można pomieszać z leśnymi grzybami) 1 szalotka garść drobno posiekanej pietruszki 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła 150 g. boczku w plastrach 1 ciasto francuskie 1 żółtko WYKONANIE: polędwiczkę oczyścić, odciąć końcówki (końcówki przekręcić w maszynce na dużych oczkach) , posypać solą i pieprzem, rozgrzać smalec, smażyć polędwiczki z każdej strony, następnie odłożyć na deskę(...)plastry nachodziły na siebie, rozłożyć farsz położyć polędwiczkę, mocno i szczelnie zwinąć w folię, wstawić do lodówki na około dwie godziny, schłodzoną polędwiczkę rozwinąć z folii, przełożyć na ciasto francuskie i tak zwinąć,aby złożenie było na spodzie, posmarować żółtkiem, włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, piec w temperaturze 180 stopni 20 min. z termoobiegiem, kolejne 10 min. góra
Kuchnia Beatybardzo ciekawy :). Polecam na Święta! Dla kogo: dla zapracowanych dla chcących w łatwy sposób osiągnąć efekt WOW dla makomaniaków Składniki: 150g masy makowej (gotowej lub domowej) 1 białko ciasto francuskie (2 płaty) - w temp. pokojowej ulubione bakalie do dekoracji jajko (rozbełtane z łyżką wody do posmarowania choinki) Wykonanie: Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową(...)stolnicę rozwinąć ciasta francuskie (jedno obok drugiego). Wyciąć z nich jednakowe dwa trójkąty równoramienne (jak największe). Pierwszy płat położyć na blaszce (wraz z papierem do pieczenia). Posmarować masą makową (na dole zostawić przestrzeń i posmarować tylko tam gdzie będzie pień). Nałożyć na wierzch drugą warstwę ciasta. Wyciąć pień. Lekko zaznaczyć nożem na cieście linię "pnia" - od dołu do góry - dzięki
Mania WypiekaniaPaszteciki z ciasta francuskiego są szybkie w przygotowaniu, a podane z barszczykiem z koncentratu Jamar będą idealną przekąską na świątecznym czy sylwestrowym stole🙂 Gorący barszczyk idealnie sprawdzi się w mroźne dni … Czytaj dalej Paszteciki francuskie
czarrna od kuchniobiecałam drugi słodki przepis, ale nie tak bardzo....bo z nutą kwasnego rabarbaru. Przepis ekspresowy, bo z ciasta francuskiego, które lubie mieć w lodówce na podorędziu. Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami 1 płat ciasta francuskiego masło sklarowane do wysmarowania formy 250 ml kremówki 500 g truskawek 3 łyżki brazowego cukru szczypta kardamonu marmolada rabarbarowo-truskawkowa (lub inna kwaśna) listki(...)mięty do dekoracji Umyj i obierz truskawki. Zasyp je cukrem i odstaw na 15 minut. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Wysmaruj masłem foremki do muffinek. W każdej foremce umieść kwadrat ciasta . Upiecz je wg. wskazań na opakowaniu. ostudź. Truskawki przesmaż krótko ze szczyptą kardamonu. Ostudź . Ubij kremówkę. Na dno każdej babeczki włóż po pół łyżeczki marmolady. Nałóż porcję bitej śmietany
Gotuj Sam!Joulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne Tym razem bez pierniczenia, czyli zupełnie inne ciastka bożonarodzeniowe. Proste wiatraczki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi pochodzą z Finlandii. Są tam tradycyjnym świątecznym wypiekiem. To chyba jedne z najprostszych ciastek. Wystarczą tylko 3 składniki. Proporcje tak naprawdę są tu zbędne, wszystko zależy od wielkości kwadratów, na które kroimy płaty ciasta. U mnie były(...)kwadraty o boku 7 cm. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego powidła śliwkowe , użyłam też konfitury morelowej migdały (można pominąć) cukier puder do oprószenia Piekarnik rozgrzać do 200°C Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. Od każdego rogu w kierunku środka kwadratu zrobić ukośne nacięcie. Na nieprzecięty środek nałożyć łyżeczkę powideł. Co drugi róg zagiąć do środka lekko doiciskając, żeby powstał wiatrak
Pełny talerzDziś proponuję Wam niezwykle zdrowy koktajl skomponowany z soku z owoców granatu, grejpfruta i gruszek, dodatkowo wzbogacony o kiełki lucerny. Warto przypomnieć, jak wiele składników cennych
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTym razem proponuję Wam orzeźwiające i niskokaloryczne smoothie z udziałem ananasa, kiwi, grejpfruta i jabłka, które jest nie tylko źródłem cennych witamin i minerałów, ale pomaga
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: • 50 dkg łososia bez skóry • ciasto francuskie gotowe • pęczek koperku • sok z 1 cytryny • sól, pieprz • 1 żółtko • 2 łyżki mleka Wykonanie: • Łososia natrzeć sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posypać koperkiem i marynować godzinę. • Zawinąć szczelnie w ciasto francuskie, z resztek ciasta wyciąć rybki i położyć na wierzchu. • Roztrzepać żółtko
To co kochamstarego bigosu! Jeśli zostało Wam trochę bigosu i nie macie już na niego ochoty, to proponuję ugotować kaszę gryczaną i zrobić tartę z ciasta francuskiego. Składniki: • resztki bigosu ok. 1 kg • 1 płat ciasta francuskiego • 2 torebki kaszy gryczanej • 1 jajko Wykonanie: • Formę na tartę wyłożyć ciastem francuskim – dno i boki. • Kaszę(...)gryczaną gotować przez 15 minut w osolonej wodzie. • Bigos wymieszać z kaszą gryczaną. • Wyłożyć do formy, udekorować paskami ciasta francuskiego. • Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. • Piec w 200 st.C przez 30 minut. • Po 15 minutach przykryć folią aluminiową. • Dobrze smakuje z keczupem
To co kochamResztkę masy marcepanowej, jaka mi pozostała w lodówce po wykonaniu mini serniczków, wykorzystałam do wykonania takich oto ciastek grzebyków. Ciasto francuskie przełożone marcepanową masą z nutką moreli to smaczny i delikatny deser. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 200 g gotowej masy marcepanowej • 4 łyżki soku cytrynowego • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki dżemu morelowego(...)Wykonanie: • Masę marcepanową utrzeć z cukrem pudrem. • Dodać białko, dżem morelowy i sok z cytryny. • Ucierać, aż masa stanie się gładka i puszysta. • Prostokąt ciasta francuskiego rozłożyć i posmarować połowę masą marcepanową. • Złożyć na pół, znów posmarować połowę. • Ponownie złożyć jeszcze dwukrotnie, aż powstanie wąski pasek jak rolada. • Kroić w plastry ostrym nożem
To co kochamprzyrządzam ją na różne sposoby. Najprostsza i najszybsza, a równocześnie bardzo dekoracyjna i smaczna jest moja dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonej z ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: • surowa, cienka(...)biała kiełbasa – pęto w kształcie ślimaka • 1/3 płata ciasta francuskiego Wykonanie: • Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć radełkiem na ok. 6 sztuk 1 cm paseczków. • Rozwinąć kiełbasę ze ślimaka i zawijać na niej paski ciasta francuskiego aż do samego końca. • Kiełbasę ponownie zwinąć w ślimaka, przygnieść ręką, aby ciasto nie odstawało
To co kochamNastępna świąteczna propozycja z białej kiełbasy i ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: • Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę
To co kochamTaka francuska koperta wypełniona nafaszerowaną pieczarką może być świetną przekąską imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: • 1 płat ciasta francuskiego • 6 dużych pieczarek • 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 1 jajko ugotowane na twardo(...)posiekane jajka i orzechy oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. • Nakładać farsz do kapeluszy, docisnąć na bułce tartej wysypanej na talerzyk. • Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów, na każdym połozyć faszerowaną pieczarkę i skleić palcami ciasto tworząc koperty. • Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut
To co kochamWiosna to zieleń i zielone szparagi, które o tej porze roku smakują najbardziej. Szczególnie w towarzystwie takich tostów z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem. Składniki: • ciasto francuskie • biały serek kanapkowy • łosoś wędzony • pęczek zielonych szparagów • kiełki słonecznika • kilka plasterków cytryny • oliwa do polania Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec(...)będzie już włókien. • Zagotować ok. 1 litra posolonej wody z łyżeczką cukru, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. • Z ciasta francuskiego wyciąć kółka i usmażyć je w gofrownicy na złoty kolor. • Każdy tost posmarować serkiem, na serek położyć po kawałku łososia wędzonego i skropić sokiem cytryny
To co kocham