Bardzo proste do wykonania koszyczki z ciasta francuskiego. W sam raz na nadchodzącą Wielkanoc. Jest jajko, jest szynka i koszyczek! Przy okazji bardzo, bardzo smaczne! Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 4 jajka • 4 plastry okrągłej szynki • 4 mini kulki mozzarelli Wykonanie: • Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kółka o średnicy 10 cm. Jeśli płat(...)który należy podzielić na 4 ćwiartki. Każdą część rozwałkować na taką wielkość, aby wyciąć koło. • Blachę na mufiny wysmarować olejem, włożyć w miseczki ciasto francuskie. Kółka będą za wysokie w stosunku do muffinek, należy ułożyć więc zgrabną falbankę. • Do środka ciasta włozyć również plaster wędliny. • Na dno położyć
To co kochamobiad. A żeby nie było zbyt nudno zrobiłam je z dwoma różnymi farszami: rybnym i mięsnym, z warzywami i ciągnącą się mozzarellą. Pycha <3 Składniki: - płat ciasta francuskiego - mozzarella - jajko - sól, pieprz - sezam do dekoracji - masło do smażenia farsz I: - połowa brokuła (ok 250 g) - mała, pojedyncza pierś z kurczaka - 2 ząbki czosnku farsz II - biała część pora(...)Pora kroimy na półkrążki, na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy po będzie miękki zdejmujemy pokrywkę, aby woda odparowała. III. Ciasto francuskie kroimy na 12 równych kwadratów. Na sześciu z nich układamy: kurczak- brokuł- rozdrobniona mozzarella, na sześciu pozostałych: por- kawałki łososia- mozzarella. Rogi każdego z kwadratów sklejamy za sobą. Jajko roztrzepujemy
Cook&Lovejuż czasu (ani chęci) na pieczenie ciasta do kawy? Jeśli mamy pod ręką paczkę gotowego ciasta francuskiego (a nie oszukujmy się, rzadko kto robi je samodzielnie), jakieś owoce i garść orzechów, to upieczenie pysznych ciasteczek zajmie nam niewiele czasu. Francuskie ciastka z gruszkami i delikatnymi orzechami nerkowca są i szybkie do przygotowania, i pyszne. No i znacznie ładniej się(...)opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 gruszki orzechy nerkowca 3 łyżki płynnego miodu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Miód wlać do niewielkiej miseczki. Wsypać sproszkowane przyprawy i dobrze wszystko razem wymieszać. Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w średniej grubości plastry. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na dowolnej
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś z samego rana zaskoczyłam męża takim oto prezentem. Pyszne walentynkowe serce, stworzone z ciasta francuskiego i farszem. Mąż powiedział, że mu smakuje, więc myślę, że takie naprawdę było. Wszystkim życzę wszystkiego najlepszego, miłych i cudownych Walentynek(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min Francuskie serce 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 cebuli 15 dag pieczarek 1/2 pomidora 1 żółtko 15 dag sera żółtego pieprz, kucharek natka pietruszki Pieczarki i fileta pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i chwilę podsmażyć. Następnie poszatkować cebulę
Gotuję TestujęSzybkie faraonowe parówki 4-5 parówek cienkich 1/2 opakowania ciasta francuskiego garść szczypiorku 1 plasterek sera żółtego keczup roztrzepane jajko Najpierw nacinamy parówkę, z jednej strony na środku do środka parówki wzdłuż, a po bokach po troszku. Tak jak widoczne to jest na zdjęciu. Ciasto francuskie kroimy w niedużej wielkości paseczki. Możemy użyć do tego ozdobnego noża. Parówki owijamy(...)paseczkami ciasta francuskiego. W niektóre miejsca dajemy po małym kawałeczku sera żółtego. Parówki układamy jeden obok drugiego na posmarowanej margaryną brytfannie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut na 180 st. Po tym czasie wyjmujemy. Z keczupu robimy oczy
Gotuję TestujęNapisał do mnie Pan Andrzej, prosząc o słoną przekąskę na męskie spotkanie, która nie sprawi mu większych problemów. Nie będę ściemniać, że jestem taki pracuś i sama robię ciasto francuskie. Nie, ja zwyczajnie kupuję w Biedronce i zawsze mam mały zapas w zamrażarce. A za co je tak bardzo lubię? Za moc możliwości jakie ma w sobie. opakowanie(...)ciasta francuskiego szklanka orzeszków ziemnych szklanka startego żółtego sera jajko jeśli orzeszki nie były solone to szczypta soli Rozwijamy ciasto, przecinamy na pół, aby powstały dwa długie paski ciasta. Równomiernie każdy posypujemy serem i orzechami, zostawiając na jednym z dłuższych brzegów centymetr wolnego ciasta. I ten brzeg smarujemy jajkiem, na nim będziemy kończyć rolowanie. I tak zwijamy ciasno
Dieta moja pasjagotowe. Jeśli Wy również to pamiętajcie żeby zwrócić uwagę na skład czy ciasto jest przygotowane na maśle, tylko wtedy będzie smaczne! Składniki na 12 rurek: blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle!) 200 ml śmietanki 30% 125 ml mascarpone 1 galaretka pomarańczowa 2 łyżki puree z dyni 1 małe jajko 3 łyżki cukru + 0,5 łyżeczki cynamonu do posypania masło(...)galaretka zaczyna tężeć, ubić śmietankę, dodać mascarpone, puree z dyni, galaretkę i jeszcze chwilę zmiksować. Odstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotować rurki. Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół). Foremki na rurki posmarować odrobiną masła. Jajko roztrzepać. Cukier wymieszać
Ze smakiem i z pasjąnajsmaczniejsze, a więc i przepis bardzo na czasie. Niby łatwe, przeczytaj jednak uwagi pod przepisem, bo różyczki mogą Cię rozczarować. Składniki na 8 róż: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jabłko z czerwoną skórką 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki cynamonu sok z cytryny 1-2 łyżki konfitury ( u mnie z pigwy) Wykonanie: piekarnik nastawić(...)jabłko umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w cieniutkie 1 mm plasterki. Tu uwaga: plasterki powinny być giętkie i sprężyste. Skropić sokiem z cytyny, odstawić ciasto francuskie rozwinąć z rolki i lekko rozwałkować. Z krótszej strony pokroić w równej szerokości pasy (około 5 cm). U mnie wyszło 8 pasków. Każdy pasek odzielnie posmarować cieniutko konfiturą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Miałam gotowe ciasto francuskie ..zastanawiałam się co z nim na szybko zrobić..miałam także pieczarki..i tak oto powstały szybkie paszteciki z pieczarkami...idealne do barszczyku..ale i bez barszczyku też(...)można zjeść. 1 opakowanie ciasta francuskiego 50 dag pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła lub oleju do smażenia 1 jajko lub białko do posmarowania pasztecików Pieczarki i cebulę obrać i pokroić. Na maśle lub oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.Doprawić i wystudzić Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż na pół. Wzdłuż
Moje domowe kucharzenieudają. Ja ciasto francuskie mam w lodówce zawsze, tak na wszelki wypadek. Dodałam świeże maliny i tak powstał świetny deser do kawy. Składniki: 2 opakowania świeżego ciasta francuskiego-60 dag 2 szklanki świeżych malin Kruszonka: 40 dag mąki tortowej 25 dag masła 32 g cukru z wanilią 20 dag cukru pudru Jajko 2 łyżki mleka Cukier puder(...)pudrem i cukrem z wanilią dodać pokrojone na płatki zimne masło, rozetrzeć w palcach na kruszonkę-nie zagniatać. Piekarnik rozgrzać dobrze do 195*c na grzaniu góra dół. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki-musi być zimne, rozwinąć posypać grubo kruszonką- trochę zostawić do posypania wierzchu. Rozsypać po równo maliny i zawinąć jak roladę lekko dociskając ręką, ostrym nożem pokroić
Wanilia i KardamonPizzette z ciasta francuskiego, zapiekane w kremie z czarnych oliwek z pomidorkami, z dodatkiem świeżej bazylii to szybka i bardzo aromatyczna przystawka. Smacznego! **** Le pizzette di sfoglia con pomodorini e crema di olive nere , decorate con basilico fresco, sono delle sfiziose pizzette semplice e veloci da realizzare. Buon appetito! SKŁADNIKI ciasto francuskie 100 g pomidorków(...)oliwki, obrany ząbek czosnku z 1 łyżką startego parmezanu na jednolitą masę. Stopniowo dolewamy oliwę extravergine. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Wykrawamy kółka (ok. 6 cm), których środek nakłuwamy widelcem. Każde kółeczko smarujemy kremem z oliwek
La grande e la piccola cuocatheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tarta z botwinką, gorgonzolą i orzechami włoskimi Składniki: Ciasto francuskie – 1 opakowanie Buraki – 2 sztuki (średniej wielkości) Botwina – 1 pęczek Ser gorgonzola – 200g Orzechy włoskie – 2 garści Miód(...)łyżki Oliwa z oliwek Wykonanie: Buraki obrać i pokroi w cienkie plastry. Skropić oliwą z oliwek i miodem, a następnie piec przez 20 minut w 180 stopniach. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, zawinąć rogi i ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku przez 10-15 minut w 180 stopniach. Następnie na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć podpieczone
Kuchnia Bon Appetitskładników przygotowałam i w piekarniku wypiekałam. Roladki takie proste, fajnie ostre, czyli kabanosy w cieście francuskim schowane jako przekąska podawane. Składniki na 40 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g), 100 g bardzo cienkich kabanosów amerykańskich, garść startego sera np. bursztyn, grana padano, pieprz kolorowy świeżo mielony, 1 małe jajko. Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, cała powierzchnię posypujemy pieprzem(...)wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy ok. 15-20 min. Francuskie mini roladki z kabanosami można podawać na ciepło po lekkim przestygnięciu lub na zimno. Smacznego
Moniki Smakołykiżółtego sera opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę i kiełbasę (lub boczek) pokroić w drobną kostkę, po czym usmażyć na patelni. Ziemniaki ugotować, następnie zmielić z twarogiem maszynką do mięsa na drobnym sicie. Ziemniaki z serem wymieszać z cebulą, kiełbasą i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę do pieczenia
IMPRESJA SMAKUciastem francuskim sprawa jest prosta – cokolwiek się do niego wsadzi będzie zjadliwe. Zawsze też można nadać ciastu inny kształt i udawać, że wciąż wymyśla się nowe dania. Dodatkowo moje dzieci uwielbiają wszystko, co jest w środku ciasta, a już niekoniecznie to samo, ale poza nim. Wciąż tego nie rozumiem, ale jakem Matka Polka, dogodzić ich podniebieniom pożądam. Ciasto(...)prostu nie chce mi się za bardzo zastanawiać, co zrobić na obiad. Jednymi słowy lenia mam Dzisiaj więc kolejny pomysł z serii: Co dziś będzie w cieście francuskim Składniki: 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego 350 – 400 g filetu z indyka garść posiekanej, świeżej natki pietruszki 1 jabłko 2 łyżki smalcu gęsiego (warto dodać sobie zdrowego tłuszczu) garść posiekanych orzechów
gutfut