francuskie - 6660 przepisów (strona:40/444)

Ciasto francuskie z brzoskwiniami 185

Kolejne proste i szybkie ciasto dla niespodziewanych gości. Tym razem równie pyszne w wersji z brzoskwiniami. SKŁADNIKI 1 gotowe ciasto francuskie 3 połówki brzoskwiń z puszki (około 200 g) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej(...)jajko WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć z nadmiaru soku, pokroić na mniejsze kawałki, posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać. Zimne ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, na środku wyłożyć brzoskwinie zaś boki ciasta ponacinać. Składać ciasto na przemiennie jak warkocz (patrz przepis na ciasto francuskie z jagodami ). Roztrzepać jajko

Passions hobbies life
Vol Au Vent, czyli...francuskie paszteciki 145

Jeśli macie ochotę na małe co nieco przed   obiadem, albo zamiast obfitego posiłku, proponuję zrobić francuskie paszteciki zwane VOL AU VENT. Sprawdzają się zawsze.   Wspaniale smakują podane na gorąco w formie przystawki, albo do obiadu z czerwonym, czystym barszczem.   Te pyszne paszteciki wynalazł francuski kucharz Careme, a nazwa ich nie jest przypadkowa. Ciasto(...)Vent.   Składniki na około 10 szt: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 370 g) 250 g pieczarek 1 średnia cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 180 g   śmietany (12-18%) sól pieprz 1 żółtko do posmarowania ciasta (brak na zdjęciu)       Wykonanie: Ciasto francuskie   wyjęłam z lodówki. Po chwili, kiedy już się

Kuchnia u Krysi
Przekąska francuska z kurkami, oliwkami i zieloną pietruszką 206

dopiero kurki dołożyłam. Każdy kawałek ciasta pozawijałam, wierzch  roztrzepanym jajkiem  z żółtym serem zmieszanym posmarowałam i do rozgrzanego piekarnika na 15 min dałam.  Takie francuskie  z kurkami smakołyki na ciepło można podawać lub na zimno sobie zajadać.  To jest szybka przekąska grzybowa i myślę, że warto ją spróbować.  Składniki(...)opakowanie ciasta francuskiego ok. 370 g, pęczek natki pietruszki, ok. 25 szt.   całych zielonych oliwek bez pestek, 100 g świeżych kurek, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka sosu Worcester, pieprz czarny świeżo mielony do smaku,   suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, 1 małe jajko, 2 łyżki drobno startego sera bursztyn. Przygotowanie: Kurki czyścimy, kroimy w drobne kawałeczki

Moniki Smakołyki
Ciastka francuskie z dżemem wiśniowym 108

powoduje że trzeba robić rzeczy szybkie i smaczne :) Dlatego dziś ciasto francuskie w roli głównej! Ciastka francuskie z dżemem wiśniowym Składniki: opakowanie ciasta francuskiego dżem wiśniowy jedno jajko Sposób wykonania: Ciasto francuskie rozwałkować, pociąć na równe prostokąty. Na jedną cześć prostokąta nałożyć trochę dżemu, przykryć Zlepić na pomocą widelca. Jajko roztrzepać i posmarować wierzch ciastek. Wstawić

Smaki Natalii
Quiche z pieczonymi pomidorami w sosie z pesto i ricotty (Quiche con pesto, ricotta e pomodori al forno) 159

sfoglia con pomodori al forno e sugo di pesto e ricotta e' un piatto molto aromatico e gustoso, semplice e veloce da realizzare. Buon appetito :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 gr ricotty 100 gr gotowego pesto z bazylii 50 gr parmezanu 50 ml mleka 1 jajo 2 pomidory bawole serce 100 gr pomidorków  1 łyżka suszonego oregano sól(...)starkowanym parmezanem. W drugiej misce ubijamy jajko z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.  Miks jaja z mlekiem dodajemy do ricotty, całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie wykładamy do formy do pieczenia. Na ciasto francuskie wylewamy przygotowaną masę z ricotty i pesto, na której układamy pokrojone i osuszone

