sos sojowy - 2081 przepisów (strona:117/139)

Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą 159

kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego 40 g mąki ziemniaczanej 100 g wegańskiego sera typu mozarella łyżeczka gałki muszkatołowej, soli, czosnku suszonego pęczek bazylii Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, Wrzucamy je do lekko posolonej wrzącej wody i gotujemy max 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Mleko wlewamy do małego garnka, dodajemy przyprawy

greenscarf
Makaron Farfalle z bobem i kremowym sosem – bez laktozy 155

Makaron z kremowym sosem z bobu , cebulki i smażonego boczku tworzy fantastyczne i niesamowicie sycące danie. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 większe porcje ) * makaron kokardki – 250 g * bób – 200 g * dobrej jakości wędzony boczek – ok. 80 g * cebula dymka – 2 szt * por – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * śmietana ( u mnie sojowa

Ostra na Słodko
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 169

Bezpieczniej (i zdecydowanie drożej) kupować je z upraw typu BIO. Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej do zagęszczania sosów i zup, do klusek ziemniaczanych (pyzy), kisielu, budyniu. Użyta w słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą konsystencję (niewielki dodatek do ciasta biszkoptowego). Jej dodatek w serniku(...)totalnie neutralna. Do zagęszczania sosów i zup, legumin i deserów. Jest bezbarwna – nie zabiela potraw, zmienia tylko ich konsystencję. Jeśli macie problem z jej zdobyciem, można w blenderze lub młynku do kawy zmielić kulki tapioki (tak, to te, których używa się do bubble tea – dostępne w sklepach orientalnych i na Allegro).     Mąka sojowa – odtłuszczona, o niskiej lub wysokiej

Karo in the Kitchen
.1112. 2xczekolada 171

ciecierzycy  i wegańskim sosem czekoladowym ~ Wczoraj pierwsze wegańskie kluski - dzisiaj pierwsze wegańskie naleśniki... :) Trochę stresu przy patelni było, ale jak widać wyszły "względnie udane" :) Za to w smaku były o wiele lepsze niż w wyglądzie! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki owsianej BIO Fresano ~łyżka mąki jaglanej (ok. 10-15g) ~100-150ml sojowego (lub mleka sojowego + wody gazowanej

breakfast of dreams
4 zdrowe i aromatyczne jogurtowe dipy/sosy 207

wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam przeróżne sosy i dipy! Od podstawowych, przez słodko-kwaśne, aż po czasem bardzo dziwaczne. Z dobrym sosem każdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle(...)wiadomo czego jeszcze, a produkty i posiłki, które mogę przygotować sama, robię własnoręcznie w domu. Korzystając z darów natury, dbam o siebie i swoje ciało. Większość ludzi sosy przygotowuje na bazie majonezu lub śmietany. Ok...majonez to jajka i olej, więc teraz pewnie zadajecie sobie pytanie, co w tym złego. Przecież jajka są zdrowe, a olej czy oliwa powinna znajdować

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 165

sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju produktów mlecznych - w tym mleka sojowego

w mojej kuchni
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 346

wyciągasz z lodówki pastę z suszonych pomidorów), a kiedy jesteście już po kawce, wpadasz na chwilę do kuchni, nagrzewasz piekarnik, myk myk wałek, kółka, nadzienie, jedna blacha, potem kółka, sos i blacha "pizzerenek" dla dzieci, na koniec rolujesz  PALUCHY dla małych i dużych, i wszyscy zadowoleni - bez ślęczenia pół dnia w kuchni, bez dzwonienia do pizzerii, tyle że fotek(...)zrobić ale grunt, że ludziom smakowało ;) Na koniec dodam jeszcze, że dokładnie ten sam przepis możecie wykorzystać do produkcji na słodko; wystarczy drożdże zamiast w wodzie wymieszać w mleku sojowym a zamiast ziół prowansalskich do ciasta dodać cukru waniliowego i już możecie piec bułki "mleczne" albo roladę z nadzieniem makowym albo cokolwiek, co tylko podsunie Wam wyobraźnia. Podsumowując, od dziś

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
gulasz z biodrówki z mieszanym makaronem po seczuańsku... 156

pokroić w kostkę i na gorącym oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, pieprz, kucharka, wlać wodę i dusić do miękkości mięsa mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie wody i wlać do sosu mieszając - do smaku doprawić przyprawą w płynie z mieszanki makaronu po seczuańsku odłożyłam duże muszle i resztę wykorzystałam do obiadu - muszle też wykorzystam jako nadziewane.... makaron ugotować w osolonej wodzie(...)minut i wylać na sito podać gulasz z makaronem na syty, smaczny obiad...........SMACZNEGO!!! makaron po seczuańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli, produkt naturalny - skład: makaron sojowy, makaron jajeczny, suszone boczniaki, suszone grzyby mum, czosnek, por, papryczka chili - opakowanie: 250 gram / starczy dla 3 osób do najedzenia się

W Mojej Kuchni Lubię
Racuszki z cukini 119

roku korzystam z jej dobrodziejstw. Nie wyobrażam sobie lata bez racuszków! SKŁADNIKI: * cukinia – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * jajko L – 1 szt * mleko ( u mnie sojowe ) – 2 łyżki * sól – do smaku * pieprz – do smaku * oliwa / olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię trzemy na grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do niej mąkę, jajko(...)rozgrzanej oliwie formując racuszki , przez ok. 4-5 min. z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu. * Możemy zjadać solo lub z ulubionym sosem np. jogurtowo – czosnkowym

Ostra na Słodko
Pizza hawajska na pełnoziarnistym spodzie 186

drożdży instant 0.5 szklanki i 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 3 plastry ananasa (może być z puszki, chociaż polecam świeżego) 3 plastry wędliny sojowej 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól oregano czosnek chilli (opcjonalnie) Przygotowanie:      Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dolewamy 0.5 szklanki wody, 2 łyżki oleju i wyrabiamy(...)minut.  Po tym czasie wykładamy je do nieprzywierającej (posmarowanej niewielką ilością oleju) tortownicy/brytfanny. Koncentrat pomidorowy mieszamy w garnuszku z 3 łyżkami wody i wszystkimi przyprawami poza solą. Smarujemy sosem spód pizzy, na który następnie wrzucamy pokrojoną szynkę oraz ananasa. Pizzę pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 20-30 minut. Smacznego

Weganizm infantylny
Placki warzywne 203

cukinii * 1/4 czerwonej papryki * 1/2 papryczki chili * 1 pęczek grubego szczypioru * 1 pęczek natki pietruszki * 1 ząbek czosnku * 1 cebula * 2 jajka * 3 łyżki mąki pszennej (najlepsza mąka sojowa) * 1 łyżeczka soli * pieprz Sposób wykonania Warzywa umyć, osuszyć, obrać. Cukinię zetrzeć na najgrubszej tarce do jarzyn, ziemniaki zetrzeć na średniej tarce, a cebulę i czosnek na najdrobniejszej. Z papryczki chili(...)natkę pietruszki drobno pokroić. Wszystkie warzywa razem wymieszać, dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem pieprzowym lub innym ulubionym sosem. Sos pieprzowy przepis tutaj

Mix smaku
Kotleciki z czarnego ryżu 185

Nie kotlety, a kotleciki. Nie przepadamy za zdrobnieniami, ale są tak małe, że kotletami jakoś niezręcznie je nazywać. Oprócz czarnego ryżu, który jest tak naprawdę ciemno

slodkokwasnapl
Sałatka z tofu 174

Wszystko się sypie. Świąteczny nastrój prysł. Składniki (1-2 porcje): opakowanie naturalnego tofu firmy Polsoja marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm , sól morska, pieprz ziołowy, papryka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Lasagne ze szpinakiem 161

płatów makaronu lasagne (wersja thin) lub 4-5 płatów (wersja thick) 100 gram szpinaku (wersja thin) lub 400 gram szpinaku (wersja thick) 1 szklanka mleka migdałowego (wypróbowałam także mleko sojowe i kokosowe, spośród tych trzech polecam migdałowe) 6 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek mąki pszennej przyprawy: sól pieprz gałka muszkatołowa opcjonalnie: bazylia   Przygotowanie:      Szpinak (mrożony(...)niewielkim ogniu. W trakcie podgrzewania dosypujemy mąkę i mieszamy całość. Po dokładnym wymieszaniu zalewamy oliwę z mąką 1/4 szklanki mleka migdałowego. Mieszamy. Gdy w trakcie mieszania konsystencja sosu stanie się bardzo gęsta, dolewamy kolejne 1/4 szklanki mleka. Stale mieszamy. Po raz kolejny do uzyskania bardzo gęstej konsystencji, tuż przed zagotowaniem się sosu. Dolewamy wtedy ponownie 1/4 szklanki mleka. Czynność powtarzamy

Weganizm infantylny
Sajgonki z paluszkami krabowymi/ Spring rolls with crab sticks 235

opakowaniu) 5 paluszków krabowych 1 duża dymka garść listków świeżej kolendry 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina soku z limonki 10g (dosłownie odrobina) makaronu sojowego  (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu) 1 białko jajka, do smarowania mała butelka oleju 1. Paluszki, dymkę, liście kolendry drobno siekamy (można użyć blendera). Dodajemy musztardę, majonez, sól, pieprz(...)składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub słodkie chilli. Gotowe! :) Wskazówka: Nie przestraszcie się, że na sajgonkach po wrzuceniu do oleju zaczną robić się bąble. Ja za pierwszym razem myślałam, że sajgonki same wyjdą

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania