Cukinia marynowana po francusku Pyszna i od kilku lat coraz bardziej popularna , na naszych stołach cukinia , naprawdę zasługuje na swoją uwagę , ze względu na walory smakowe jak i dietetyczne .W związku z powyższym ,czas na następny przepis, na zimowe przetwory z udziałem cukinii . Dość prosty , wymaga tylko troszkę cierpliwości . Tak przyrządzona cukinia , to coś pomiędzy klasycznym piklem , a ogórkami(...)musztardzie. Jest cudownie miękka , słodkawo-pikantna , po prostu pyszna , doskonała na kanapki i do sztuki mięska do obiadu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Francuska musztarda, nadaje jej tego niespotykanego posmaku gorczycy i jednocześnie wydobywa, naturalną słodycz cukinii , u mnie w domu to jeden z bardziej lubianych wyrobów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyDość dawno nie publikowaliśmy już przepisów na kaczkę, warto więc trochę poszerzyć ich katalog. Dzisiaj będzie coś z kuchni francuskiej. Danie przyrządzone wg przepisu widocznego poniżej składa się z dwóch wyraźnie odrębnych, aczkolwiek doskonale komponujących się składowych. Pierwszą z nich są uduszone w soku z wiśni z dodatkiem porto i bulionu nogi z kaczki. Sok, wino oraz dodatkowo laska cynamonu(...)palcami, aby sprażone, suche łupinki odpadły. Wymaga to chwili wysiłku, ale efekt końcowy jest tego warty. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu jaki można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska . Jeżeli lubicie mięso z kaczki przyrządzone lub podane z czerwonymi owocami ogrodowymi, polecamy również nasz nawiązujący do kuchni włoskiej przepis na kaczkę z malinami . Nogi z kaczki z wiśniami
Kulinarna Pokusaciasta francuskiego 1 polędwiczka wieprzowa 12 opakowanie szynki dojrzewającej 1 kulka mozzarelli 1 słoiczek suszonych pomidorków kilka gałązek świeżego estragonu 3 łyżki słodkiego ketchupu szczypta czosnku 2 świeże ogórki zielone 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 200"C polędwiczkę pozbawiamy błonek, mozzarellę kroimy w plasterki, pomidorki na mniejsze kawałeczki ciasto francuskie rozwijamy, układamy
Luźna KuchniaZapraszam na pomysłowe danie kuchni francuskiej - vol-au-vent (lot z wiatrem) z drobiowym ragout z pieczarkami i kurkami. Nazwa dania związana jest z lekkością ciasta po jego upieczeniu :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony ' Z miłości do słodkości '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 7 gniazdek: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko, rozmłucone Składniki na ragout: 1 łyżka masła(...)Dodatkowo: wędzony tarty ser do posypania szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania gniazdek : Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wycinamy 14 kółek. W siedmiu z nich przy pomocy kieliszka do wódki wycinamy mniejsze kółka (zdj poniżej). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy całe kółka, smarujemy
My Culinary Artusmażone na maśle grzyby i czerwoną paprykę, będzie i smacznie, i zdrowo, i kolorowo – czyli dokładnie tak, jak powinno To danie jest w praktyce rodzajem sałatki w klimatach kuchni francuskiej. Łączy smaki ostre, kwaśne i łagodne, ale w bardzo zrównoważonych proporcjach. Dlatego nie jest mdło, a momentami pikantnie i lekko kwaśno, ale też bez przesady. Z drugiej strony(...)więcej kaparów do sosu. Taka sałatka jest łatwa w przygotowaniu i nie nie zajmie ono wiele czasu. To lekkie i średnio sycące danie, które najlepiej podać ze świeżą francuską bagietką (bułką). Obiadu może z tego nie będzie, ale w gruncie rzeczy nada się na przegryzkę o każdej porze dnia i roku, na co dzień i oś święta. Ponieważ bardzo efektownie
Kulinarna PokusaJuż niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi owocami, póki co trzeba wykorzystać nasze pyszne jabłka. Dziś proponuję francuskie ciasto jabłkowe(...)rodzynkami, cynamonem, odrobiną rumu i polane grubą warstwą lukru:) Jest to jedno z najlepszych ciast tego typu jakie jadłam, polecam! Przepis znalazłam tutaj Scroll down for recipe in English Francuskie ciasto jabłkowe (tortownica o śr. 20 cm, 8 porcji) Składniki na nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek, obranych, z usuniętym rdzeniem i pokrojone w ósemki 2 łyżki masła
karmelowyauberge lub zanurzyć się w opowieści o Hrabim Monte Christo. Takie myśli mnie nachodzą, kiedy zajadam się francuskim kurczakiem w winie. Może już to pisałam przy okazji wpisu o wołowinie po burgundzku , ale gulasze francuskie to jest coś nieziemskiego. Jeśli potrzebujecie miski pełnej pociechy, która ogrzeje Was w zimowy wieczór, chwytajcie za garnek. Ciągle zadziwia
W kuchni wieczoremprostu naprawdę nie lubię gimnastyki! MINI TARTY Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI, KOZIM SEREM I ORZESZKAMI PINIOWYMI SKŁADNIKI NA 8 MINI-TART 2 płaty gotowego ciasta francuskiego 3-4 średniej wielkości czerwone cebule ocet balsamiczny miód tymianek (suszony lub świeży) sól, pieprz do smaku kozi ser pleśniowy garść orzeszków piniowych oliwa z oliwek Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce(...)zachował równowagę między słodyczą miodu i ostrością octu balsamicznego. Mieszając co chwilę dusić do momentu aż cebula stanie się pięknie szklista - zajmuje to ok. godziny. Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozłożyć i wyciąć 8 spodów - ja użyłam wycinarki o średnicy 12,5 cm. Na każdym z nich wycinarką o mniejszej średnicy (u mnie 9,5cm) zaznaczyć (uwaga! nie wycinać
KUCHARNIABłyskawicznie się je robi, a smakują naprawdę pysznie. To taki przepis na chrust w wersji light ;) Wykonanie mojego Męża :) SKŁADNIKI opakowanie ciasta francuskiego cukier puder PRZYGOTOWANIE Rozwijamy ciasto francuskie. Nożem lub radełkiem kroimy ciasto wzdłuż na ok.2.5 centymetrowe paski. Każdy pasek przekrawamy na 3 części (najlepiej po skosie). Nacinamy po środku i przekładamy
Moje Kuchenne Rewelacjetartę z twarogiem, jabłkami i cynamonem. Jest delikatna i słodziutka. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Przepisy Majki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na jedną tartę: 1/2 opakowania ciasta francuskiego XXL* 2 duże słodkie jabłka 1 łyżeczka brązowego cukru szczypta cynamonu szczypta mielonego kardamonu (zastąpiłam ziarenkami z nasion) Masa twarogowa: 100 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 czubata łyżka cukru pudru(...)esencji waniliowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy nim dno formy na tartę i boki na wysokość około 1 cm. 3. Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki
My Culinary Artkawałki dobrej jakości kaszanki 2 duże białe cukrowe cebule kilka świeżych gałązek estragonu kilka świeżych gałązek rozmarynu kilka suszonych liści laurowych opakowanie ciasta francuskiego 2 czubate stołowe łyżki musztardy francuskiej 2 czubate stołowe łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka słodkiej śmietany 30-36 % sól pieprz świeżo mielony masło klarowane WYKONANIE Cebulę kroimy np. w piórka(...)małym ogniu. Dodajemy liście laurowe, gałązki rozmarynu i estragonu. Dzięki powolnemu smażeniu będzie jeszcze bardziej słodka. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty. Na każdym na środku wzdłuż układamy cebulę, a na niej kaszankę (wyjmujemy wcześniej z lodówki by miała temperaturę pokojową). Zwijamy ciasto tak by powstały trójkąty. Wstawiamy
OstryKęsPrzepis znalazłam TUTAJ i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam. Składniki: (ok 20 ślimaczków) opakowanie ciasta francuskiego (250 g) 100 g zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam laskowych) 1 jajko do posmarowania ślimaczków 100 g masła 80 g cukru pudru odrobina cynamonu odrobina cukru waniliowego(...)rodzynków Wykonanie: Przygotowujemy masę orzechową. Miękkie masło miksujemy, dodajemy cukier puder,a następnie zmielone orzechy. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Płat ciasta francuskiego smarujemy masą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Układamy na papierze do pieczenia
Walijskie PichcenieProsty pomysł na ciasteczka z makiem i orzechami z ciasta francuskiego SKŁADNIKI 1płat ciasta francuskiego 350g masy makowej z bakaliami 100g orzechów włoskich 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jajko PRZYGOTOWANIE Rozwijamy ciasto francuskie. Obrane orzechy siekamy, mieszamy z masą makową i dodajemy skórkę pomarańczową. Tak uzyskaną masą smarujemy całe ciasto. Zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy
Moje Kuchenne RewelacjeDziś zapraszam na wyprawę pachnącą ziołami prowansalskimi. Przygotowałem danie wzorowane na francuskim quiche. Dla przyspieszenia przygotowania użyłem cista francuskiego zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego. Do przygotowania quiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera(...)mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od rozwałkowania płatu ciasta francuskiego oraz umieszczenia go w formie do tarty z karbowanymi brzegami, którą wcześniej nasmarowałem roztopionym masłem. Ciasto starannie umieściłem w formie, dbając, aby szczelnie przylegało do brzegów naczynia. Nadmiar cista usunąłem za pomocą wałka. Przy użyciu widelca ponakłuwałem spód ciasta. Piekarnik
Wyprawy kulinarneSkładniki (10 paczuszek): 1 op. ciasta francuskiego 1 słoiczek Nutelli 230g (najmniejszy) 1 żółtko 1. Ciasto francuskie kroimy na 10 równych prostokątów. Na każdy z nich nakładamy łyżkę Nutelli i mocno zaciskamy krawędzie, np przy pomocy widelca. Paczuszki nakłuwamy z wierzchu kilkakrotnie wykałaczką i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paczuszki układamy na blasze wyłożonej papierem
My Culinary Art