francuskie - 6660 przepisów (strona:48/444)

Kiełbaski w cieście francuskim 265

ekspresową przekąskę na imprezę. Do wykonania tego dania użyłam cienkich, drobiowych kiełbasek, ale możecie również wykorzystać parówki. Składniki podaję bez ilości, bo wszystko zależy od tego jakiej wielkości ciasta francuskiego oraz parówek/kiełbasek użyjecie. Składniki: płat ciasta francuskiego kilka cienkich kiełbasek lub parówek kilka plastrów żółtego sera 1 jajko ziarna czarnuszki Plastry sera pokroić na pół. Na cieście francuskim(...)układać w poprzek kawałki sera, a na nie kiełbaski. Obciąć wystające kawałki kiełbasek. Ciasto zawinąć, przykrywając w całości kiełbaski. Odciąć ciasto francuskie w miejscu gdzie kończy się powstały rulon. Postępować tak samo z pozostałym serem i kiełbaskami, aż ciasto się nie skończy. Powstałe rulony zawierające ser i kiełbaski pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypać ziarnami

Bullio
Pastéis de nata- portugalskie ciasteczka 164

przed wyjazdem "skosztować" odrobiny kultury i obyczajów tego kraju i oczywiście wtajemniczyć się w tradycyjne potrawy tamtego regionu. Dzisiaj Pastéis de nata, czyli słynne portugalskie ciasteczka- tartaletki z ciasta francuskiego wypełnione kremem jajecznym. Już nie mogę się doczekać, gdy kupię je w prawdziwej portugalskiej cukierni! :D Składniki: (na 12 sztuk) Krem: 250 ml mleka 30 g mąki pszennej ½ laski(...)cynamonu skórka otarta z cytryny 125 ml wody 150 g cukru (lub mniej- są bardzo słodkie) 4 żółtka Dodatkowo: 1 op. gotowego ciasta francuskiego (275 g) drobne owoce do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć, ściągnąć papier. Zwinąć z powrotem w rulon, ale tym razem już ciaśniejszy. Pokroić na 12 równych części. Formę na muffiny (u mnie silikonowa) wysmarować masłem

Nastoletnie Wypiekanie
Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią 114

Warto mieć w lodówce zapas ciasta francuskiego, nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać. Co dobrego można z niego zrobić? Wiele rzeczy, a nadchodzący weekend można wykorzystać na przygotowanie leniwego i długiego śniadania. Warto podać wtedy tartaletki z ricottą i cukinią, które gościły dzisiaj na moim śniadaniu. Po 20 minutach otrzymałam śniadanie na ciepło, w stylu włoskim. Kocham takie klimaty(...)Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią / około 10 tartaletek Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duża cukinia suszony tymianek do posypania 500 g ricotty sól do smaku oliwa z oliwek do skropienia Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy kółka. Cukinię, umytą i osuszoną kroimy na cienkie plastry. Każde kółko ciasta francuskiego smarujemy ricottą. Na wierzchu układamy trzy plasterki cukinii

Moja smaczna kuchnia
na cieście francuskim szybka pizza... 144

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, keczup pikantny - ile potrzeba, oregano 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, pieczarki 8 sztuk, cebula 1 sztuka, szpinak baby 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka czerwona 1 większa, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, ser kozi 200 gram, ser żółty 15 dag na oleju podsmażyć pokrojone cebule i pieczarki(...)solić, wody nie puszczą za dużo wsypać opakowanie szpinaku baby, nie solić, podsmażać wszystko z 3 minuty mieszając, teraz dopiero dodać kucharka i wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na paieprze na blaszce z piekarnika, polać keczupem, posypać papryką słodką, oregano rozsmarować pieczarki ze szpinakiem, posypać pokrojoną cebulą posypaną cukrem posypać pokrojoną czerwoną papryką, dodać kawałeczki sera koziego dodać starty żółty

W Mojej Kuchni Lubię
piersi pieczone w cieście francuskim z czarnuszką... 159

Składniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jajko 1 sztuka, czarnuszka - ile potrzeba piersi przeciąć wzdłuż na cztery porcje, posmarować olejem rzepakowym i natrzeć wymieszanymi przyprawami bez czarnuszki, ciasto francuskie podzielić na cztery porcje(...)roztrzepanym jajku, posypać ciasto i piersi czarnuszką piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, wyjąć z piekarnika i wystudzić piersi w cieście francuskim są soczyste, kruche, można je podać na obiad i na kolację..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Odchudzone i błyskawiczne faworki 110

być pączki z dziurką – donuty z donut maker’a, na które przepis znajdziecie TUTAJ . Jednak w dzisiejszym przepisie chciałabym zaproponować Wam odchudzone i błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a do ich przygotowania potrzebujemy jedynie dwóch składników! Mimo ich prostoty, radziłabym umiar w ich zajadaniu. Ciasto francuskie również zawiera niemałe ilości tłuszczu, pamiętajcie(...)Składniki: – 1 arkusz ciasta francuskiego – cukier puder/ksylitol w pudrze do posypania Schłodzony arkusz ciasta francuskiego rozwijamy. Przy pomocy nożyka lub radełka kroimy ciasto na ok. 2 cm paski. Każdy pasek dzielimy na 2-3 części i nacinamy w środku tworząc otwór. Jeden z końców przekładamy przez otrzymaną dziurkę. Tak przygotowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Be Fit Be Strong
Francuskie zawijasy z pesto, szynką i serem 137

Przekąski z ciasta francuskiego są chyba jednymi z najpopularniejszych. Lubimy je za swoja prostotę, szybkość w przygotowaniu, a także za smak. Dziś bardzo skromnie - szynka i ser, a całość otulona moim ulubionym pesto ... Koniecznie skuście się na tą wariancję smaku.  Francuskie zawijasy z pesto, szynką i serem  Składniki : 1 opakowanie ciast francuskiego 3-4 łyżki czerwonego pesto(...)łyżki ketchupu  100 - 150 g szynki konserwowej 100-150 g żółtego sera Przygotowanie : Ciasto francuskie rozwijamy, nakłuwamy widelcem, smarujemy czerwonym pesto wymieszanym z ketchupem (zostawiamy około 1 cm wolnego brzegu). Nakładamy plastry sera oraz szynki. Zwijamy w ciasny rulon, kroimy na plastry około 1,5 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15-17 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Francuska" zapiekanka z mielonym i grzybami 151

Francuska" zapiekanka czyli mięso i grzyby zapiekane w cieście francuskim - nie tylko dobrze wygląda ale równie dobrze smakuje. Takie danie jest świetnym pomysłem na obiad lub imprezowe przekąski. Będzie pysznie ... zapraszam ;) Składniki na 2 porcje: 1 arkusz ciasta francuskiego - opakowanie ok. 350 g mięsa mielonego ok. 1 szkl. mrożonych grzybów leśnych 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 jajko sól(...)patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę i podsmaż ok. 5 min. - dodaj do pojemnika z pozostałymi składnikami. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. W tym czasie rozwiń ciasto francuskie - możesz troszkę rozwałkować. Ciasto przekrój na 4 równe części. Naczynie do zapiekania wysmaruj Ramą (za pomocą pędzelka) i wyłóż spód ciastem francuskim (1 z 4 prostokątów). Teraz połóż farsz a wierzch

Alutka-Gotuje
FRANCUSKI WARKOCZ NADZIEWANY 315

Drób..mozzarella..pomidory i ciasto francuskie. Tyle wystarczy, aby przygotować pyszny obiad w kilka chwil. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to koniecznie zróbcie. Palce lizać ! Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 jajko Wykonanie: Rozkładamy ciasto francuskie. Piersi z kurczaka kroimy każdą na cienkie kotlety

Z Majeczką w kuchni
Tosty francuskie z rokitnikiem 149

zamrozić w foremkach na lody lub opakowaniu po jogurcie. To pyszny, kwaśny i orzeźwiający deser. Poza sezonem (wrzesień-październik) pozostaje nam dżem z rokitnika. Jego śniadaniowa wersja to tosty francuskie z rokitnikiem. Idealna sprawa jeśli kupiliśmy ciasto drożdżowe, ale zjedliśmy tylko kawałek a reszta nie jest już taka świeża. Składniki: 2 kromki ciasta drożdzowego na osobę (może być spokojnie “wczorajsze(...)jajko małe opakowanie śmietany łyżka ekstraktu z wanilii džem z rokitnikiem odrobina owoców – u mnie garstka mrożonych jagód i ananasa   Jak przygotować tosty francuskie z owocami? Jajko, śmietanę i wanilię mieszamy razem widelcem. Przygotowujemy kanapki z ciasta drożdżowego. Pomiędzy 2 kawałki ciasta wkładamy owoce i dużą łyżkę rozsmarowanego dżemu z rokitnika. Każdą kanapkę obtaczamy w śmietanie z jajkiem

