francuskie - 7160 przepisów (strona:86/478)

Pasteis de nata 114

Babeczki z ciasta francuskiego wypełnione budyniem i zapieczone do uzyskania karmelowej skórki.  Moja portugalska miłość od pierwszego kęsa:) Mogłabym długo opowiadać o tym, jak je pierwszy raz spróbowałam i jak kupowaliśmy je do każdej kawy. Jak długa była kolejka do cukierni w Belem i jak pachniały dopiero co wyciągnięte z pieca w "fabryce" na jednej z lizbońskich ulic... Mogłabym(...)skoro mogę upiec je w domu i przypomnieć ten smak:) Wiem, wiem, to nie będą oryginalne pasteis de nata (wymawiamy: paszteisz dy nata), ale mimo wykorzystania gotowego ciasta francuskiego (następnym razem zrobię sama) wyszły bardzo podobne w smaku.  Pasteis de nata Składniki (na 12 sztuk): 1 op. ciasta francuskiego* (300g) masa budyniowa: 3 żółtka 100ml wody 200ml mleka

Obiad gotowy
Tosty francuskie na szybko 189

Tosty francuskie na szybko to błyskawiczna propozycja na smaczne śniadanie. Potrzebujemy kilku składników, które każdy zapewne ma w domu. Tosty możemy podać na przykład z domowym ketchupem. Sprawdź przepis na: Domowy ketchup A poniżej szybki przepis na tosty. Składniki pieczywo tostowe 2 jajka 4 łyżki mleka świeżo zmielony czarny pieprz szczypta soli łyżka masła Szybkie śniadanie: Omlet z pomidorami(...)cukinią Tosty francuskie na szybko – przepis W misce przy pomocy widelce roztrzepujemy jajka wraz z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Tosty maczamy w jajko i mleku i kładziemy na rozgrzane masło. Smażymy na rumiany kolor. Tosty podajemy z domowym ketchupem. Tosty francuskie na szybko Smacznego! Artykuł Tosty francuskie na szybko pochodzi z serwisu Kulinarny Blog

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym 121

stół na nadchodzącą Wielkanoc . Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę, aby kupowane przez Was ciasto francuskie zawierało prawdziwe masło). Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania. Ciasto podpiekamy i na podpieczone wykładamy lekko podgotowane zielone brokuły(...)zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie dobrego ciasta francuskiego z masłem 0.5 łyżeczki suszonego tymianku 250 g śmietanki kremówki 30% 3 jaja 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem 140 g sera z niebieską pleśnią (np. sera Stilton) sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra-dół). Okrągłą, ceramiczną formę do tarty oprószyć mąką (ponoć

Moja Delicja
Mini pizze na cieście francuskim 158

Mini pizze na cieście francuskim z pomidorami, parówkami, mozzarellą i ziołami, to świetna przekąska nie tylko dla gości, ale również dla rodziny. U mnie sprawdziła się jako przekąska pomiędzy posiłkami, bo takie mini pizze są smaczne nie tylko na gorąco, ale również na zimno. W związku z tym, że mam na ogródku świeże oregano, to własnie takie wykorzystałam, ale możecie(...)powodzeniem zastąpić suszonym. SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 100 g koncentratu pomidorowego 6 parówek 2 duże pomidory 1 kulka mozzarelli w zalewie zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Oba ciasta francuskie rozwinąć, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać ziołami prowansalskimi i oregano. Następnie ciasto podzielić na średniej wielkości prostokąty

Passions hobbies life
Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto miętowym 147

Ślimaki z ciasta francuskiego z pesto miętowym 💚 mega orzeźwiające 🌱 po upieczeniu pesto brązowieje i wygląda bardziej jak pesto z suszonych pomidorów (bo i takim możecie posmarować ślimaki) ale to chyba nikomu nie będzie przeszkadzało. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 doniczka mięty (4 duże garście) 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 20 g parmezanu 3 łyżki nasion słonecznika Sól, pieprz(...)roztrzepane jajko Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Słonecznik podprażamy na suchej patelni aż lekko zbrązowieje. Miętę, oliwę, czosnek, starty parmezan, słonecznik i przyprawy blendujemy. Smarujemy ciasto francuskie po całości. Zawijamy w rulon i kroimy plastry. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut. Sprawdź również przepis na  ROŻKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA A'LA SPANAKOPITA  oraz