La grande e la piccola cuoca
Przepis na Ciastka z Ciasta Francuskiego z Owocami 263

owoce: jagody, jeżyny, maliny, małe truskawki itp.. oraz białko do pomalowania ciastek cukier kryształ lub perlisty do posypania brzegów ciastek Link do filmu z przygotowania: Ciastka z ciasta francuskiego Przygotowanie: Najpierw przygotuję ser: Ser przeciskam przez praskę jeżeli nie mamy praski to możemy ser zmielić w maszynce do mięsa lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Następnie do sera dodaję żółtko(...)cytryny i całość miksuję przez chwilę tak żeby powstała jednolita masa – jeżeli nie mamy miksera możemy składniki dokładnie utrzeć widelcem – masa serowa jest gotowa. Końcowe przygotowanie ciastek: Ciasto francuskie dzielę na 6 (lub 8 jeżeli chcemy mniejsze ciastka) w miarę równych części o kształcie kwadratu. Następnie kawałek ciasta nacinam po przekątnej około 1 centymetra od brzegu i przeplatam (dokładnie

Uwaga Babcia Gotuje
Gofry z chałki |Tosty francuskie z gofrownicy 200

Gofry z chałki lub jak kto woli tosty francuskie z gofrownicy…w każdym razie pyszne :) Robiłam kiedyś wytrawne tosty z gofrownicy a także pieczone tosty francuskie, ale gofry z chałki? Że też wcześniej nie wpadłam na ten pomysł ;) A znalazłam go na blogu Kuchnia Agaty —>KLIK i od razu chętnie wykorzystałam, ponieważ zarówno gofry(...)ilością oleju kokosowego. Pieczemy gofry do zrumienienia (u mnie około 2 minuty każda partia). Podajemy z owocami, możemy także posypać pokruszonymi liofilizowanymi truskawkami. Smacznego :) Artykuł Gofry z chałki |Tosty francuskie z gofrownicy pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 242

Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego, ale w wytrawnej odsłonie - jest równie smacznie jak na słodko, obiecuję! :) Ciasto francuskie to cudowny produkt, który można wykorzystać właściwie do wszystkiego. Jestem jego wielką fanką, tak samo jak Dominik. Gdy po upieczeniu ciasteczek z truskawkami i serkiem zostało mi jeszcze jedno opakowanie, postanowiłam, że tym razem upiekę coś wytrawnego. Efekt przeszedł(...)moje najśmielsze oczekiwania - jest naprawdę pysznie! Roladki świetnie sprawdzą się jako przystawka, a także jako szybka przekąska w pracy. Pycha! :) Roladki z pieczarkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 350 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 plastry wędzonego parzonego boczku 4 plastry ulubionej wędliny ok. 100 g tartej mozzarelli 1 rozbełtane jajko do posmarowania zioła prowansalskie, chilli, sól

Cooking Monster
QUICHE Z RICOTTĄ I CUKINIĄ 155

osób: ● 120 g ricotty ● 2 średnie cukinie ● 3 jajka ● 30 cl gęstej śmietany* ● 60 g świeżo tartego żółtego sera** ● 2 ząbki czosnku ● 2 gałązki tymianku ● 1 opakowanie ciasta francuskiego*** ● Kilka łyżek oliwy z oliwek ● 2 szczypty gałki muszkatołowej ● Sól, pieprz  Cukinie pokrój na cienkie plasterki, podsmaż je przez około 5 minut na rozgrzanej oliwie na patelni, dodaj drobno posiekane(...)misce ubij trzepaczką jajka, dodaj śmietanę i świeżo starty żółty ser, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 22 cm***. Ponakłuwaj całą powierzchnię ciasta widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10- 15 minut

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem 138

Składniki / na 8 kwadratowych tart: opakowanie ciasta francuskiego 275 g 300 g koziego twarożku (można zamienić na ricottę) sól, pieprz sok z 1 cytryny, skórka z 1/2 cytryny pęczek zielonych szparagów oliwa 1/2 szklanki mrożonego groszku kilka listków świeżej mięty tarty parmezan, opcjonalnie Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je na 8 kwadratów(...)czasie przygotuj twarożek. Umieść go w misce i dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Odetnij ze szparagów zdrewniałe końcówki i przekrój je na pół. Gdy tylko ciasto francuskie się podniesie, wyjmij je z piekarnika. Przy pomocy łyżki wgnieć środki kwadratów i posmaruj je twarożkiem. Na twarożku ułóż szparagi i skrop je oliwą. Wstaw tarty z powrotem

Chilli Czosnek i Oliwa
TARTA SEROWA Z JABŁKAMI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 576

mascarpone – 100 g * duże jajko – 1 szt * laska wanilii – 1 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * ciasto francuskie – ok. 250 g * jabłka – 3 szt * cukier do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielony twaróg miksujemy z mascarpone i jajkiem, dodajemy ziarenka wanilii, cukier oraz mąki. Formę do tarty(...)wylepiamy ciastem francuskim , nakłuwamy po całości. Na ciasto wylewamy masę serową , wygładzamy i układamy obrane i pokrojone w plasterki jabłkami. Całość posypujemy warstwą cukru i wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 30-35 minut. Zostawiamy do wystudzenia. Smacznego

Ostra na Słodko
ROLADKI Z INDYKA Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 304

Już na sam widok zdjęcia cieknie ślinka, prawda?! Dziś zapraszam Was na przepyszne roladki z indyka! Nadziewane w środku warzywami i zapieczone w cieście francuskim tworzą fantastyczne danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja. Są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i np. imprezowe danie. Podane z ulubioną, lekką sałatką albo sosami ( czosnkowy pasuje rewelacyjnie! ) zachwycą podniebienia nawet najbardziej(...)ciasne roladki i zawijamy pokrojonym w paseczki ciastem francuskim tworząc dekoracyjny wzór. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut ( do zezłocenia! ). Uwaga! * Mięso musi być odpowiednio cienko rozbite, tak by mieć pewność , że roladki będą miały szansę upiec się w piekarniku zanim ciasto francuskie będzie spieczone. * Zamarynowanie w jogurcie sprawia

Ostra na Słodko
TARTA FRANCUSKA Z GRZYBAMI, KASZĄ I SOSEM ŚMIETANOWO-SEROWYM Z ZIOŁAMI 145

zalana pysznym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem ziół. Niezwykle sycąca, aromatyczna, no a przez to, że jest na cieście francuskim – błyskawiczna do zrobienia! Koniecznie spróbujcie, a potem dajcie znać jak smakowała! SKŁADNIKI: ( forma do tarty 24 cm ) * ciasto francuskie – ok. 250 g * kasza jęczmienna – 100 g * pieczarki ( lub inne ulubiony grzyby ) – 200 g * duża cebula(...)jajko – 2 szt * śmietana 18% – 200 ml * ser camembert – 100 g * sól pieprz , tymianek , papryka * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem , wylepiamy ciastem francuskim , nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na 10 minut w celu podpieczenia ( spód możemy wysypać fasolą w celu obciążenia ). Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło

Ostra na Słodko
Papryka faszerowana w cieście francuskim 135

sera żółtego 1/2 opakowania ciasta francuskiego Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Oczyszczone połówki papryki wykładamy plasterkiem żółtego sera, na żółty ser wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo z jajkiem na twardo. Na wierzch układamy kolejny plasterek żółtego sera. Do środka możemy również włożyć drobno posiekany szczypiorek bądź inną zieleninkę ;-) Ciasto francuskie przekrawamy na pół(...)skos (raz prawy raz lewy), aż zawiniemy całą paprykę. Zawiniętą paprykę możemy posypać ulubionymi ziołami. Zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Papryka faszerowana w cieście francuskim Papryka faszerowana w cieście francuskim SMACZNEGO

peggiwkuchni
Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną 140

Dzisiaj prezentujemy kolejną wariację na temat ciasta francuskiego. Wegańskie ciasto dostaniecie w większości supermarketów. Żeby uprzedzić pytania o to, czy przypadkiem nie ma tam masła - nie, w większości nie ma - trzeba tylko sprawdzić skład :) Ciasto francuskie dobre jest już samo w sobie i właściwie, czego by się do niego nie włożyło, to efekt końcowy jest smaczny. Zarówno w wersji(...)słono i na słodko. Zapraszamy na paszteciki z farszem z kaszy jaglanej i warzywami. Poprzednią odsłonę z ciastem francuskim znajdziecie  tutaj .   Wegańskie paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną Przepis na ok 16 sztuk Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego  pół szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 2-3 łyżki zielonego groszku (lub konserwowego) 3-4 suszone pomidory 3 łyżeczki

Bananowe Pole

Proponowane wyszukiwania