Ugotowane pozamiatane
Ciastko z jabłkiem na ciepło w wersji fit 195

domu w nieco lżejszej wersji z piekarnika. Mi bardzo posmakowało, mam nadzieje, że Wam też. Czas trwania: 30 min Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: gotowe ciasto francuskie w rulonie 1 duże jabłko 3 łyżeczki cynamon 4 łyżeczki miodu (opcjonalnie) Przygotowanie: Obierać jabłko i pokroić w małą kostkę, następnie wymieszać z cynamonem i miodem(...)Ciasto francuskie pokroić na 4 części. Na każdą połówkę wyłożyć ¼ jabłek i przykryć drugą połową sklejając widelcem boki. Każde ciastko można dodatkowo naciąć delikatnie u góry. Piec na papierze do pieczenia, zgodnie z opisem na opakowaniu ciasta francuskiego (około 15 – 20 minut w 180 – 200 stopniach). Krok po kroku

KuchniaWeDwoje.pl
Trójkąciki z musem serowo – ziołowym 125

Prosty pomysł na przekąskę na imprezę. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: 420 g gotowego ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki czarnuszki Mus: 250 g serka kanapkowego śmietankowego 100 g serka topionego ziołowego 1 pęczek szczypiorku ½ pęczku natki z pietruszki 1 duży ząbek czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli i pieprzu ziołowego Przygotowanie(...)Ciasto francuskie przekroić wzdłuż na 2 równe części, złożyć na pół i pokroić na 16 dwuwarstwowych trójkątów. Roztrzepać jajko i posmarować każdy kawałek ciasta, a następnie posypać czarnuszką. Piec zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (około 15 minut). Mus serowo – ziołowy: Serki wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i posiekanym szczypiorek oraz

KuchniaWeDwoje.pl
Parówki w cieście francuskim 119

Dzisiejsze parówki w cieście francuskim to idealna przekąska na domówkę, czy każdą inną imprezę, na której chcemy zaserwować coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego, smacznego i wygodnego. Są świetne w każdym calu – od przygotowania, aż po zjedzenie U mnie te parówki sprawdzają się niekiedy na kolacji i zawsze słyszę to samo – że są obłędne,a wydawałoby się(...)tylko parówki ;). Składniki na parówki: ulubione parówki gotowe ciasto francuskie ser żółty ketchup, lub koncentrat pomidorowy mleko do posmarowania Przygotowanie parówek: Gotowe ciasto francuskie dzielimy na prostokąty wielkości parówek. Każdy prostokąt smarujemy ketchupem, układamy plasterek sera, parówkę i zawijamy. Jeżeli na brzegach zostanie za dużo ciasta – ucinamy je, lub podwijamy pod spód. Gotowe, zawinięte parówki w cieście, nacinamy lekko

NiePieprz.pl
Ciasto na święto Trzech Króli – Galette des rois 143

rois.  Ciast na święto Trzech Króli czyli Galette des rois to ciasto pieczone we Francji z okazji Objawienia Pańskiego czyli naszego św Trzech Króli. Zrobione jest z ciasta francuskiego i masy migdałowej. Ciasto jest o tyle specjalne, że po położeniu masy osoba która je przygotowuje układa jeden migdał ( kiedyś bób ). A dlaczego ? A dlatego, że ten kto trafi(...)noszenie tego dnia koronę. U nas migdał schowany .. kto na niego trafi ? hmm.. okaże się w ciągu dnia.  Ciasto na święto Trzech Króli 2 płaty ciasta francuskiego  100 gram migdałów zmielonych  100 gram cukru  1 jajko  1 żółtko  100 gram masła  1 migdał    Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Z płatów

Kuchnia na wzgórzu
Paszteciki z mielonego mięsa i pieczarek 158

Ostatnio na urodziny Syna przygotowałam dla dorosłych gości te właśnie paszteciki z ciasta francuskiego. To, że prezentowały się pięknie i niebanalnie na stole to jedno, ale ich smak w połączeniu z podanym do nich barszczykiem po prostu przerósł najśmielsze oczekiwania. Zdecydowany HIT imprezy. Zakochałam się w tych pasztecikach i teraz serwuję je przy byle okazji. Ale są tego warte. Polecam(...)łopatki) 200g pieczarek 1 cebula 125 g kwaśnej śmietany 80g sera żółtego np gouda 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego lub przyprawa uniwersalna 1 op. ciasta francuskiego dobrej jakości Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na łyżeczce masła z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy aż do odparowania całej wody, jaką puszczą pieczarki

Smaki Na Talerzu