francuskie - 6660 przepisów (strona:56/444)

Ciasto szpinakowe, czyli szpinakowiec w cieście francuskim :) 194

powstał pomysł na ciasto o roboczej nazwie "szpinakowiec" :) Chyba fajna nazwa... ważne jest jednak, aby przygotowanie nie trwało zbyt długo, więc pomyśleliśmy, że najlepiej będzie wykorzystać ciasto francuskie, bo jest gotowe i smaczne. No dobra ! Mamy podstawowe składniki, więc teraz czas na uszlachetnienie smakowe. Szpinak lubi ser, no to dodaliśmy lekko słony w stylu bałkańskim, lubi też pieczarki(...)sosu chili i surówka z sałaty lodowej, kukurydzy, papryki oraz pozostałego serka bałkańskiego.  Polecamy ten pomysł ! Wyszło przesmacznie i bardzo łatwe do wykonania. Składniki na ciasto: 2 ciasta francuskie 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 pieczarek 30 dkg sera białego w stylu bałkańskim tarty żółty ser 1 żółtko tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, grzybowy

vegetanie
Wieniec z ciasta francuskiego z serem 132

waniliowy do sernika, ale stwierdziłam, że się nic nie stanie jak zabiorę z wiaderka 2 łyżki twarogu:) Dzięki temu powstał wieniec z ruloników z ciasta francuskiego z serem. Składniki: 1 ciasto francuskie 2 łyżki sera waniliowego z wiaderka 3 łyżeczki cukru Posypujemy deskę (blat lub stolnicę) cukrem i kładziemy na niej ciasto francuskie papierem do góry. Wałkiem delikatnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Różyczki jabłkowe z ciasta francuskiego 129

kwiaty w jadalnej formie. To pierwsza propozycja-różyczki z ciasta francuskiego. Wyglądają odświętnie, a jednocześnie są łatwe w wykonaniu i pyszne. Różyczki z ciasta francuskiego SKŁĄDNIKI: 1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok 140g) 1 duże czerwone jabłko lub 2 małe 2 łyżki cukru trzcinowego  gałązki świeżej mięty PRZYGOTOWANIE: Jabłko myjemy kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy(...)piekarnika i pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wyciągamy posypujemy cukrem trzcinowy plasterki i wkładamy do piekarnika jeszcze na 2 minutki, do roztopienia cukru. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na paski ok 2 centymetrowe. Rozwijamy paski ciasta kroimy na dwie części. Na każdej układamy 3-4 plasterki jabłka, tak aby trochę wystawały ponad ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kwiaty parówkowe 242

przygotowania, a wyglądają oryginalnie i wzbudzają zachwyt gości.  Kwiaty parówkowe SKŁADNIKI: 9 parówek z szynki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko łyżka jogurtu naturalnego  musztarda francuska groszek do dekoracji Ciasto francuskie smarujemy delikatnie musztardą.   Parówkę kładziemy na rozłożony płat ciasta francuskiego i tniemy z niego taki kawałek, aby można zawinąć w niego parówkę. Zawijamy parówkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebularze z ciasta francuskiego 142

Dziś Nasza kolejna prosta i szybka wariacja na wykorzystanie ciasta francuskiego do przekąsek. Jednocześnie  jest to dowód na to, że jeżeli mamy w domu opakowanie ciasta francuskiego, a do tego praktycznie pustą lodówkę to możemy zrobić coś ciekawego.  Do przekąsek wykorzystałam cebulę zwykłą i czerwoną bo akurat takie miałam, ale mogą być dwie zwykłe lub czerwone(...)większego znaczenia. Cebularze z ciasta francuskiego SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 1 cebula zwykła 1 cebula czerwona 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich keczup do podania Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy kółka i nakłuwamy je widelcem. Cebule kroimy na plasterki i rozdzielamy na krążki. Na każde kółko ciasta nakładamy krążek cebuli i zwijamy boki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Parówki w cieście francuskim z dodatkiem czarnuszki 194

gdyż robi się ją bardzo szybko a wygląda i smakuje dobrze. Parówki w cieście francuskim z dodatkiem czarnuszki   Składniki:   1 opakowanie ciasta francuskiego   8 parówek 1 jajko sól czarnuszka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładamy na płasko i tniemy na takie kawałki, aby owinąć nimi parówki. Owijamy parówki ciastem francuskim. Jajko rozmącamy w miseczce z dodatkiem niewielkiej ilości

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ślimaczki z ciasta francuskiego - przekąska dla kibiców 145

Ślimaczki z ciasta francuskiego  SKŁADNIKI: pół opakowania ciasta francuskiego kilka plasterków żółtego sera kilka plasterków kiełbasy żywieckiej pół czerwonej cebuli 2 łyżki musztardy francuskiej 1 jajko zielona cebulka    PRZYGOTOWANIE: Rozwijamy ciasto francuskie i na połowie układamy plasterki sera. Kroimy cienkie plasterki kiełbasy i układamy na serze. Cebulę drobno kroimy i układamy na kiełbasie. Na całości nadzienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą 167

głównie z kształtu, niemniej jednak pyszne, chrupiące i delikatnie słodkie.  Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 0,5 słoiczka marmolady 1 łyżka mleka cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich smarujemy na całej powierzchni marmoladą i przykrywamy drugim płatem ciasta. Radełkiem wycinamy prostokąty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Francuskie eklerki 187

