Ciasto francuskie często ratuje mi życie, kiedy niespodziewanie potrzebuję na szybko coś upiec. Dlatego zawsze mam zamrożone kilka rolek. Przygotowanie takich ciastek zajmuje zaledwie kwadrans. Uwielbiam zapach pieczonego ciasta francuskiego(...)lubię kiedy jest dość mocno przypieczone. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 8 łyżek marmolady twardej 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 rozmącone jajko cukier puder do posypania Na mleku ugotować budyń z cukrem i wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na 8 prostokątów. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce marmolady i budyniu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafrancuskie dlatego kiedy jedno i drugie zalegało mi w kuchni, w kilka minut przygotowałam deser do popołudniowej herbatki. Składniki: arkusz ciasta francuskiego 4 banany 100 g cukru łyżeczka masła łyżka soku z cytryny Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. W rondelku umieścić masło i cukier, podgrzewać do momentu(...)powstanie brązowy karmel. Wrzucić banany i wymieszać. Przełożyć wszystko na środek ciasta francuskiego, zostawiając z każdej strony 2-3 centymetry marginesu. Zawinąć boki do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto będzie mocno zarumienione, czyli około 25 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto francuskie jest świetnym rozwiązaniem gdy potrzebujemy czegoś słodkiego na ostatnią chwilę. Często korzystam z niego dodając najróżniejsze dodatki i owoce. Jesienią bardzo lubię połączenie gruszek z serem i jak się okazało fajnie to współgra też z ciastem francuskim. Takie ciastka można też zabrać ze sobą na wycieczkę czy do szkoły(...)jako zamiennik tradycyjnych drożdżówek. Składniki na 6 sztuk: arkusz ciasta francuskiego 200 g twarogu półtłustego 2 jajka 2 łyżki cukru pudru + do posypania 2 gruszki szczypta cynamonu Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem pudrem i cynamonem. Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów, w połowie wyciąć foremką otwory
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości a następnie(...)przekładamy do cebuli i przesmażamy do całkowitego odparowania wody. Następnie dokładamy pokrojone grzybki, doprawiamy do smaku i chwilę razem dusimy. Ugotowaną kapustę staranie odcedzamy i mieszamy z grzybami. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Nakładamy przestudzony farsz, składamy na pół po ukosie, a następnie za pomocą widelca dociskamy, tworząc wzorek. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Każdy pierożek smarujemy jajkiem
Podróż w kulinariaCiasto francuskie to coś, co zawsze muszę mieć w lodówce. Można z niego wyczarować prawdziwe cuda, wspomóc się w chwili zapotrzebowania na słodycze, zrobić w wersji wytrawnej... Opcji jest całe mnóstwo! Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Robimy z niego parówki z serem w koszulkach, drobne ciasteczka z cukrem, cynamonowe palmiery, paszteciki z pieczarkami i kapustą. Dziś w formie bułeczek(...)serowym nadzieniem, z dodatkiem banana. Pyszotka :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g sera mielonego sernikowego (u mnie moje ulubione Emilki od Mlekomy ) 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 1 banan 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjąć z lodówki 15 - 20 minut wcześniej, aby złapało temperaturę pokojową. Banana
Cakes By Kejtkuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie(...)Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwinkę umyj,osusz i posiekaj. 2. Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany
Fiolka w kuchnijuż pisałam , że gotowe ciasto francuskie to doskonały wynalazek nie tylko dla zabieganych. Ciekawe przekąski z ciasta i dodatkami możemy tworzyć na poczekaniu. U mnie salami i ciasto francuskie, a przekąska w postaci różyczki. Kiedyś już publikowałam takowy przepis, ale wracam z sentymentem. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 15 dag salami ( smak dowolny- u mnie paprykowe) WYKONANIE
W kuchennym oknie EwyŚlimaczki z ciasta francuskiego... Zbliżają się niespodziewani goście, chcielibyście uraczyć ich czymś słodkim to kawy? A macie może ciasto francuskie w lodówce? To żaden problem, przedstawiam ślimaczki z ciasta francuskiego, z nadzieniem takie jakie lubicie. Mogą być też w wersji wytrawnej np. z serem i pieczarkami, co tam tylko do głowy przyjdzie. Tu akurat wersja z nutellą i wiórkami(...)kokosowymi. Płat ciasta francuskiego posmarować cienko nutellą, posypać wiórkami z kokosu, zawinąć w roladę i pokroić na 1-1,5 cm kawałeczki. Położyć na płasko na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jajeczkiem, choć to niekonieczne. Piec 15-20 min w 180 stopniach :) Nic trudnego a zadowala wszystkich
Pelusiowa Kuchnialubię i w smaku jak również w zastosowaniu . Wszystko jedno czy na słodko czy na słono jest tak samo wspaniałe. Jednym słowem UNIWERSALNE. Składniki na 4 sztuki 1 ciasto francuskie 1 opakowanie szpinaku( może być mrożony) 1 filet drobiowy oliwki 70g ( kolor obojętny) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 lyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka oliwy(...)rozbijam go na cienkie placki. Wkładam je do zalewy ,dokładnie mieszam tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty zalewą.Odstawiam do lodówki na 1 godzinę . Ciasto francuskie kroję na 4 części. Na kawałek ciasta kładę zamarynowany filet Następnie przykrywam go szpinakiem
Eli Gotowaniedzień bez ciasta, za to ze świeżymi owocami. Rodzina trochę kręci nosem, ale cóż począć. Dla Was natomiast mam przepis na kolorowe przekąski. Ostatnio nieczęsto używam ciasta francuskiego, ale nie przekreśliłam go tak do końca. W swojej kuchni jednak mocno ograniczyłam mączne produkty, stąd też i tradycyjne ciasta piekę rzadziej. Nie dajmy się jednak zwariować i czasem(...)pozwólmy sobie na coś czego na co dzień unikamy. Dla równowagi dobrałam zdrowe i kolorowe dodatki i tak wyszły smaczne tarteletki. Tarteletki z ciasta francuskiego z papryką składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 czerwona cebula 2 łyżeczki ajvaru 3 łyżki serka kremowego typu Almette sól, pieprz chilli w proszku świeży tymianek
Przysmaki Karolkiopakowania ciasta francuskiego możemy zrobić od 6 do 8 ciasteczek. Potrzebne będą: 1 opakowanie ciasta francuskiego śliwki cukier cukier waniliowy 1 białko + cukier puder do dekoracji Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na małe kawałki. Foremkę na muffinki dokładnie smarujemy masłem. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy lekko na stole, żeby wyrównać wszystkie fałdki i wycinamy kółka o średnicy
Ciastkozercyzawsze bałam się je zrobić. Myślałam, że lepiej zostawić francuzom coś, w czym są ekspertami. Że łatwiej je kupić, niż wykonać samemu. Croissanty. Można kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie. I surowe i zamrożone. Poza tym, że jest sprzedawane w płatach, znalazłam też takie grubsze, specjalnie pocięte na rogaliki. Okrutnie bałam się zrobić je sama bo cały czas(...)podejściem do tematu – nic. To ciasto, które pokażę dzisiaj, od francuskiego różni się i składem i konsystencją – jest puszyste ale jest i jednocześnie kruche, składa się bowiem z ciasta drożdżowego i masła. Prawdę powiedziawszy – jest to ciasto duńskie. W Polsce na wszystkie ‚puchnące’ ciasta nauczyliśmy się mówić ‚francuskie’. A to ciasto ma w sobie drożdże, żeby rosło jeszcze
Karo in the Kitchentrzeba chyba nikogo przekonywać, że wszystko, co robimy sami, jest lepsze od kupowanych produktów przetworzonych. Dotyczy to także ciasta francuskiego, choć jego wykonanie jest pracochłonne (ale nieskomplikowane). Podaję Wam najprostszy przepis na podstawowe ciasto francuskie (około 1 kg ciasta). Składniki: – 400g mąki pszennej (najlepiej tortowej) – 400g zimnego masła – 1 całe jajko – 1 łyżeczka soli(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Ciasto francuskie – przepis podstawowy pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnicukier trzcinowy (3 łyżki) cukier wanilinowy (1 opakowanie) mleko kokosowe (1 puszka 400 g) suszone mango (5 g) Czas przygotowania: 1 h 30 min Liczba porcji: 9 Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinamy na pół i kładziemy na 2 wyłożonych papierem do pieczenia brytfankach. Pieczemy. Kiedy się nieco zarumieni, wyjmujemy z piekarnika. Schłodzone mleko kokosowe przekładamy do garnka (jeśli część płynna(...)będzie gotowy odstawiamy go do wystudzenia. Mango kroimy na drobne kawałki. Mieszamy z masą kokosową. Po wystudzeniu ciasta i masy łączymy wszystkie części. Na spód dajemy jedną część ciasta francuskiego, na której rozsmarowujemy budyń. Następnie rozprowadzamy masę kokosową. wszystko przykrywamy ciastem francuskim. Przechowujemy w lodówce
Weganka gotujeTartę tą szczególnie polecam miłośnikom wyrazistych smaków i kolendry. Ciasto francuskie można przygotować samemu, jednak jest to bardzo pracochłonne więc wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki: 500 g surowego ciasta francuskiego 500 g jabłek 2 łyżki ziaren kolendry 50 g masła 100 g cukru masło do posmarowania formy Wykonanie: Na patelnię lub do garnka o grubym dnie wsypać cukier(...)mniejsze kawałki i zmielić na drobny proszek. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na cienkie plastry. Formą na tartę wysmarować masłem.Formę wyłożyć ciastem francuskim dobrze dociskając go do formy, szczególnie na brzegach. Formę wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Na cieście ułożyć jabłka w kształcie rozety
Mama Gotuje