sos sojowy - 2081 przepisów (strona:119/139)

1. Zabawa w ciepło-zimno: czyli owsianka dla niezdecydowanych ★ 151

owsianka z truskawkami na ciepło! * Całonocna owsianka (overnight oats) - to po prostu płatki owsiane, które przez całą noc nasiąkają płynem którym je zalejemy w lodówce - ja najczęsciej używam mleka sojowego lub kokosowego, lecz równie dobrze może to być woda czy mleko krowie lub jogurt. Uwaga! Radzę zakryć czymś owsiankę aby przez noc nie pochłonęła przykrych zapachów z lodówki. Plusy(...)/jaglanych/gryczanych etc.) - 1/2 łyżeczki cynamonu - szczypta kurkumy - 5 goździków - miód (ilość według uznania) - 1/2 szkl. mleka (preferuję roślinne, lecz krowie także się nada) - 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/aromatu waniliowego Sos: - szkl. mrożonych truskawek (dziękuję mamo, za cały zapas w zamrażarce!) - łyżka jagód - 2 tabletki stewii (lub innego słodzidła, tylko nie miodu!) WIECZOREM: 1. Szklankę zamrożonych truskawek wstawiamy

Pland based fille
Kotleciki sojowe 139

Uwielbiam wszelkie kotlety w wersji wegetariańskiej. Dlatego chętnie sprawdzam różne nowe przepisy. Ostatnio trafiłam na kotleciki sojowe i postanowiłam, że będą idealne na obiad. Przepis z "Przyślij przepis" 7/2011 (z moimi zmianami) Składniki: - woreczek soi - czerstwa bułka - cebula - 2 jajka - natka pietruszki - sól - pieprz - bułka tarta Wykonanie: 1. Soję zalewamy w garnku wodą i moczymy przez 4-5 godzin. Następnie(...)Doprawiamy i mieszamy. 6. Z masy formujemy placki. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. 7. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Rada: placki najlepiej smakują z sosem pieczarkowym lub innym. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja akurat podałam z mizerią

Pasja Smaku
Skomponuj swój idealny lunch! 175

groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać?  Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek  ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiego(...)Wielonienasycone : Wśród nich dominują tłuszcze omega-3 i omega-6, które mają najwyższą wartość odżywczą. Zatem powinniśmy spożywać jak najwięcej tłuszczy właśnie z tej grupy!  lniany słonecznikowy  sojowy kukurydziany z orzechów i nasion Znajdziemy je także w tłustych rybach morskich, jak : łosoś makrela śledź sardynka A ponadto w :  nasionach dyni nasionach słonecznika w orzechach  Jedna porcja

Kuchnia Ellie
Prosta zapiekanka porowo-ziemniaczana 295

widzisz na zdjęciu powstał dzięki użyciu wegańskiego majonezu – możesz użyć kupnego, ale moim zdaniem najsmaczniejszy i zdecydowanie mniej kosztowny będzie ten, który przygotujesz sobie w domu: 1 szklankę mleka sojowego, 2 łyżki octu jabłkowego oraz 3 łyżeczki musztardy ubijaj stopniowo dolewając cieniutkim strumieniem ¾ szklanki oleju rzepakowego dobrej jakości – możesz to zrobić przy użyciu blendera (ja miksowałam swój majonez jakieś(...)wystarczą na duże porcje dla 6 osób lub mniejsze dla 8 osób. Użyłam naczynia eliptycznego o średnicy 34x26 cm, ale możesz użyć innego zmieniając ilość warstw.  Najpierw przygotuj sos. Wszystkie pory przekrój na pół pozbywając się zielonych liści oraz końcówek i dokładnie umyj. Przekrój je wzdłuż na pół, a potem ponownie na pół i posiekaj w 1 cm kawałki

