czegoś, co wyszło mi przypadkiem. A było tak: został mi kawałek ciasta francuskiego i trochę malin z zamrażalniku - za mało na koktajl, czy ciasto, a miejsce w zamrażalniku zajmuje... Powstało efektowne ciastko, a nawet dwa ciastka. Wyszło przepysznie. Zresztą, co miało nie wyjść - wiadomo, że ciasto francuskie z owocami to połączenie idealne. Do tego kleks z jogurtu... po prostu(...)bomba! (niestety także kaloryczna;) Składniki: ciasto francuskie mrożone lub świeże (pół opakowania) 1 szklanka mrożonych malin w sezonie oczywiście świeżych 1-2 łyżka miodu czarny sezam jogurt naturalny Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy ok. 12 cm. Ułożyć je na blasze z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 minut
Kulinarne InspiracjePamiętacie ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką ? Miałam akurat ciasto francuskie i wymyśliłam, że zrobię coś podobnego ale na słodko - padło na masę makową. Efekt - super ciasteczka w smaku przypominające tradycyjny makowiec, tyle że dużo szybciej się je robi i można jeść je już chwilę po wyjęciu z piekarnika :) Takie małe co nieco(...)niespodziewanych gości :) SKŁADNIKI: 1 op. ciasta francuskiego ok 400 g masy makowej (1/2 puszki) garść płatków migdałowych 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować. 2. Rozsmarować masę makową na całości i zwijać (od dłuższej strony) pomagając sobie papierem, w który zawinięte było ciasto. 3. Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć
Kto ugości moich gości?tylko zależy jak będą smakować! Składniki: (ok. 10-11 tartaletek) 1 arkusz ciasta francuskiego, opakowanie pomidorków koktajlowych, pęczek szparagów - u nas pół białych i pół zielonych, 2 garści zielonego groszku, dojrzewająca szynka, ricotta, świeże zioła - tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz Ciasto francuskie wyłożyć na blat i pokroić na kwadraty - wielkość według uznania. Groszek oraz pokrojone na mniejsze kawałki szparagi(...)podgotowujemy kilka minut, aby nie były surowe. Na pokrojone kawałki ciasta francuskiego wykładamy trochę ricotty oraz dowolnie wybrane przez nas warzywa - u nas kilka szparagów, trochę zielonego groszku, ćwiartki pomidorków koktajlowych, pokrojone kawałki dojrzewającej szynki i świeże zioła. Całość doprawiamy do smaku. Tak przygotowane tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut, do zrumienienia brzegów
Plate of JoyNajszybsze pierogi świata... Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego omija nas przygotowanie ciasta na pierogi. Dodatkowo ciasto francuskie sprawia, że pierogi są bardzo delikatne. Danie może być podane na obiad, ciepłą kolacją lub jako przekąska na imprezie. Dla 2 osób Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 1 duża cebula szczypiorek natka pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku (lub świeży) 1 łyżka(...)przykrywamy pokrywką, aby pieczarki nie puściły wody). Dodajemy tymianek. Smażymy 20min. Siekamy szczypiorek i natkę pietruszki. Dodajemy do pieczarek, mieszamy i smażymy jeszcze około 5min. Studzimy. Ciasto francuskie przekładamy na blat (stolnice, dużą deskę) obsypany mąką. Lekko wałkujemy. Wycinamy kubkiem, miseczką, szklanką - kółka. Nakładamy farsz i sklejamy. Dodatkowo możemy łączenia poprzecinać widelcem aby ciasto się nie rozwarstwiło. Piekarnik
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/już kolejny Francuski tydzień w Lidlu. Oferta spożywcza nie jest specjalnie bogata, ale są w niej francuskie „pewniaki”. Dość bogata oferta serów: normandzki Brie i Fromage, Camambert, Le Pave. Sery pleśniowe: Bleu Fondant, Blleu Village. Bardzo ciekawe Petit Livarot oraz Petit Munster. Oba sery posiadają oznaczenie „chronione oznaczenie geograficzne” oznacza to, że są produkowane w jednym konkretnym miejscu(...)dojrzewania jambon de Bayonne wynosi zwykle ok. 7-10 miesięcy. Nie możemy się już doczekać na świeżą perliczkę. Wszyscy ją bardzo lubimy i często przygotowujemy. Trzeba sprawdzić czy ta francuska w smaku różni się od tej polskiej. Oprócz artykułów spożywczych od poniedziałku na półkach pojawi się również nowa oferta win francuskich. W tej odsłonie mamy 43 wina
królestwo garówJuż pewnie, gdzieś wspominałam, że gotowe ciasto francuskie, to doskonały wynalazek. Można szybko , smacznie i ciekawie przygotować nie tylko przekąski, ale również dania obiadowe. Na swoim blogu mam takie(...)przepisy, dlatego teraz postanowiłam zebrać je w jednym miejscu i się z wami podzielić. ŚLIMACZKI Z PESTO GNIAZDA Z SZYNKĄ I PARÓWKĄ FILET ZE SZPINAKIEM ŚWIDERKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO SAKIEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyumieścić go na blogu. Dlatego podaję bardzo prosty i szybki przepis na tosty francuskie z bananami. Myślę, że to fajny pomysł na urozmaicone śniadanie. Save Print tosty francuskie z bananami Czas przygotowania: 5 minuty Czas gotowania: 10 minuty Całkowity czas: 15 minuty Składniki 6 kromek chleba tostowego 1 banan 1 jajko 5 łyżek mleka(...)pudrem. Rada Zamiast nutelli można użyć innego słodkiego smarowidła. Ja próbowałem z miodem i kajmakiem, ale najlepiej smakuje mi z nuttelą. Napiszcie czego wy używaliście 3.2.2929 The post tosty francuskie z bananami appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnyWeekendowy deser w 30 minut. Świetny pomysł by zaskoczyć.... a roboty naprawdę mało :D SKŁADNIKI ciasto francuskie (pół opakowania XXL) 2 jabłka cynamon żurawina czekolada jajko szczypta cukru Jabłka obieramy i drylujemy(...)przekrawając ich bo będziemy je faszerować. Ja używam do jednego żurawinę do drugiego czekoladę. Następnie dokładnie obtaczamy z wierzchu cynamonem . Jabłka są gotowe do zawinięcia w ciasto francuskie. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i przekrajany wzdłuż dłuższego boku na pół. Połówkę kroimy w cztery paski (szerokości ok 2 cm) Bierzemy kawałek ciasta i zawijamy
MarciochaKucharzyCiasto francuskie zawsze powinno być w lodówce. SKŁADNIKI: ciasto francuskie 1 op. szpinaku świeżego ser z pleśnią 2 jajka sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka masła Umyty i osuszony szpinak dusimy na masełku, dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy sos, dodajemy ser pleśniowy. Ciasto francuskie dzielimy w proporcji 1/3 i 2/3. Tę większą
MarciochaKucharzyciasta francuskiego 2 filety z kurczaka 250g pieczarek Opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (rewelacyjną cenę na szynkę znajdziecie TUTAJ ) 200ml śmietany 30% 125ml wytrawnego białego wina 100g żółtego sera 3 szalotki 2 jajka Olej rzepakowy 1 por 1 łyżka świeżego tymianku Garść mąki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuskie(...)odstawiamy na bok. Do miseczki wbijamy jajko oraz śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. Masę jajeczną dodajemy do ciepłego farszu i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Płat schłodzonego ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie. Delikatnie wałkujemy. Układamy na nim duży talerz i wycinamy okrągły kształt. Tak samo robimy z drugim płatem. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć listki do dekoracji
Kolizje SmakówPaszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego duża cebula 350 g rozdrobnionego szpinaku(...)ząbki czosnku ok. 40 g masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 200 g żółtego sera Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu
Słodka Stronaczerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie łyżka oleju 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: Filety oczyszczamy i kroimy na małą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju przez chwilkę. Dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, cebule posiekaną(...)smażymy jeszcze 5-10 minut. Odkładamy do ostygnięcia. W garnku kruszymy biały ser, dodajemy natkę pietruszki, podsmażone na patelni składniki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ciasto francuskie kroimy na 8 prostokątów, układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, sklejamy dokładnie krótsze końce każdego kawałka ciasta z obu stron i napełniamy farszem. Pieczemy w 200 stopniach przez około
Symfonia smakowakrótkim czasie stworzyć pyszny wypiek :) Jedyny mankament - trzeba mieć w domu ciasto francuskie i jabłka, reszta to pikuś. To co, macie ochotę na szarlotkę w cieście francuskim? Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka 3 łyżki cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka cynamonu łyżka mleka cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Tortownicę o wymiarach 17 cm z wyjmowanym dnem(...)wykładamy papierem do pieczenia a następnie wypełniamy ją ciastem francuskim, tak aby 1/3 ciasta pozostała nam do przykrycia ciasta. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w równe małe kwadraciki, które przekładamy do miski i mieszamy z cukrem i cynamonem. Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowaną tortownicę, którą przykrywamy szczelnie pozostałym ciastem. Jeżeli pozostało nam ciasto, możemy udekorować nim wierzch ciasta
Słodkie Przyjemnościsłodko. Składniki na 2 porcje: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 płat ciasta francuskiego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej 1 jajko starty ser Mięso umyć, osuszyć, przyprawić i przesmażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej na średnim ogniu, aby nie przypalić). Ciasto francuskie rozłożyć, przeciąć wzdłuż na 2 części. Następnie każdą z części naciąć na dosyć szerokie paski (pozostawiając górę(...)dół nie przecięty). Na przygotowane ciasto wyłożyć pierś z kurczaka. Zawinąć, tj. na początku piersi otulić ciastem, a następnie zawijać (na przemian) paskami z ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać startym serem. Piec w 180 ° C przez około 30-40 minut*. * nie polecam piec w wyższej temperaturze (aby skrócić czas pieczenia), ponieważ ciasto może być surowe
UgotowaćPoniższe ciasto jest idealne do kubka gorącej herbaty bądź kawy. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g) 1 budyń śmietankowy z prawdziwą wanilią 1 żółtko 1 i 1/4 szklanki mleka 250 ml śmietany 30% 25 g masła cukier puder Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i pokroić na trzy części. Każdą część nakłuć widelcem, aby ciasto podczas(...)dodać masło i żółtko. Wszystko ze sobą wymieszać. Na jeden spód ciasta wyłożyć połowę kremu, następnie przykryć kolejną warstwą ciasta. Następnie wyłożyć resztą kremu i przykryć ostatnia warstwą ciasta francuskiego. Poczekać, aż budyń zgęstnieje. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem
Ugotować