Smakołyków na Dzień Dziecka ciąg dalszy! Był deser, teraz pora na śniadanie 😉 Tym razem mam dla Was super przepis na tosty francuskie, ale w troszkę innej formie. Nasze tosty francuskie będą zapiekane w indywidualnych foremkach przez co zaoszczędzą nam troszkę czasu, który możemy spędzić z naszymi pociechami. Przepis jest bardzo prosty, więc tosty francuskie możecie robić razem z dziećmi(...)Wierzchnią kromkę posypujemy pozostałym cukrem. Foremki przykrywamy luźno folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy kolejne 25 minut. Gotowe tosty francuskie dekorujemy pozostałymi owocami i cukrem pudrem. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Zapiekane tosty francuskie pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchnilubi przekąsek z ciasta francuskiego? Ja je darzę ogromną sympatią! Szczególnie lubię podgryzać je do zimnego piwa. Dlatego zawsze w pogotowiu trzymam przynajmniej jeden arkusz ciasta francuskiego. Jest to bardzo przydatne, gdy wpadną do mnie niespodziewani goście! Do przygotowanie tych ślimaczków wystarczą tak naprawdę 3 składniki plus opcjonalne przyprawy i nawet jeśli akurat czegoś zabraknie nam w domu, to można(...)szybko wyskoczyć do sklepu. Do ślimaczków z ciasta francuskiego możecie dodać oczywiście swoje ulubione dodatki: chorizo, szynkę, boczek, suszone pomidory, paprykę, ulubiony ser, czy zioła. Wybór pozostawiam już Wam. ;) * SKŁADNIKI na około 30 ślimaczków 1 arkusz ciasta francuskiego na maśle, ok. 300 g 100 ml passaty (przecieru pomidorowego) 150 g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii
Food Squareczęsto cudze chwalimy, a swego nie znamy. Ale również mając na uwadze, że podróże kształcą. Dlatego chciałabym zaprosić Was w małą podróż po dwóch tradycjach kulinarnych: perskiej i francuskiej. Dlaczego takie egzotyczne zestawienie? Bo sama jestem zawieszona między tymi dwoma kulturami. Mieszkam we Francji, a mój mąż jest Irańczykiem (Iran to dawna Persja). Kuchnia perska. Kuchnia perska o bogactwo(...)szybkiego namnożenia się bakterii. Tak, aż zacznie brakować dla nich pokarmu i zaczną obumierać. Taki jogurt nie zawiera już żywych szczepów. Ale jest do zjedzenia. Dla przyjemności. Kuchnia francuska. Jeżeli Francuski słyną ze zgrabnej sylwetki, to w dużej części za sprawą kuchni. Na stole nie brakuje warzyw, poczynając od „entrée” np sałatki warzywnej czy wieczorem – miseczki zupy
MODA NA BIOTydzień Francuskiej Kuchni w sklepach Lidl, trwa. Wczoraj na blogu mogliście zapoznać się z przepysznym przepisem na pieczony francuski ser, podany z karmelizowanymi gruszkami, orzechami i migdałami. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój pomysł na pyszny francuski ser Bleu Village, dostępny w sklepach Lidl. Zapraszam Was na stronę sklepu , gdzie możecie zapoznać się z pełną gamą produktów dostępnych w ramach Francuskiego(...)cieniutkie plasterki, ser na małe trójkąciki. Całość mieszamy, posypujemy żurawiną i polewamy obficie sosem. Podajemy z lampką dobrego wina i świeżą bagietką. Co sądzicie o mojej propozycji na Tydzień Francuskiej Kuchni w Lidl ? Byliście już w sklepach? Jak wrażenia? Ja zakochałam się w tych serach, jakość i smak jest unikatowy. Gorąco Wam polecam! Bon appetit
SMYKWKUCHNIJeśli tak jak ja miewacie czasem zachcianki na coś słodkiego, a pod ręką nic nie ma, to trzeba zakasać rękawy i zrobić :) Dobrze mieć wtedy w zanadrzu ciasto francuskie. Ja- przyznaję bez bicia- używam kupnego i takie też zawsze, no prawie zawsze, mam w zamrażarce. Tym razem wykorzystałam je na słodko, z budyniem i owocami. Mam nadzieję(...)prosty i szybki pomysł Wam się spodobał i przygotujecie takie ciasteczka u siebie :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 op. budyniu waniliowego 350ml mleka 2 łyżki cukru kryształu owoce sezonowe lub konfitura cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wielkość ich zależy od tego ile ciasteczek chcemy. Każdy kwadrat nacinamy
Kuchnia w czekoladziepragnących na szybko czegoś słodkiego, dla dzieci. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (prostokątnego) 2 średnie jabłka cukier puder (u mnie z lekka brązowy, bo trzcinowy) parę kawałków gorzkiej czekolady (idealnie o jak największej zawartości kakao) – opcjonalnie, bo można po prostu wierzch posypać cukrem pudrem. Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na 4 równe pasy Jabłka obrać (nie jest to wymóg(...)zdecydowanie ładniej wyglądają nieobrane, ale my obierać ze skórek wszystko musimy). Przekroić każde jabłko na pół i pokroić na bardzo cienkie półksiężyce. Pokrojone jabłka poukładać na każdym pasie ciasta francuskiego, mniej więcej po środku, aby część jabłka wystawała ponad ciasto – patrz zdjęcia. Oprószyć cukrem pudrem. Dolną część ciasta zawinąć na poukładane jabłka – patrz zdjęcie. Całość delikatnie zawijać