Czarnawisienka
Pieczone sajgonki z ciasta francuskiego 159

Przekąski a'la sajgonki w rozmiarze XXL i wersji wegetariańskiej... z ciasta francuskiego, nadziane chińską mieszanką warzyw i zapieczone w piekarniku. Danie z gotowców - tylko 2 główne składniki. Prosta i szybka przekąska na kolację lub wieczór ze znajomymi. Idealna propozycja gdy nam się śpieszy i nie mamy czasu na stanie w kuchni... Jest to podróbka sajgonek, gdyż papier ryżowy(...)został zamieniony na ciasto francuskie, a poza tym nie są smażone na głębokim oleju, tylko pieczone w piekarniku. Dzięki temu nie są tłuste i mają mniej kalorii niż oryginalne sajgonki. Mimo tych zmian i tak smakują wspaniale! Najlepiej podawać je w towarzystwie sosów, np. słodko-kwaśnego, słodko-pikantnego, chili lub innych. Składniki: (6 porcji) 1 op. świeżego ciasta francuskiego

Kuchnia MagdaLeny
Ciastka francuskie z bananem i czekoladą + film 191

Ciastka francuskie z bananem i czekoladą to niesamowicie prosta w przygotowaniu, słodka przekąska w sam raz na podwieczorek przy kawie lub herbacie. Pyszny deser dla wszystkich łasuchów słodkości. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce.     składniki na 8-10 sztuk 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 2 banany 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach(...)roztrzepane jajko cukier kryształ do posypania ciastek przepis Banany kroimy w plastry. Ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy z niego około 10 jednakowych kwadratów. Na każdym kawałku ciasta umieszczamy kilka plastrów banana, owoce posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciastka składamy w trójkąty a brzegi lekko dociskamy widelcem. Koperty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem

Smakowite Dania
Szaszłyki z parówek w cieście francuskim 121

Szaszłyki z ciasta francuskiego to niezwykle prosta i szybka przekąska na imprezowy stół. Jak się okazuje parówki też podać można nietuzinkowo;) Przekąska, która smakuje podana na ciepło lub zimno w towarzystwie sosów np. pomidorowego lub ziołowo-jogurtowego z czosnkiem. Zamiast parówek możecie użyć dowolnej kiełbasy, a ciasto posmarować pastą z papryki lub musztardą. Szaszłyki z parówek w cieście francuskim SKŁADNIKI(...)ciasta francuskiego (u mnie mrożone – 6 prostokątnych płatów) 6 dobrych gatunkowo parówek opcja: oregano, słodka i ostra papryka dodatkowo: patyki do szaszłyków PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozkładam na blacie. Układam 6 płatów obok siebie, zawijam w nie parówki (można teraz oprószyć przyprawami), zlepiam dłońmi ciasto, przycinam obie końcówki ciasta (je także można upiec). Każdą parówkę w cieście kroję w poprzek

Zasmakuj Kuchni
Warkocz z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami 554

Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Pieczarki 200 g Mięso mielone z indyka 400 g Przecier pomidorowy 2 łyżki Cebula średnia Natka pietruszki łyżka Ser żółty 100 g Jajko  Sezam Przygotowanie: Na patelni podsmażyć do miękkości pokrojoną w kosteczkę cebulę. dodać pokrojone pieczarki i smażyć je do odparowania wody.  Kolejno dodajemy mięso mielone i smażymy, aż straci swój "surowy kolor(...)Dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy z ognia do przestudzania. Gdy farsz przestygnie dodać żółtko i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie.  Na środku ciasta francuskiego wyłożyć farsz. Na koniec posypać serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać na paski. Zaplatać na przemian paski raz z lewej raz z prawej

Kulinarne przygody
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i kiełbasą 152

Paszteciki z kapustą, grzybami i kiełbasą zawsze będą smaczną przekąską. W poniższej wersji z ciasta francuskiego przygotowuje się je bardzo szybko. Można oczywiście wykorzystać ciasto drożdżowe. Takie paszteciki świetnie sprawdzą się na Sylwestra, karnawałową imprezę lub urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło. SKŁADNIKI 2 kiełbasy (np. śląskie) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego garść(...)suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 1 łyżeczka całego kminku 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko około 1/2 szklanki sezamu WYKONANIE Grzyby namoczyć w wodzie przez godzinę. Następnie ugotować je do miękkości, wyłowić łyżką cedzakową, zaś wodę zostawić. Ugotowane grzyby pokroić na małe kawałki. Kapustę posiekać i włożyć do wody, w której gotowały się

Passions hobbies life
Wtorek: Kurczak francaise w sosie winnym 130

Kurczaka po francusku raczej nie zamówicie w Paryżu, ale w Nowym Jorku znajdziecie go w większości włoskich restauracji. Danie jest bardzo proste, ale wykwintne. Czas przygotowania:20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Z kurczakiem francaise, albo francese jest jak z fasolką po bretońsku – z Francją nie ma nic wspólnego. Danie jest nawet bardziej zakręcone. Potrawa ma korzenie(...)włoskie, ale w Rzymie, czy Neapolu jej nie zamówicie w restauracji. Za to w Nowym Jorku jak najbardziej. Kurczak po francuski jest typowym przykładem kuchni włosko-amerykańskiej, pojawił się w Stanach wraz z falą tzw. Wielkiej Imigracji w latach 1895-1930, kiedy setki tysięcy Europejczyków, w tym Polaków, głównie Głodomerii, czyli biednej Galicji, wyjechało za ocean. To wtedy w restauracjach

Niedzielny kucharz
Zawijaski z ciasta francuskiego z szynką i serem 219

Zawijaski to prosta i szybka przekąska z ciasta francuskiego, wręcz idealna na imprezy. Danie to sprawdzi się także jako szybka kolacja. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 150g szynki (bardzo dobrze nadaje się również kiełbasa krakowska, zawijaski są bardziej aromatyczne) 150g tartego żółtego sera lub tartej mozzarelli 5 łyżek ketuchpu 1 jajko opcjonalnie przyprawy np. bazylia oregano Przepis: Piekarnik nastawić(...)stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować warstwą ketchupu i obsypać przyprawami, Na cieście ułożyć plastry szynki, wierzch posypać tartym serem, Ciasto zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższej krawędzi, Rolę pokroić na 1,5 – 2 cm pasy, tak aby powstały zawijaski, Zawijaski rozłożyć na blasze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, Piec około 20 minut. Artykuł

tyfranbox
Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 134

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu przekąska. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie pasują do wszelkiego rodzaju dipów i sosów. Z poniższego przepisu wychodzi 12 dużych trójkącików, ale ich wielkość zależy tylko od Was. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Składniki: 1 duże ciasto francuskie (375 g) 225 g mrożonego(...)rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem około 25-30 minut, aż trójkąciki się zezłocą. Podajemy w towarzystwie dipów, np. czosnkowego lub tzatzików . Smacznego Artykuł Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Ślimaki z ciasta francuskiego 185

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego szynka ser żółty ketchup oregano Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem (u mnie pikantny). Posypujemy oregano. Na całości ciasta układamy najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawijamy (łapiemy za dłuższy brzeg i rolujemy). Kroimy na plasterki o szerokości ok. 1,5 cm Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego kładziemy na blaszce wyłożonej papierem(...)d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1&appId=395202813876688"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); Artykuł Ślimaki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu CityTaste - Przepisy

CityTaste - Przepisy
Tosty francuskie z konfiturą 177

Tosty francuskie to pomysł na śniadanie, które pokochają dzieci Pyszne, chrupiące i do tego z ulubionymi owocami To po prostu trzeba spróbować !!! Składniki /4 porcje: – chleb zwykły lub tostowy – 2 roztrzepane jajka – pól szklanki mleka – masło do smażenia – 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób podania: domowa konfitura, banany i maliny, syrop klonowy. Przygotowanie: Roztrzepane jajko mieszamy(...)łyżeczką cukru waniliowego. Dolewamy trochę mleka. Chleb kroimy w plastry i moczymy z obu stron w jajku. Następnie placki smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia. Tosty francuskie podajemy z konfiturą lub z bananami i malinami polane syropem klonowym lub miodem. Artykuł Tosty francuskie z konfiturą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania