francuskie - 6660 przepisów (strona:52/444)

Francuskie rożki z wiśniami 131

Wyśmienite, chrupiące rożki z ciasta francuskiego wypełnione wiśniami oraz orzechową granolą i wiórkami kokosowymi, zapewniającymi dodatkowe „chrupnięcie”; posypane cukrem pudrem. Pachną i smakują niesamowicie, a przy tym szybko się je przygotowuje. Zamiast granoli z powodzeniem możecie użyć musli z dodatkiem orzechów. Francuskie rożki z wiśniami to najlepszy słodki dodatek do małej czarnej :D Nie ma sobie równych! Składniki(...)sztuk): 1 op. ciasta francuskiego ok. 250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu/syropu) 1-2 łyżki cukru ok. 4 łyżek granoli orzechowej (lub musli z orzechami) 3-4 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka masła 2 łyżeczki miodu 1 żółtko cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Świeże wiśnie myjemy, obrywamy ogonki, osuszamy i usuwamy pestki. Wiśnie mrożone najpierw rozmrażamy, potem osuszamy

MyCookBook.pl
Francuskie tosty w otrębach z jagodowym serkiem i bananami. Pyszne śniadanie pełne smaku i barw. 182

się je robi. Spróbujcie. Jagodowy serek możecie również wykorzystać np. jako nadzienie do naleśników . Pamiętam, że robiąc to zdjęcie musiałam się powstrzymywać, by od razu nie zjeść całego tosta Francuskie tosty w otrębach z jagodowym serkiem i bananami 2016-04-19 01:26:13 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)łyżeczek masła 250 g chudego twarogu 4 łyżki jagód (opcjonalnie borówek) 1-1 1/2 łyżki wody 1 1/2 - 2 łyżeczki miodu lipowego 1-2 banany Przygotowanie Przygotowanie tostów francuskich z otrębami Przygotowujemy 2 głębokie talerze. Do jednego wlewamy 1/2 szklanki mleka. Do mleka dodajemy 2 łyżeczki otrębów orkiszowych, mieszamy. Do drugiego talerza wbijamy 2 całe jajka, dodajemy łyżeczkę cukru wanilinowego

Słodkie okruszki
Tarta na francuskim cieście z sosem mornay (Quiche con verdure in salsa mornay) 120

Przepyszna tarta na cieście francuskim z warzywnymi rulonikami z marchwi i cukinii zapiekanymi w sosie mornay.  Tarta jest bardzo delikatna w smaku a warzywa chrupkie. SKŁADNIKI  Tarta 3 marchewki 3 cukinie ciasto francuskie sól, pieprz   olej z oliwek Sos mornay 50 gr masła 50 gr mąki pszennej(...)wykrawamy cienkie podłużne plasterki. Z marchwi i cukinii robimy ruloniki, na plaster marchwi nakładamy plaster cukinii, całość rolujemy. Na ciasto francuskie wylewamy sos i układamy ruloniki z warzyw. Ułożone warzywa w rulonikach smarujemy oliw ą  z oliwek. Tartę pieczemy ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym

La grande e la piccola cuoca
Jabłkowa różyczka 224

przygotować coś do kawy. Smaczne, tanie i szybkie jabłkowe różyczki. Zapraszam! Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Jabłko Cynamon Sok z cytryny Warto mieć w lodówce porcję gotowego ciasta francuskiego. Możemy dzięki temu zaoszczędzić sporo czasu, kiedy musimy przygotować szybki deser. Z krótszego boku ciasta francuskiego odkrawamy paski o szerokości 2-3cm. Jabłko kroimy w cienkie plasterki. Im cieńsze(...)półkola. Tak przygotowane jabłko zalewamy wrzątkiem i sokiem z cytryny, lub krótko podgotowujemy. Trzymamy do momentu, aż jabłko stanie się miękkie, elastyczne. Tak przygotowane półokręgi nakładamy na paski ciasta francuskiego – mogą na siebie lekko nachodzić krawędziami. Nie nakładamy jednak do samego końca paska – zapas ciasta przyda się do lepszego sklejenia różyczki. Tak przygotowany paseczek ciasta zwijamy, sklejamy by się

MarcinChef
Różyczki z salami 160

przygotować coś na szybko? Smaczne, tanie i szybkie – różyczki z salami. Zapraszam! Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Salami Papryka Sól Pieprz Warto mieć w lodówce porcję gotowego ciasta francuskiego. Możemy dzięki temu zaoszczędzić sporo czasu, kiedy musimy przygotować szybką przekąskę. Z krótszego boku ciasta francuskiego odkrawamy paski o szerokości 1-2 cm (zależy o jakiej średnicy mamy salami(...)większe, tym szersze muszą być paski ciasta). Plastry salami kroimy na pół. Tak przygotowane półokręgi nakładamy na paski ciasta francuskiego – mogą na siebie lekko nachodzić krawędziami. Nie nakładamy jednak do samego końca paska – zapas ciasta przyda się do lepszego sklejenia różyczki. Tak przygotowany paseczek ciasta zwijamy, sklejamy by się nie rozkleiło na końcu oraz od spodu. Robimy tak z pozostałymi

MarcinChef
MINTAJ W CIEŚCIE FRANCUSKIM 168

ciasto francuskie, zapiekana ze szpinakiem i serem feta, doskonała na postny obiad SKŁADNIKI 3 kostki mintaja, 1 op.ciasta francuskiego, 6 brykietów szpinaku, 100 g sera feta, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 1 żółtko WYKONANIE Ciasto francuskie tniemy na 6 prostokątów. Mintaja kroimy na połówki. Brykiety szpinaku podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, pieprzem(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozkładamy na środku ciasta francuskiego, układamy rybę, a na wierzchu pokrojony w plastry ser. Zawijamy ciasto, smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 20-25 min w 190 stopniach

słodki bratek
Paszteciki z kapustą i grzybami. 178

domowego ciasta francuskiego? Ich obecność powinna być już całkiem usprawiedliwiona ;) Namawiam do podjęcia próby samodzielnego przygotowania ciasta. Wiem jest to dość czasochłonne, wcale nietrudne. Jednak efekt jest warty poświęcenia :) Do nadzienia użyłam ekologicznej kapusty kiszonej z dodatkiem kminku i jałowca. Dodałam trochę grzybów, żurawiny, jabłko i wyszedł bardzo smaczny farsz. Wierzch posypałam czarnuszką. Składniki: ciasto francuskie gotowe(...)żurawinę, starte jabłko, wlać wodę, w której moczyły się grzyby, wino. Całość dusić na małym ogniu ok. godziny. W razie konieczności dolać trochę wody. Doprawić do smaku. Wystudzić. Ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta. Ok. 3-4 cm od brzegu nałożyć pasek nadzienia. Przykryć ciastem, tworząc wałek, odciąć od reszty. Pokroić na 4-5 cm paszteciki. Z resztą ciasta

zadanie-gotowanie
Kiełbaski w cieście francuskim z sosem majonezowo-chrzanowym i keczupem. 241

Bardzo lubię mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Można z niego wyczarować smaczne danie, szybka przekąskę, czy przystawkę. Ja dzisiejsze kiełbaski wykorzystałam właśnie jako przystawkę do żurku, który został mi po świętach. Sos majonezowo-chrzanowy i keczup dodał im nieco(...)pikanterii i całość stanowiła fajne, sycące danie. Polecam :) Składniki - 8 cienkich kiełbasek - płat gotowego ciasta francuskiego - 2 łyżki keczupu - 2 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark - 2 łyżeczki oregano - kilka łyżek mleka Wykonanie Keczup i majonezowy sos chrzanowy przekładam do miseczki i dokładnie mieszam. Ciasto francuskie rozwijam, kroję na osiem równych prostokątów, każdy z nich smaruję przygotowanym sosem, na środku

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim 596

stron, ale krótko. Część ciasta francuskiego naciąć radełkiem i owinąć piersi z kurczaka, tak aby nacięcia były na wierzchu. Przełożyć na papier do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: ciasto francuskie , filet z kurczaka , marynata

https:KKuchniaMniam
Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem rybnym 142

przygotowanie czegoś szybkiego. Można wycinać z niego dowolne kształty i nadziewać przeróżnymi farszami. Ja często przygotowuję je w wersji na słodko, jako deser. Dziś jednak proponuję przystawkę z ciasta francuskiego nadzianego rybą, warzywami i odrobina ciągnącego się sera:)  Składniki:   opakowanie ciasta francuskiego (225g),  1/2 czerwonej papryki,  1/4 zielonej papryki,  6 pieczarek,  1 filet rybny(...)kostkę. Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą do ryb. Wraz z warzywami podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Blat ciasta francuskiego pokroić na 12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu nałożyć trochę farszu, posypać startym serem. Wszystkie rogi składać do środka i delikatnie skleić.  Posmarować rozkłóconym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Z miłości do słodkości
Ciastka francuskie z gruszką 116

herbatki proponuję pyszne ciastka francuskie gruszką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Warto w kilka chwil przegotować te pyszne ciasteczka.  SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 gruszki, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na prostokąty. Gruszkę obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki.  2. Kawałki gruszki układam na cieście francuskim. Pozostałe ciasto kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Francuska pomarańczowa kostka 164

okazji Walentynek przygotowałam francuskie pomarańczowe kostki. Takie łatwe i smaczne ciasteczka na bazie ciasta francuskiego. Do tego krem z pomarańczy i jak to mówią "niebo w gębie" Może i Wy na takie się skusicie i to nie tylko z okazji Walentynek, ale i w każdy inny dzień. Nie wstawiałam innych przepisów w związku z tym świętem, bo jakoś(...)przykładam się  do niego zbyt mocno. Ale ciasto na weekend zawsze musi być. Składniki ciasto francuskie XXL (375 g ) 1 jajko 3 łyżki cukru Krem 180 ml jogurtu naturalnego 200 ml śmietany kremówki 36% skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy wyciśnięty sok z jednej pomarańczy 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru (lub  według własnego smaku) Śmietanę

O kuchni z uczuciem
Rożki francuskie z jabłkami 173

się niespodziewani goście. Dlatego zawsze mam w lodówce ciasto francuskie, tak na wszelki wypadek ;) Filiżanka z kolekcji "Jesień" Porcelana Bogucice. op. ciasta francuskiego (275g) 2 jabłka cukier  cynamon jajko cukier Gruba Rafinada Diamant Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na równe kwadraty o boku ok 6-7 cm. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Przyprawić wg uznania

Smakołyki Asi
Ciastka z ciasta francuskiego 145

rozpływają się w ustach. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cynamon 1 łyżeczka cukru waniliowego dżem jagodowy 40g zmielonych orzechów włoskich z dodatkiem cukru Przygotowanie : Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dusimy chwilę na patelni z cukrem i cynamonem. Uważać żeby nie rozgotować. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty. Ciasto kroimy na kwadraty

Smaczne Potrawy
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i dwoma serami 156

smakuje ☺ To chyba najlepsza rekomendacja dla dania, jaką mogłam sobie wymarzyć ☺ Zapraszam Was do zrobienia delikatnej tarty na cieście francuskim, z dużą ilością szpinaku i dwoma rodzajami sera: kremowym serkiem typu Philadelphia i serem feta. 50 min 2 składniki: ciasto francuskie 4 duże garści świeżego szpinaku czosnek 100 dag sera feta 100 dag serka kremowego typu Philadelphia 2 plasterki(...)łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Tak przygotowane nadzienie wrzucić na patelnię i mieszać przez około 4 minuty aby odparowała cała, która jest niepotrzebna. Ciasto francuskie wyłożyć na foremkę do tarty (u nas tym razem malutka wersja, wystarczy zwiększyć dwukrotnie składniki aby zrobić większą porcję dania), dodać i rozprowadzić nadzienie z masy szpinakowej. Na wierzchu

Ania i Marcin gotują