gutfutSzybka przekąska z francuskiego ciasta to idealne przekąska dla niespodziewanych gości. Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce. Przygotowanie takiej przekąski trwa dosłownie chwilę. Prosta, pyszna i efektowna przekąska idealna na wieczór ze znajomymi. Kilka daktyli, pleśniowy ser, orzechy i porcja francuskiego ciasta…Tak niewiele potrzeba do jej przyrządzenia. Przekąska, która smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Szybka(...)przekąska Składniki: 12 przekąsek 1 arkusz francuskiego ciasta mała paczka daktyli 300 g pleśniowego sera 12 połówek włoskich orzechów, grubo pokrojonych roztrzepane jajko do posmarowania Ciasto lekko rozwałkuj i potnij na małe kwadraty. Umieść ciasto w muffinkowej formie. Wciśnij po dwa daktyle w każdą porcję. Posyp orzechami i pokruszonym serem. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 200ºC i piecz przekąski
codojedzeniaLubicie ciasto francuskie? Bo ja wprost uwielbiam :) Zarówno na słodko jak i na słono. Mając to na uwadze przygotowałam na urodziny Olka taką szybką przekąskę z ciasta, salami, pieczarek(...)sera. Nie dość, że smaczne, to jeszcze fajnie się prezentują! Składniki: Na 15 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 20 dkg salami np bankietowe 5 pieczarek 15 dkg wędzonego sera żółtego 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim wzdłuż szerszego boku salami, plastry pieczarek i starty żółty ser. Pozostawiamy
Kuchnia w czekoladzieognia, przełożyć do miseczki, żeby lekko ostygło. 2. Tartaletki wyłożyć papierem do pieczenia (koniecznie - inaczej ciasto przyklei się okropnie do blaszki!), następnie ciastem francuskim, wyjętym prosto z lodówki. Trzeba to wykonać dość szybko, ciasto francuskie łatwo się ogrzewa i mocno klei, kiedy jest ciepłe. Powierzchnię ciasta gęsto ponakłuwać widelcem, również po bokach. Piekarnik nagrzać
Kuchnia PrezydentowejPyszne mini tarty z ciasta francuskiego. Szybkie i smaczne danie dla miłośników szparagów :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 4 plastry szynki długo dojrzewającej pęczek zielonych szparagów 4 łyżki tartego twardego sera PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Wszystkie boki zawijamy do środka na ok.1cm) tworząc mały rant. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Układamy plasterki szynki. Szparagi myjemy
Moje Kuchenne RewelacjeKaczka nie jest na naszym blogu żadną nowością, dzisiaj jednak prezentujemy jeden z bardziej oryginalnych przepisów na nią w stylu kuchni francuskiej. Dla wielu głównym bohaterem tego dania może być jednak nie tyle sama kaczka, co towarzyszący jej szpinak. To wszakże trochę kontrowersyjny, choć jakże zdrowy składnik. Kontrowersyjny, bo w ciągle unosi się nad nim aura przekonania, że jest niesmaczny(...)makaron powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie), to efekt jest zdecydowanie wart włożonych starań. Przepis mocno inspirowany podobnym, który można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska. Pierś z kaczki ze szpinakiem, risoni i sosem figowym 2015-02-23 13:48:35 Oryginalna w smaku pierś z kaczki podana ze szpinakiem i makaronem risoni oraz z sosem
Kulinarna PokusaCiasto francuskie podobno chociaż raz w życiu każdy powinien zrobić sam. Niestety jego zrobienie jest i czaso i pracochłonne. Ja inicjację z ciastem francuskim ... mam już za sobą (ze skutkiem średnio rewelacyjnym) od wielu lat idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone. Oszczędzam czas i mam gwarancję, że cokolwiek z niego zrobię - będzie smaczne :-))) Kiedy dysponujemy(...)już gotowym ciastem, zrobienie takich rogalików to kwestia 30 minut. Fajnie co? :) Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła) 3 łyżki grubego cukru do dekoracji 2 łyżki mąki do posypania blatu stołu Wykonanie: Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez ok. 15 minut
Walijskie Pichceniewszystkich, którzy lubią CIASTO FRANCUSKIE - dziś proponuję je z dodatkiem łososia... CIASTO FRANCUSKIE Z PYSZNYM FARSZEM SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego łosoś wędzony kilka usmażonych, doprawionych pieczarek, kurek lub innych grzybów kilka pomidorów suszonych, różyczki z brokułów, zblanszowane w osolonej wodzie, pieprz, vegeta, odrobina czosnku, WYKONANIE: Piekarnik nastawić na 200 stopni, góra i dół. Ciasto rozwinąć z rolki
Kuchnia BeatyQuiche… czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany jako danie główne, kolacja lub przekąska. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)450 g mrożonego szpinaku15 pomidorków truskawkowych4 jajka300 ml śmietanki(...)łyżka startego parmezanu2 plasterki szynki serrano100 g sera feta3 ząbki czosnkuszczypta oreganosólpieprzPrzygotowanie:Dno tortownicy o średnicy około 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem francuskim wyłożyć dno formy i boki mniej więcej do połowy wysokości. Na wierzch ułożyć papier do pieczenia obciążony grochem lub ryżem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Następnie zdjąć papier
Oryginalny smakCiasto francuskie podobno chociaż raz w życiu każdy powinien zrobić sam. Niestety jego zrobienie jest i czaso i pracochłonne. Ja inicjację z ciastem francuskim ... mam już za sobą (ze skutkiem średnio rewelacyjnym) od wielu lat idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone. Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła) odrobina cukru(...)łyżki mąki do posypania blatu stołu Wykonanie: Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez ok. 15 minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, smaruję je rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem
Walijskie Pichcenie