czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie łyżka oleju 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: Filety oczyszczamy i kroimy na małą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju przez chwilkę. Dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, cebule posiekaną(...)smażymy jeszcze 5-10 minut. Odkładamy do ostygnięcia. W garnku kruszymy biały ser, dodajemy natkę pietruszki, podsmażone na patelni składniki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ciasto francuskie kroimy na 8 prostokątów, układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, sklejamy dokładnie krótsze końce każdego kawałka ciasta z obu stron i napełniamy farszem. Pieczemy w 200 stopniach przez około
Symfonia smakowakrótkim czasie stworzyć pyszny wypiek :) Jedyny mankament - trzeba mieć w domu ciasto francuskie i jabłka, reszta to pikuś. To co, macie ochotę na szarlotkę w cieście francuskim? Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka 3 łyżki cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka cynamonu łyżka mleka cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Tortownicę o wymiarach 17 cm z wyjmowanym dnem(...)wykładamy papierem do pieczenia a następnie wypełniamy ją ciastem francuskim, tak aby 1/3 ciasta pozostała nam do przykrycia ciasta. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w równe małe kwadraciki, które przekładamy do miski i mieszamy z cukrem i cynamonem. Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowaną tortownicę, którą przykrywamy szczelnie pozostałym ciastem. Jeżeli pozostało nam ciasto, możemy udekorować nim wierzch ciasta
Słodkie Przyjemnościsłodko. Składniki na 2 porcje: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 płat ciasta francuskiego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej 1 jajko starty ser Mięso umyć, osuszyć, przyprawić i przesmażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej na średnim ogniu, aby nie przypalić). Ciasto francuskie rozłożyć, przeciąć wzdłuż na 2 części. Następnie każdą z części naciąć na dosyć szerokie paski (pozostawiając górę(...)dół nie przecięty). Na przygotowane ciasto wyłożyć pierś z kurczaka. Zawinąć, tj. na początku piersi otulić ciastem, a następnie zawijać (na przemian) paskami z ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać startym serem. Piec w 180 ° C przez około 30-40 minut*. * nie polecam piec w wyższej temperaturze (aby skrócić czas pieczenia), ponieważ ciasto może być surowe
UgotowaćPoniższe ciasto jest idealne do kubka gorącej herbaty bądź kawy. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g) 1 budyń śmietankowy z prawdziwą wanilią 1 żółtko 1 i 1/4 szklanki mleka 250 ml śmietany 30% 25 g masła cukier puder Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i pokroić na trzy części. Każdą część nakłuć widelcem, aby ciasto podczas(...)dodać masło i żółtko. Wszystko ze sobą wymieszać. Na jeden spód ciasta wyłożyć połowę kremu, następnie przykryć kolejną warstwą ciasta. Następnie wyłożyć resztą kremu i przykryć ostatnia warstwą ciasta francuskiego. Poczekać, aż budyń zgęstnieje. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem
UgotowaćCiastka francuskie z gruszką i twarogiem to pomysł na szybką przekąskę na słodko. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego też poniższy przepis polecam wszystkim osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na pieczenia. Składniki: 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego 2 gruszki 100 g twarogu 1 jajko 2 łyżki zwykłego cukru cukier waniliowy przyprawa do deserów* Gruszki umyć, obrać, przekroić na 2 części, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na plasterki. Jajko roztrzepać. Twaróg umieścić w miseczce, dodać połowę roztrzepanego jajka, 2 łyżki cukru i odrobinę cukru waniliowego. Wszystko ze sobą połączyć. Piekarnik rozgrzać do 195ºC. Ciasto francuskie
Ugotowaćsmażonych pieczarek w cieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe- z duuużą porcją surówki :) Polecam! * ugotowane/upieczone mięso z kurczaka- 250 g * pieczarki- 250 g * cebula- 1 duża * jajka- 2 szt. * ciasto francuskie- 1 duży arkusz(...)cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć do zarumienienia się pieczarek. Mięso wraz z pieczarkami zmielić, dodać 1 jajko, doprawić i dokładnie wyrobić masę. Ciasto francuskie lekko rozwałkować, przekroić wzdłuż na pół i przy samej krawędzi nałożyć dość 'grubą' ilość masy i zawinąć w rulon. W taki sam sposób postąpić z drugim ciastem francuskim. Zrolowane
Kraina Miodem Płynącakolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego trochę świeżych warzyw... i voila ! Koncepcja na obiad gotowa! Dziś w menu tartaletki na cieście francuskim na dwa sposoby. W roli głównej: łosoś Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku sól, czosnek granulowany - do smaku 1 łyżeczka serka czosnkowego(...)cebuli czerwonej - pokrojona w drobną kostkę 3 plasterki niebieskiego sera pleśniowego - np. Gorgonzola, podrobiony w mniejsze kawałki W roli głównej: pieczarki Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette sól, czosnek granulowany - do smaku 2 pieczarki - pokrojone w drobne kawałki i podsmażone na patelni (u mnie uprzednio przyrządzone
Grunt to przepis!Mąż jest nią zachwycony, co mnie bardzo zaskoczyło, bo generalnie preferuje dania mięsne. Dobrze mieć taką alternatywę, zwłaszcza na postny czas, kiedy nie je się mięsa :) Polecam więc wypróbowanie Francuskiej zupy cebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :) Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki(...)czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na jasnozłoty kolor, przez około 5 minut, mieszając. Następnie zalewamy wodą, wsypujemy zawartość większej saszetki i od zawrzenia gotujemy przez około 12 minut, na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając
Smakowy Rajcookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://coolinarnie.pl/2015/03/16563/mini-pizze-na-ciescie-francuskim&blog=http://coolinarnie.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('5b921526d9dc2362e4a0040d3b793f2a').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Mini pizze na cieście francuskim Drukuj przepis Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków dowolnej wędliny garść tartego żółtego sera ketchup bazylia, pieprz listonic_name = "Mini pizze na cieście francuskim (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic(...)content = "1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków dowolnej wędliny garść tartego żółtego sera ketchup bazylia, pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Płat ciasta francuskiego dzielimy na 8 kwadratów (najpierw wzdłuż na pół, potem w poprzek). Każdy smarujemy ketchupem i posypujemy bazylią. Wędlinę kroimy w kosteczkę, układamy na cieście. Na koniec posypujemy tartym żółtym serem i pieprzem. Pieczemy
CoolinarniePLpodania świetnie sprawdza się na imprezy, ponieważ bazą jest ciasto francuskie, to przygotowanie jest jeszcze mniej skomplikowane niż może Wam się wydawać. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 cebula 8 pomidorów koktajlowych 6 pieczarek 0,5 czerwonej papryki 100 g szynki pieczonej albo salami 150 g sera (użyłam goudy) sos 4 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki wody(...)składniki znajdziecie tutaj i tutaj :) Przygotowanie: W szklance albo miseczce przecier pomidorowy łączymy z wodą, sprasowanym czosnkiem i przyprawiamy, dobrze mieszając. Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy połową sosu, układamy na nim co tylko chcemy pamiętając o podzieleniu składników na dwie części. Ja użyłam, pieczarek, pomidorków przeciętych na ćwiartki, papryki pociętej w paski, szynki
Niezły Młynekmnie bardzo smaczna przekąska. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 100g sera pleśniowego (ja miałam z niebieską i zieloną pleśnią) 16 zielonych oliwek 1 jajko Składniki: Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Ciasto francuskie podzielić na 8 równych części. Na każdy kawałek położyć ser pleśniowy(...)oliwki. Końce ciasta francuskiego złączyć ze sobą i lekko skręcić u góry. Posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez około 20min w 180C. Ja sakiewki podałam z sosem czosnkowym
Amatorka kuchennawersje nadziewanego ciasta francuskiego i dzisiaj podamy Wam jeden z naszych pomysłów. Nazywamy to pasztecikami i są bezmięsne oczywiście. Nasza wersja to dwa rodzaje farszu : - z pieczarkami - ze szpinakiem Na dodatek podajemy meksykańską salsę i w naszej wersji po obfitym obiedzie lub party kieliszeczek tequili z limonką i solą :) Co Wy na to ? Ciasto francuskie ze szpinakiem(...)pieczarkami: (4 osoby) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie pieczarek 1/2 opakowania szpinaku w brykietach 1 serek śmietankowy 1 duża cebula gałka muszkatołowa ostra papryka pieprz oregano, bazylia sos sojowy grzybowy lub klasyczny Pieczarki, ok. 3/4 opakowania, kroimy w drobną kostkę i razem z drobno pokrojoną cebulą przesmażamy na oliwie, pod koniec dodając pieprz i sos sojowy. Jeśli
vegetaniepowstał pomysł na ciasto o roboczej nazwie "szpinakowiec" :) Chyba fajna nazwa... ważne jest jednak, aby przygotowanie nie trwało zbyt długo, więc pomyśleliśmy, że najlepiej będzie wykorzystać ciasto francuskie, bo jest gotowe i smaczne. No dobra ! Mamy podstawowe składniki, więc teraz czas na uszlachetnienie smakowe. Szpinak lubi ser, no to dodaliśmy lekko słony w stylu bałkańskim, lubi też pieczarki(...)sosu chili i surówka z sałaty lodowej, kukurydzy, papryki oraz pozostałego serka bałkańskiego. Polecamy ten pomysł ! Wyszło przesmacznie i bardzo łatwe do wykonania. Składniki na ciasto: 2 ciasta francuskie 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 pieczarek 30 dkg sera białego w stylu bałkańskim tarty żółty ser 1 żółtko tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, grzybowy
vegetaniewaniliowy do sernika, ale stwierdziłam, że się nic nie stanie jak zabiorę z wiaderka 2 łyżki twarogu:) Dzięki temu powstał wieniec z ruloników z ciasta francuskiego z serem. Składniki: 1 ciasto francuskie 2 łyżki sera waniliowego z wiaderka 3 łyżeczki cukru Posypujemy deskę (blat lub stolnicę) cukrem i kładziemy na niej ciasto francuskie papierem do góry. Wałkiem delikatnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkwiaty w jadalnej formie. To pierwsza propozycja-różyczki z ciasta francuskiego. Wyglądają odświętnie, a jednocześnie są łatwe w wykonaniu i pyszne. Różyczki z ciasta francuskiego SKŁĄDNIKI: 1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok 140g) 1 duże czerwone jabłko lub 2 małe 2 łyżki cukru trzcinowego gałązki świeżej mięty PRZYGOTOWANIE: Jabłko myjemy kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy(...)piekarnika i pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wyciągamy posypujemy cukrem trzcinowy plasterki i wkładamy do piekarnika jeszcze na 2 minutki, do roztopienia cukru. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na paski ok 2 centymetrowe. Rozwijamy paski ciasta kroimy na dwie części. Na każdej układamy 3-4 plasterki jabłka, tak aby trochę wystawały ponad ciasto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki