Życzę słodkich spotkań! Składniki: 60 dag ciasta francuskiego 4 jabłka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru trzcinowego brązowego z cynamonem 1 jajko 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka Jak wykonać ? Budyń śmietankowy gotujemy w mniejszej ilości mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy. Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa placki
Wanilia i KardamonClafoutis to bardzo popularny francuski deser z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan. Najbardziej znanym i popularnym jest clafoutis czereśniowe, ale ja proponuję Wam tym razem clafoutis z owocami jesieni- śliwkami. Poza tym, że są one źródłem witamin i błonnika, uważam, że smakują w tym wydaniu jeszcze lepiej niż tradycyjne clafoutis czereśniowe. Czas przygotowania: 20 min Czas
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaniespodziewane przybycie gości. Takie rurki z powodzeniem można nadziać kremem budyniowym (przepis tutaj) . Składniki: * 1 opakowanie ciasta francuskiego * 250 ml śmietany kremówki 36% * cukier puder do śmietany (według uznania) * cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na paski (wzdłuż dłuższego boku) o szerokości około 1,5-2 cm. Foremki do rurek owijać paskami ciasta(...)francuskiego, zaczynając od najwęższej strony, tak aby paski nachodziły na siebie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut na złoty kolor. Wystudzić. W między czasie ubić śmietanę na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder do smaku. Zimne rurki nadziewać śmietaną za pomocą szprycy albo rękawa cukierniczego. Posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniechrupiącą kruszonką. Polecam, zrobicie je w pół godziny gdy tylko najdzie Was ochota na coś słodkiego :) op. ciasta francuskiego jajko cynamon Kruszonka: 50g masła 80g mąki 50g domowego cukru waniliowego Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć dokładnie w palcach. Ciasto francuskie rozwinąć, szklanką wyciąć kółka. Kółeczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem. Każde ciasteczko oprószyć szczyptą
Smakołyki AsiUwielbiam to ciasto, aż dziw, że do tej pory nie było go na blogu, za szybko zawsze znika ze stołu ;) Dwie warstwy ciasta francuskiego na maśle, przełożone warstwami: budyniową i śmietankową. Prawdziwa poezja smaku Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego (po około 320 g każdy) Dwie większe, płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdą blaszkę wyłożyć płat ciasta francuskiego, ocieplić(...)ugotować budyń, często mieszać, by nie utworzyły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać budyń, cały czas ucierać. Na spód blaszki wyłożyć pierwszy płat ciasta francuskiego, na wierzch wyłożyć masę budyniową. Wyrównać, schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 2 opakowania śmietan-fixu 1 łyżka cukru pudru Kremówkę ubić na sztywno
Domowa cukiernia EwyWyszło mi danie podwójnie nadziane ;) Mięso nafaszerowałam mozzarellą, bazylią i suszonymi pomidorami, a następnie owinęłam plecionką z ciasta francuskiego. Jest to dosyć popularny sposób na podanie filetów z piersi kurczaka, ale do tej pory jakoś nie było okazji, żeby go wypróbować. Dobrze, że w końcu się udało. Danie jest bardzo smaczne i eleganckie. Mięso pozostaje soczyste, a ciasto chrupiące. Nadzienie(...)można dowolnie modyfikować. W następnej kolejności mięsną kieszonkę wypełnię szpinakiem i serem pleśniowym. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka (2 szt.) ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu) 8 szt. suszonych pomidorów 150 g mozzarelli sól pieprz jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Pierś z kurczaka rozciąć (nie do końca) w taki sposób, aby powstała kieszonka. Doprawić
zadanie-gotowaniemamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu warto sięgnąć po ciasto francuskie. Z jego udziałem szybko przygotujemy coś słodkiego(...)dosłownie kilkanaście minut. Ja swoje ciasto połączyłam ze śliwkami węgierkami ale można też użyć jabłek lub brzoskwiń. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) śliwki węgierki ok 22 szt cukier brązowy 1 małe jajko Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 12 kawałków, ja podzieliłam na 6 kwadratów i 6 prostokątów. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki
Monia miesza i gotujeCzasem jak mam ochotę na coś słodkiego to bardzo często robię na szybko takie ciasta z ciasta francuskiego , można przekładać takie ciastka różnymi farszami , czy czekoladą bądź dżemem , i też bardzo fajnie smakuje . Czasem też robię ciastka wytrawne z różnego rodzaju farszu , sprawdza się na spotkaniach ze znajomymi czy po przy oglądaniu dobrego filmu czy meczu(...)Składniki 1 ciasto francuskie nutella Wykonanie Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy solidnie czekoladą i ostrym nożem kroimy na 3 cm kawałki i układamy na blaszce
Mój Smakpaszteciki z ciasta francuskiego Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1/2 kg pieczarek ok 60 g suszonych grzybów (można ciut mniej) 1-2 większe cebule sól , pieprz do smaku 2 opakowania ciasta francuskiego jajko do posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek, siemię lniane Wykonanie : Kapustę wypłukać(...)mięsa zemleć kapustę z usmażonymi suszonymi grzybami , pieczarkami i cebulą. Tak przygotowany farsz doprawić: solą i pieprzem , ewentualnie ulubionymi przyprawami. Z farszu odcisnąć nadmiar wody. Płaty ciasta francuskiego rozwinąć , na każdym ułożyć pionowy pasek z przygotowanego farszu. Zwinąć ciasto tworząc rulon i odcinać. Czynność powtórzyć. Każdy rulonik lekko spłaszczyć i pociąć na prostokąty. .Paszteciki ułożyć
Aromatyczne Podróżeszybko - błyskawiczna przekąska na imprezę sylwestrową, karnawałową lub niedzielne późne śniadanie. Ciasto francuskie, które ma niekończącą się gamę możliwości sprawdza się w każdej(...)sytuacji. Danie to może przygotować nawet uczeń podstawówki, co osobiście sprawdziłam :) Nie zapomnijcie dodać ogórka kiszonego! Sprawia on, że rożki nabierają zupełnie innego wymiaru smaku. Szczerze polecam! Na Sylwestra. Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym 8 sztuk 1 płat ciasta francuskiego 8 plastrów szynki 8 plastrów sera żółtego 16 plasterków ogórka kiszonego 1jajko z odrobiną wody
Posadzone i zjedzoneWarto mieć w pogotowiu ciasto francuskie - nigdy nie wiadomo kiedy najdzie nas ochota na szybką, słodką przekąskę:). Ta jest do zrobienia w kilka chwil, później pozostaje nam tylko czekanie aż rożki się upieką. Nie są przesadnie słodkie(...)zaspokajają apetyty na słodycze. Z podanej porcji wyjdzie nam 6 dużych rożków. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jabłko 4 łyżki masy krówkowej, u mnie czekoladowa 1 jajko do smarowania 1. Jabłka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z masą krówkową. 2. Ciasto francuskie kroimy na 6 dużych kwadratów. Na środek każdego kładziemy przygotowane wcześniej nadzienie. Składamy za przeciwległe rogi kwadratów
Szefowa kuchniPain perdu czyli « odzyskany chlebek », to jeden z moich ulubionych francuskich deserów, który może również stanowić świetną przekąskę na podwieczorek. Słodziutki i rumiany, podany z konfiturą lub smażonymi owocami, palce lizać! Można go również podać na śniadanie. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a w domu nie mam akurat odpowiednich składników do przygotowania jakiegoś deseru lub ciasta, robię
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarzepakowy 5 łyżek, cebula 2 sztuki, pieczarki 40 dag, cukinia 1 mała, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, jajka 1 sztuka, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba na gorącym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone(...)pieczarki, cukinię, paprykę i podsmażać z 5 minut na większym ogniu mieszając do odparowania wody, na koniec wsypać kucharka, paprykę ostrą, bułkę tartą i wymieszać, zostawić do wystudzenia ciasto francuskie rozwinąć na papierze, na środku ciasta rozłożyć warzywa, nożem ponacinać paski 2 cm i nakładać paski na warzywa ciasto posmarować na wierzchu i bokach roztrzepanym jajkiem, posypać obficie kminem
W Mojej Kuchni Lubię