francuskie - 6660 przepisów (strona:97/444)

Marcepanowe grzebyki 96

Resztkę masy marcepanowej, jaka mi pozostała w lodówce po wykonaniu mini serniczków, wykorzystałam do wykonania takich oto ciastek grzebyków. Ciasto francuskie przełożone marcepanową masą z nutką moreli to smaczny i delikatny deser. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 200 g gotowej masy marcepanowej • 4 łyżki soku cytrynowego • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki dżemu morelowego(...)Wykonanie: • Masę marcepanową utrzeć z cukrem pudrem. • Dodać białko, dżem morelowy i sok z cytryny. • Ucierać, aż masa stanie się gładka i puszysta. • Prostokąt ciasta francuskiego rozłożyć i posmarować połowę masą marcepanową. • Złożyć na pół, znów posmarować połowę. • Ponownie złożyć jeszcze dwukrotnie, aż powstanie wąski pasek jak rolada. • Kroić w plastry ostrym nożem

To co kocham
Ślimak z białej pieczonej kiełbasy 135

przyrządzam ją na różne sposoby. Najprostsza i najszybsza, a równocześnie bardzo dekoracyjna i smaczna jest moja dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonej z ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: • surowa, cienka(...)biała kiełbasa – pęto w kształcie ślimaka • 1/3 płata ciasta francuskiego Wykonanie: • Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć radełkiem na ok. 6 sztuk 1 cm paseczków. • Rozwinąć kiełbasę ze ślimaka i zawijać na niej paski ciasta francuskiego aż do samego końca. • Kiełbasę ponownie zwinąć w ślimaka, przygnieść ręką, aby ciasto nie odstawało

To co kocham
Warkocz z białej kiełbasy w cieście 116

Następna świąteczna propozycja z białej kiełbasy i ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: • Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę

To co kocham
Faszerowane pieczarki w cieście francuskim 116

Taka francuska koperta wypełniona nafaszerowaną pieczarką może być świetną przekąską imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: • 1 płat ciasta francuskiego • 6 dużych pieczarek • 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 1 jajko ugotowane na twardo(...)posiekane jajka i orzechy oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. • Nakładać farsz do kapeluszy, docisnąć na bułce tartej wysypanej na talerzyk. • Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów, na każdym połozyć faszerowaną pieczarkę i skleić palcami ciasto tworząc koperty. • Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut

To co kocham
Gofry francuskie ze szparagami 119

Wiosna to zieleń i zielone szparagi, które o tej porze roku smakują najbardziej. Szczególnie w towarzystwie takich tostów z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem. Składniki: • ciasto francuskie • biały serek kanapkowy • łosoś wędzony • pęczek zielonych szparagów • kiełki słonecznika • kilka plasterków cytryny • oliwa do polania Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec(...)będzie już włókien. • Zagotować ok. 1 litra posolonej wody z łyżeczką cukru, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. • Z ciasta francuskiego wyciąć kółka i usmażyć je w gofrownicy na złoty kolor. • Każdy tost posmarować serkiem, na serek położyć po kawałku łososia wędzonego i skropić sokiem cytryny

To co kocham
ryba zapiekana w cieście francuskim z brokułami 138

Składniki: - płat ciasta francuskiego - 2 filety ulubionej ryby  - 1 brokuł - 1 serek topiony w kiełbasce - jajko + żółtko - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - dwie łyżki soku z cytryny Brokuła dzielę na różyczki, gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odcedzam, przekładam  z powrotem do garnka i rozgniatam widelcem. Dodaję czosnek, sól, pieprz i serek topiony. Mieszam na gładką masę(...)odstawiam do ostudzenia.  Do ostudzonej masy dodaję jajko i ponownie dokładnie mieszam. Rozwijam mocno schłodzone ciasto francuskie, na środku rozsmarowuję masę brokułową (tylko tyle, aby ułożyć na niej filety, wszystkie boki dookoła pozostawiam nieposmarowane) układam filety mocno odsączone z wody, posypuję solą, pieprzem i skraplam sokiem z cytryny. Boki ciasta zakładam do środka, tak aby zakryć całą rybę

Cook&Love
Rogaliki z ciasta francuskiego z serem 720

Smaczne i bardzo proste rogaliki z ciasta francuskiego   z nadzieniem serowym. A  wykonanie ich było  banalnie proste, gdyż użyłam do tego gotowego  ciasta francuskiego. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 150 g twarogu 2 łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko Wykonanie: Twatóg rozdrabniamy widelcem, dodajemy serek homogenizowany (można zastąpić i dodać jogurt), cukier oraz żółtko

magiczna kuchnia Kasi
KREM DYNIOWY O SMAKU KAWOWYM 149

Dziś namawiam was do spróbowania oryginalnego, jesiennego deseru z moim ulubionym warzywem tego sezonu- dynią, którą lubię przygotowywać zarówno na słono, jak i na słodko. To

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Saszetki z ciasta francuskiego z jabłkami na szybko 179

Składniki: 30 dag ciasta francuskiego (gotowego) 3 jabłka sok z połowy cytryny skórka starta z połowy cytryny 2,5 łyżki cukru pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki pszennej jajko Lukier: około pół szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody pół łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Ciasto francuskie wykładamy na stolnice i pozostawiamy do momentu aż będzie miało temperaturę

Qchnia po prostu
Tarta z ciasta francuskiego z czerwoną cebulą i serem mozzarella 87

Przepis z kuchni włoskiej. Ale z ciastem francuskim ... hmmm  Składniki 250 g ciasta francuskiego 2 średnie czerwone cebule 1 czerwona papryka 8 pomidorków wiśniowych lub cherry 100 g sera mozzarella 8 gałązek tymianku     Przygotowanie   Ciasto francuskie pokroiłem na kwadraty o długości boków ok. 12 cm. Odcięte kawałki i gotowe kwadraty wstawiłem do lodówki

R'n'G Kitchen
KREM MARCHEWKOWO-IMBIROWY 125

Prosty w przygotowaniu, bardzo delikatny i subtelny w smaku krem marchewkowo- imbirowy – może stanowić lekkie danie lub przystawkę na każdą porę roku! Wybierając jedzenie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Serowa tarta z jabłkami 165

zrobić szybką tartę, a będzie to serowa tarta z jabłkami. Przepis powstał jako inspiracja jednym z przepisów znalezionych w sieci :) Aby było szybciej wykorzystamy do jej przygotowania gotowe ciasto francuskie (ja osobiście nie widzę w tym nic złego, jeśli kupicie ciasto bez konserwantów i dziwnych dodatków, to pozwoli Wam to zaoszczędzić w kuchni sporo czasu). Serowa tarta z jabłkami(...)tarta z jabłkami – przepis: W misce miksujemy do połączenia się składniki: ser na sernik, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy, mąkę i jajko. Formę do pieczenie tarty wyklejamy ciastem francuskim , przekładamy przygotowaną chwilę wcześniej masę serową i na wierzchu układamy obrane, pokrojone w półplasterki jabłka. Wierzch jabłek posypujemy odrobiną cukru. Tartę pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ślimaczki z serkiem almette 194

żółtej 2 opakowania serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu szczypiorek 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko roztrzepane Do miski wstawić serek Almette. Następnie dodajemy poszatkowany szczypiorek i pokrojoną w kostkę paprykę marynowaną w obu kolorach. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na rozłożone ciasto francuskie. Całość zwinąć. Następnie należy to pokroić w mniejsze kawałki, jak na zdjęciach. Posmarować roztrzepanym

Gotuję Testuję
Ciasto francuskie z kaszanką i jabłkiem. 166

będę się rozpisywać, czas i obowiązki mnie naglą, a więc szybko do rzeczy. Ciasto francuskie(...)lodówce zawsze się u mnie znajdzie, a jak jest ciasto i niby wydaje się, że składników na nadzienie brak wystarczy tylko dobrze przyjrzeć się zawartości lodówki. opakowanie ciasta francuskiego 2 kaszanki duże twarde jabłko jajko łyżka sezamu majeranek czarny pieprz szczypta soli Jabłko obieramy i kroimy w grubą kostkę. Ciasto kroimy na kwadraty, u mnie to było

Dieta moja pasja
Beef Wellington – wołowina w cieście 173

cierpliwość i oczywiście dobrej jakości składniki.  Składniki : kawałek polędwicy wołowej około 1 kg ,oczyszczonej z błon (najlepiej jej środkowa część ) 6 plastrów szynki parmeńskiej dobrej jakości płat ciasta francuskiego 300 g świeżych prawdziwków (jeśli nie mamy możemy użyć pieczarek ) gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki musztardy Dijon 1 żółtko zmieszane z odrobiną mleka Sól i pieprz do smaku Oliwa(...)papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem.  Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej

Niezły Młynek