Orzeźwiająca tarta o smaku limonki i mięty, zainspirowana słynnym kubańskim napojem – to deser w sam raz na lato! Ja przygotowałam tartę w prostokątnej formie, ale możecie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaMały eksperyment. Połączyliśmy ulubiony sos kurkowy z ciastem francuskim i wyszła pyszna tarta. Składniki 500 g kurek 2 duże młode cebule łyżka masła łyżka mąki 400 g śmietany 18 % szklanka mleka łyżeczka roztartego tymianku sól pieprz opakowanie ciasta francuskiego natka pietruszki Przygotowanie Kurki krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w grube talarki, zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem(...)kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem sos do wystygnięcia. Naczynie żaroodporne lekko natłuściłem, wyłożyłem ciasto francuskie, nakłułem widelcem. Na ciasto wylałem sos z kurkami, posypałem resztą zeszklonej cebuli. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, zapiekałem, aż ciasto zrumieniło się. Po wyjęciu z piekarnika udekorowałem
R'n'G Kitchenspróbujcie przygotować pasteis de Nata w domowym zaciszu. Podjęłam się tej próby i nie żałuję! To naprawdę świetny deser. I pomyśleć jak obłędne muszą być te lizbońskie... Składniki: ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu) 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 100 g cukru 4 żółtka 40 g mąki pszennej sok wyciśnięty z jednej cytryny skórka otarta z jednej(...)oraz skórkę z cytryny umieścić w garnku i dokładnie wymieszać. Następnie dodać laskę cynamonu i gotować przez 15 minut na małym ogniu (uwaga: łatwo się przypala!). Wystudzić. Z ciasta francuskiego wyciąć 10-12 kółek i powkładać je do otworów w blaszce na muffinki, wysmarowanej masłem.. Z kremu wyjąć laskę cynamonu i napełnić nim babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym
zadanie-gotowaniełyżek wody do jabłek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody do rozmieszania mąki 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia 1 ciasto francuskie 1 ciasto francuskie kilka plasterków szynki kilka plasterków żółtego sera kilka plasterków pomidora ketchup Jabłka myjemy obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon
Sama słodycz i szczypta chiliWegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKiedyś uwielbiałam klasyczne tiramisu o smaku kawowym, ale trochę mi się przejadło, i przez wiele lat przestałam je jeść, teraz powróciłam do niego, ale wolę je
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPożywne, energetyczne smoothie w wersji fit, które proponuję Wam na śniadanie lub na podwieczorek. Dla 1 osoby: ● 150 ml mleka migdałowego (niesłodzonego) ● 100 ml wody
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaIlość: 6 porcji Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 1/2 niedużego bakłażana (ok. 150 g) – 200 g świeżego szpinaku baby – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 średniej wielkości pomidor – 180 g sera typu feta – 1/2 papryczki chilli – 1 jajko rozmiar(...)momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odcedzamy na sitku. 3. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i wrzucamy bakłażana. Smażymy ok. 5 min. 4. W tym czasie ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nieznacznie rozwałkowujemy, aby wyrównać. 5. Zawijamy boki ciasta do środka. 6. Rozrabiamy jajko z 2 łyżkami śmietany. Za pomocą
Podwójnaporcjapomyślała, że taka techniczna zaczepka z mojej strony będzie początkiem tak niezwykłej i wspaniałej przyjaźni. Wyżej wspomniany obcy, a potem już przyjaciel podzielił się ze mną kiedyś przepisem na francuskie cudo. Odkopałam je niedawno w pamięci, przeczesałam dziesiątki naszych wiadomości w poszukiwaniu i przyrządziłam, zgodnie ze wszystkimi wskazówkami, absolutnie przepyszną rzecz! Krucha i kremowa, łagodna i wyrazista zarazem, prosta(...)także jako Placek Lotaryński, pojawił się po raz pierwszy i od razu zawładnął podniebieniami wszystkich jedzących. To było, jak wypieczona podróż na jedną z bocznych uliczek urokliwego francuskiego miasteczka z małymi kafejkami i piekarenkami, przed którymi można usiąść przy niewielkich stolikach i obserwować powoli toczące się życie mieszkańców, zatapiając zęby w pysznym quiche'u :) Zmieszajcie tych kilka prostych składników
Kuchnia w Słońcu Skąpanawielkanocnego barszczu białego:). Na pewno zaskoczymy gości. Mogą być także przekąską na imprezowym stole. Na pewno dla wielu osób będą nowością i przyjemnym zaskoczeniem:). 1 arkusz ciasta francuskiego 3 białe kiełbasy surowe 3 łyżki chrzanu 1 jajko majeranek 1. Kiełbasę wyciągamy z flaka. Zagniatamy z chrzanem. 2. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Na środek każdego płatu wykładamy(...)farsz, boki zwijamy i sklejamy ze sobą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak by klejenie było pod spodem. 3. Wierzch ciasta francuskiego smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy majerankiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut. Studzimy i kroimy na nieduże kawałki
Szefowa kuchniZe specjalną dedykacją dla wszystkich Mam z okazji ich święta, proponuję Wam dzisiaj przepis na aromatyczny sernik z udziałem truskawek na spodzie z herbatników i korzennych
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWegetariańskie danie lub warzywny dodatek do drugiego dania - wedle uznania. Proste i smaczne, szybkie w przygotowaniu, tak przyrządzone pieczarki możecie podać na różne okazje
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTym razem proponuję Wam znany deser tiramisu w nieco innej wersji, z ricottą zamiast tradycyjnego serka mascarpone, moim zdaniem jest równie smaczne, a jednocześnie mniej kaloryczne
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCoś dla wielbicieli parówek ;).Pyszna chrupiąca przekąska dla każdego. SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 8 długich parówek najlepiej drobiowych ser żółty tarty ok.120g sezam i siemię lniane do posypania 1 białko WYKONANIE Ciasto francuskie rozwinąć i każdy prostokąt ciasta i pokroić na osiem prostokątów.Długie parówki przekroić na pół i połówki poukładać na dolnym brzegu kwadratu.Z boku paróweczek położyć
Mała w garnku mieszaKolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nada smaku, świeżości i aromatu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska