francuskie - 6660 przepisów (strona:77/444)

Emilio Moro w Casa Pablo 78

przekonać podczas degustacji zorganizowanej w hiszpańskiej restauracji Casa Pablo przez firmę deSabor   importującą te wina. Rozpoczęliśmy od Finca Resalso 2012 ( 100 % Tempranillo dojrzewa 4 miesiące w beczkach dębu francuskiego) to wino: młode, świeże, nieskomplikowane.  Będzie doskonałym dodatkiem do kanapeczek z szynką Iberico i pomidorami Kolejne Emilio Moro 2010 – ( 100% Tempranillo dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego(...)owoców oraz lekkie nuty czekolady i kawy. Skoncentrowane, gęste, dobrze zrównoważone o bardzo przyjemnie wtopionym łagodnym garbniku.  Malleolus 2009 - ( 100 % Tempranillo dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego ) w nosie wino to jest bardzo intensywne, aromatycznie dżemowe. Wyczuwalne są w nim aromaty czerwonych owoców, goździków, kawy. Charakteryzuje się dobrą soczystą taniną i przyjemną kwasowością.  Wino eleganckie

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina II 140

Reserve opiera się na trzech kluczowych elementach: apelacji, winnicach oraz sztuce produkcji wina. Reserve Chardonnay, 2012 to białe, wytrawne wino wyjątkowej jakości, starzone przez 12 miesięcy w baryłkach z francuskiego dębu. Klasyczne Chardonnay pełne wyrazistych smaków i aromatów. Wykazujące drobne cechy mineralne, które są znakiem rozpoznawczym winogron produkowanych w Sierra Foothills, Reserve Chardonnay ma bardzo skoncentrowany smak tropikalnych owoców(...)Masia Chardonnay 2009 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie zebrane owoce. Zbiór winogron odbywa się pomiędzy 5 a 19 października. Fermentacja zachodzi w beczkach z francuskiego dębu, 30% beczek jest nowych. Pełny, żółto-złoty kolor. Aromaty owoców cytrusowych oraz tropikalnych z aromatami owoców moreli. Wino mineralne o przyjemnej kwasowości. Dobrze zbalansowane, świeże, kruche z przyjemnym, trwałym

królestwo garów
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 178

Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 150 g serka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę(...)twardych łodyg i sparzamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru. Następnie przelewamy zimną wodą i dobrze odciskamy. Jarmuż miksujemy na zdobne kawałeczki i mieszamy z serkiem kozim, doprawiamy pieprzem. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Ciasto dzielimy za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy

Moniki Smakołyki
Kolorowa tarta z bakłażanem i marchewką 305

Tartę można wykonać albo na spodzie kruchym, albo na cieście francuskim. Tutaj akurat używałam francuskiego (kupiłam gotowe ciasto). Spód: ciasto francuskie (zanim wyłożymy na nie nadzienie, koniecznie trzeba je podpiec w piekarniku) Nadzienie: 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz, papryka słodka do smaku 1 papryczka pepperoni oliwa z oliwek Warzywa kroimy w kosteczkę

kuchcikownia
Francuskie sakiewki z pomidorkami i kurczakiem 126

środka wsypujemy ser, następnie mięsko i pomidorki. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temp. 180 st.  Dla łasuchów proponuję  FRANCUSKĄ GRUSZKĘ ! A Ty wolisz ciasto francuskie na słodko czy słono

Mój Smak na Życie
szybki deser,zawsze smaczny... 96

Składniki: ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, marmolada 200 ml, mleko - do posmarowania nie mrożone ciasto francuskie rozwinąć, posmarować po całości marmoladą różaną brzegi boczne podwinąć i zawinąć ciasto jak roladę, dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku piekarnik 220 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, wstawić blachę i piec około 25 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa cebulowa pod ciastem francuskim 116

danie chodziło za nami od dawna... Zupa cebulowa pod ciastem francuskim SKŁADNIKI: 700 g cebuli 2 łyżki masła 250 ml białego wytrawnego wina bulion- 1 litr rosołu z 2 nóżek kurczaka sól i świeżo zmielony czarny pieprz tarty żółty ser dodatkowo: gotowe ciasto francuskie  Cebulę obrać, posiekać w pióra ok. 1,5-2 mm (my od wczoraj możemy(...)ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tymiankiem. Gotową zupę przelać do małych miseczek żaroodpornych. Zupę studzimy. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka większe od średnicy miseczek. Dodajemy starty na tarce ser, a całość przykrywamy szczelnie ciastem francuskim. Tak przygotowane miseczki wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni i zapiekamy

MarciochaKucharzy
Różyczki z ciasta francuskiego z szynką 203

Koleżanka z pracy przesłałam mi wczoraj inspiracje kulinarne... Jedną z nich były  Śniadaniowe różyczki z ciasta francuskiego SKŁADNIKI ciasto francuskie szynka sos cygański, musztarda kminek  Szynkę kroimy w cieniutkie plastry. Gotowe ciasto francuskie kroimy w plastry ok 3 cm, smarujemy sosem cygańskim lub musztarda. Kładziemy szynkę i zawijamy w różyczki.Te z musztardą obsypałam kminkiem. Pieczemy

MarciochaKucharzy
Kostka rybna ze szpinakiem w cieście francuskim 172

SKŁADNIKI: 6 szt. zamrożonych kostek z mintaja opakowanie szpinaku opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, bazylia, suszone pomidory, oliwa Na początek trzeba przygotować szpinak. Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i pozostałe przyprawy. Zredukować całkowicie " wodę". Dodać jajko i wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków. Podwójne posolone kostki rybne ułożyć(...)cieście francuskim a na nich rozłożyć szpinak. Pozostałymi kawałkami ciasta przykryć rybę ze szpinakiem i pozaklejać wzdłuż i na rogach. Ponakrawać wierzch ciasta w trzech miejscach. Piec w piekarniku nastawionym na 200-220 stopni ok 30 minut. Trochę martwiłam się czy 2 kostki rybne dojdą, rozmrożą się itp. Ale po około 20 minutach było widać wyciekającą z nich wodę, która

MarciochaKucharzy
Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem 195

filo, od razu kupiłam 2 opakowania :) Nie przyglądałam się wtedy opakowaniu. No i obiecałam mężowi burka z mięsem :D W domu okazało się, że jest to po prostu ciasto francuskie, mimo wszystko spróbowałam coś wykombinować Prawie jak Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem   SKŁADNIKI:   1 opakowanie(...)ciasta francuskiego (powinno być filo) 500g mięsa mielonego 1 duża cebula koperek świeży sól, pieprz, tymianek, papryczka chili, 2 ząbki czosnku masło Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na masełku, dodać sprasowane ząbki czosnku i pokuszoną papryczkę chili. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym świeżym koperkiem. Na rozłożone ciasto francuskie nałożyć

MarciochaKucharzy
Słodkie środy - Słodkie marchewki z bitą śmietaną 154

mógł taką słodkością zaskoczyć domowników czy gości. Słodkie marchewki z bitą śmietaną SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki cukru 1 żółtko 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki żelatyny mięta do dekoracji opcjonalnie pomarańczowy barwnik   PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie tniemy na ok 2 cm paski i z każdej strony rolujemy do środka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Soczysty łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 187

ogniu i powoli podgrzewać, aż czosnek się zeszkli - wtedy wydobędziemy wszystkie smaki i aromaty. Na tak przygotowanej oliwie z czosnkiem i papryczką smażymy liście szpinaku - przyprawiamy solą. Ciasto francuskie pokroić tak, aby powstały 4 placki  - powinny być większe od kawałków łososia, aby móc go ładnie zawinąć w ciasto. I teraz instrukcja - co robić po kolei z każdym(...)kawałkiem ciasta i łososia. Na cieście francuskim (mniej więcej na połowie szerokości układac szpinak. Na szpinaku kładziemy łososia. W drugiej połówce ciasta robimy 3-4 nacięcia. Zawijamy tę część ciasta przykrywając łososia (nacięcia powinny wyjść na górze) i sklejamy coś w rodzaju pieroga. Analogicznie postępujemy z każdą porcją. Przed wstawieniem do piekarnika należy ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami

Kulinarne Inspiracje
Kurczak w cieście francuskim na szpinaku z serem feta 355

ciasta francuskiego  roztrzepane jajko Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek i szpinak. Smażyć 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 8 części.  Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki 10 cm. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć delikatnie kawałki mięsa. Odłożyć. Ser feta pokroić na grube plastry. Ciasto francuskie rozłożyć

Chocolate Muffin Blog
Orzechowy we francuskim cieście 303

Przepis stary jak świat! A mimo to ciasto zawsze smakuje, bo i nie za słodkie, i nie "masiaste", i lekkie (mimo ciasta francuskiego). Zresztą ciasto francuskie w tym cieście to nie jest typowe ciasto francuskie:) Kto jeszcze tego ciacha nie piekł i nie jadł, to niech upiecze i skosztuje! Polecam! Składniki na ciasto: 200 g mąki

In my kitchen
Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim 132

wyborne w smaku:) Polecam:) Składniki: 450g ciasta francuskiego; 180g mąki pszennej; 100g masła; 130g cukru; 1 jajko; 1/4 łyżeczki cynamonu; szczypta soli; 350g soku pomarańczowego; 750g rabarbaru; 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego; 400g śmietany kremówki (30 lub 36%); 2 opakowania Śmietan-fix; 1 duży cukier waniliowy (dodałam od siebie); Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na dwie równe porcje. Jedną(...)zagotować z rabarbarem i gotować około 7 minut. Pod koniec gotowania dodać rozmącony budyń. Mieszając masę zagotować i ostudzić.  Lekko przestudzoną masę rabarbarową rozsmarować na upieczonym blacie ciasta francuskiego i schłodzić w lodówce. Drugą surową część ciasta francuskiego posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 200 o C. Upieczone ciasto wystudzić i pokroić

In my kitchen