składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego gruboziarnista sól żółty ser starty na tarce o grubych oczkach ulubione przyprawy np. słodka lub ostra papryka, zioła prowansalskie… mleko do posmarowania ciasta wykonanie: Ciasto rozwijamy, smarujemy je mlekiem i posypujemy np. część ciasta solą, część startym serem i papryką. Wycinamy paseczki (np. o szerokości 2-3 cm) zaczynając wzdłuż krótszego brzegu a następnie
Domowy Smak Jedzeniastartego żółtego sera i dwóch rodzajów pesto: klasycznego zielonego i czerwonego z dodatkiem suszonych pomidorów. Szybko i bardzo smacznie. Polecam! Składniki: Na 16 - 20 szt.: 2 opakowania ciasta francuskiego (każdy po 275 g) 1 słoiczek pesto zielonego 1 słoiczek pesto czerwonego (każdy po 190 g) 150 g wyrazistego w smaku sera żółtego np. cheddar, radamer, parmezan 1 jajko Dwie(...)pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 - 210 ° C . Blat lub stolnicę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko oprószyć mąką. Ser żółty zetrzeć na tarce. Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować. Posmarować arkusz ciasta równomiernie jednym z rodzajów pesto. Wierzch posypać połowa startego sera. Pokroić ciasto na równe 8 podłużnych pasków. Każdy z pasków składać
maniapieczeniapotem wrzucić do piekarnika o podać na ciepło. Do wytrawnego alkoholu będą jak znalazł :) Składniki : pierś indycza (lub z kurczaka) ser żółty papryka konserwowa najlepiej czerwona dla koloru ciasto francuskie kozieradka pieprz czarny sól Pierś pokroić na paski szerokości ok. 3-4 cm. Posypać(...)stron przyprawami. Ser pokroić na paski grubości ok. 0,5 cm oraz długości i szerokości ciut mniejszej niż długość i szerokość indyka. Paprykę też pokroić w paski. Rulon ciasta francuskiego pokroić w krążki szerokości ok. 1 cm. Na paskach indyka kłaść paski sera i papryki. Zawijać na okrętkę paskami ciasta francuskiego. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym
Weekendy w domu i ogrodzieprosta w przygotowaniu przekąska. Nie tylko mocno serowa ale również cudownie chrupiąca :) Zapraszam! Paluszki serowe z ciasta francuskiego Składniki: 1 blat ciasta francuskiego 1 jajko 2 duże garści sera źółtego słodka papryka sól Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Przeciąć poziomo na pół. Jako rozbełtać. Posmarować jedną połówkę. Posypać połową startego sera, lekko docisnąć, posypać przyprawami. Przykryć drugą połową
Tagebuch po polskuopakowanie ciasta francuskiego świeżego 10 dag wędzonej szynki serrano 50 g sera cheddar 50 g sera grana padano lub parmezanu-każdy inny ostry się sprawdzi 3 cebulki dymki ze szczypiorem Sos: ½ szklanki sosu czosnkowego 2 łyżki ketchupu łagodnego Zioła włoskie do smaku Sposób wykonania: Sos czosnkowy wymieszać z ketchupem oraz odrobiną ziół włoskich. Ciasto francuskie dobrze schłodzone rozwinąć
Wanilia i Kardamonpaczki 1 białko jaja (opcjonalnie) Składniki: SMAK NR 2 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g masła 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii lub z paczki szynka serrano, szwarcwaldzka sól pieprz Przygotowanie: Na blacie posypanym delikatnie mąką rozłożyć ciasto francuskie. Na pierwszym cieście równomiernie posypać pokruszonym serem pleśniowym, a następnie orzechami włoskimi i listkami tymianku. Na drugie
Kubki smakuskładniki: 320 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat) 300 g gotowej masy makowej 8 kandyzowanych żurawin 8 łyżeczek dżemu żurawinowego dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania cukier puder, do oprószenia wykonanie: Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto francuskie. Odstawiamy na chwilę aby „nabrało” temperatury temperatury pokojowej, wtedy nie skurczy się podczas pieczenia
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na proste i szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Idealne do barszczu. Składniki (ok 20 pasztecików): 2 płaty ciasta francuskiego 200 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej mała cebula sól, pieprz 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie Kapustę płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę(...)Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni z cebulą, kiedy sok z nich odparuje, dodajemy posiekaną drobno kapustę i przyprawy. Smażymy przez chwilę. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół i dzielimy na prostokąty. Blisko jednego z wąskich boków prostokątów układamy po łyżce farszu. Prostokąty składamy w kwadraty i dociskamy boki. Robimy dwa nacięcia pośrodku pasztecików. Przekładamy na blaszkę
e-PrzepisyKulinarnecamembert 1-2 garście suszonej żurawiny sól prowansalska 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) białko do posmarowania Mięso oczyścić z tłuszczyku i błonek. Piersi naciąć w środku tworząc kieszonkę. Oprószyć solą prowansalską. Serek pokroić w paski. Do kieszonek napchać sera i żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze
Monia miesza i gotujeLubię ciasto francuskie za to, że ma wiele zastosowań. Można przygotować z nim wiele smacznych dań na słodko jak i na słono. Tym razem proponuję Wam ciekawy pomysł na pyszną przekąskę. U mnie się sprawdziła. Goście w pierwszej kolejności sięgali właśnie po te rureczki aby sprawdzić ich smak. Oczywiście przepis ten możecie potraktować tylko jako pomysł na przekąskę(...)ulubiony farsz. Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice. 275g ciasta francuskiego żółtko łyżka mleka mak do posypania Sałatka: 15 dag szynki konserwowej pół puszki kukurydzy pół puszki groszku 2 łyżki siekanego szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól pieprz Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na długie i cienkie paseczki. Nawinąć
Smakołyki Asinami piekły. Inspiracja z bloga Ala piecze i gotuje. Róże z jabłka w cieście francuskim Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na 7 ciasteczek Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 czerwone jabłka 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka powideł śliwkowych 1/2 cynamonu cukier puder Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, żeby się nieco(...)plasterki jabłek. Garnek przykrywamy i zostawiamy na 5 minut, żeby jabłka zmiękły. Następnie jabłka odcedzamy i studzimy. Powidła mieszamy z 2 łyżkami gorącej wody i 1/2 łyżeczki cynamonu. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości 6 cm. Połowę każdego paska smarujemy powidłami. Plasterki jabłka układamy na zakładkę, zostawiając na końcu 2 cm wolnego miejsca. Od dołu
Kulinarne przygody Gatitysmaczna, że trudno się od niej oderwać. Banany pieczone w cieście francuskim oblane polewą z białej czekolady. Nie znajdą się na liście stałych posiłków i deserów, ale od czasu do czasu można zaszaleć, my tego szaleństwa z pewnością nie żałujemy, bo było mega pysznie! ;-) 4 banany ciasto francuskie sok z cytryny 1 tabliczka białej czekolady 1 jajko 2 łyżki(...)masła 1. Banany obieramy oraz kroimy na pół. Kropimy je sokiem z cytryny. 2. Kroimy ciasto francuskie w taki sposób, aby wyszło nam 8 prostokątów. Kładziemy banany na na ciasto i zawijamy w rulon. Górę każdego ciasta z bananem smarujemy jajkiem. 3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez około 15 minut. 4. W rondelku rozpuszczamy masło dodając
Szefowa kuchniniezwykle sycące danie jest idealne jako przekąska, ale i w wersji obiadowej. Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą Składniki: / na 8 szt. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 1/2 szklanki czerwonej soczewicy ok. 100 g pieczonej dyni 8 plasterków sera żółtego ketchup masło przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa(...)papryką słodką oraz gałką muszkatołową. Pół szklanki soczewicy czerwonej zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy z dodatkiem łyżki masła. Gdy soczewica ładnie napęcznieje, przyprawiamy kminkiem mielonym. Następnie cedzimy. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych części. Na każdej z nich układamy plasterek sera żółtego oraz dodajemy łyżeczkę ketchupu. Następnie rozkładamy po równo pozostałe składniki na środku każdego kawałka
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Różyczki zrobione z plasterków jabłek i zawinięte w ciasto francuskie. Hit tegorocznej jesieni, przynajmniej na blogach kulinarnych ;) Szybkie, łatwe i bardzo efektowne. Zasmakują i Wam. Polecam :) Składniki: 1 opakowanie ciasta(...)francuskiego 3 jabłka sok z 1/2 cytryny 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego z cynamonem cukier puder Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek i pokroić je w cienkie plasterki. Plasterki jabłek przełożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny i zalać wodą, tylko do przykrycia owoców. Gotować około 2 minut, aż plasterki zmiękną. Odlać wodę, a owoce pozostawić do wystudzenia. Ciasto francuskie
Domowa cukiernia Ewybyć końca. Zawsze je powinniśmy trzymać w lodówce tak ,,na wszelki wypadek" Prosto, szybko i pysznie - idealnie PASZTECIKI Z TYMIANKOWYM KURCZAKIEM łatwe 40 minut (z pieczeniem) Składniki opakowanie ciasta francuskiego pojedyncza pierś z kurczaka 3-4 pieczarki szczypta soli i pieprzu szczypta tymianku Do dzieła!!! Pierś kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy(...)oliwek wrzucamy pieczarki - gdy grzyby puszczą sok wrzucamy do nich kurczaka i tymianek - smażymy 1-2 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego wykrawamy spore kwadraty na środek wykładamy farsz sklejamy boki. Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Paszteciki układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zarumieniania ok 25-30 minut. Smacznego!!! dodatkowo
sierotka maRysia w kuchni