Roślinna - blog wegański
Tom yum - tajska zupa ostro-kwaśna 129

Bazą tej niezwykłej zupy jest pasta sporządzona z roztartych w oleju sojowym: trawy cytrynowej, szalotki, kłącza galangalu, chili, czosnku, suszonych krewetek oraz liści i soku limonki.  Gotową pastę możecie kupić za kilka złotych w sklepie z orientalną żywnością. D dodaje się kilka łyżeczek na garnek.  Zupę tom yum możecie spotkać w różnych wersjach - z krewetkami, z kurczakiem(...)grzyby, np. mun lub shitake) sok z połowy limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 plasterki galangalu 2 plasterki imbiru 1 średniej wielkości pomidor 1 świeża kolba kukurydzy 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego ok. 10-15 krewetek kilka pędów świeżej kolendry makaron ryżowy Przygotowanie: W garnku zagotować wodę na zupę. Gdy woda się zagotuje, zacznijcie moczyć makaron ryżowy

W SMAK
Kurczak curry 230

razu wiedziałam, że kurczak curry będzie potrawą, którą przygotuje. To był mój wymysł, więc trochę bałam się efektu końcowego, ale wyszło na prawdę smacznie. My jedliśmy z makaronem sojowym, ale myślę, że lepszy będzie zwykły makaron lub ryż, bo ten był za delikatny. Wygląd może nie powala, ale smakuje na prawdę dobrze! Składniki: - pierś z kurczaka; - garść mrożonej zielonej fasolki(...)smażyć. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać, żeby nie było grudek, oraz, żeby się nie przypaliło. Powoli dolewać zimne mleko i wodę cały czas mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje. Przyprawić curry oraz solą. Na patelnię z mięsem i warzywami dolewać powoli sos cały czas mieszając. Podsmażać wszystko 5 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof

dom-agi.pl
Mój pierwszy majonez - wegański 176

Wczoraj zrobiłam swój pierwszy majonez. Przepis znalazłam tutaj .  O ile w smaku jest bardzo dobry, to konsystencja mi nie do końca odpowiada, jest mocno lejący

chwile dla mnie
Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido 169

właśnie dynia radośnie wkracza do naszej kuchni ze swoją różnorodnością gatunków, kształtów i smaków. Jest niezwykle wszechstronna – zakup jednej dorodnej sztuki to dobra inwestycja, z której zrobisz zupę, sos do obiadu i jeszcze wystarczy na pyszny deser. A skoro o deserach mowa, mam to dla Ciebie pyszny przepis na domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido, i choć na pierwszy(...)wypełniający cały dom, a szczególnie wyrabianie ciasta to jedna z najbardziej przyjemnych form prac domowych, zdecydowanie mająca w sobie coś mistycznego.  Składniki: 300g dyni hokkaido 2/3 szklanki mleka sojowego 1 laska wanilii 500g mąki orkiszowej typ 700 plus odrobina do podsypania 1 torebka suszonych drożdży instant (7g) ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki soli morskiej 4 łyżki neutralnego w smaku oleju

Roślinna - blog wegański
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 188

strukturę genetyczną, przez co jest zdrowszy. Dieta zawierająca orkisz jest świetna na niestrawność oraz problemy skórne. Mąka orkiszowa jest idealna do wypieków: chleb z jej dodatkiem będzie smaczniejszy. Mąka sojowa – otrzymuje się ją z soi; praktycznie nie zawierająca skrobi czy glutenu i jest bardzo odżywcza. Jest miałka, ma lekki posmak migdałów. Dodana do wypieków nie tylko nada im charakterystyczną ciemna(...)stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą źródlaną i syropem

Mia Cucina Sofieta
Wege hot-dog z cukinii :) 118

ogóle. Mięciutka, rozpływająca się w ustach "bułeczka", podpieczona, pachnąca bazylią "parówka" i aromatyczne dodatki w postaci warzywek i przypraw :) Pycha! Składniki: - pół małej cukinii / "końcówka" dużej - kiełbaska/parówka sojowa (u mnie z Polsoja) - świeże listki bazylii - 2-3 pomidorki koktajlowe - 1/4 czerwonej papryki - 1/3 papryczki chilli - pół małej cebulki - 1 łyżka oleju (u mnie z awokado) - przyprawy: sól morska(...)więcej warzywek tym zdrowiej :) Na końcu wlać do hot-doga olej. 4. Wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika na 20 minut. Pałaszować na ciepło :) Można podawać z własnoręcznym sosem pomidorowym (pomidory + zioła = zmiksować

Zdrowie na języku :P
Makaron z dyni z sosem pomidorowym i wędzonym tofu 187

laktozy. Ich produkty są świetnym dodatkiem do diety wegetariańskiej i wegańskiej, lecz jestem pewna, że wszystkożercom również by posmakowały. W ich ofercie znajdziemy różne rodzaje tofu, wędliny sojowe, sery sojowe, pasztety sojowe, parówki i kiełbaski. Osobiście uwielbiam ich produkty i śmiało mogę Wam je polecić. Dzisiaj przepis z jednym z nich. Składniki na 6-8 porcji. Składniki: - 1 dynia makaronowa(...)zawartości patelni. Dodajemy suszone zioła, chili i wędzoną paprykę, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i rozkruszamy tofu do powstałego sosu. Mieszamy i trzymamy na patelni 5 minut. Upieczoną dynię "szarpiemy" widelcem (jej miąższ) tak, by powstał dyniowy makaron. Taki makaron nakładamy na talerz, przykrywamy sosem i posypujemy np. wegańskim parmezanem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Masło orzechowe Primavika 176

najlepszych maseł orzechowych na polskim rynku. Masło zrobione z takiej ilości orzechów nie tylko dodaje energii, ale też utrzymuje uczucie sytości naprawdę na długi czas. Pozostałe 6% stanowią letycyna sojowa, tłuszcz palmowy oraz wanilina (według mnie zbędna). Gdy przeczytałam, że masło to nie zawiera cukru ani soli, spodziewałam się, że może być troszkę mdłe w smaku, ale nic bardziej mylnego(...)owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów.  W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało nam modne na zachodzie połączenie masła orzechowego i dżemu - zrobiłyśmy z córcią z takim nadzieniem pyszne tosty

Kto ugości moich gości?
Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka prostych przepisów. 150

smacznych pomysłów. Pomidory faszerowane chlebem. Przygotowanie 5 minut. Pieczenie 20 minut. Potrzebne nam będą: 4 kromki chleba razowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka sojowego, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek i sól. Przygotowanie: Wymieszać miąższ chlebowy z mlekiem sojowym, jajkiem, doprawić do smaku. Całość delikatnie razem ugniatać. Wypełnić tak przygotowanym farszem połówki pomidora. Włożyć do piekarnika i podpiekać w piekarniku w średniej(...)oliwek, 2 cl octu balsamicznego, sól, pieprz, gałązka świeżego rozmarynu. Do przygotowania tapenady z czarnych oliwek 150 g czarnych oliwek bez pestek, 10 cl oliwy z oliwek. Do przygotowania sosu winegret 4 cl oliwy z oliwek, 4 cl octu balsamicznego sól, pieprz Wykonanie: Przygotowanie tapenady. Miksujemy wypestkowane czarne oliwki, dodajemy oliwę z oliwek. Odcinamy czubek pomidora, wyjmujemy środek. Dorzucamy

MODA NA BIO
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 169

pieczywo było lżejsze, miesza się zwykle mąkę żytnią z pszenną. Mąkę żytnią dodaje się również często do pszennej, by poprawić smak chleba na zakwasie. Mąka sojowa , bardzo odżywcza i prawie nie zawierająca skrobi, jest miałka. Dodawana jest niekiedy do mąki pszennej, ponieważ wzbogaca pieczywo w białko i opóźnia jego czerstwienie. Mąka z orkiszu , Orkisz należy(...)wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek. Mąka typ - 650 , do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów. Mąka typ - 1850 , mąka graham do wypieku pieczywa. Mąka typ - 2000 , mąka razowa do wypieku pieczywa

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania