać. Oprócz czarnego ryżu, który jest tak naprawdę ciemno
slodkokwasnaplWszystko się sypie. Świąteczny nastrój prysł. Składniki (1-2 porcje): opakowanie naturalnego tofu firmy Polsoja marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm , sól morska, pieprz ziołowy, papryka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpłatów makaronu lasagne (wersja thin) lub 4-5 płatów (wersja thick) 100 gram szpinaku (wersja thin) lub 400 gram szpinaku (wersja thick) 1 szklanka mleka migdałowego (wypróbowałam także mleko sojowe i kokosowe, spośród tych trzech polecam migdałowe) 6 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek mąki pszennej przyprawy: sól pieprz gałka muszkatołowa opcjonalnie: bazylia Przygotowanie: Szpinak (mrożony(...)niewielkim ogniu. W trakcie podgrzewania dosypujemy mąkę i mieszamy całość. Po dokładnym wymieszaniu zalewamy oliwę z mąką 1/4 szklanki mleka migdałowego. Mieszamy. Gdy w trakcie mieszania konsystencja sosu stanie się bardzo gęsta, dolewamy kolejne 1/4 szklanki mleka. Stale mieszamy. Po raz kolejny do uzyskania bardzo gęstej konsystencji, tuż przed zagotowaniem się sosu. Dolewamy wtedy ponownie 1/4 szklanki mleka. Czynność powtarzamy
Weganizm infantylnyopakowaniu) 5 paluszków krabowych 1 duża dymka garść listków świeżej kolendry 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina soku z limonki 10g (dosłownie odrobina) makaronu sojowego (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu) 1 białko jajka, do smarowania mała butelka oleju 1. Paluszki, dymkę, liście kolendry drobno siekamy (można użyć blendera). Dodajemy musztardę, majonez, sól, pieprz(...)składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub słodkie chilli. Gotowe! :) Wskazówka: Nie przestraszcie się, że na sajgonkach po wrzuceniu do oleju zaczną robić się bąble. Ja za pierwszym razem myślałam, że sajgonki same wyjdą
Tajskie smakibardziej się wkręcam w temat wegańskiego jedzenia, tym bardziej zadziwia mnie fasola. Do tej pory jadłam ją głównie jako fasolkę po bretońsku lub w sosie pomidorowym jako dodatek do angielskiego śniadania. A tymczasem okazuje się, że fasola to prawdziwy kameleon. Robi za jajko w majonezie wegańskim (i smak majonezu przypomina ten tradycyjny), robi też za słoninę w smalcu (i smak(...)muszę przyznać szczerze, że wynik bardzo pozytywnie nas zaskoczył :) Składniki: 3/4 szkl. białej fasoli 2 niewielkie jabłka 2 nieduże cebule 4 ząbki czosnku 3/4 szkl. oleju 4 łyżki granulatu sojowego sól pieprz majeranek (opcjonalnie) Fasolę moczymy, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w małą kostkę, jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy razem na oleju ok. 5 minut. Przestudzoną
chwile dla mniewodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia w sosie Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego(...)bardziej podkreśla ten smak. U mnie w domku zniknęło w parę chwil, także miejcie się na baczności! :) Forma o średnicy 25cm. Składniki: - 200g mąki ryżowej - 150ml mleka (u mnie sojowe) - 50+15g płatków migdałów (15g do ozdoby) - 3 jajka - awokado - mango - 2 łyżki ksylitolu - 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Be Fit Be StrongSkład: woda, olej słonecznikowy BIO, soja BIO (6%), syrop pszenny BIO, emulgator - lecytyna sojowa, stabilizatory (ksantan, guma guar, karagen), sól morska, naturalny aromat, przeciwutleniacz (ekstrakt z dużą zawartością witaminy E). Firma: Provamel. Dystrybutor: Vegamerket. Cena: ok. 6-7 zł. Masa netto: 250 ml. Muszę powiedzieć, że dziwnie, ale bardzo smacznie było jeść/pić śmietankę, która jest gęsta i kremowa(...)nadaje się jednak do ubijania, ale jest dość gęsta, więc można ją z powodzeniem dodawać do deserów (co zresztą poleca producent). Poza tym może służyć jako dodatek do herbaty, sosów i dań obiadowych. Produkt roślinny w 100%. Zawiera alergeny: soję i pszenicę. Podsumowując, relacja: cena-pojemność-smak-jakość jak najbardziej na plus. W przyszłości pewnie jeszcze kupię, ale biorąc
Qlinarnie i QlinarnieSosy do makaronów na bazie masła i śmietany są pyszne… I przy okazji mają milion kalorii. Ten sos jest inny. Kremowo miękki i gładki, delikatny. On miał ochotę na makaron. Ja na kalafiora. Czy w takim połączeniu uda się znaleźć wspólny mianownik? Okazało się to całkowicie wykonalne. I zdrowe! Bazą tego sosu jest kalafior. A w zasadzie puree z kalafiora(...)mniejsze kawałki oraz świeży ząbek czosnku. Całość zamykamy i miksujemy na gładką masę. Sos podgrzewamy do zagotowania na małym ogniu i mieszając gotujemy go ok. 4-5 minut, aby pozbyć się ostrego smaku świeżego czosnku. Próbujemy, ponownie doprawiamy do smaku gałką i pieprzem oraz solą. Podajemy sos z makaronem typu wstążki – bavette, tagliatelle, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki
Karo in the Kitchen