francuskie - 6660 przepisów (strona:58/444)

Ciasteczka francuskie z jabłkiem 137

duża sprawa, bo w końcu blisko mnie będzie duży sklep ze wszystkim :) Nawet Kuchnie Świata się otwierają podobno, czy to nie fajne?! Dziś mam dla Was świetny przepis! Ciasteczka Francuskie z Jabłkiem. Próbowaliście kiedyś? Jej! Niebo w buzi! Serio :) Sekretem jest równe rozwałkowanie ciasta i pokrojenie jabłek na małe kawałeczki. Takie dobre, a takie proste. No cóż, zapraszam!"Składniki(...)zależności od tego jak chcecie się rozładować. Ważne, aby orzechy były drobno pokruszone - ale nie zmielone! Dodajemy je do jabłek i wszystko dokładnie mieszamy.Jabłka przekładamy na ciasto francuskie i rozprowadzamy po całej jego powierzchni, pozostawiając na końcu około 3 cm.Ciasto ciasno zwijamy w rulon, a następnie kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm, układając na blaszce wyłożonej

Słodkie Przyjemności
Francuskie ciacha ze śliwką 132

jednym. Dziś prosty i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie śliwek. Potrzebujemy tylko francuskie ciasto, trochę śliwek i cukier oraz masło do smaku. Zresztą przekonajcie się sami, zapraszam na francuskie ciacha ze śliwką."Składniki:opakowanie ciasta francuskiego12 śliwek1/3 kostki masłacukier waniliowySposób  przygotowania:Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na 12 kawałków. Każdy z nich zawijamy tak aby stworzyć ramkę z ciasta

Słodkie Przyjemności
Rożki z ciasta francuskiego z wiśniami 229

Dziś proponuje mój sposób na ciasto francuskie w formie nadziewanych owocami ciastek na słodko(...)Polecam ciasteczka jako przekąskę na Sylwestra JRożki z ciasta francuskiego z wiśniamiSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiegookoło 1/3 szklanki cukru do posypania ciasta1 słoik kompotu z wiśni (500 g wiśni)3 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 jajko roztrzepane do posmarowaniaPrzygotowanie:Stolnicę lub blat oprószamy mąką. Wykładamy na nią ciasto francuskie. Ciasto posypujemy równomiernie cukrem, a następnie dociskamy

Mania Gotowania
Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem 156

ricottaszklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)2 łyżki rodzynekmarcepan - wielkość batona 100 ml rumu 1 cukier waniliowyłyżeczka cukru1 jajkoNajpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy go serkiem ricotta, następnie posypujemy serek cukrem waniliowym. Potem układamy na serze wiśnie wyciągnięte z rumu oraz kawałeczki marcepana. Całość zwijamy w roladę. Następnie kroimy ostrym(...)Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut. na cieście smarujemy ser i układamy wiśnie i marcepanślimaki z ciasta francuskiego z ricottą i wiśniami

Bon Appetit Małgorzaty
Przepisy na słodkości 2193

masą kawową i wiśniamiTort orzechowo-makowo-kawowy Tort z kremem wafelkowo-brzoskwiniowymCIASTECZKA / MUFFINKI Babeczki kakaowe z kremem Babeczki mini szarlotkiBabeczki pełnoziarniste z konfiturą żurawinową Ciasteczka francuskie z jabłkamiCiasteczka francuskie z marmoladą różanąCiasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą) Ciasteczka korzenne Ciasteczka kruche wykrawane Ciasteczka kruche z beząCiasteczka orzechowe Ciasteczka owsianeCiasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami Ciasteczka(...)lentilkami  Ciastka pieguski  Francuskie paluszki z solą i kminkiemKruche babeczki z kremem  Muffinki czekoladowe z wiśniami Muffinki kawowe Muffinki pomarańczowo-cytrynoweMuffinki z bananami  Muffinki z brzoskwiniamiMuffinki z jagodami Muffinki z mirabelkamiMuffinki z musli Muffinki z rabarbaremMuffinki z truskawkamiOponki z seremPączki hiszpańskie  Pączki rogatePączki serowe Pierniczki czeskie Pierniczki lukrowanePierniczki świąteczne Torciki warszawskie / Ciastka

Kuchnia domowa Ani
Błyskawiczna tarta z morelami i marcepanem 144

Gratka dla lasuchow.Bez mieszania,ucierania, odwazania pyszne" co nieco "do kawy.Chrupiace ciasto francuskie,soczysty marcepan i morele.Polaczenie smakow idealne. Zniewalajaca,pachnaca,blyskawiczna tarta.Zjecie ja zanim zdazy wystygnac.Skladniki:ciasto francuskie z rolki ( kwadrat o boku 25 cm) okolo 150-180 g lub mrozone platy400 g moreli80 g masy marcepanowej2 lyzki mleka2 lyzki cukru trzcinowego60 g konfitury morelowej-2 lyzkiWykonanie(...)drugi,docisnac brzegi by sie dobrze zlepily i wywalkowac na omaczonym blacie kwadrat o boku 25 cm.Przygotowac morele,przekroic na pol i usunac pestki.  Mialam swieze ciasto francuskie z rolki,odcielam wiec tylko kwadrat o boku 25 cm.Ciasto ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Posrodku ciasta zaznaczyc okrag o srednicy 20 cm np.talerzykiem.Na zaznaczonym okregu ulozyc poszarpany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce 154

Szybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć(...)adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishPierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym(16 pierożków)Przygotowanie: 50 minutSkładniki na pierożki:2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego)2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny1 szklanka

karmelowy
Tuńczyk w cieście francuskim 153

wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie!Chrupiące ciasto wypełnione tuńczykowym farszem smakuje rewelacyjnie!I syci na długie godziny!Jest też świetnym pomysłem na imprezową przekąskę! SKŁADNIKI:( na 2 porcje )- ciasto francuskie – 1 płat- tuńczyk w sosie własnym – 100 g- czerwona papryka – 1 szt- ser żółty – 50 g- cebula – 1 szt- szczypiorek – pęczek- musztarda(...)łyżka- śmietana 18% – 1 łyżka- żółtko – 1 szt- przyprawy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z ciasta francuskiego wykrawamy 2 koła ( o takiej wielkości , by wychodziły ponad foremkę do muffinek – z tej części robimy rant ).Ciastem wyklejamy foremkę , smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok.10min/180C.W tym czasie odsączamy tuńczyka.Drobno kroimy paprykę , cebulę , szczypiorek.Trzemy ser żółty.Wszystko razem mieszamy.Dodajemy

Ostra na Słodko
Mięso mielone w cieście francuskim z pieczarkami 1196

mięso mielone w cieście francuskim jest świetnym pomysłem na niedzielny obiad lub imprezowe danie!  SKŁADNIKI:- mięso mielone wołowe – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – kwaśna śmietana – 1 łyżeczka – cebula – 1 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – ciasto francuskie – 1 arkusz(...)piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, Z mięsa formujemy kulę, układamy na blasze, robimy wgłębienie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190 C na ok. 5-7 minut. Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując mąką. Wycinamy paseczki( ja zrobiłam grubsze i cieńsze ).  Przygotowanymi paseczkami obkładamy mięso tworząc coś ala koszyczek. Dobrze zlepiamy, smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika

Ostra na Słodko
Francuskie rogaliki z grzybami 192

już nieraz Wam mówiłam uwielbiam specjały z dodatkiem ciasta francuskiego( łosoś chodzi za mną już chyba od miesiąca! ). Dlatego też wykorzystuję je bardzo często w moich kuchennych podbojach! A to na słodko … a to na ostro ….    Dziś mam dla Was przepis na pyszne rogale z dodatkiem pieczarek … jajka … i pachnącego szczypiorku! Na zimno i na ciepło(...)smakują rewelacyjnie! A podane z gorącym czerwonych barszczykiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Składniki:- ciasto francuskie – ok. 250 g– pieczarki – ok. 300 g– szczypiorek – 1 pęczek– jajko – 2 szt- masło – 1 łyżka– sól , pieprz – do smakuSposób przyrządzenia: Jedno jajko gotujemy na twardo , drugie roztrzepujemy ( będzie do posmarowania ).Ciasto

Ostra na Słodko
Udka z marchewką i sosem serowym w chrupiącym cieście francuskim 313

mięsa ;) z dodatkiem słonej fety i słodkiej marchewki … zapieczony w chrupiącym cieście francuskim podbił totalnie moje serducho!Pomysł na stałe zagości w mojej kuchni! Składniki:– udko z kurczaka – 1 szt– marchew – 1 szt– ser feta – 50 g– ciasto francuskie – 1 płatDodatkowo:- sól– pieprz– lubczyk– czosnek granulowany(...)dokładnie miksujemy / ucieramy na gładki krem. Możemy to robic w miseczce umieszczonej nad gotującą się wodą – będzie łatwiej.Dodajemy odrobinę pieprzu i czosnku.Na podsypanym mąką blacie układamy ciasto francuskie , a na jego środku udko z kurczaka.Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej , jak i lewej strony – tak byśmy je mogli potem zaplatac .Mięso gęsto smarujemy

Ostra na Słodko
Kremówka z Bitą Śmietaną 257

przyjemność. Przepis z jakiego korzystam przedstawia kremówkę z masą budyniową i śmietanową i jest według mnie rewelacyjny.Kremówka z Bitą Śmietaną - Składniki:2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (po ok. 300 g)cukier pudermasa kremowa:500 ml mleka250 ml śmietany kremówki 36%nasionka z jednej wanilii lub 25 g cukru z prawdziwą wanilią200 g cukru6 żółtek3 płaskie(...)łyżeczki żelatyny + ok. 20 ml gorącej wody2 łyżki cukru pudruKremówka z Bitą Śmietaną - Sposób przygotowania:Blaszkę o rozmiarze ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.Ważne aby podczas

Słodka Strona
Tarteletki z konfiturą z czerwonej cebuli 126

Ponieważ w lodówce pozostał jeszcze spory zapas konfitury z czerwonej cebuli, postanowiłem poszukać pomysłów na jej wykorzystanie. Jednym z nich są ekspresowe w przygotowaniu tarteletki z ciasta francuskiego, które zawsze trzymam w zamrażalniku w pogotowiu. Idealne na przygotowanie czegoś zaskakującego smakiem dla niespodziewanych gości. Dodatek różnych serów, które znajdziecie akurat w swojej lodówce (u mnie cheddar, camembert(...)komponuje się ze słodką konfiturą, a tymianek potęguje smakowe wrażenia. Z powodzeniem można użyć również ciasta kruchego, które koniec końców bardziej polecam, ale jeśli zależy Wam na szybkości, to francuskie z powodzeniem spełni tę rolę. Jeśli nie macie akurat konfitury, to wystarczy skarmelizować 3-4 cebule na patelni z cukrem i odrobiną masła. Do wykorzystania różnych serów do karmelizowanej

Food Square
Duńskie ciasteczka. Ale czy na pewno...? 185

Jakiś czas temu w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007 znalazłam przepis na ciasteczka kopenhaskie. Spodobały mi się od razu - banalnie proste w przygotowaniu, z mrożonego ciasta francuskiego, które zazwyczaj mam w zapasie, w dodatku łączą w sobie rabarbar z marcepanem - a to połączenie zostało już przez nas przetestowane i zaaprobowane. Czy jest w nich coś kopenhaskiego, albo chociaż duńskiego(...)temu rabarbar ładnie się trzyma na ciastkach, nie spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki.Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru -  krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Z cyklu do plecaka: szybkie rogaliki z wiśniami 139

lepszego niż słodki domowy dodatek do drugiego śniadania. Co jednak, kiedy nie ma za bardzo czasu, żeby go przygotować? Odpowiedzią są rogaliki z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto francuskie to idealne rozwiązanie na szybkie i dziecinnie proste przekąski (także na słono). Do nadziania rogalików można wykorzystać dowolny domowy dżem (ważne, żeby był dobrze przesmażony i nie miał żelatyny) lub owoce(...)słoika.Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiegonadzienie (u mnie wiśnie ze słoika)Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką (nie musi być rozwałkowane bardzo cienko - chodzi o to, żeby wyrównać zagniecenia).W zależności od tego jaki mamy kształt płatu ciasta kroimy wzdłuż przekątnej (koło) lub ukośnie na trójkąty (prostokąt). Musimy uzyskać długie trójkąty o podstawie

Ciastkozercy