Bakłażan, zwany z francuska oberżyną, jest bardzo popularny we Francji i serwowany w różnej postaci, świetnie komponuje się z papryką, pomidorami, ziołami. To piękne fioletowe warzywo jest również jednym z podstawowych składników francuskiej „ratatouille”. Osobiście bardzo lubię dania i przystawki z bakłażanem, dzisiaj proponuję Wam smaczną terinę z jego dodatkiem, możecie ją podać samą lub jako dodatek na przykład
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawarunkiem, że będziecie także dysponować dynią, która jest niezbędna do przygotowania farszu. Według mnie połączenie tych składników jest naprawdę doskonałe, zaserwowałam to danie na przystawkę już kilka razy moim francuskim przyjaciołom i wszyscy byli nim zachwyceni, dlatego namawiam Was gorąco do jego spróbowania! Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania: 250 g dyni (zważonej po obraniu(...)własnego przepisu. ** Możesz również przygotować farsz poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na noc. *** Nakładając farsz uważaj na brzegi, w przeciwnym razie pierogi rozkleją się podczas gotowania. Francuska restauracja La Coulemelle w Saint Bonnet le Froid (departament Haute Loire w regionie Owernii), której szef Régis Marcon (jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych we Francji i na świecie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaciasto francuskie to przedstawiam przepis na pyszne jedzonko. Francuski warkocz faszerowany szpinakiem, prosciutto i oscypkiem to szybkie, efektowne i wytrawne danie. Składniki na 2 porcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego 450g mrożonego szpinaku 150g szynki parmeńskiej - Prosciutto (7 plastrów) 150g wędzonego oscypka (1/2 dużego) 1 mała cebula pieprz, oregano ostra papryka 1 jajko 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Zamrożony szpinak wrzucamy(...)oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną szynkę i cebulę - smażymy ok. 5 min. i dodajemy do szpinaku. Oscypka kroimy w kosteczkę - dodajemy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Na środku rozkładamy farsz (wzdłuż dłuższej części) a boki ciasta nacinamy pod kątem, tak aby można nimi przykryć wierzch warkocza. Nacięte boczki nakładamy naprzemiennie zakrywając farsz - lekko dociskając
Alutka-Gotujedużej porcji rzetelnej wiedzy kulinarnej serwuje nam także prawdziwą ucztę dla ducha, wprowadzając nas w klimat małego francuskiego miasteczka. Zajrzyjmy więc do kuchni Susan i jej przyjaciół i poznajmy tajniki domowych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. na francuskie specjały. Recenzję książki znajdziecie tutaj Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem Cervelle de canut, concombre en puree en verrine(...)ogórkowej pulpy (nie wylewamy – to pyszny napój!). Doprawiamy ogórkowe purée lekko solą i rozdzielamy między osiem małych szklaneczek. Uzupełniamy szklaneczki sprawiedliwie serkiem i podajemy od razu. Tytuł: W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków Tytuł oryginału: In a French Kitchen: Tales and Traditions of Everyday Home Cooking in France Autor: Susan Herrmann Loomis Tłumaczenie: Anna
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszaszłyk staje się przekąską wykwintną i nad wyraz smaczną. Gwarantuję Wam, że dodatek ananasa do takiego zestawu warzyw i parówki, nie rozczaruje Was na pewno! Składniki gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia zielona cukinia czerwona papryka świeży ananas sól i pieprz(...)szaszłyki Ananasa obierz i pokrój w dużą kostkę. Pozostałe składniki umyj, pokrój na kawałki. Z parówki usuń folię, również pokrój. Rozgrzej piekarnik do 200-210 stopni C. Rozwiń ciasto francuskie i potnij na wstążki wzdłuż najdłuższego brzegu. Zacznij od wstążki z ciasta, nabij na wykałaczkę i przeplataj kawałek po kawałku, raz warzywo,wstążka, parówka,wstążka,ananas,wstążka
Z Kuchni Do Kuchnidolinę swoich rzeczywistych możliwości, żeby zamiast księcia z bajki, spotkać prawdziwego człowieka. Elizabeth mówi tak Paryżowi, swojemu przyszłemu mężowi i francuskiemu jedzeniu. Podejmuje decyzje, że może być samotna za granicą, żeby być z ukochanym i codziennie móc jeść francuskie pyszności. Zamienia bibliotekę na miejski bazar, uczy się nowych warzyw i smaków. Próbuje znaleźć sobie francuską przyjaciółkę w kraju, gdzie(...)każdy spędza czas tylko z ludźmi, których zna od wielu lat i zżyć się z rodziną męża. Poznaje typowo francuskie smaczki jak tradycyjny bal u strażaków z okazji 14.07, chodzenie na demonstracje polityczne jako hobby narodowe (prawie jak u nas), pochwałę przeciętności zamiast amerykańskiego wyścigu szczurów czy przekonanie, że rzeczy mają tylko jedno zastosowanie i nie można upiec ciasta
Ugotowane pozamiatanechyba na finał Mistrzostw Świata zostawię ;) Ale szybkie paszteciki z ciasta francuskiego? Czemu nie. Przedstawiam i polecam. Składniki (na ok 16 sztuk): 2 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 3-4 pieczarki 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka 1 cebula dwie garście sera żółtego tartego 2-3 łyżki keczupu łagodnego sól, pieprz papryka słodka mieszanka ziołowa(...)chwile. Na koniec podsmażamy pieczarki Pozostaje usmażyć kurczaka-uważając by go nie przesuszyć. (Mięso dojdzie w piekarniku. Podsmażone składniki czynszu mieszamy z tartym serem. Farsz gotowy. Wystarczy nasze ciasto francuskie pokroić na kwadraty napełnić farszem i zagnieść solidnie na bokach by nadzienie pozostało na miejscu podczas pieczenia. Na wierzchu smarujemy białkiem. Oprószamy ziołami prowansalskimi, papryką i sola gruboziarnistą. Pieczemy
Kuchnia po mojemuUwielbiam jagody i jagodowe wypieki. Czasem jednak brakuje czasu , więc postanowiłam spróbować upiec jagodzianki z gotowego ciasta francuskiego. Wyszły pyszne ! a ich wykonanie, łącznie z pieczeniem zajmuje max 20 minut ! Składniki: ciasto francuskie gotowe jagody białko jajka cukier Wykonanie: Na ciasto francuskie wsypać jagody, dodać odrobinę cukru. Zwinąć w rulon i wysmarować białkiem. Następnie ucinać kilkucentymetrowe kawałki(...)Ułożyć na blasze. Piec około 12 minut w temperaturze 200 st C (najlepiej wg producenta ciasta francuskiego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchniaczegoś nie zachomikowaliśmy ;) Sposobem na pustki w szafkach są 3 składniki - ciasto francuskie, nutella i cynamon. Spróbujcie :) Składniki: płat ciasta francuskiego nutella (wg uznania) 2 łyżeczki cynamonu ewentualnie brązowy cukier w kryształkach do oprószenia Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy na blasze. Smarujemy warstwą nutelli całą jego powierzchnię. Posypujemy cynamonem i wzdłuż długiego boku zwijamy. Kroimy na małe ciastka
ChilliJemyPrzepis powstał specjalnie z myślą o Dominiku, który jest ogromnym fanem wypieków z ciasta francuskiego. :) Ciasto francuskie jest dość wdzięcznym produktem, gdyż przy jego użyciu można wyczarować prawdziwe pyszności, a nie zajmie nam to całej wieczności. Dziś propozycja przyrządzenia z niego prostych rożków z serkiem jogurtowym oraz owocami. Przepis przyda się, gdy macie w domu opakowanie ciasta francuskiego(...)właśnie zadzwonili goście, że będą za 15 minut. ;) Rożki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 200 g serka śmietankowego (np. Almette) 200 g owoców w żelu, konfitury lub dżemu 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 1 rozbełtane jajko Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwijamy, dzielimy je na 8 równych części. Ja lubię połączenie lekko słonego serka ze słodkimi wiśniami
Cooking MonsterCiasto francuskie można przygotować na wiele sposobów. W wersji na słodko lub na słono. Ja dziś przedstawię Wam moje propozycje podania ciasta francuskiego w słodkiej wersji oraz pokażę krok po kroku jak można składać ciasto by wyszły piękne i pyszne ciasteczka. Składniki: * 2 paczki gotowego ciasta francuskiego * 250 g serka typu Philadelphia(...)ciasta położyć jedna borówkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 15-20 minut. Schłodzone posypać cukrem pudrem. Teraz czas na drugą propozycję zwijania ciastek. Drugie opakowanie ciasta francuskiego również rozkroić na kwadraty o tej samej długości boków. Tutaj użyte zostaną truskawki, które trzeba wcześniej oczyścić. Każdy kwadrat ciasta złożyć lekko na pół na kształt trójkąta. naciąć
Zrób to smacznieBoże Ciało przystało przydałoby się zorganizować jakąś pyszną przekąskę. Żeby się nie narobić a jednocześnie zadowolić kubki smakowe. Także będzie ciasto francuskie nadziewane piersią z kurczaka, żółtym serem, podane z sosem grzybowym. Przepis przywiozłam z urlopu. Leżąc na plaży toczyły się rozmowy na temat potraw regionalnych w związku z tym, że każdy na wycieczce był z innego regionu(...)francuskiego połówka małej piersi z kurczaka ok 6-7 plasterków sera żółtego pieprz, odrobinka soli, posiekana natka pietruszki na sos: połówka pora ( biała część) 30 dag kurek 20 dag pokrojonego w bardzo drobną kostkę boczku wędzonego 2 łyżki oleju do smażenia 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 białko Sposób przyrządzenia: Ciasto francuskie
pieprzny smaczekwtorek pisałam o pesto z rukoli, było z makaronem. Trochę nam zostało, był w domu filet z kurczaka i ciasto francuskie, które prawie zawsze mam w lodówce (nawet mój mąż się przyzwyczaił i jak nie ma to sam kupuje he, więc nawet jak ja nie pamiętam to i tak w lodówce go mam, czasem nawet dwa jak oboje kupimy(...)takie oto ślimaczki :) Oprócz pesto i kurczaka w ślimaczkach jest jeszcze czerwona cebula i trochę sera żółtego. Powiem Wam tyle, że smakowały rewelacyjnie :)) Miłego dzionka :)) Składniki: ciasto francuskie 2 filety z kurczaka pesto z rukoli - tutaj cebula czerwona troszkę kukurydzy ser żółty Kurczaka myję, kroję w miarę w drobną kosteczkę. Ciasto francuskie rozwijam, smaruję pesto
kruche babeczkiprostu moja kolejna deserowa wariacja z ciasta francuskiego, którą postanowiłam nazwać bardziej światowo (nie żeby poprawnie w jakimkolwiek języku) Ale jeśli lubicie domowe budynie i owoce, bez względu jaką ma nazwę to na pewno ta propozycja Wam posmakuje Składniki na „szalupy”: Opakowanie ciasta francuskiego Forma do muffinów Wykonanie: Ciasto dzielimy na w miarę równe kwadraty, formę do muffinów(...)obracamy do góry nogami. Nakładamy każdy kawałek ciasta francuskiego na wystającą część formy, delikatnie dociskając spód, aby podczas pieczenia „szalupy” za bardzo się nie skurczyły i dało się do nich nałożyć masę budyniową. Patrz zdjęcie. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i pieczemy ok. 20-25 minut. Studzimy. Składniki na domowy budyń
gutfutCiasto francuskie to genialny towarzysz wielu dań, zarówno przekąsek, jak i obiadów czy też oczywiście deserów. Dawno, dawno temu przedstawiałam Wam parówki w cieście francuskim , dziś pora na coś bardziej "treściwego" :) Z podanych składników wychodzi ok. 12-14 pierożków, porcja dla jednej osoby waha się pomiędzy 2 a 4, w zależności od apetytu naszych współbiesiadników :) Składniki: - dwa opakowania ciasta(...)francuskiego - 500 g mięsa mielonego - 500 g pieczarek - 2 duże (lub 4 małe) cebule - 3 pomidory - kilka plasterków żółtego sera - ok. 2 łyżek oleju roślinnego (u mnie kokosowy) - łyżeczka koncentratu pomidorowego - 1 jajko - słodka i ostra papryka - czosnek granulowany - bazylia, oregano - sól, pieprz Opcjonalnie: - chilli - przyprawa z suszonych pomidorów Pieczarki i cebulę obieramy, po czym kroimy w grubą kostkę
Kulinarne zapędy Kokosa