przygotować eklerki. Bałam się, że te wszystkie jajka pójdą na marne, że ciasto oklapnie, że nadzienie nie będzie takie samo... Aż pewnego dnia znalazłam świetny przewodnik pomagający wszystkim entuzjastom francuskiej kuchni i...zabrałam się do dzieła. Instrukcje były świetne, oprócz jednej - nikt nie napisał, by nie wyjmować ciastek OD RAZU po upieczeniu z piekarnika - nauczona doświadczeniem drugą porcję zostawiłam(...)nastawieniem eklerki robi się bardzo szybko i prosto. Ale, dość pisania, zabierajmy się do dzieła!  W końcu Walenty tuż, tuż, a nasi ukochani czekają na coś wyjątkowego...! FRANCUSKIE EKLERKI Składniki: CIASTO (PATE A CHOUX) : 2 szklanki wody 1 szklanka posiekanego masła 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki, przesianej 7-8 jaj NADZIENIE: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru

Gotowanie to kochanie
Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami 279

Składniki (z 1 opakowania XXL ciasta wyszło nam 6 drożdżówek): ciasto francuskie – kwadraty ok. 6×6 cm Nadzienie 1: ok. 400ml mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia garść rodzynek Nadzienie 2: 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki cukru łyżka masła Budyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej(...)francuskiego, który składamy na pół. Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe. Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Kategoria: Ciasta , Ciasto francuskie

kuchcikownia
Kremówka 502

przepisu na kremówki. I właśnie mi się udało odnaleźć go na blogu patricia-bakes . Ciacho zawiera dwie połączone warstwy, jedną - budyniową i drugą śmietanową... umieszczone pomiędzy delikatnymi płatami ciasta francuskiego, dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa. Tak więc skoro chcemy mieć namiastkę oryginalnych "Kremówek Papieskich" - to do dzieła :) Składniki na ciasto: 2 płaty ciasta francuskiego (po 320 g każdy) Składniki(...)masę śmietankową: 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej) 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w małej ilości gorącej wody) 4-5 łyżek cukru pudru  Zaczynamy od pieczenia płatów ciasta francuskiego. Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem (fot.1) . Piec w temperaturze 200ºC

Świat Ciasta
Ciastka z cebulą 294

krakersy, orzeszki, czy paluszki chyba każdemu z nas już się znudziły, dlatego warto przygotować coś innego samodzielnie;). Taki smakołyk jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2-3 średnie cebule fioletowe, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka cukru brązowego, 1 łyżka oleju, 1 jajko, szczypta soli, 2 ząbki czosnku, odrobina tymianku. 1. Przygotowujemy marynatę. Ocet balsamiczny(...)kroimy w piórka. 3. Do cebuli wlewamy marynatę, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 4. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie delikatnie pędzelkiem smarujemy ciasto francuskie. 5. Ciasto kroimy w niewielkie kwadraciki (np. 4cmX4cm) i wykładamy cebulę. 6. Tak przygotowane ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15 min. w 180*C-200*C. Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Roladki grzybowe z ciasta francuskiego z fetą i ajvarem 251

Uwielbiam ciasto francuskie za to, że daje wiele możliwości. Często mam go w lodówce i sięgam zawsze, gdy mam ochotę upiec coś na słodko lub słono i w szczególności, gdy goni mnie(...)czas. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego grzyby lub pieczarki (wcześniej lekko podduszone) 1 opakowania sera feta pasta ajvar ---> przepis KLIK    (pastę można zastąpić ketchupem, przecierem pomidorowym lub pesto) przyprawy (użyłam gotowej mieszanki przypraw, w skład której wchodziły: oregano, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka, szałwia, bazylia, kolendra, tymianek, pietruszka). WYKONANIE Całe ciasto francuskie smarujemy ajvarem lub inną

Zofiana
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 207

Gotowe cisto francuskie(...)doskonały wynalazek dla zbieganych i nie tylko. Można szybko wyczarować  jakieś przekąski lub dania główne. Wystarczą niewielkie dodatki , by zrobić coś pysznego. Proponuję dzisiaj przekąskę z ciasta francuskiego. wprawdzie podczas pieczenia sakiewki trochę się rozeszły, ale smak doskonały. Sakiewki powstały przy okazji pieczenia ciasta francuskiego z filetem drobiowym i szpinakiem Przepis TU SKŁADNIKI jeden płat ciasta francuskiego szpinak połowa

W kuchennym oknie Ewy
Deser z owocami i ciastem francuskim 148

przypadek.Niedawno robiłam uproszczoną kremówkę,czyli ciasto francuskie, bita śmietana, truskawki. Okazało się, że zjedzenie jej za pomocą widelczyka czy łyżeczki jest może nie niemożliwe, ale trochę skomplikowane. Ciasto francuskie się kruszy, ucieka nam z bitej śmietany, nie da się tak łatwo wydzielić porcji widelczykiem na jeden kęs.A ponieważ deser bardzo nam smakował,postanowiłam go trochę ujarzmić(...)dopieścić. Ciasto francuskie podane w pucharku, przełożone musem owocowym i bitą śmietaną, do tego sos czekoladowy, który tak naprawdę jest... najzwyklejszą i najprostszą polewą do ciast. Zastanawiałam się czy mam prawo użyć nazwy "sos czekoladowy", skoro czekolady jako takiej w nim nie ma. Jest kakao. Ale to przecież główny składnik czekolady :)Świeże maliny kupiłam w Lidlu

bistro mama

Proponowane wyszukiwania