francuskie - 6660 przepisów (strona:84/444)

Warkocz z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami 506

Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Pieczarki 200 g Mięso mielone z indyka 400 g Przecier pomidorowy 2 łyżki Cebula średnia Natka pietruszki łyżka Ser żółty 100 g Jajko  Sezam Przygotowanie: Na patelni podsmażyć do miękkości pokrojoną w kosteczkę cebulę. dodać pokrojone pieczarki i smażyć je do odparowania wody.  Kolejno dodajemy mięso mielone i smażymy, aż straci swój "surowy kolor(...)Dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy z ognia do przestudzania. Gdy farsz przestygnie dodać żółtko i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie.  Na środku ciasta francuskiego wyłożyć farsz. Na koniec posypać serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać na paski. Zaplatać na przemian paski raz z lewej raz z prawej

Kulinarne przygody
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i kiełbasą 115

Paszteciki z kapustą, grzybami i kiełbasą zawsze będą smaczną przekąską. W poniższej wersji z ciasta francuskiego przygotowuje się je bardzo szybko. Można oczywiście wykorzystać ciasto drożdżowe. Takie paszteciki świetnie sprawdzą się na Sylwestra, karnawałową imprezę lub urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło. SKŁADNIKI 2 kiełbasy (np. śląskie) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego garść(...)suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 1 łyżeczka całego kminku 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko około 1/2 szklanki sezamu WYKONANIE Grzyby namoczyć w wodzie przez godzinę. Następnie ugotować je do miękkości, wyłowić łyżką cedzakową, zaś wodę zostawić. Ugotowane grzyby pokroić na małe kawałki. Kapustę posiekać i włożyć do wody, w której gotowały się

Passions hobbies life
Wtorek: Kurczak francaise w sosie winnym 90

Kurczaka po francusku raczej nie zamówicie w Paryżu, ale w Nowym Jorku znajdziecie go w większości włoskich restauracji. Danie jest bardzo proste, ale wykwintne. Czas przygotowania:20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Z kurczakiem francaise, albo francese jest jak z fasolką po bretońsku – z Francją nie ma nic wspólnego. Danie jest nawet bardziej zakręcone. Potrawa ma korzenie(...)włoskie, ale w Rzymie, czy Neapolu jej nie zamówicie w restauracji. Za to w Nowym Jorku jak najbardziej. Kurczak po francuski jest typowym przykładem kuchni włosko-amerykańskiej, pojawił się w Stanach wraz z falą tzw. Wielkiej Imigracji w latach 1895-1930, kiedy setki tysięcy Europejczyków, w tym Polaków, głównie Głodomerii, czyli biednej Galicji, wyjechało za ocean. To wtedy w restauracjach

Niedzielny kucharz
Zawijaski z ciasta francuskiego z szynką i serem 154

Zawijaski to prosta i szybka przekąska z ciasta francuskiego, wręcz idealna na imprezy. Danie to sprawdzi się także jako szybka kolacja. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 150g szynki (bardzo dobrze nadaje się również kiełbasa krakowska, zawijaski są bardziej aromatyczne) 150g tartego żółtego sera lub tartej mozzarelli 5 łyżek ketuchpu 1 jajko opcjonalnie przyprawy np. bazylia oregano Przepis: Piekarnik nastawić(...)stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować warstwą ketchupu i obsypać przyprawami, Na cieście ułożyć plastry szynki, wierzch posypać tartym serem, Ciasto zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższej krawędzi, Rolę pokroić na 1,5 – 2 cm pasy, tak aby powstały zawijaski, Zawijaski rozłożyć na blasze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, Piec około 20 minut. Artykuł

tyfranbox
Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 99

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu przekąska. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie pasują do wszelkiego rodzaju dipów i sosów. Z poniższego przepisu wychodzi 12 dużych trójkącików, ale ich wielkość zależy tylko od Was. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Składniki: 1 duże ciasto francuskie (375 g) 225 g mrożonego(...)rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem około 25-30 minut, aż trójkąciki się zezłocą. Podajemy w towarzystwie dipów, np. czosnkowego lub tzatzików . Smacznego Artykuł Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Ślimaki z ciasta francuskiego 141

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego szynka ser żółty ketchup oregano Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem (u mnie pikantny). Posypujemy oregano. Na całości ciasta układamy najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawijamy (łapiemy za dłuższy brzeg i rolujemy). Kroimy na plasterki o szerokości ok. 1,5 cm Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego kładziemy na blaszce wyłożonej papierem(...)d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1&appId=395202813876688"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); Artykuł Ślimaki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu CityTaste - Przepisy

CityTaste - Przepisy
Tosty francuskie z konfiturą 126

Tosty francuskie to pomysł na śniadanie, które pokochają dzieci Pyszne, chrupiące i do tego z ulubionymi owocami To po prostu trzeba spróbować !!! Składniki /4 porcje: – chleb zwykły lub tostowy – 2 roztrzepane jajka – pól szklanki mleka – masło do smażenia – 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób podania: domowa konfitura, banany i maliny, syrop klonowy. Przygotowanie: Roztrzepane jajko mieszamy(...)łyżeczką cukru waniliowego. Dolewamy trochę mleka. Chleb kroimy w plastry i moczymy z obu stron w jajku. Następnie placki smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia. Tosty francuskie podajemy z konfiturą lub z bananami i malinami polane syropem klonowym lub miodem. Artykuł Tosty francuskie z konfiturą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Francuskie ślimaczki z jabłkiem, orzechami i rodzynkami (Girelle di sfoglia con mele, noci e uvetta) 259

Pomysł na dzisiejszy przepis narodził się, kiedy kilka miesięcy temu na blogu zamieściłam pomysł na  strudel jabłkowy . I tak powstały francuskie ciasteczka ślimaczki, które smakiem przypominają austriacki przysmak, bardzo popularny w sezonie jesienno-zimowym.  Ciasteczka s ą  niezwykle chrupiące, delikatne, pokryte skarmelizowanym cukrem. Smakują najlepiej ciep ł e podanem z sosem waniliowym lub tylko posypane cukrem(...)fredde, meglio se accompagnate con una salsa alla vaniglia o più semplicemente con un tocco di zucchero a velo. Buon appetito :) SKŁADNIKI  (ok. 15 sztuk) 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka 40 g orzechów 40 g rodzynek 20 g cukru trzcinowego 5 ciastek 1 łyżka masła 1 łyżka mleka 1 jajko szczypta cynamonu **** INGREDIENTI

La grande e la piccola cuoca
Wtorek: Kurczak francaise w sosie winnym 149

Kurczaka po francusku raczej nie zamówicie w Paryżu, ale w Nowym Jorku znajdziecie go w większości włoskich restauracji. Danie jest bardzo proste, ale wykwintne. Czas przygotowania:20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Z kurczakiem francaise, albo francese jest jak z fasolką po bretońsku – z Francją nie ma nic wspólnego. Danie jest nawet bardziej zakręcone. Potrawa ma korzenie(...)włoskie, ale w Rzymie, czy Neapolu jej nie zamówicie w restauracji. Za to w Nowym Jorku jak najbardziej. Kurczak po francuski jest typowym przykładem kuchni włosko-amerykańskiej, pojawił się w Stanach wraz z falą tzw. Wielkiej Imigracji w latach 1895-1930, kiedy setki tysięcy Europejczyków, w tym Polaków, głównie Głodomerii, czyli biednej Galicji, wyjechało za ocean. To wtedy w restauracjach

Niedzielny kucharz
Pastéis de Nata - portugalskie babeczki budyniowe z Belem 126

nich przeczytać w przewodniku:  10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Lizbonie .  Co w pastéis de nata jest tak wyjątkowego? Warstwy maślanego i chrupiącego ciasta francuskiego, skrywające błogi budyniowy krem jajeczny o aromacie cynamonu, cytryny i wanilii. Dla mnie są wprost zniewalające, a wszystkie inne wypieki, których spróbowałem w swoim życiu (a wierzcie mi, było ich niemało(...)przystąpić do pieczenia pastéis de nata , należy zarezerwować sobie dwa dni — jeden na zrobienie ciasta, a drugi na krem i pieczenie. Ciasto do babeczek jest bardzo podobne do ciasta francuskiego, jednak inaczej je się składa i trochę w inny sposób smaruje się masłem. Tylko dzięki tej metodzie otrzymamy oryginalny efekt. Jeśli boicie się tego etapu, to wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie

Food Square
Palmiery z czekoladą i orzechami włoskimi 164

Przekąska w chwila moment! Ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego z mleczną czekoladą i drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Nie lubisz włoskich? Nie ma problemu! Możesz wykorzystać nerkowce, orzechy laskowe, a nawet i migdały. Pełna dowolność, modyfikuj przepis do woli! Polecam :). S kładniki:   1 arkusz- 275 g ciasta francuskiego * 100 g mlecznej czekolady  3 łyżki mleka(...)orzechów włoskich Przygotowanie: Czekoladę posiekać, wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej . Dobrze wymieszać i pozostawić do przestudzenia. Orzechy włoskie drobno posiekać. Ciasto francuskie odwinąć z papieru, wysmarować letnią czekoladą (czekolada będzie szybko gęstnieć!) i posypać orzechami włoskimi. Dwa krótsze boki ciasta zwinąć do środka tak, by w połowie złączyły się ze sobą- coś

Nastoletnie Wypiekanie
Pierś z kurczaka w cieście francuskim. 191

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 250 g pieczarek 150 g sera sól, pieprz pesto bazyliowe 2 ciasta francuskie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy, kiedy prawie będzie gotowy dorzucamy pokrojone w kostkę paprykę oraz pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do całkowitego odparowania wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Ser ścieramy na tarce, dodajemy do wystudzonego(...)farszu. Ciasta francuskie kroimy na trzy części wzdłuż krótszych boków, rozsmarowujemy pesto i wykładamy farsz na połowie każdego paska ciasta, zamykamy nasz farsz i dokładnie zaklejamy boki, każdą paczuszkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
Przekąski na ciepło i zimno – 16 najciekawszych pomysłów na imprezę. 10193

przepis szczególnie przypadł mi do gustu. Przekąski na ciepło – wytrawne ptysie Nadziewane pomidory zawsze zwracają na siebie uwagę. Przekąski na zimno – faszerowane pomidory Koszyczki z ciasta francuskiego można podać na ciepło lub zimno. Farsz można zrobić według własnego uznania. Przekąski na ciepło – koszyczki z ciasta francuskiego Sałatka słonecznik z czipsami – robi się łatwiej niż to wygląda(...)Przekąski na zimno – sałatka słonecznik Oliwki w cieście francuskim – przystawka, której sekret tkwi w warkoczu. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam przekąski na wykałaczkach. Przekąski na ciepło – oliwki w cieście francuskim Pasta łososiowa na krakersach – przekąska w sam raz na raz. Przekąski na zimno – łosoś na krakersach Mini pizze z cukinii – propozycja szczególnie

Mama z miasta
KIEŁBASKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 179

daleko do sklepu, w lodówce prawie nic trzeba ruszyć głową jak ugościć wędrowców, co by wyszło luksusowo ☻☻☻☻ Po szybkim reaserchu zasobów w kuchni zrobiłam kiełbaski zawijane w cieście francuskim, które zostało po wcześniejszych wypiekach. Rewelacyjny pomysł na przekąskę do piwa. Do tego pomidory z czerwoną cebulą, sos czosnkowy i przystawka jak się patrzy. Nie trzeba podawać przepisu, tutaj można(...)wykazać się kreatywnością. Czy zawiniemy całą kiełbaskę, czy pół, czy na prosto czy na wspak i tak będzie wyglądało rewelacyjnie i smakowało przepysznie :-))  Składniki:   kiełbaski ciasto francuskie  Sposób przyrządzenia:  Kiełbaski zawinąć w paski ciasta francuskiego, piec ok. 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

pieprzny smaczek
Tartinki z kozim serkiem i pomidorkami 148

dosłownie ... ok 25 minut :) z czego 15 minut to czas pieczenia! Lubicie takie szybkie przepisy? Ja uwielbiam ! Ekspresowo, efektownie i smacznie - czego chcieć więcej :)  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego oliwa z oliwek 100 g serka koziego kilka pomidorków cherry kawałek czerwonej papryki czarny sezam oregano sól Przygotowanie: Zaczynamy od włączenia piekarnika i rozgrzania go do 200 stopni. W między(...)czasie schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy za pomocą foremki (bądź szklanki) równe kółka.  Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kółka skrapiamy odrobiną oliwy. Na każde z nich kładziemy krążek serka koziego, plasterek pomidorka cherry oraz kawałek czerwonej papryki. Całość posypujemy czarnym sezamem, suszonym oregano oraz oprószamy solą. Pieczemy przez 15 minut. Smacznego

Taste Therapy